Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο καπιταλισμός στο απυρόβλητο

Γρηγοριάδης Κώστας

Είπε στο ρ/σ ΑΝΤ1 ο Δ. Παπαδημούλης: «Τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι: Γιατί δεν πληρώνουν οι πλούσιοι; Γιατί δεν πιάνεται η φοροδιαφυγή; Γιατί δεν πάει κανένας φυλακή; Γιατί δε νοικοκυρεύονται οι δαπάνες; Πότε θα γίνει επιτέλους ένα σοβαρό δημοκρατικό κράτος η Ελλάδα; Ολα αυτά που θέτουν επί τάπητος οι αγανακτισμένοι πολίτες απαιτούν μια ριζική επανεκκίνηση της ελληνικής δημοκρατίας, δεν γίνεται με μερεμέτια»...

Παρότι έχουμε σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο τα ερωτήματα που θέτει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα και ερωτήματα του λαού και απηχούν τις πραγματικές του ανησυχίες, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι εκφράζουν την αγωνία του χώρου που εκπροσωπεί ο κ. Παπαδημούλης για το πότε η Ελλάδα θα γίνει ένα «σοβαρό» καπιταλιστικό κράτος. Αυτό που δεν ομολογεί, ωστόσο, είναι πως όσα μερεμέτια κι αν γίνουν, ο πυρήνας του προβλήματος θα παραμείνει ανέγγιχτος. Καμία «επανεκκίνηση» για το λαό δε θα υπάρξει αν ο ίδιος με την πάλη του δεν τερματίσει την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιδιοποίησης απ' τους λίγους του πλούτου που παράγουν οι πολλοί. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος είναι αυταπάτη αν όχι συνειδητή εξαπάτηση του λαού να ισχυρίζεσαι ότι φαινόμενα σύμφυτά του, όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, τα σκάνδαλα, μπορούν να τελειώσουν και να συμβιώνουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι σαν καλοί και μονιασμένοι «νοικοκυραίοι». Κι αυτό σε αδρές γραμμές ισχυρίζεται ο οπορτουνισμός για να μένει ο καπιταλισμός στο απυρόβλητο.

«Κιμπαριλίκια» στους τραπεζίτες

Σε πρόωρες εξοφλήσεις κρατικών ομολόγων μέχρι και 6 μήνες νωρίτερα από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες έχει προχωρήσει στο τελευταίο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών, εξοφλώντας στο ακέραιο, χωρίς απολύτως κανένα «κούρεμα», τις «υποχρεώσεις» απέναντι στους τραπεζίτες. Πρόκειται για αποπληρωμές παλιότερων κρατικών δανείων και για ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία διευκολύνουν τις ανάγκες σε ρευστότητα του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα με το παραπάνω, κάθε τρις και λίγο προσφεύγουν, ξανά και ξανά, στις τράπεζες για ολιγόμηνα δάνεια (3ηνης, 6μηνης διάρκειας), προκειμένου να συμπληρώσουν τις εκταμιεύσεις από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, για να καλύψουν τα νέα παραγόμενα «ελλείμματα» που αφήνει πίσω της η κλιμακούμενη βαρβαρότητα απέναντι στο λαό.

Οι συμφύσεις, οι κολεγιές που αναπτύσσουν μεταξύ τους κράτος και μερίδες της πλουτοκρατίας είναι απόλυτα μέσα στην καθημερινότητά τους, είναι φαινόμενο που γιγαντώνεται, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Δεν μπορούν να κάνουν ούτε μέρα χωρίς την αμοιβαία αλληλοστήριξη. Ετσι και η λαϊκή αντεπίθεση, για να έχει αποτέλεσμα, μόνον ενιαία μπορεί να ξεδιπλωθεί, απέναντι στα μονοπώλια και τους κάθε είδους πολιτικούς διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Δεν μπορούν να κρυφτούν

Ξεχειλίζει υποκρισία η χτεσινή δήλωση του γραμματέα της ΚΕ του ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδη, που κατήγγειλε πως «τα νέα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα μεγαλύτερη, ακόμα πιο ασφυκτική, τώρα πια αφόρητη πίεση». Κι αυτό γιατί οι προτάσεις του κόμματός του, όπως πριν δυο μέρες τις παρουσίασε ο Φ. Κουβέλης, δε διαφοροποιούνται και πολύ από τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Εκτός κι αν η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι η θέσπιση της ελεημοσύνης του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» είναι ικανή να άρει από τις πλάτες του λαού την τεράστια πίεση που δέχεται. Γιατί όλες οι άλλες της προτάσεις, μία προς μία, στοχεύουν εκεί ακριβώς που στοχεύει και η κυβερνητική πολιτική, στη διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, για το οποίο, μάλιστα, η ΔΗΜΑΡ αξιώνει και άμεσες ενισχύσεις.

Αλλωστε, αμέσως μετά τη διαπίστωση, ο Σπ. Λυκούδης πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν αντέχουν να σηκώνουν μόνοι τα βάρη της κρίσης». Δηλαδή, να τα σηκώσουν, αλλά με ...βοήθεια. Γιατί, όμως; Ο λαός δεν ευθύνεται ούτε για την κρίση, ούτε για τα χρέη, ούτε για τα ελλείμματα. Δεν τα έβαλε στην τσέπη του, άλλοι καρπώθηκαν τον τεράστιο πλούτο που παρήγαγε με τον ιδρώτα του, άλλοι τσέπωσαν τα δάνεια, άλλοι απόλαυσαν σκανδαλώδη προνόμια. Ο λαός δε χρωστάει δεκάρα τσακιστή. Του χρωστάνε τα πάντα. Και είναι καιρός να τα διεκδικήσει. Και να παραμερίσει απ' το διάβα του όσους στέκονται εμπόδιο.

Οι διεργασίες

Οι πολιτικές διεργασίες των τελευταίων ημερών και τα σημάδια της πολιτικής κρίσης δεν πρέπει να ξαφνιάζουν. Αποτελούν αντανάκλαση των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα να διαχειριστεί την οικονομική κρίση σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το πολιτικό σύστημα, όπως αρέσκονται να χαρακτηρίζουν τα κόμματα εξουσίας και τις παραφυάδες τους οι απολογητές του καπιταλισμού, στις σημερινές συνθήκες καλείται να ...τετραγωνίσει τον κύκλο. Να αντιμετωπίσει την οξύτατη οικονομική κρίση, χρησιμοποιώντας, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, όλες εκείνες τις πολιτικές και τα μέτρα που προκάλεσαν την κρίση. Να στηρίξει, δηλαδή, τις διάφορες ομάδες του κεφαλαίου, μέσα από την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων και κατακτήσεων. Να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν το λαό δεκαετίες πίσω.

Η υπόθεση δεν είναι εύκολη. Ακόμα και αν παραβλέψουμε τις συνεχώς εντεινόμενες διεθνώς αντιπαραθέσεις τμημάτων της πλουτοκρατίας, που καθημερινά ανατρέπουν δεδομένα και διαμορφώνουν νέες αντιλαϊκές ισορροπίες, η προώθηση των αναγκαίων για το κεφάλαιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, εύλογα θα προκαλούσαν - και προκάλεσαν - την οργή και την αγανάχτηση των λαϊκών μαζών. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου, οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής του μνημονίου, η αποφασιστικότητα των δυνάμεων του ταξικού κινήματος να μην τα διπλώσουν, αλλά να αντιπαρατεθούν και να έρθουν σε ανοιχτή ρήξη με τις επιλογές κυβέρνησης - ολιγαρχίας, έβαλαν το στίγμα τους. Επέφεραν κάποια πρώτα ρήγματα, κάτι στις μέρες μας είναι ορατό.

Στο στόχαστρο κάθε διεργασίας της άρχουσας τάξης για αναμόρφωση, όπως λένε, του πολιτικού σκηνικού, βρίσκεται ο λαός και το κίνημά του. Επιδίωξή της είναι να συσπειρώσει και να ελέγξει όσο γίνεται περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, κάτω από τα συνθήματα των «αναδιαρθρώσεων», των «αναγκαίων προσαρμογών», της «ανταγωνιστικότητας», ώστε ευκολότερα και πιο αποφασιστικά, με άλλοθι τη συναίνεση και την «εθνική συμφωνία», να βάλουν στο χέρι τους εργαζόμενους και το αγωνιστικό διεκδικητικό τους κίνημα. Να γονατίσουν οριστικά τα εκατομμύρια των εργαζομένων που ήδη στενάζουν εξαιτίας της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Τα συμφέροντα των εργαζομένων, σε σχέση με τις εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα και στο πολιτικό σκηνικό, κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Σε κατεύθυνση αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή. Αρκεί οι λαϊκές δυνάμεις να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν, διεκδικώντας διέξοδο από την κρίση, κόντρα στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, που λεηλατεί κατακτήσεις, που κουρσεύει όνειρα και προοπτικές.

Τα εκατομμύρια των εργαζομένων, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι νέοι και οι νέες, οι γυναίκες, σε ενιαίο Λαϊκό Μέτωπο, μπορούν σήμερα να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Με τις εκλογές που ζητά το ΚΚΕ, καλώντας τους ψηφοφόρους να το στηρίξουν, ακόμα και αν δε συμφωνούν πλήρως μαζί του, για την επιβεβαίωση των εκτιμήσεών του, τη σταθερότητα και τη συνέπειά του, ο λαός μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερα ρήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική. Με μαζική εγκατάλειψη των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Μπορεί με τις επιλογές του να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθούν αγώνες από καλύτερες θέσεις και πιο αποτελεσματικά να αποκρουστεί η βάρβαρη επίθεση, παλεύοντας ταυτόχρονα για ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων και για πραγματικά ριζικές κοινωνικοπολιτικές ανατροπές.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Δικτατορία των μονοπωλίων...

ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ είναι πρωθυπουργός, το συζητάνε και το διαπραγματεύονται. Το ποια μορφή θα έχει η κυβέρνηση, επίσης. Το ποιοι θα είναι οι υπουργοί, παρομοίως. Το ίδιο και το πόσοι βουλευτές θα υπάρχουν, τι περιεχόμενο θα έχει το Σύνταγμα και τόσα άλλα.

Το ποιος θα έχει την εξουσία, όμως, με τίποτε! Αυτό όχι απλά δε συζητείται, αλλά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη συζητηθεί ποτέ. Είτε αυτό απαιτεί ψευτοδιλήμματα, είτε κυβερνήσεις που προκύπτουν από παρασκήνια.

Είτε οτιδήποτε άλλο σκεφτούν, γιατί είναι προφανές πως πλέον δε διστάζουν μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου.

Απλό - όσο και ανατριχιαστικό - το δίδαγμα και σίγουρα από τις τελευταίες εξελίξεις ο μόνος τρόπος για να μη βγάλει κανείς σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα είναι το να αρνηθεί πεισματικά να σκεφτεί.

Μέσα σε τόσες διεργασίες, άλλωστε, είναι φανερό ότι κανείς από όσους εμπλέκονται δεν κουβεντιάζει για το ποια πολιτική θα εφαρμοστεί. Μόνο για το «ΠΩΣ», πώς, δηλαδή, θα εφησυχάσουν και θα κοροϊδέψουν τον κόσμο.

Το ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν, το θεωρούν δεδομένο και, μάλιστα, όχι μόνο με το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», αλλά και όλα τα σχετικά «πακέτα» που θα φέρνουν το ένα μετά το άλλο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Παραμύθια πανικού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα γνωστά και δοκιμασμένα τρομοκρατικά και εκβιαστικά διλήμματα περί «αποσταθεροποίησης» και «δημοκρατικής εκτροπής» επιστρατεύουν για ακόμα μια φορά οι κυβερνώντες προκειμένου να σταθεροποιήσουν τη δική τους θέση και εξουσία, ακριβώς για να εφαρμόσουν με μεγαλύτερη ένταση τα νέα άγρια μέτρα. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κορυφαίοι υπουργοί. «Στόχος μας σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές είναι η σταθερότητα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη σταθερότητα εμείς την εγγυόμαστε». Πιο προκλητικός ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς το (ψευτο)δίλημμα «κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή χάος», υποστηρίζοντας ότι χρέος της κυβέρνησης είναι «να αποτρέψουμε το χάος που απειλεί την ελληνική κοινωνία». Δε δίστασε, επίσης, να εμφανίσει περίπου ως «εχθρούς της δημοκρατίας» όσους αμφισβητούν την κυβέρνηση και την πολιτική της! «Η πατρίδα έχει εκλεγμένη κυβέρνηση και πρωθυπουργό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να το ξεχνά και όσοι επιχειρούν να το παρακάμψουν διαπράττουν ύβρη απέναντι στη δημοκρατία και στους πολίτες», αποφάνθηκε. Πέρα από το να «προδίδουν» τον πανικό τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητα του λαού να οργανώσει την αντεπίθεσή του για την ανατροπή της εξουσίας και των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Οσο πιο αδύναμη είναι μια κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, είτε είναι αυτοδύναμη είτε είναι «οικουμενική», τόσο καλύτερα μπορεί να την πολεμήσει ενισχύοντας τη θέση του για να είναι αυτός ο τελικός νικητής. Και αυτό πρέπει να έχει κατά νου τόσο στους ταξικούς αγώνες όσο και στις επόμενες εκλογές.

Μπούμερανγκ τα εκβιαστικά διλήμματα

«Μαλάκωσαν» αίφνης οι ξένοι δανειστές και οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους (τρόικα) και δηλώνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. στις αρχές του Ιούλη. Μέχρι πρόσφατα, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, χρησιμοποιούσαν την πέμπτη δόση για να τρομοκρατήσουν το λαό ώστε να αποδεχθεί τα άγρια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, απειλώντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση, αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και αν δεν υπάρξει ανοικτή συναίνεση και στήριξη «από όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Από προχτές όμως άλλαξε το τροπάρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Ο. Ρεν, που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενορχηστρωμένη εκστρατεία ιδεολογικής τρομοκρατίας και εκβιασμού του λαού, εξέφρασε χτες τη βεβαιότητα ότι το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της Κυριακής θα λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης, δίχως άλλες «προϋποθέσεις». Από κοντά και το ΔΝΤ, που διαμήνυσε ότι θα καταβάλει το μερίδιό του στη δόση. Επιβεβαιώνεται δηλαδή περίτρανα ότι το δάνειο και η εκάστοτε δόση του θα χρησιμοποιείται ως πιστόλι στον κρόταφο του λαού για να περνάνε ολοένα και πιο άγρια και βάρβαρα μέτρα. Ο λαός όμως δεν πρέπει να πτοείται από την τρομοκρατία και τα εκβιαστικά διλήμματα, ούτε βέβαια να ζει με το άγχος της επόμενης δόσης του δανείου, από το οποίο έτσι και αλλιώς δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ, αλλά πώς με την οργανωμένη δύναμή του θα αποκρούσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και θα βάλει σκοπό να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει τη δική του εξουσία.

Βαθιά και ουσιαστική συναίνεση

Αποδεικνύεται πλέον ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πραγματικά δεν ήθελε τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση. Οσο και αν ξενίζει, αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάζουν τα στελέχη της ΝΔ από το ναυάγιο για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας». Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε (στη ΝΕΤ) ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Ν. Μηταράκης: «Νομίζω χτες κατέρρευσε ένας μύθος, ο μύθος ότι ο Γ. Παπανδρέου ήθελε συναίνεση», επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «γενικόλογα εδώ και καιρό έκανε εκκλήσεις για συναίνεση, χωρίς ποτέ να δεχθεί μια ουσιαστική συζήτηση με την αντιπολίτευση, ή να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση». Αντίθετα, όπως είπε, «αυτό που αιφνιδίασε τους πάντες είναι ότι τελικά υπήρξε η στήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτόν τον κοινό τόπο, αλλά τελικά η κυβέρνηση προτίμησε να γαντζωθεί στην εξουσία παρά να κάνει πράξη αυτά που τόσον καιρό ήθελε να λέει από την τηλεόραση». Είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΝΔ θα επικαλεστεί το «ναι» στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», για να απαντήσει σε εκείνους που την προέτρεπαν να στηρίξει ανοικτά την κυβέρνηση και την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και δεν τους αρκούσε το επιχείρημα του Α. Σαμαρά ότι «ποτέ η ΝΔ δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της». Ταυτόχρονα, όμως, το «ναι» της ΝΔ στην κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ήρθε να σαρώσει τα «αντιπολιτευτικά» προσχήματα και τις δήθεν διαφωνίες με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ο καυγάς της με την κυβέρνηση είναι βαθιά αποπροσανατολιστικός και αφορά μόνο το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε μια συναινετική κυβέρνηση ποιος θα κουμαντάρει από ισχυρότερη θέση το τιμόνι της εξουσίας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ

Οι αναταράξεις που ταλανίζουν το αστικό πολιτικό σύστημα είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στα κόμματα του κεφαλαίου η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κυρίαρχη πολιτική και οι δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης. Παρά το γεγονός ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης η κρίση είναι εξίσου βαθιά, παρά τις οξύτατες αντιθέσεις στους κόλπους του κεφαλαίου και της ΕΕ, στην Ελλάδα το εργατικό λαϊκό κίνημα είναι αυτό που δυσκολεύει ακόμη πιο πολύ τη διαχείρισή της από τα αστικά κόμματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το ότι και στη χώρα μας η απάντηση του λαού στην καθολική επίθεση που δέχεται υπολείπεται των πραγματικών αναγκών. Σε κάθε περίπτωση, και κάτω από το φως των ραγδαίων εξελίξεων, αυτό που αναγνωρίζεται πλατιά από το λαό, είναι η καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη οργανωμένων αγώνων και στην έμπνευση της λαϊκής πρωτοβουλίας.

Κάνοντας μια αναδρομή στους τελευταίους μόνο μήνες της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που, από την πρώτη ώρα, κάλεσε σε πόλεμο απέναντι στον πόλεμο της πλουτοκρατίας και των κομμάτων του, όταν όλα τα άλλα κόμματα συνέστηναν στο λαό να συναινέσει με την κυρίαρχη πολιτική, ή να κρατήσει στάση αναμονής, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από την οργάνωση της αντεπίθεσης. Οι κομμουνιστές βγήκαν μπροστά, πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος με εναλλασσόμενες μορφές πάλης που πολεμήθηκαν και συκοφαντήθηκαν από τα επιτελεία των αστών, επειδή ακριβώς ήταν παραφωνία στη σιγή νεκροταφείου που ήθελε να επιβάλει στο λαό η πλουτοκρατία και τα κόμματά της.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ σε ανυπακοή λοιδορήθηκε και χτυπήθηκε λυσσαλέα, με απειλές και τρομοκρατία, ιδιαίτερα όταν πήρε σάρκα και οστά στους χώρους της παραγωγής, με απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις σε καράβια και εργοστάσια, σε υπηρεσίες και σχολεία. Η αστική τάξη δεν έκρυψε ποτέ το φόβο της για το οργανωμένο ταξικό κίνημα που συσπειρώνει και παραδειγματίζει, διαπαιδαγωγεί και ατσαλώνει αγωνιστές, δείχνει στην πράξη πως ο αντίπαλος μπορεί να φαντάζει ανίκητος αλλά δεν είναι. Με απεργίες και καταλήψεις κρατικών κτιρίων, με συλλαλητήρια και πικετοφορίες, με γιγαντοπανό στην Ακρόπολη και αλλού, με χιλιάδες εξορμήσεις και περιοδείες, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ στάθηκαν και στέκονται με όρους πρωτοπορίας, εμπροσθοφυλακή στους αγώνες του λαού.

Τώρα, τις ώρες της μεγάλης ευθύνης, ο λαός πρέπει να μετρήσει την πείρα του που κέρδισε με τη συμβολή και του ΚΚΕ. Να θυμηθεί όσα το Κόμμα τού έλεγε για την ΕΕ και το Μάαστριχτ, όταν οι άλλοι αγιοποιούσαν την ιμπεριαλιστική Ευρωένωση. Να λογαριάσει όσα έλεγε το ΚΚΕ για τη στρατηγική ταύτιση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όταν ήταν ακόμα ταμπού να μιλήσει κανείς για συνεργασία των δύο κομμάτων μέχρι το επίπεδο της διακυβέρνησης. Να σκεφτούν για τις αιτίες και το χαρακτήρα της κρίσης και τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης, για τα οποία μόνο το ΚΚΕ μιλάει, όταν όλοι οι άλλοι προσπαθούν να τον πείσουν ότι η κρίση είναι «κρίση χρέους», ζητώντας θυσίες για την αποπληρωμή του. Να εμπιστευτεί ο λαός το ΚΚΕ και να συμπορευτεί μαζί του, στους αγώνες και στις εκλογές. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε πραγματικό διέξοδο για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ