Η «δημοκρατία» τους
Την προηγούμενη βδομάδα εταιρεία πέταξε στο δρόμο πέντε εργαζόμενους γιατί αντιστάθηκαν στη διαρκή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι κεφαλαιοκράτες στο σύνολό τους υψώνουν όλο και περισσότερο τους τόνους προκειμένου να φοβίσουν τους εργαζόμενους, ώστε να μην αντιδρούν στα όλο και πιο σκληρά μέτρα που λαμβάνονται. Μέτρα όπως η σκληρή φοροαφαίμαξη που, στις σημερινές συνθήκες, αυτά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Απειλεί την ίδια την επιβίωση των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
Ολα τα παραπάνω, από την απόλυση λόγω αντίστασης στην καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων από τ' αφεντικό μέχρι την επιβολή μέτρων που μας στερούν τα στοιχειώδη, γίνονται για να σωθεί το κεφάλαιο. Μας απαγορεύουν να είμαστε υγιείς, να έχουμε αθλητισμό, να δουλεύουμε λίγες ώρες, να βλέπουμε τα παιδιά μας, να μάθουμε πράγματα για να μπουκώσουν αυτοί με περισσότερα κέρδη. Για να γίνουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και τα πολιτικά τους τσιράκια πιο πλούσιοι και εμείς να μετράμε τις μπουκιές μας.
Ολα αυτά τα λένε «δημοκρατία» και μας κουνάνε το δάκτυλο και αγανακτούνε όταν διεκδικούμε. Θέλουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι γι' αυτό. Ενα πρέπει να έχουμε καθαρό. Ο,τι αυτοί αποκαλούν «δημοκρατία» για εμάς είναι βαρβαρότητα και εμείς τα θύματά της. Ομως εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου και έχουμε κάθε δικαίωμα να γκρεμίσουμε και τη βαρβαρότητα και τα παράσιτα που τη στηρίζουν.
Συλλαλητήρια για την Υγεία
Το μπαράζ των ανατροπών που επιχειρεί, χωρίς σταματημό, η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας και Πρόνοιας δεν είναι μια επιμέρους πρακτική. Είναι μέρος της ίδιας πολιτικής της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και όλων των - ήδη πετσοκομμένων και υποβαθμισμένων - κοινωνικών παροχών. Και αποσκοπεί αφενός στην απαλλαγή του κράτους από τις ελάχιστες υποχρεώσεις γι' αυτές τις παροχές και αφετέρου στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Υγείας στους ευαίσθητους τομείς.
Είναι μέγιστη η υποκρισία της κυβέρνησης όταν διατείνεται πως όλες οι αντιδραστικές ανατροπές που επιχειρεί γίνονται στο όνομα της προστασίας του λαού: Για να μην πληρώνει τόσο ακριβά και να έχει αναντίστοιχες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να περάσει όλες εκείνες τις περικοπές που έχει θεσμοθετήσει μέχρι τώρα - καθώς και εκείνες που σχεδιάζει: Να αποτελέσουν τα νοσοκομεία αυτόνομες οικονομικές μονάδες που θα συμπεριφέρονται σαν επιχειρήσεις στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας. Γι' αυτό και ετοιμάζει συγχωνεύσεις. Και μετά τις συγχωνεύσεις θα εκχωρήσει κρεβάτια στις ασφαλιστικές εταιρείες και θα αξιολογεί τις υπόλοιπες με επιχειρηματικά κριτήρια κι όχι με βάση τις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό και θα κλείσει κλινικές και κρεβάτια - ακόμα και κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπου ο ασθενής είναι στον προθάλαμο του Χάρου. Και θα τα κλείσει γιατί δε θα συμφέρουν με βάση τη λογική κόστους - οφέλους, και όχι τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες.
Για τον ίδιο λόγο γίνονται περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη, αφήνοντας την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας στο απυρόβλητο. Και παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για μείωση των τιμών, η «πίτα» για τη φαρμακοβιομηχανία μεγάλωσε. Οπως μεγάλωσαν και τα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης. Που θα πληρώσουν για φάρμακα τουλάχιστον 170 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή της λεγόμενης «αρνητικής λίστας», όπου τα φάρμακα δεν καλύπτονται από τα Ταμεία. Και σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει και τη λεγόμενη «θετική λίστα» φαρμάκων. Δηλαδή εκείνα τα φάρμακα που θα πρέπει να καλύπτουν τα ταμεία...
Δηλαδή και πάλι ζημιωμένος - και χαρατσωμένος - ο άρρωστος εργαζόμενος. Μ' άλλα λόγια, «μονά - ζυγά» πάντα σε βάρος του αρρώστου. Του αρρώστου για τον οποίο προαλείφεται το κατάπτυστο ελάχιστο πακέτο παροχών που ετοιμάζεται μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ο οποίος ως «δυνατός αγοραστής» θα προμηθεύεται υπηρεσίες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ή θα συμβάλλεται με ΜΚΟ και υποτυπώδεις δημοτικές υπηρεσίες Υγείας.
Το όλο σχέδιο στην Υγεία και Πρόνοια αποτελεί μέρος της χρεοκοπίας του λαού. Γι' αυτό και τα αυριανά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ είναι το πραγματικό μετερίζι στις ανατροπές που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, αποτελεί και το εφαλτήριο για τη συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου πάλης για την κατάκτηση του ώριμου και ρεαλιστικού στόχου: Η υγεία να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής, με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.
Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ
«Μαύρο» αντιαπεργιακό μπλόκο
Κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα λιμάνια; «Πλήγμα στον τουρισμό». Διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας; «Πλήγμα στον τουρισμό». Συμβολικές κινήσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην Ακρόπολη; «Πλήγμα στον τουρισμό». Κινητοποιήσεις των φορτηγών δημόσιας χρήσης; «Πλήγμα στον τουρισμό». Κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων; «Πλήγμα στον τουρισμό»... Με δύο λόγια, δεν υπάρχει απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση τα τελευταία χρόνια που να μην καταδικάζεται από την «ιερά συμμαχία» κυβέρνησης - ΝΔ - επιχειρηματικοί όμιλοι, με πρώτους και καλύτερους τους εφοπλιστές και τους μεγαλοξενοδόχους, στο όνομα της «ζημιάς» που προκαλούν στον τουρισμό και τη «διεθνή εικόνα της χώρας». Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, που βασικό στόχο έχει να χτυπήσει το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας και να καλλιεργήσει ένα κλίμα υποταγής του λαού στο όνομα της υπεράσπισης του τουρισμού, που είναι τάχα η «βαριά βιομηχανία» και το «όχημα», για να βγει η χώρα από την κρίση. Φυσικά, πρόκειται για μύθους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και καλλιεργούνται για να δικαιολογήσουν τα σκανδαλώδη προνόμια διαρκείας στο τουριστικό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αλλά και να τσακίσουν τα λαϊκά δικαιώματα. Στο όνομα του τουρισμού, των συμφερόντων δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, δε θέλουν «να κουνιέται φύλλο» σε ολόκληρη την επικράτεια και η χώρα να μετατραπεί σε έναν παράδεισο για τα μονοπώλια και κόλαση για τους εργαζόμενους, το λαό. Δεν πρέπει να τους περάσει. Χρειάζεται όμως ταυτόχρονα το λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί στη γραμμή της ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.
Ο αντιλαϊκός καυγάς για το ΕΣΠΑ
Καυγαδίζουν για το ποιος δίνει τα περισσότερα και πιο γρήγορα στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η έγνοια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη για το ΕΣΠΑ, την αναθεώρηση που δέχτηκε η ΕΕ για την εθνική συμμετοχή, την επίσπευση των ρυθμών, την αναδιάρθρωση με απόρριψη των «νεκρών» έργων, έρχεται ο υπεύθυνος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης να ασκήσει κριτική για τις καθυστερήσεις, την πτώση της χώρας στην κατάταξη απορρόφησης και πάει λέγοντας.
Το «έργο» έχει ξαναπαιχτεί, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ήρθαν οι πρώτες εξαγγελίες. Επιταχύνθηκε ο ρυθμός απορρόφησης, άρχισαν να δίνονται - στο μεγάλο κεφάλαιο - οι ενισχύσεις, αυξήθηκε ο ρυθμός απορρόφησης, που επί κυβερνήσεων ΝΔ ήταν εξαιρετικά χαμηλός. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για καθυστερήσεις της ΝΔ.
Σήμερα, έρχεται η ΝΔ να ασκήσει κριτική για τις καθυστερήσεις, η κυβέρνηση δε βγάζει μιλιά για την... κατάταξη, αλλά και οι δύο μαζί για ένα πράγμα αγωνίζονται και αγωνιούν. Να πάνε τα λεφτά γρήγορα και σίγουρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Ε, σ' αυτή την αγωνία δεν πρέπει να τους ακολουθήσει ο λαός. Γιατί η «ανάπτυξη», στην οποία συμφωνούν και οι δύο, είναι για τα αφεντικά και κανέναν άλλον....
Ο «αυταρχισμός» της «αποτελεσματικότητας»
Το «δημοκρατικό» Πανεπιστήμιο δεν είναι απαραιτήτως και «καλό» Πανεπιστήμιο!
Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει σε δυο πανεπιστημιακούς εκ των υποστηρικτών του νόμου - πλαισίου, στους Ν. Αλιβιζάτο και Αντ. Μανιτάκη, σε άρθρο τους στην «Καθημερινή», με το οποίο καλούν τους συναδέλφους τους να χαμηλώσουν τους τόνους διαφωνιών με το νόμο. Οι δυο πανεπιστημιακοί, αντιπαραβάλλοντας την αποτελεσματικότητα στη δημοκρατία, λένε: «Τα πολυμελή συλλογικά όργανα ενδέχεται πράγματι να είναι αντιπροσωπευτικά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να λειτουργήσουν και αποτελεσματικά. Φοβούμενη τους δαίμονες του αυταρχικού μας παρελθόντος, η γενιά μας δεν συνειδητοποίησε ως τώρα ότι κάθε καλός καθηγητής δεν μπορεί να είναι και καλός πρύτανης. Στις μέρες μας, πέραν του ήθους, της ακεραιότητας και της επιστημοσύνης, ο τελευταίος πρέπει να έχει και ικανότητες να διοικεί έναν πολύπλοκο οργανισμό».
Με άλλα λόγια, ζητούν να αφήσουμε πίσω τους δαίμονες του αυταρχικού παρελθόντος και να υποταχθούμε στους μάνατζερ του αυταρχικού μέλλοντος των ΑΕΙ, που θα είναι ...αποτελεσματικοί στη διοίκηση του νέου Πανεπιστημίου που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση. Για τα ήθη και τις αξίες του νέου Πανεπιστημίου δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε άλλο. Τα λένε μόνοι τους.
Ταμεία «χρηματοδότες» των εταιρειών
Η μείωση των δαπανών Υγείας έχει μετατραπεί σε προπαγανδιστική καραμέλα στο στόμα των κυβερνητικών στελεχών. Ετσι την περασμένη Τετάρτη ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, παρουσιάζοντας διάφορα στοιχεία για τις δαπάνες των Ταμείων, επαίρονταν γιατί με τις νέες αποδιδόμενες τιμές μόνο για βηματοδότες και απινιδωτές μέσα στο 2011 το ΙΚΑ θα ωφεληθεί 55 εκατομμύρια ευρώ.
Μόνο που τέτοιου είδους ανακοινώσεις μόνο για έπαινο δεν είναι. Το αντίθετο, είναι κόλαφος για τις κυβερνήσεις που με την πολιτική που ασκούσαν και συνεχίζουν να ασκούν στο χώρο της Υγείας, είχαν και έχουν μετατρέψει τα Ταμεία σε χρηματοδότες των μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου, καθώς οι τιμές στα συγκεκριμένα ιατρικά όργανα ήταν μια υπόθεση που αφορούσε αυστηρά τους κυβερνώντες και τις εταιρείες. Αν λοιπόν αρκούσε μια πολιτική απόφαση για να ωφεληθεί το ΙΚΑ το ποσό των 55 εκατομμυρίων ευρώ, τότε γίνεται φανερό, ότι τόσα χρόνια, το ΙΚΑ πλήρωνε υπερτιμημένα ιατρικά όργανα. Δηλαδή, με δυο λόγια, οι κυβερνήσεις είχαν αφήσει ανυπεράσπιστο το ΙΚΑ αλλά και τ' άλλα Ταμεία στις κερδοσκοπικές ορέξεις των πολυεθνικών. Οι ίδιοι δηλαδή ομολογούν την εγκληματική πολιτική που ασκείται σε βάρος των ταμείων και κατ' επέκταση των ασφαλισμένων που πληρώνουν τα σπασμένα με τις εισφορές τους.

Υπάρχει και άλλος δρόμος
Η εργατική λαϊκή συνείδηση βομβαρδίζεται απ' την κυρίαρχη προπαγάνδα για τις μορφές διαχείρισης του χρέους. Που θα σώσουν δήθεν τη χώρα από τη χρεοκοπία, θα δώσουν ανάσα στην οικονομία και ώθηση στην ανάκαμψή της. Ολες οι προτεινόμενες παραλλαγές των μορφών διαχείρισης παραπέμπουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία. Στην καταστροφή δηλαδή μέρους του κεφαλαίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση σε όφελός του. Αυτή η προπαγάνδα αποσπά την προσοχή του λαού απ' το πραγματικό πρόβλημα που είναι η καπιταλιστική κρίση και βεβαίως απ' τη διέξοδο σε όφελός του. Στο όνομα της μη χρεοκοπίας εφαρμόζουν μέτρα που τσακίζουν τη ζωή του, καταστρέφουν τους εργαζόμενους ως το πρωταρχικό μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου.
Το πρόβλημα του δημοσίου χρέους, σύμφυτο του συστήματος, βεβαίως τους δυσκολεύει στην αντιμετώπιση της κρίσης, αφού δεν μπορούν να επιδοτήσουν με τζάμπα κρατικό χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν επενδύσεις. Αλλά τα βάρβαρα μέτρα δεν λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του, ήρθαν για να μείνουν και να διαμορφώσουν, για τη μετά την κρίση περίοδο, συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας για το κεφάλαιο.
Είναι γνωστό ότι με τα μέτρα αυτά δεν μειώνεται ούτε στο ελάχιστο το χρέος, όπως γνωστό είναι ότι σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική «Μνημονίου Διαρκείας», που οδηγεί τους λαούς σε εξαθλίωση, διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, επιταχύνει τη συγκέντρωση, συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Για τη διόγκωση του χρέους ο τελευταίος που δεν φταίει είναι ο λαός. Ούτε δεκάρα των δανείων, που σύναψε το αστικό κράτος για χάρη της πλουτοκρατίας, δεν κατέληξε στην τσέπη του. Τα καρπώθηκε η άρχουσα τάξη άμεσα ή έμμεσα, απολαμβάνοντας φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις και ενισχύσεις προς όφελος της κερδοφορίας της. Κατευθύνθηκαν σε κολοσσιαία εξοπλιστικά προγράμματα χάριν της συμμετοχής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς. Αρα δεν είναι ευθύνη του λαού η αποπληρωμή του. Ευθύνη του λαού είναι να επιλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης δίχως κρίσεις, χρέη και ελλείμματα, με τις ανάγκες του στο επίκεντρό του. Απαιτείται σήμερα να συνειδητοποιήσει ότι καμιά παραλλαγή αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης, ούτε να διαμορφώσει φιλολαϊκή διέξοδο απ' αυτήν. Οσο εξουσιάζει το κεφάλαιο και τα χρέη θα γιγαντώνονται και οι κρίσεις θα διαδέχονται η μία την άλλη, βυθίζοντάς τον πιο βαθιά στην εξαθλίωση.
Ο λαός πρέπει να απορρίψει το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η λύση για τα συμφέροντά του βρίσκεται προς τα εμπρός, προς τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό. Σήμερα, τώρα, για να αποκρούσει τα χειρότερα που έρχονται, πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να απαιτήσει να πληρώσει άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο και όχι η λαϊκή οικογένεια και τα ασφαλιστικά ταμεία. Να κάνει δική του υπόθεση την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων παντού και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Αυτή είναι η μόνη επιλογή, ικανή να φοβίσει τους αντιπάλους του, να διαμορφώσει προϋποθέσεις για φιλολαϊκές εξελίξεις, να φέρει κοντύτερα τη λαϊκή οικονομία, που μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, διαγράφοντας το χρέος και συνάπτοντας αμοιβαία επωφελείς διεθνείς συμφωνίες με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Υπάρχει λύση: Αποδέσμευση απ' την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.
Πόλεμος και μέτωπα
Η νέα έκκληση που απηύθυνε ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Γιούρογκρουπ η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, για «εθνική συστράτευση στο εξωτερικό μέτωπο», με τη διευκρίνιση ότι «δεν έχουμε πόλεμο με τα πολιτικά κόμματα, είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους», είναι ολοφάνερο ότι επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να κρύψει τους πραγματικούς στόχους της πολιτικής που εφαρμόζει. Το μόνο υπαρκτό μέτωπο που έχει η κυβέρνηση δεν είναι στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό και είναι το μέτωπο κατά του λαού, που τον βουλιάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση για χάρη των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που είναι άλλωστε ο μεγάλος νικητής αυτού του πολέμου. Σε αυτόν τον πόλεμο οι «κερδοσκόποι», δηλαδή το χρηματιστικό κεφάλαιο, τα μονοπώλια, είναι φυσικοί και σταθεροί σύμμαχοι της κυβέρνησης, ακριβώς γιατί έχουν τον ίδιο στρατηγικό στόχο, την έξοδο από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων. Το μνημόνιο και το «μεσοπρόθεσμο» αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη του μετώπου κυβέρνησης με τους «κερδοσκόπους», τα συμφέροντα των οποίων εκφράζει αυθεντικά η τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ). Αυτό που ζητάει, λοιπόν, η κυβέρνηση είναι συστράτευση και συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα που προωθεί από κοινού με την τρόικα. Τέτοια συστράτευση και συναίνεση από το λαό δεν πρέπει φυσικά να υπάρξει. Επιβάλλεται όμως την ίδια στιγμή να υπάρξει συστράτευση του λαού με το ΚΚΕ για να υπονομευτούν η οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και το καπιταλιστικό κράτος, ώστε να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, που περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.
Ο κ. Μίχαλος και η ρήξη
Βγήκε τις προάλλες ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας Κ. Μίχαλος και κάλεσε σε «ρήξη» με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης! «Μωρέ μπράβο», θα έλεγε κάποιος λίγο αφελής. «Είδαν κι αυτοί ότι δεν έχει λεφτά ο κόσμος να καλύψει τις ανάγκες του, να ψωνίσει, να καταναλώσει, για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις τους και κήρυξαν... αντίσταση». Αλλά δεν ήταν έτσι τα πράγματα, το έγραψε ο «Ρ», ότι η «ρήξη» έχει να κάνει με τις αντιπαραθέσεις του κεφαλαίου και εκείνο το τμήμα του που βλέπει να μένει στην «απ' έξω» των ενισχύσεων, καθώς οι αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας των επιχειρηματιών, θα φαγωθούν κι αυτοί στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης. Γι' αυτό δεν πολυξαφνιάζει ο Κ. Μίχαλος, που χτες, στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, υποδεχόμενος και τον νέο γραμματέα Στρατηγικών Επενδύσεων, άνοιξε το στόμα του και δεν άφησε τίποτα «όρθιο». Οχι μόνο «ρήξη» με την κυβερνητική πολιτική δεν του προέκυψε, αλλά ίδια επιχειρήματα, με μόνη διαφορά ότι ζήτησε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα! Υποστήριξε ότι είναι μεγάλη η φορολόγηση των... επιχειρήσεων, ότι χρειάζονται απλές διαδικασίες στο θεσμικό περιβάλλον, ότι παραμένουν στην Ελλάδα «κλειστές» οι αγορές, ότι οι επιχειρήσεις βαρύνονται με τις «υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές» στην Ευρώπη. Κι αυτά, δεν είναι μόνο σύμφωνα με όσα λέει η κυβέρνηση, αλλά εφόσον πραγματοποιηθούν θα σημάνουν ακόμη περισσότερους αντιλαϊκούς φόρους για να μειωθεί κι άλλο η φορολογία του κεφαλαίου, περιστολή δικαιωμάτων και αμοιβής για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γιατί κάποιος θα πρέπει να πληρώσει και το νέο «μάρμαρο». Η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει και μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για φιλολαϊκές εξελίξεις, σε ρήξη με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, με τον αγώνα και τις θέσεις της.