Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαλέγοντας «καλό» ιμπεριαλιστή

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τέλος εποχής για τον Καντάφι πλέον ύστερα από τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Μετά από έξι μήνες, με την καθοριστική βοήθεια του ΝΑΤΟ, οι εξεγερμένοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης». Το παραπάνω απόσπασμα, που θα μπορούσε να ανήκει σε πανηγυρική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, δημοσιεύτηκε στο χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής». Η εφημερίδα του ΣΥΝ πανηγυρίζει για την επικράτηση των «αντικαθεστωτικών» στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας στους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες του ΝΑΤΟ την καθοριστική συμβολή σε αυτήν την ...επιτυχία.

Προφανώς στους ΝΑΤΟικούς αναφέρεται και η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου, που δήλωσε προχτές ότι «η Λιβύη ζει ιστορικές στιγμές, καθώς γίνεται ένας ακόμη κρίκος της "αραβικής άνοιξης": Είναι η τρίτη χώρα, μετά από την Τυνησία και την Αίγυπτο, που ένα αυταρχικό, αποκομμένο από το λαό καθεστώς, ανατρέπεται από λαϊκή εξέγερση». Από μια «εξέγερση» με τη σφραγίδα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ εναντίον του μέχρι πρόσφατα «εκλεκτού» τους, στρατηγού Καντάφι...

Και προφανώς, επειδή αναγνωρίζει τη «συμβολή» των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και της επέμβασης θα ήθελε από την ελληνική κυβέρνηση κάτι παραπάνω από τη «γην και ύδωρ» που ήδη παρείχε απλόχερα στα ΝΑΤΟικά γεράκια - συμμάχους της. Γι' αυτό και η Ρ. Δούρου, στην ίδια δήλωση, σημειώνει ότι «σήμερα πάντως, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται εκτεθειμένη και ουραγός των γεγονότων». Ο ΣΥΝ ήθελε προφανώς να έχει παίξει η κυβέρνηση ...πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας για την εγχώρια πλουτοκρατία.

Το να φτάνει η εφημερίδα του ΣΥΝ να πανηγυρίζει για τη «βοήθεια» που παρείχε το ΝΑΤΟ δεν προκαλεί έκπληξη. Εξάλλου, τόσο ο ΣΥΝ, όσο και το ΚΕΑ, πριν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, καλούσαν την ΕΕ, ως τον «καλό» ιμπεριαλιστή, να αναλάβει δράση «για την προστασία του λαού». Αλλωστε, ο ΣΥΝ είχε σπεύσει να βαφτίσει «λαϊκή εξέγερση» τη δράση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, δηλαδή των πρώην συνεργατών του δικτάτορα Καντάφι... «Η διεθνιστική αλληλεγγύη μας είναι αμέριστη με τη Λιβυκή εξέγερση, όπως και με τις άλλες ελπιδοφόρες λαϊκές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο», σημείωνε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ στις 21/2/2011.

Χυδαίο «χιούμορ» του ΣΚΑΪ

Με «χιούμορ» βγαλμένο από το βόθρο της προπαγάνδας ενάντια στις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις και την ταξική τους πρωτοπορία, ο ΣΚΑΪ επιστράτευσε στη συκοφάντηση της χτεσινής απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό τη μεσημεριανή σατιρική - κατά την άποψή τους - εκπομπή «Ιδρυμα». Με κρυάδες και εμετικές εξυπνάδες, οι συντελεστές της εκπομπής παρουσίασαν τους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία σαν «κομάντο του Περισσού», που «εκπαιδεύτηκαν στη Βόρεια Κορέα και είναι εμβολιασμένοι για να μην προσβληθούν από τον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό». Εγκάλεσαν μάλιστα το ΠΑΜΕ, επειδή «δεν ξεκίνησε την απεργία την ώρα που έλεγε η Ομοσπονδία τους, στις 11 π.μ.», αλλά «ξύπνησαν από τα χαράματα για να πάνε στα ξενοδοχεία», επειδή το «ΠΑΜΕ θέλει πάντα να είναι αυτόνομο» - είναι τέτοια η σχέση τους με το εργατικό κίνημα, που νομίζουν οι δόλιοι ότι οι απεργίες ξεκινούν την ώρα που ορίζονται οι συγκεντρώσεις! Δεν εκπλήσσει το μίσος τους για το ταξικό κίνημα. Ο ΣΚΑΪ, άλλωστε, έχει καταθέσει διαπιστευτήρια για τον τρόπο με τον οποίο σε κάθε απεργία υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, άρα και των μεγαλοξενοδόχων που βρέθηκαν χτες σε απεργιακό κλοιό. Στην πρεμούρα όμως να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ, τους ξεφεύγουν άθελά τους και αλήθειες. Οπως αυτή που λέει ότι το ΠΑΜΕ ήταν αυτό που πρωτοστάτησε στην οργάνωση και την περιφρούρηση της χτεσινής απεργίας, όταν η εργοδοτική - κυβερνητική Ομοσπονδία του κλάδου πήγε να ξεμπερδέψει με μια κινητοποίηση για την τιμή των όπλων. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα. Οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί θα γίνουν πιο επιθετικοί το επόμενο διάστημα, για να δηλητηριάσουν λαϊκές συνειδήσεις και να συκοφαντήσουν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Φοβούνται το ταξικό κίνημα και τη δύναμη που δίνει στην πάλη του λαού το ΚΚΕ, γι' αυτό επιτίθενται με λύσσα.

Εγκληματική ΝΑΤΟική σφαγή

Ωμή, εγκληματική σφαγή του λαού της Λιβύης. Μάλλον άλλη μια ωμή, εγκληματική ΝΑΤΟική σφαγή ενάντια σε ένα λαό για να ικανοποιηθούν ιμπεριαλιστικές ορέξεις. Ολα τ' άλλα είναι κυνισμός, υποκρισία και, το κυριότερο, ιμπεριαλιστική συνενοχή σε άλλο ένα έγκλημά τους. Ενα έγκλημα που σχεδίασαν από κοινού και τώρα είναι έτοιμοι πριν καλά καλά τελειώσουν την αποστολή τους να περάσουν στη μοιρασιά της λείας.

Αν οι λεγόμενοι «εξεγερμένοι» ήταν πραγματικά εξεγερμένοι, δηλαδή αν η σύγκρουση στη Λιβύη είχε πραγματικά ταξικά χαρακτηριστικά ενάντια στο καθεστώς Καντάφι, τότε η ιμπεριαλιστική επέμβαση θα ήταν εναντίον τους και όλοι μαζί θα στήριζαν με νύχια και με δόντια τον Καντάφι, όπως έκαναν άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τις αγκαλιές του ΠΑΣΟΚ στην Ελούντα; Την σκηνή του που στηνόταν και ξεστηνόταν στις κεντρικές πλατείες της Ιταλίας για να κλείνει ο Μπερλουσκόνι τις πετρελαϊκές συμφωνίες; Τον τρόπο επίσης που κατάπιαν οι Βρετανοί Εργατικοί την απελευθέρωση του Αλ Μεγκράχι που τον κρατούσαν για την υπόθεση Λόκερμπι και αμέσως σχεδόν προχώρησαν οι εταιρείες τους σε συμφέρουσες συμφωνίες; Τη στάση του ίδιου του Καντάφι σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στην περιοχή του;

Ελα όμως που ο ιμπεριαλισμός είναι αγέλη από ζώα αχόρταγα που για να λύσουν τις διαφορές τους στη μοιρασιά της λείας δεν πρόκειται να υπολογίσουν το αίμα αθώων και μικρών παιδιών. Με πρώην συνεργάτες του Καντάφι, δηλαδή με τους ανθρώπους που έκαναν δουλειές έτσι κι αλλιώς όλο το προηγούμενο διάστημα, έστησαν τάχα «εξέγερση» για να μπορούν να δικαιολογήσουν άλλη μια εγκληματική επέμβαση. Φυσικά, εκτός από τους στημένους, μεγάλο μέρος του λαού που διψούσε για την απαλλαγή ήταν εύκολο να παρασυρθεί. Τους ξεσήκωσαν, τους όπλισαν, τους εκπαίδευσαν, τους καθοδήγησαν και, το κυριότερο, ανέλαβαν τη μεγάλη σφαγή με τους καθημερινούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Την ώρα που ακόμα τώρα βάφουν με αίμα αθώων τα χέρια τους οι ιμπεριαλιστές, άρχισαν με κυνισμό να διεκδικούν ταυτόχρονα και τα μερίδιά τους από τη λεία. Πού ακούστηκε, για παράδειγμα, υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας να πηγαίνει επίσκεψη στην εμπόλεμη ζώνη; Ποιος μπορούσε όμως να κρατήσει τον Α. Νταβούτογλου που έσπευσε να παρευρίσκεται μπας και δεν κόψουν στην Τουρκία, και ίσως στις ΗΠΑ στην οποία αμέσως έδωσε αναφορά, καλό κομμάτι; Οι δηλώσεις όλων επίσης από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, κ.λπ. έδειχναν ότι από τώρα μετράνε τα βαρέλια το πετρέλαιο που θέλουν ν' αρπάξουν και, το κυριότερο, τη γεωστρατηγική θέση που θέλουν να πιάσουν αφού μόνο μυστικά δεν είναι τα σχέδια για την Ευρεία Μέση Ανατολή.

Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά είναι συνένοχη στο έγκλημα. Δε θα είχε αυτή την εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση αν δεν είχε παραχωρηθεί η βάση της Σούδας. Αλλωστε, παραχώρησε και στρατιωτικές δυνάμεις. Είναι άλλος ένας λόγος ο λαός να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη και να παλέψει με το ΚΚΕ για τη δική του εξουσία και για το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει την εξουσία που πραγματικά επιθυμεί χωρίς προξενητάδες από τα μονοπώλια.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Για μια «Παιδεία» στα μέτρα του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ δεν το κατάλαβαν η κυβέρνηση - κατά πώς είπε ο πρωθυπουργός - κάνει ένα «ιστορικό βήμα» στο χώρο της Παιδείας. Απελευθερώνει το πανεπιστήμιο από τις «πελατειακές σχέσεις» και το... παραδίδει στην κοινωνία.

Ομως επειδή αυτά είναι κάπως... αφηρημένες έννοιες, ευτυχώς έχουμε την Αννα Διαμαντοπούλου - την υπουργό Παιδείας - να μας τα αποσαφηνίζει. Ετσι λοιπόν μάθαμε ότι πολύ θα ήθελε να δει έναν εφοπλιστή στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ε, τότε ναι, είναι απολύτως βέβαιο πώς το ΠΑΣΟΚ παλεύει και κάνει αλλαγές για το συμφέρον της «κοινωνίας». Γιατί ως «κοινωνία» εννοεί τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους.

Σε αυτούς παραδίδει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι βέβαιο πώς έχουν εξαιρετικές ιδέες για το τι θα την κάνουν. Αλλωστε εργαζόμενους χρειάζονται και πάντα θα χρειάζονται. Γιατί να μην τους... «σπουδάσουν» και όπως θέλουν.

Πώς να το κάνουμε είναι διαφορετικό πράγμα η κατάργηση δικαιωμάτων, η υποταγή, η μερική απασχόληση, οι μισθοί των 400 και 500 ευρώ να... διδάσκονται στα πανεπιστήμια και να έχουν ακαδημαϊκή υπόσταση.

ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ του είδους Α. Γεωργιάδη, δεν είναι και παράξενο πράγμα να ακούς ότι η περιφρούρηση της απεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι πράξη «εσχάτης προδοσίας».

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ποιοι το λένε αυτό, αλλά και ποιοι το εννοούν. Κι από ό,τι φαίνεται είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που το λένε...

Γιατί οι «ακραίοι» βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. εκστομίζουν τέτοια πράγματα, όμως οι «μετριοπαθείς» του ΠΑΣΟΚ, ή της ΝΔ παλιότερα, βγάζουν τις απεργίες παράνομες, κάνουν επιστρατεύσεις και ενίοτε μας απειλούν με... τανκς αν δεν ψηφίσουμε κανένα «μνημόνιο» ή «μεσοπρόθεσμο».

Και φυσικά όλοι αυτοί μαζί, παρέα και αγκαλιά ψηφίζουν τους νόμους και τις διατάξεις που δίνουν προνόμια στο κεφάλαιο και θεωρούν «εχθρό» όποιον αντιτίθεται στην κερδοφορία του και στην εκμετάλλευση του λαού.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυξάνονται οι συνταξιούχοι - εργαζόμενοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περισσότεροι από 660.000 Γερμανοί συνταξιούχοι, 65 χρόνων και άνω, αναγκάζονται να εργαστούν για να τα φέρουν «βόλτα», καθώς η σύνταξη δεν αρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της «Deutsche Welle», το οποίο επικαλείται στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση, «ο αριθμός των 65χρονων που εργάζονται στη Γερμανία αυξήθηκε από τους 417.000 το 2000 σε σχεδόν 661.000 το 2010. Ετσι, το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία από το 3% στο 3,9%».

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών αναγκάζονται να εργαστούν καταδεικνύει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη για το πού οδηγούν τα βάρβαρα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας για την καταστροφή εργατικής δύναμης, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν την καπιταλιστική κρίση υπέρ των μονοπωλίων.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το στοιχείο αξιοποιείται από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, αναποδογυρίζοντας την πραγματικότητα, το «κόβει και το ράβει» στα μέτρα της: Αναφερόμενη σε αυτά τα στοιχεία, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυξάνονται όχι επειδή οι αποδοχές τους είναι μικρές, αλλά επειδή στα 65 αισθάνονται ότι μπορούν να συνεχίσουν την εργασία και την προσφορά τους στην κοινωνία. Και, ως εκ τούτου, γιατί να μην αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 ή και παραπάνω;

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αν οι λαοί δεν οργανώσουν την πάλη τους και δεν αντεπιτεθούν, διεκδικώντας τη δική τους, λαϊκή εξουσία και οικονομία, η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις της θα κλιμακώνουν την αντιλαϊκή πολιτική, θερίζοντας όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει.

Απαράδεκτοι συσχετισμοί

«Πολιτικά έχει τεράστια σημασία αν ο Καντάφι θα έχει το θάρρος να πεθάνει πολεμώντας ή να αυτοκτονήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση, το όνομά του θα ταυτιστεί με τις πρώτες ριζοσπαστικές δεκαετίες της εξουσίας του και έτσι θα αφήσει μια ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των Λίβυων. Αντιθέτως, αν προτιμήσει να παραδοθεί ή να την "κοπανήσει" στο εξωτερικό εξευτελιζόμενος ή διασυρόμενος από τους νικητές επιδρομείς, θα ταυτιστεί με την ύστερη φάση εκφυλισμού και διαφθοράς του καθεστώτος του. Θα περάσει έτσι στη συνομοταξία πλήρως απαξιωμένων ηγετών τύπου Χόνεκερ, Ζίβκοφ ή Σαντάμ Χουσεΐν, που έχουν ήδη λησμονηθεί». Αυτά γράφει στο χτεσινό «Εθνος» ο Γ. Δελαστίκ, διευθυντής του ΠΡΙΝ, της εφημερίδας των ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΝΑΡ. Η επιλογή του Δελαστίκ να βάλει στο ίδιο καλάθι τα ανδρείκελα του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, όπως ο Καντάφι και ο Χουσεΐν, με τους ηγέτες σοσιαλιστικών κρατών, όπως ο Χόνεκερ και ο Ζίβκοφ, δεν είναι τυχαία. Αντανακλά την αντίληψη που έχει ο χώρος των οπορτουνιστών για το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και ταυτόχρονα αποτελεί συμβολή στην προσπάθεια των αστών να συκοφαντήσουν την πρώτη απόπειρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ανεξάρτητα από λάθη, παραλείψεις και στρεβλώσεις. Στοιχίζοντας κομμουνιστές ηγέτες με αρχηγούς καπιταλιστικών κρατών, που συνεργάστηκαν με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μέχρι που τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους ήρθαν σε σύγκρουση, ο Δελαστίκ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να συντάσσεται με τους αστούς σε τέτοιες εκτιμήσεις. Αυτός ήταν διαχρονικά ο ρόλος των οπορτουνιστών: Να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους καπιταλιστές, επιτιθέμενοι με κάθε τρόπο και συκοφαντώντας το κομμουνιστικό κίνημα.

Να μην τους περάσει

Οι κυβερνώντες επιχειρούν να επιβάλουν με κάθε μέσο τα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και επιδιώκουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα συνολικότερα να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τη σκληρή λιτότητα, την υπερφορολόγηση και την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων τους. Να μην τους περάσει. Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα νιώσουν την καταιγίδα των νέων μέτρων. Ο Σεπτέμβρης πρέπει να γίνει ο μήνας του σύσσωμου αγώνα του λαού για την παρεμπόδιση αυτών των μέτρων. Με κοινή δράση και αγώνα σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στη γειτονιά, παντού. Αυτός ο αγώνας θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο βαθμό που θα επιτευχθεί η ενότητα δράσης και η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, με τους φτωχομεσαίους αγρότες, τους νέους τους συνταξιούχους. Αυτός ο αγώνας θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν γίνει ακόμα πιο πλατιά και στέρεα η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι δε μετέχει στην αστική διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Πρωτοστατεί στη συγκρότηση του Μετώπου που παλεύει ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας ως την ανατροπή της. Παλεύει να έχει αποτελέσματα στην καθημερινότητα, να παρεμποδιστούν και να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, να δημιουργηθούν ρήγματα στο αστικό πολιτικό σύστημα και να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αναμονή και εφησυχασμός

Ενόψει και της ΔΕΘ, εντείνεται προπαγανδιστικά η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση στο λαό ότι δεν προτίθεται να πάρει άλλα μέτρα, αν προχωρήσει απρόσκοπτα η εφαρμογή όσων έχουν ήδη αποφασιστεί. Πρόκειται για πρόκληση πρώτου μεγέθους, που πρέπει να αποκρουστεί από το λαό. Επί της ουσίας, τα αστικά επιτελεία καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα και να συναινέσουν στο τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των συντάξεων που προβλέπεται από τους νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί, προκειμένου, τάχα, να μη χρειαστεί να πάρει άλλα μέτρα. Το ψέμα είναι διπλό: Η κυβέρνηση όχι μόνο ετοιμάζει νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά, επιπλέον, η αναχαίτισή της εξαρτάται από τις δυσκολίες που θα συναντήσει στην εφαρμογή των μέτρων που έχει ήδη νομοθετήσει.

Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερες αντιστάσεις συναντήσει η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων σήμερα, όσο μεγαλύτερα είναι τα ρήγματα που θα ανοίγει η λαϊκή πάλη στο αστικό πολιτικό σύστημα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τους εχθρούς του λαού να του φορτώσουν στην πλάτη τα νέα μέτρα που έχουν ήδη αποφασίσει. Για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, είναι μονόδρομος η διαρκής επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την παραπέρα μονοπώληση κλάδων της παραγωγής. Από αυτήν τη σκοπιά, η φιλολογία ότι μπορεί και να μην υπάρξουν νέα μέτρα αποτελεί κοροϊδία και ελιγμό των αστών απέναντι στο λαό.

Το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο συνυπέγραψε η κυβέρνηση, προβλέπει διαρκή προσαρμογή των μισθών και των άλλων εργατικών δικαιωμάτων (Συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) στα δεδομένα που γεννάει διαρκώς η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, όχι μόνο στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και παγκόσμια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανεξάρτητα αν κυβερνούν οι σοσιαλδημοκράτες ή οι «φιλελεύθεροι», θα παίρνουν ολοένα και περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, θα μειώνουν μισθούς και συντάξεις, θα αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, για να μπορούν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να ανταγωνίζονται οικονομίες, όπως η κινέζικη, οι λατινοαμερικάνικες και άλλες. Αυτή η τάση γίνεται διπλά φανερή σήμερα, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπου εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια.

Από αυτήν τη σκοπιά, καμιά αναμονή και κανένας εφησυχασμός δεν ταιριάζει στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Το αντίθετο. Τώρα είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι θετικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις, να αποκρυσταλλωθούν στο δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας, στη βάση των κοινών συμφερόντων που έχουν απέναντι στα μονοπώλια και την πολιτική τους οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων. Η εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με τη στρατηγική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, η αμφισβήτηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που έχει αποδεδειγμένα σαπίσει και καταδικάζει το λαό στη φτώχεια, η πάλη για μιαν άλλη ανάπτυξη, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, είναι όροι αναγκαίοι για να αποκρούσει ο λαός την επίθεση, να βγει νικητής από τον πόλεμο που του έχουν κηρύξει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ