Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απαιτούν «σοβαρή» χειραγώγηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν και η κυβέρνηση εξαπολύει «πυρ ομαδόν» ενάντια σε κάθε κατάκτηση και σύγχρονη ανάγκη των εργαζομένων, για ορισμένους αποτελεί μια «άβουλη και ασπόνδυλη κυβέρνηση». Αν και η ΝΔ συναγωνίζεται μαζί της σε προτάσεις για πιο γρήγορη και αποφασιστική εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής ατζέντας, προτάσεις επεξεργασμένες και έτοιμες από καιρό (αποτυπωμένες στα ίδια τα αντιλαϊκά προγράμματα όλων των αστικών κομμάτων), για ορισμένους αποτελεί «απροετοίμαστη αξιωματική αντιπολίτευση». Η προχτεσινή πρωτοσέλιδη έκκληση γνωστής «ναυαρχίδας» των έντυπων ΜΜΕ «να σοβαρευτεί το σύστημα» αποτυπώνει την αγωνία της άρχουσας τάξης που όσο κι αν δυναμώνει η αντεργατική επίθεση, δε μετριάζεται. Ισα ίσα. Μεγαλώνει. Γιατί η ίδια η εκδήλωση καπιταλιστικών κρίσεων μαρτυρά την ανικανότητα του καπιταλιστικού συστήματος να ικανοποιήσει ακόμα και τη βασική ανάγκη του κεφαλαίου για διευρυμένη αναπαραγωγή. Και βέβαια αυτές τις δυσκολίες του κεφαλαίου και την όξυνση των αντιθέσεων (μεταξύ διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης) που προκαλεί η προσπάθεια αντιμετώπισής τους, δεν τις πληρώνει άλλος παρά ο λαός.

Για την πλουτοκρατία είναι κομβικό ζήτημα να καλυφθούν πάνω απ' όλα αυτά τα εγγενή χαρακτηριστικά και οι αντιφάσεις του συστήματος, ειδικά καθώς μεγαλώνει ο προβληματισμός των εργαζομένων. Ειδικά όσο υπάρχει ένα ΚΚ και ένα ταξικό κίνημα που βαθαίνουν τη συζήτηση και δράση για την αποκάλυψη των νομοτελειών του συστήματος, ώστε να συνειδητοποιηθεί πως ο καπιταλισμός δεν παίρνει διορθώσεις, μόνο ανατροπή. Γι' αυτό και ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο πλατιά, πιο σταθερά, πρέπει η ιδεολογική δουλειά να γίνει αδιαχώριστη πλευρά της καθημερινής παρέμβασης σε τόπους δουλειάς και κλάδους. Για να οπλιστούν οι εργαζόμενοι με τη γνώση της αλήθειας, τη γνώση της πραγματικής διεξόδου από τα προβλήματά τους.

Ερχονται οι... Νορβηγοί

Δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να βγάλει στη «γύρα» την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ελλάδας, με το νέο φορέα που προωθεί, και άρχισαν τα πρώτα... φλερτ.

Προσκεκλημένος της νορβηγικής κυβέρνησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, αναχωρεί σήμερα για το Οσλο.

Και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο κ. Μανιάτης με θεσμικά όργανα του νορβηγικού κράτους και άλλους φορείς, θα τεθούν ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση σε θέματα αναζήτησης, εξόρυξης και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Το πού δίνεται η έμφαση είναι που έχει σημασία.

Οπως και οι συναντήσεις του υφυπουργού με εκπροσώπους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας STATOIL, καθώς και με στελέχη «των δύο μεγαλύτερων εταιρειών της Νορβηγίας που εξειδικεύονται στην υλοποίηση γεωφυσικών εργασιών για έρευνα υδρογονανθράκων», την Petroleum Geo - Services (PGS) και την TGS - Nopec Geophysical Company.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι όσο η τιμή του πετρελαίου αυξάνεται, τόσο περισσότερο θα αναζητούνται νέα κοιτάσματα, προς αντικατάσταση εκείνων που θα στερέψουν σε λίγα χρόνια.

Ετσι, η οικονομική επιβάρυνση των λαών θα δώσει τη δυνατότητα στα πετρελαϊκά μεγαθήρια να συνεχίσουν να κερδίζουν όλο και περισσότερα.

Πάλι για τους ξενοδόχους

Να τα μας κι ας... αργήσανε.

Δεν είναι καθόλου κρυφό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί, και καταφέρνει, να δημιουργήσει ένα από τα πιο «φιλικά» οικονομικά περιβάλλοντα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού.

Παρά την κρίση, και μάλλον εξαιτίας της, όλο και κάτι τους δίνει, μια μείωση ΦΠΑ, κάτι προγράμματα επιδότησης της εργασίας, κάτι από εδώ, κάτι από εκεί.

Και ο αρμόδιος υπουργός, Π. Γερουλάνος, έχει πλέον καταντήσει μονότονος με τις διαβεβαιώσεις του σε κάθε ευκαιρία, για το πόσο αυτή η κυβέρνηση νοιάζεται και συμμερίζεται τους μεγάλους επιχειρηματίες. Προαναγγέλλοντας μάλιστα τη συνδιαμόρφωση της τουριστικής προβολής της χώρας!

Τελευταίο παράδειγμα, η πρωτοβουλία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, που με εισφορές των μελών της πλήρωσε 110.000 ευρώ για μια, συνολικά τρίμηνη, καμπάνια προβολής μέσω της μεγαλύτερης διαδικτυακής ταξιδιωτικής εταιρείας στον κόσμο. Ιδιαίτερη προβολή θα έχουν βεβαίως όσα ξενοδοχεία έβαλαν το χέρι στην τσέπη.

Και όπως αναφέρει η Ενωση, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έσπευσε να χαιρετίσει αυτήν την κίνηση, με την εκδήλωση της πρόθεσης να επιχορηγήσει για το ίδιο χρονικό διάστημα την ίδια καμπάνια, μόλις ολοκληρωθεί αυτή που «τρέχει»!

Γι' αυτό, άλλωστε, η Ενωση Ξενοδόχων κάνει λόγο για παράδειγμα συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο «διά ταύτα», όποιος έχει να πληρώσει, έχει και να... παίρνει. Αυτοί που χάνουν είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο που τους συρρικνώνουν συνεχώς τους μισθούς, τους βάζουν να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, ενώ δεν έχουν σταθερή δουλειά. Οπως, βεβαίως, όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι που με το πενιχρό τους εισόδημα δεν αντέχουν πλέον ούτε σε ολιγοήμερες διακοπές και ανάπαυση.

Πάθη ασφαλισμένων, Ταμείων και νοσοκομείων

Ολα τα προηγούμενα χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, η τελική κατάληξη των όποιων «εξορθολογιστικών πολιτικών» είναι δραματική: Ο ασθενής - είτε έχει ασφάλιση, είτε όχι, είτε νοσηλεύεται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα - πληρώνει το 40% των συνολικών δαπανών Υγείας στην Ελλάδα. Ετσι, η Ελλάδα είναι στην 5η θέση με τα μεγαλύτερα χαράτσια στους ασθενείς (Προηγούνται ΗΠΑ 54,4%, Μεξικό 54,2%, Νότια Κορέα 45,6% και Ελβετία 40,7%).

Κι ύστερα από όλες αυτές τις καταστροφικές για τα Ταμεία και τα νοσοκομεία παρεμβάσεις, έρχεται ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος ως άλλος Ιερεμίας να θρηνήσει στα ερείπια των συντάξεων καθώς, όπως αρέσκεται να λέει, οι περικοπές που έγιναν απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν για να πληρωθούν οι δαπάνες της Υγείας. Και υπεραμύνεται του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) για να αντιμετωπιστούν, όπως είπε σε μια τηλεοπτική εκπομπή, οι μπαταχτσήδες του Ιδρύματος. Δηλαδή ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί που έχτισαν και συντηρούν το ΙΚΑ με το αίμα τους και έρχονται να τους εκμεταλλευτούν για «πάρτη τους» οι εκπρόσωποι του δικομματισμού.

Κι ήρθε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, με έναν ωμό εκβιασμό να ζητήσει την αποδοχή των νέων επώδυνων περικοπών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή, το υπουργείο Υγείας θα περικόψει 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015. Αλλιώς, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, το κράτος δε θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις προς το 40% των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Μ' άλλα λόγια κοντά στα 55 νοσοκομεία θα τεθούν εκτός λειτουργίας ή θα υπολειτουργήσουν.

Αυτό το μπαράζ των επικοινωνιακών διλημμάτων έχει ως στόχο να γίνει αποδεκτή στη συνείδηση του λαϊκών στρωμάτων η σύνθλιψη των δημόσιων δομών Υγείας και των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Την ίδια μέρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε το σχέδιο για τη συγχώνευση των 43 νοσοκομείων της Αττικής σε «οχτώ κύκλους νοσοκομείων», ενώ έπεται η συνέχεια για τις άλλες υγειονομικές περιφέρειες. Μια μέρα πριν είχε δοθεί στη δημοσιότητα η «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» που συγκροτήθηκε στα πλαίσια των ελέγχων της τρόικας και που έχει επικεφαλής τον βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μόσιαλο. Σε αυτή την έκθεση, ομολογείται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αποτελέσει το μέσο για τη συγχώνευση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ - έχουν δηλαδή και τον κλάδο σύνταξης - στις 223 αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες του Ιδρύματος με ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών για την Υγεία, λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών.

Κι όμως το κράτος που - δήθεν - δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας είναι το ίδιο κράτος που χαρίζει δισ. ευρώ στις τράπεζες, εξασφαλίζει κερδοφορία 37% στη φαρμακοβιομηχανία της χώρας και διασφαλίζει, τουλάχιστον, 60% των εσόδων των επιχειρηματιών Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επομένως: Καμιά υπόκυψη στα εκβιαστικά διλήμματα και συμπαράταξη με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, όπου η Υγεία θα είναι κοινωνικό αγαθό και θα παρέχεται δωρεάν.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Αλλος ο στόχος του κεφαλαίου και άλλος του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ και τίποτε καλύτερο, ούτε τίποτε περισσότερο. Με το που επισημοποιήθηκε η εκτίμηση του ελλείμματος στο 10,5%, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άρχισαν την κόντρα περί ...αποκλίσεων.

«Σας ξέφυγε ο στόχος κατά 15 δισεκατομμύρια» λέει η ΝΔ, «εσάς όμως σας είχε ξεφύγει κατά 30 δισεκατομμύρια» απαντάει το ΠΑΣΟΚ (όλο μαζί κάνει 45 δισεκατομμύρια, αλλά αυτό δεν τους απασχολεί. Αλλος πληρώνει...).

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι πως - ανεξαρτήτως των στοιχείων - κανείς από τους δύο δε βγήκε ...εκτός στόχου. Τουναντίον, πέτυχαν διάνα και συνεχίζουν να πετυχαίνουν.

Τα κονδύλια (αυτά που προκάλεσαν το χρέος) τα έδωσαν πολύ ...στοχευμένα. Ακριβώς εκεί που ήθελαν, στους τραπεζίτες (108 δισ. παρακαλώ), στους εφοπλιστές, στους βιομήχανους και τις πολυεθνικές.

Οσο για το «λογαριασμό», κι αυτός πήγε ...συστημένος: Στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στους μικροεπαγγελματίες. Και δε μιλάμε μόνο για τους φόρους, αλλά και τις μειώσεις μισθών, τις περικοπές παροχών και όλα τα σχετικά.

Επειδή, όμως, αυτοί «πετυχαίνουν» στους στόχους τους, είναι καιρός ο λαός να βάλει για τα καλά στο στόχαστρό του την εξουσία τους.

ΘΕΛΟΥΝ, ΜΗΠΩΣ, να το πιστέψουμε τώρα αυτό; Οτι, δηλαδή, έχει ξεσπάσει ενδοκυβερνητικός πόλεμος για το περιβάλλον;

Από τη μια - υποτίθεται - είναι οι «οικονομιστές» που θέλουν ζεστό χρήμα εδώ και τώρα και, από την άλλη, οι «πράσινοι» που θέλουν κανόνες για τα αυθαίρετα;

Γιατί από ό,τι θυμόμαστε δεν είχαν τέτοιες «οικολογικές» ευαισθησίες και οι μεν και οι δε, όταν ψήφιζαν με τα δύο χέρια τα «fast track» του Παμπούκη, ούτε όταν πέρναγαν τα νομοσχέδια της Μπιρμπίλη που παραχωρούν δάση και ακτές σε επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχουν, επίσης, κανένα πρόβλημα που τα σκουπίδια πάνε στους ιδιώτες, οι οποίοι μόνο το κέρδος τους θα σκεφθούν, που το Θριάσιο εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα...

Ούτε καν ιδρώνει το αυτί τους που οι «Ελληνες» εφοπλιστές ρυπαίνουν θάλασσες και ακτές με τα περίφημα «μονοπύθμενα», που εταιρείες ειδικού τουρισμού χτίζουν όπου και όπως τους έρθει, που οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν υπολογίζουν καν το περιβάλλον προκειμένου να τελειώσουν τις δουλειές τους και να πάρουν «πανωπροίκια».

Οπότε, ας αφήσουν απλά το δούλεμα...

Φορο-εξαπάτηση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Φοροέλεγχοι με ονοματεπώνυμο - Στο στόχαστρο της Εφορίας ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες» («Νέα»), «Μαύρη λίστα με στόχο 10.000 επαγγελματίες - Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο για τη φοροδιαφυγή» («Εθνος»). Στάχτη στα μάτια του λαού τα χτεσινά πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου, για τον «πόλεμο», που ξεκινά, τάχα για πολλοστή φορά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά της φοροδιαφυγής και των φοροφυγάδων. Πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνουν γύρω από τον εικονικό «πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής», θέλουν να κρύψουν τον πραγματικό πόλεμο, δηλαδή τον πόλεμο της πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της κατά του λαού, που τους επόμενους μήνες θα κλιμακωθεί σε όλα τα μέτωπα. Ακριβώς για να διευκολύνουν αυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις, τα αστικά ΜΜΕ σηκώνουν το ανύπαρκτο ζήτημα της εκστρατείας δήθεν που διεξάγει η κυβέρνηση κατά της φοροδιαφυγής. Είναι ολοφάνερο ότι θέλουν να βάλουν κάποιες πινελιές «κοινωνικής δικαιοσύνης» στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ώστε να περάσουν πιο εύκολα τα βάρβαρα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η τρόικα πιέζει να πάνε στη φυλακή κάποιοι φοροφυγάδες, ακριβώς για να διασφαλιστεί η ανοχή του λαού στο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων... Πρόκειται, δηλαδή, για σχέδιο παραπλάνησης και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, που όμως δεν πρόκειται να έχει τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι εμπνευστές του. Βασικός λόγος είναι ότι η φοροδιαφυγή του κεφαλαίου και των καπιταλιστών είναι καθ' όλα νόμιμη... Γι' αυτό στρέφονται στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών που αφορούν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Ατιμη ... στατιστική

Η στατιστική, ως ένα εργαλείο απεικόνισης των δεδομένων κατά καιρούς και ανάλογα με το πώς τη χρησιμοποιεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, συνοδεύεται από διάφορους - απαξιωτικούς στην πλειονότητά τους - επιθετικούς προσδιορισμούς, επειδή μερικές φορές τα παιχνίδια μαζί της πράγματι διευκολύνουν να εμφανίσεις ακόμα και το μαύρο άσπρο.

Αυτό το τελευταίο το έχουν υπόψη τους και στο υπουργείο Οικονομικών. Χτες, λοιπόν, που ανακοινώθηκαν οι τελικές (αν πράγματι είναι τελικές) εκτιμήσεις για το δημόσιο έλλειμμα που το παρουσιάζουν αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο που τόσο καιρό διαφήμιζε η κυβέρνηση, βρήκαν έναν άλλο τρόπο, για να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Μοίρασαν, λοιπόν, έναν πίνακα στον οποίο εμφανίζεται το «μέγεθος» της δημοσιονομικής προσπάθειας κατά το 2010 των 27 χωρών της ΕΕ. Εκεί, στην πρώτη - πρώτη θέση φιγουράρει η Ελλάδα, όπου η προσπάθεια για τη βελτίωση των ελλειμμάτων είχε αποτέλεσμα, μειώθηκε δηλαδή, κατά 4,9 μονάδες. Στον ίδιο πίνακα, σχεδόν στον πάτο, να σου και η Σουηδία που η δική της προσπάθεια απέφερε μόλις 0,7 της μονάδας.

Στατιστικά οι αριθμοί είναι απολύτως σωστοί. Και για την Ελλάδα και για τη Σουηδία. Μόνο που μετά την ...προσπάθεια το έλλειμμα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε από 15,4% στο 10,5%, ενώ της Σουηδίας από 0,7 στο ...0%!

Γελοιότητες

Στα όρια της κανονικής γελοιοποίησης φτάνουν οι κυβερνώντες με τα διάφορα τερτίπια τους και στην αδιέξοδη προσπάθειά τους να καμουφλάρουν τις επαφές και τις συνεννοήσεις που κάνουν παρασκηνιακά για την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους.

Οι ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα για επικείμενη αναδιάρθρωση, είναι και χαρακτηριστικές και αποκαλυπτικές. Το επίδικο e-mail, που προκάλεσε τη μήνη των κυβερνώντων, στάλθηκε από υπάλληλο της πολυεθνικής Citigroup και έλεγε ότι η Ελλάδα δε θα αντέξει την εξυπηρέτηση του χρέους της και θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωσή του, προσδιορίζοντας το χρόνο λήψης των αποφάσεων στις μέρες του Πάσχα. Για το λόγο αυτό, κλήθηκαν εισαγγελείς, ασκήθηκαν μηνύσεις και πάει λέγοντας.

Το γελοίον της υπόθεσης είναι ότι εκτός από τον συγκεκριμένο υπάλληλο, η ίδια η Citigroup σε επίσημο σχόλιο που κάνει σχετικά με την πορεία του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αφού σημειώνει τα γενικά, στο «διά ταύτα» και χωρίς περιστροφές «συμβουλεύει»: «Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ο συνδυασμός μέτρων και κουρέματος με ποσοστό 40%».

Ετσι, ενώ ο αποστολέας - εργαζόμενος της Citigroup που εκτιμά ότι θα γίνει αναδιάρθρωση βρίσκεται μηνυόμενος, η ίδια η Citigroup που επίσημα προτείνει (και άρα σπρώχνει) προς την αναδιάρθρωση, αποτελεί έναν από τους συνομιλητές των κυβερνώντων για το θέμα του χρέους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών

Οι εξελίξεις στη Συρία, όσο και αν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα όσα μεταδίδουν μεγάλα αστικά ΜΜΕ, για τα ρεπορτάζ που δίνουν αφού οι πηγές είναι κατευθυνόμενες από τους ιμπεριαλιστές και κυρίως αμφιλεγόμενες, πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα του μεγάλου ανταγωνισμού και των αντιθέσεων που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη. Πρέπει, επίσης, να μην ξεχνάμε το ιμπεριαλιστικό σχέδιο εκδημοκρατισμού δήθεν της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με την ονομασία «Μεγάλη Μέση Ανατολή», που σημαίνει ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' αυτές τις χώρες. Επίσης, να πάρουμε υπόψη μας τους σχεδιασμούς των πιο σταθερών συμμαχιών των ιμπεριαλιστών, ΝΑΤΟ, ΕΕ, αλλά και των πιο προσωρινών, όπου συμμετέχουν και άλλοι «παίχτες» στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, Τουρκία, Ρωσία, Κίνα, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ινδία και άλλοι.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα, που έχουν σχέση με το επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης ή τις αναβιώσεις παλιότερων μορφών κοινωνικής οργάνωσης (φυλές), όπως συμβαίνει στη Λιβύη και την Υεμένη, είναι φανερό ότι ο ιμπεριαλισμός γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνος για τους λαούς. Ιδιαίτερα αυτό που ισχύει γενικά λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων εντείνεται σήμερα για το ξαναμοίρασμα των αγορών, ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Η Μέση Ανατολή και η ευρύτερη περιοχή έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και για τα σημαντικά ενεργειακά αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται άλλωστε και η ελληνική πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι που συμμετέχουν στο μακελειό στη Λιβύη.

Ειδικότερα στην περιοχή που ανήκει η Συρία, που σήμερα πέφτουν πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, είναι ξεκάθαρο - εξάλλου δεν κρύβεται - δραστηριοποιούνται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Με χρηματοδοτήσεις «οργανώσεων αντιπολιτευόμενων» στον εκάστοτε ηγέτη, που πρέπει να σημειώσουμε ήταν συνεργάτης τους και σύμμαχος (π.χ. Τυνησία, Αίγυπτο, Λιβύη, Υεμένη) ενώ στην περίπτωση της Συρίας και του καθεστώτος Ασαντ όλα δείχνουν ότι μετριούνται προσεκτικά οι κινήσεις των διαφόρων δυνάμεων.

Πίσω από τα προσχήματα περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» - ζήτημα υπαρκτό - που επικαλείται το γνωστό ιμπεριαλιστικό σχέδιο περί εκδημοκρατισμού της «ευρείας Μέσης Ανατολής», υπάρχει η ανάγκη τόσο των ντόπιων αστικών τάξεων της περιοχής όσο και των πολυεθνικών για αστικό εκσυγχρονισμό στην οικονομία και τους διάφορους θεσμούς με αξιοποίηση και του κινδύνου του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. Αυτή η προσπάθεια βεβαίως αποβλέπει στη διασφάλιση της πρόσβασής τους στις πηγές ενέργειας της περιοχής και στα νέα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, στην εξασφάλιση γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων. Για τα λαϊκά κινήματα, την εργατική τάξη της κάθε χώρας και την πρωτοπορία της, τα Κομμουνιστικά Κόμματα, είναι σημαντικό να έχουν σταθερή την «ταξική πυξίδα» τους και να οξύνουν την ταξική πάλη κόντρα στις ντόπιες αστικές τάξεις, στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Είναι ο δικός τους μονόδρομος απέναντι στη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, των πολέμων και των επεμβάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ