Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πανάκριβα διόδια και για έργα που σταμάτησαν!

Αναστολή των έργων ανακοίνωσε η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» που κατασκευάζει με «σύμβαση παραχώρησης» τον οδικό άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Οπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία, η αναστολή, που φυσικά συνοδεύεται από εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στα εργοτάξια, θα γίνει μέχρι να βρεθεί βιώσιμη λύση στη χρηματοδότηση του έργου, μέσα από την οριστικοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν μονογράψει με την κυβέρνηση και με το οποίο παρέχονται προς τους μεγαλοκατασκευαστές και τις δανείστριες τράπεζες νέες πρόσθετες εγγυήσεις και επιδοτήσεις, που φυσικά θα κληθεί να πληρώσει και αυτές ο ελληνικός λαός.

Σε αναστολή εργασιών και κλείσιμο εργοταξίων έχουν προχωρήσει, εδώ και τέσσερις τουλάχιστον μήνες, και οι άλλες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητόδρομων, πιέζοντας να πάρουν ακόμη περισσότερα από αυτά που προβλέπουν οι ληστρικές συμβάσεις που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τα πανάκριβα διόδια, που έχουν αυξηθεί ως και πάνω από 400% από το 2008. Πρόκειται για τεράστια ποσά που πληρώνουν οι οδηγοί καθημερινά, τα οποία υποτίθεται ότι εισπράττουν οι ιδιωτικές κοινοπραξίες για να κατασκευάσουν τα έργα, αυτά ακριβώς που έχουν σταματήσει!

Πρόκειται για άλλη μια πτυχή που αποδεικνύει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που παραχωρεί σε επιχειρηματικούς ομίλους το εθνικό οδικό δίκτυο για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Μόνη λύση, λοιπόν, είναι ο λαός να παλέψει ακόμη πιο δυνατά για κατάργηση όλων των διοδίων, για να γίνουν τα δημόσια έργα λαϊκή περιουσία.

Προϊόν του καπιταλισμού

Το μακελειό του ρατσιστή, φασίστα αντικομμουνιστή στη Νορβηγία με 76 νεκρούς (οι περισσότεροι έφηβοι), που έχει κατακλύσει τη διεθνή ειδησεογραφία δεν ήρθε από το πουθενά. Ο εγκληματίας δεν προήλθε από παρθενογένεση ούτε, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί, ήταν απλά ένας παράφρων. Ο ρατσισμός και ο αντικομμουνισμός που εκπέμπει με το δήθεν «μανιφέστο» του ενάντια στο «ισλάμ και τον πολιτιστικό μαρξισμό» έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος που έχει καλλιεργηθεί όλα τα περασμένα χρόνια σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και ιδιαίτερα στην ΕΕ. Με τους ιμπεριαλιστικούς «αντιτρομοκρατικούς πολέμους», την έξαρση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, με τον πιο χυδαίο αντικομμουνισμό της εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού (βλέπε αντικομμουνιστικό μνημόνιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης) και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, με τις Βαλτικές και όχι μόνο χώρες, όπου ως «απελευθερωτές» εμφανίζονται τα τάγματα των συνεργατών των ναζί ενάντια στη σοβιετική εργατολαϊκή εξουσία.

Αρα οι ιδέες του Νορβηγού δολοφόνου δεν απέχουν και πολύ (για την ακρίβεια είναι εκδοχή τους) από τις ιδέες που προωθούνται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ και ΝΑΤΟ, που έχουν κάνει σημαία τους τον αντικομμουνισμό, προωθούν τον εθνικισμό, κυνηγάνε τους μετανάστες με τις Συνθήκες τους (Σένγκεν, Δουβλίνο) και επεμβαίνουν, σφάζουν και δολοφονούν λαούς και όποιον «δεν συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» τους, εξαπολύοντας πολέμους.

Αυτά που εμφανίζει ως «απειλή» ο εγκληματίας υπάρχουν στη ρητορική και, πολύ περισσότερο, στην πρακτική των ιμπεριαλιστών. Αλλωστε, και η Νορβηγία, που εμφανίζεται ως «ήρεμη χώρα», συμμετείχε ενεργότατα όλες τις προηγούμενες δεκαετίες στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους «πρόθυμους» που σπεύδουν δήθεν να διαδώσουν τις αρχές της «ελευθερίας και της δημοκρατίας» στους «απολίτιστους και αντιδημοκράτες». Συμμετείχε στους πολέμους στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, σε άλλες «ανθρωπιστικές αποστολές» και τώρα τελευταία στο σφάξιμο του λιβυκού λαού. Τα τελευταία χρόνια σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις έχουν πάρει αντιμεταναστευτικά μέτρα, όπως φυσικά και μέτρα κατά εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Σε αυτό το φυτώριο καλλιεργούνται «φιντάνια» τύπου Μπρέιβικ, που είχε, όπως όλα δείχνουν, διεθνείς διασυνδέσεις. Ο ρατσισμός και ο αντικομμουνισμός που αποπνέουν είναι δημιούργημα του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος, του καπιταλισμού, όπως είναι και ο φασισμός που βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα του. Το «αυγό του φιδιού», η ακροδεξιά σε πολλές χώρες του «αναπτυγμένου κόσμου», χαϊδεύεται από την αστική τάξη, υπερπροβάλλεται από τα ΜΜΕ των κεφαλαιοκρατών και σπρώχνεται ανάλογα, με στόχο να χτυπιέται το εργατικό, το ταξικό αγωνιστικό κίνημα, η πρωτοπορία του, το Κομμουνιστικό Κόμμα και η ανατρεπτική επαναστατική πολιτική που χαράζει. Τα παραδείγματα σε πολλές χώρες, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βρετανία, αλλά και στη χώρα μας, αποδεικνύουν ότι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο αντικομμουνισμός είναι πάντα στη φαρέτρα του συστήματος, είναι «νύχι - κρέας» δικό του και αξιοποιείται ανάλογα. Ετσι, τώρα οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, μαζί με τις «πένες» τους δεν μπορούν να κάνουν τις «θλιμμένες χήρες». Δικά τους εκτρώματα είναι.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Εκαστος εφ' ω ετάχθη»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Να υπολογίσουν τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου από τις καταλήψεις σε διόδια και αρχαιολογικούς χώρους καλεί τα υπουργεία Υποδομών και Τουρισμού ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, ώστε στη συνέχεια το Δημόσιο να καταθέσει αγωγές και να εισπράξει τα χρήματα από την ομοσπονδία ιδιοκτητών ταξί. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η νέα φαεινή ιδέα του κρατικού αξιωματούχου. Εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδείξει ότι προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στις εκάστοτε κυβερνήσεις με τις αιωνίως επαναλαμβανόμενες διαπιστώσεις και στοιχεία περί διαφθοράς στο Δημόσιο, συμμετέχοντας στην εκστρατεία συκοφάντησης των δημόσιων υπαλλήλων και προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Ομως, αφού τόσο πολύ νοιάζεται ο εν λόγω κρατικός υπάλληλος για τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου, γιατί δεν αναλαμβάνει δράση για να μάθει ο ελληνικός λαός ποια είναι αυτά από τα ατέλειωτα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων, π.χ. από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη από το 45% στο 20%, από τον πακτωλό των δισ. σε «αναπτυξιακά κίνητρα», από τις δεκάδες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, από τα εξοπλιστικά προγράμματα, κ.ο.κ. Επίσης, ως δαιμόνιος και απηνής διώκτης της διαφθοράς, γιατί δεν αναλαμβάνει δράση για τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου από τα 600 δισ. ευρώ που έχουν κατατεθεί στις ελβετικές τράπεζες από εγχώριους κεφαλαιοκράτες;.. Αλλά, είπαμε έκαστος εφ' ω ετάχθη...

Μαρτυράνε την αδυναμία τους

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης τους επόμενους μήνες πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της καταστολής των λαϊκών αγώνων. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση ενισχύει και θωρακίζει τους μηχανισμούς καταστολής, ώστε να είναι «ετοιμοπόλεμοι» το φθινόπωρο. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες που δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα», το οπλοστάσιο των μηχανισμών καταστολής θα εμπλουτιστεί με καινούρια, πιο αποτελεσματικά (διάβαζε δολοφονικά) όπλα. Στα επιχειρησιακά σχέδια καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. ενσωματώνεται η χρήση του ειδικού οχήματος εκτόξευσης νερού κατά των διαδηλωτών. Οπως είναι γνωστό, η πίεση του νερού είναι τέτοια που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διαδηλωτών. Επίσης επανεξετάζεται η χρησιμοποίηση εκπαιδευμένων σκύλων που αγοράστηκαν πριν από δυόμισι χρόνια, ενώ ανασύρονται από τα συρτάρια τα σχέδια για τη χρήση όπλων με χρωμόσφαιρες ή πλαστικές σφαίρες, αλλά και οι χειροβομβίδες από καουτσούκ. Ακόμα οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν ότι πρέπει να αγοραστεί ένας ακόμα φράκτης από πλεξιγκλάς, όπως αυτός που είχε στηθεί στις τελευταίες διαδηλώσεις στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Βασ. Σοφίας. Εννοείται πως λεφτά για τους μηχανισμούς καταστολής υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλα αυτά τα μέτρα καταστολής την αδυναμία τους μαρτυράνε...

Πρώτα οι λιγνίτες

Γρηγοριάδης Κώστας

Στους καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στον τομέα Ενέργειας και στα αστικά κόμματα δεν αρέσει η «μονοπωλιακή» σχέση της ΔΕΗ με το λιγνίτη και δικαίως, αφού, κατά τη δική τους λογική, η πολυμετοχική ΔΕΗ είναι μια ακόμη ιδιωτική εταιρεία, ανεξάρτητα από την πλειοψηφική - για λίγο ακόμη - θέση του Δημοσίου. Ετσι το θέλησαν και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, εφαρμόζοντας πολιτική απελευθέρωσης για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του κεφαλαίου συνολικά. Θέλουν δηλαδή να μην εκμεταλλεύεται προνομιακά η ΔΕΗ το λιγνίτη, αλλά να τον εκμεταλλεύονται όλοι μαζί, προνομιακά.

Κρατούν ό,τι τους συμφέρει από τις κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις και πετάνε ό,τι τους δυσκολεύει στην κερδοφορία. Ακόμη και η ΔΕΗ δεν έχει τελικά πρόβλημα με αυτή τη λογική, αρκεί να βγάλει κάτι κι αυτή. Η παράθεση αυτών των απόψεων δεν θα είχε κανένα νόημα, εάν η κυβέρνηση δεν εργαζόταν σκληρά αυτή την περίοδο για να τις ικανοποιήσει! Ετσι, το αρμόδιο υπουργείο αναζητά τρόπους παράδοσης της λιγνιτικής παραγωγής σε τρίτους και με πώληση μονάδων της ΔΕΗ και με ανταλλαγή ισχύος (εάν τελικά «περπατήσει» στην πράξη) και με απευθείας παραχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων. Κι όλοι, ξένες και ντόπιες ενεργειακές εταιρείες, οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ, η κυβέρνηση, θα είναι μια χαρά και κερδισμένοι. Με τους ανθρώπους του μόχθου, χαμένους και πάλι, να βλέπουν τον καθένα να εκμεταλλεύεται τον κρατικό πλούτο κι αυτοί να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η αποπροσανατολιστική τακτική στα ΕΑΣ

Χαρακτηριστική της τακτικής που ακολουθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι η πρακτική του στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Την ώρα που η κυβέρνηση, η τρόικα και η πλουτοκρατία προχωρούν σε μια εφ' όλης της ύλης επίθεση, με προαποφασισμένα μέτρα, για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του, την ώρα που κλείνουν και ιδιωτικοποιούνται τα ΕΑΣ, με σχέδιο μαζικών απολύσεων, κατάργηση ΣΣΕ και δραματική μείωση των μισθών, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός επιμένει η συζήτηση να επικεντρώνεται σε ήδη απαντημένα ζητήματα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Βεβαίως και έχει σημασία να είναι αποκλειστικά δημόσια. Αλλά δεν απεμπολείς τ' άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Πρόκειται για την κλασική παρελκυστική τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η οποία επαναλήφθηκε και στην τελευταία, προχτεσινή, σύσκεψη των σωματείων εργαζομένων των ΕΑΣ. Είναι ενδεικτικό ότι αν και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, έγινε ξεκάθαρο πως θα κλείσουν τρία εργοστάσια των ΕΑΣ (Υμηττός, Μάνδρα, Ελευσίνα) και θα παραμείνουν μόνο τα εργοστάσια σε Λαύριο και Αίγιο, ενώ οι εργαζόμενοι που θα «περισσέψουν» από αυτή τη δραστική συρρίκνωση, αν δε μεταταχθούν, θα υπαχθούν σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας», δηλαδή στην ανεργία, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός επέμενε να συζητάει πάνω σε ζητήματα όπως π.χ. της υπαλληλικής αποζημίωσης για τους εργαζόμενους των ΕΑΣ.

«Η τακτική της πλειοψηφίας των Σωματείων στα ΕΑΣ είναι αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη», επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Η πεισματική άρνηση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για ενιαίο μέτωπο πάλης με όλες τις ΔΕΚΟ και το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων, της κατάργησης μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη αιτία για να αλλάξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους συσχετισμούς.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Παγίδα τα δημοψηφίσματα

Συνεπής στο αντιλαϊκό της χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση παρουσίασε το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει σαν ένα ακόμα εργαλείο για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, εκβιάζοντας τη συνέργεια του λαού. Η κυβέρνηση θα θέσει σε δημοψήφισμα προαποφασισμένες αλλαγές στη λειτουργία και τα οικονομικά των κομμάτων, της Βουλής, συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος. Στόχος της είναι αφενός να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι ενδιαφέρεται για τη γνώμη του λαού, τα δικαιώματα του οποίου έχει στην κυριολεξία ρίξει στον Καιάδα. Αφετέρου, να νομιμοποιήσει αλλαγές που βάζουν επιπλέον εμπόδια στη δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν με όρους στρατηγικής την αστική πολιτική, γι' αυτό και αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητά της.

Ο χρόνος που επιλέγει η κυβέρνηση για να αναμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τα δημοψηφίσματα δεν είναι τυχαίος. Το αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματα - πυλώνες του γνωρίζουν ολοένα και μεγαλύτερη απαξίωση στις λαϊκές συνειδήσεις, εξαιτίας της βαθιάς αντιλαϊκής πολιτικής τους. Τα αστικά επιτελεία επιδιώκουν αυτή η απαξίωση να ανακοπεί και στη χειρότερη περίπτωση να μην εκφραστεί με ριζοσπαστικό τρόπο. Να μη μετουσιωθεί σε δύναμη και διάθεση ανατροπής συνολικά του γερασμένου και σάπιου αστικού κόσμου, ο οποίος τη μόνη «δημοκρατία» που αναγνωρίζει είναι η δικτατορία του κεφαλαίου στο σβέρκο των εργαζομένων και του λαού. Για να καλλιεργήσουν στο λαό την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχει σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της διατείνονται ότι υιοθετούν τα αποπροσανατολιστικά και αντιδραστικά συνθήματα των καθοδηγητών της πλατείας, όπως «άμεση δημοκρατία τώρα» και «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα».

Πατώντας σ' αυτό το έδαφος, μέσα από τα δημοψηφίσματα, θα επιδιώξουν, για παράδειγμα, να βάλουν επιπλέον εμπόδια στην οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το λαό, στη λογική του «όλοι είναι ίδιοι και κλέφτες» και, μέσα από ένα ακόμα πιο αντιδραστικό εκλογικό σύστημα, να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του συστήματος με αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας, τώρα που ξεφτίζει η δικομματική εναλλαγή. Ακόμα, οι αλλαγές για τα συνδικάτα που θα τεθούν στην κρίση δημοψηφισμάτων, θα έχουν στόχο τον έλεγχο από το αστικό κράτος του περιεχομένου και των μορφών πάλης του κινήματος, με ωμή επέμβαση στο εσωτερικό τους.

Προβάλλουν ως ανάγκη τον καθορισμό θητειών των βουλευτών, την αυστηροποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ως μέτρα που δήθεν απαντούν σε λαϊκές απαιτήσεις. Αλλά μόλις γίνουν όλα αυτά, η Βουλή έγινε φιλολαϊκή; Ακόμη και το πιο τίμιο αστικό πολιτικό σύστημα, τι νόμους θα ψηφίζει και θα εφαρμόζει; Για το λαό ή για το κεφάλαιο, τα συμφέροντα του οποίου διαχειρίζεται; Θα αυξάνει μισθούς και συντάξεις; Θα μειώνει την ανεργία; Θα παρέχει δωρεάν Υγεία, Παιδεία; `Η θα υπηρετεί την εκμετάλλευση και τα κέρδη, την καπιταλιστική ανάπτυξη; Η Δικαιοσύνη θα γίνει φιλολαϊκή; Θα πάει κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου; Θα στηρίζει τις απεργίες; Με το «ηθικό» αστικό σύστημα, ούτε η ανεργία εξαλείφεται, ούτε μισθοί και συντάξεις αυξάνονται, ούτε δωρεάν Υγεία, Παιδεία θα υπάρξουν. Τα δημοψηφίσματα είναι φτιαγμένα στα μέτρα του αστικού πολιτικού συστήματος και γι' αυτό ενάντια στο λαό, που πρέπει να τα αποτρέψει. Αν η κυβέρνηση νοιάζεται για τη γνώμη του λαού, να προσφύγει σε εκλογές.

Χέρι χέρι εθνικισμός και κοσμοπολιτισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη μισή αλήθεια είπε η επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, δηλώνοντας ότι πολύ λίγοι Ευρωπαίοι ηγέτες καταγγέλλουν την ξενοφοβική ρητορική που κατηύθυνε το δράστη του μακελειού που έγινε στη Νορβηγία. «Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγοι ηγέτες που υψώνουν το ανάστημά τους για να υπερασπιστούν τη διαφορετικότητα και τη σημασία που έχει το να έχουμε ανοιχτές κοινωνίες, ανεκτικές και δημοκρατικές, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι», τόνισε η επίτροπος. Επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εκτίμηση της επιτρόπου που εντοπίζει την αιτία του προβλήματος στους ακροδεξιούς «ξενοφοβικούς σχηματισμούς, των οποίων η επιτυχία εξασφαλίζεται χάρη σε μια αρνητική ρητορική εναντίον του Ισλάμ και εναντίον άλλων υποτιθέμενων απειλών κατά της κοινωνίας των πολιτών», όπως είπε. Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ λειτουργεί ως θερμοκήπιο τέτοιων ρατσιστικών και αντικομμουνιστικών ιδεών. Ακόμα χειρότερα οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μένουν στο επίπεδο των διακηρύξεων, αλλά έχουν κηρύξει πόλεμο κατά των λαών εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των ευρωμονοπωλίων. Δεν σηκώνουν μόνο φράκτες στα σύνορα της ΕΕ στους κατατρεγμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της άγριας εκμετάλλευσης των μονοπωλίων, αλλά την ίδια στιγμή τους εμφανίζουν ως «απειλή» για την ...ευημερία των «Ευρωπαίων πολιτών», προκειμένου να αθωώσουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη στρατηγική της ΕΕ. Με άλλα λόγια, στο επίπεδο της ΕΕ ο κλασικός αντιδραστικός εθνικισμός «δένει» περίφημα με τον κοσμοπολιτισμό της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών.

Oι οπορτουνιστές στο ρόλο τους

Ορισμένοι του οπορτουνισμού φέρονται σαν να ανακάλυψαν μόλις την ...πυρίτιδα. Σε συνέντευξή του χτες στην ΕΤ3 ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν λύνεται το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αφού δεν διαγράφτηκε το μεγαλύτερο μέρος του. Δεν ανακουφίζεται ο ελληνικός λαός (...) Η χώρα μας τίθεται σε μνημονιακή κηδεμονία επ' αόριστον και μετατρέπεται σε μια μοντέρνα αποικία της τρόικας και του πολυεθνικού κεφαλαίου (...) Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι οι ηγέτες της ΕΕ αλλά και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου λειτουργούν ως λομπίστες χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων και όχι ως εκπρόσωποι και εκφραστές λαϊκών συμφερόντων».

Χρειαζόντουσαν, δηλαδή, αποδείξεις για να πειστούν ότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, γενικότερα των καπιταλιστικών κρατών, δεν εκπροσωπούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά αυτά του μεγάλου κεφαλαίου. Αν και στοιχειώδες, οι οπορτουνιστές αφήνουν σκοπίμως να εννοείται ότι στον καπιταλισμό μπορεί να υπάρξουν κυβερνήσεις που θα εκπροσωπούν συμφέροντα άλλων και όχι των κεφαλαιοκρατών που κρατάνε τα ηνία της οικονομίας, ελέγχουν τα μέσα παραγωγής και καρπώνονται τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο. Διαφορετικά πώς να σταθεί η πρότασή τους που εξαντλείται στη διαχείριση αυτού του συστήματος, πασπαλισμένη με κάμποσες αυταπάτες ότι αυτή μπορεί να είναι φιλολαϊκή. Εκεί κατατείνουν και οι άλλες εκτιμήσεις του Δ. Στρατούλη για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σαν να ήταν δυνατόν ποτέ αυτές να ανακουφίζουν το λαό. Ακόμα κι αν διέγραφαν το χρέος, κι αυτό υπέρ της πλουτοκρατίας θα λειτουργούσε ενώ το λαό θα τον περίμεναν νέες θυσίες. Οχι γιατί η Ελλάδα αποτελεί «μοντέρνα αποικία» και τελεί υπό «κηδεμονία». Αλλά γιατί η άρχουσα τάξη εξουσιάζει και οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενιαία τα συμφέροντά της προωθούν. Στοιχειώδες. Αν και όχι για τον οπορτουνισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ