Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποπροσανατολισμός και τρομοκράτηση του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χτες, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, έκανε δύο δηλώσεις, η μία μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια. Ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του αυτές: «Μοιράστηκα μαζί του την ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Πρότεινα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεγαλύτερη συμμετοχή εις το πολιτικό γίγνεσθαι. Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και το κύρος, και τη σοβαρότητα, και την αποδοχή για να δρομολογήσει εξελίξεις. Οι πρωτοβουλίες όλες αφορούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν και εφόσον εκείνος κρίνει, πώς θα πρέπει να κάνει». Και: «Δεν με απασχολεί τόσο η υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης (...) όσο η υποβάθμιση του πραγματικού προβλήματος της χώρας από τα πολιτικά κόμματα, που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».

Φαίνεται πως και με τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. ανοίγει ένας νέος κύκλος τρομοκράτησης του λαού και αποπροσανατολισμού του, στοιχεία απαραίτητα για να αμβλύνουν αγωνιστικές διαθέσεις και να «αποκοιμίσουν» συνειδήσεις που αφυπνίζονται σε ριζοσπαστική κατεύθυνση. Εχει δίκιο ο Γ. Καρατζαφέρης. Τα πράγματα είναι σοβαρά, αλλά μόνο για το λαό που βυθίζεται στην ανέχεια και τη φτώχεια. Και θα συνεχίσει να βυθίζεται αν δεν οργανωθεί και δεν παλέψει, αν δε συμπορευτεί με το ΚΚΕ στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Λύσεις στα προβλήματά του δεν έχει να περιμένει από κανέναν, παρά μόνο απ' τον ίδιο και τον αγώνα του. Καμία παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να επιφέρει εξελίξεις ούτε να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων υπέρ του λαού. Αυτό, διδάσκει η Ιστορία, τα πράγματα άλλαζαν και αλλάζουν μόνο με τη δική του αποφασιστική παρέμβαση.

Προτάσεις διαχείρισης του καπιταλισμού

«Η πολιτική έκφραση (σ.σ. των αγορών) έχει σαν στόχευση να πάμε σε ένα πια νέο επίπεδο συσχετισμών ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας και του κεφαλαίου, όπου αυτό θα είναι καταστροφικό και θα εξασφαλίζει πλέον τα συμφέροντα του κεφαλαίου, έτσι όπως το αντιλαμβάνονται εκείνοι (...) Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης (ρ/σ «Κόκκινο»), και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Τι σημαίνει «νέο επίπεδο συσχετισμών» που «θα εξασφαλίζει πλέον τα συμφέροντα του κεφαλαίου» και, μάλιστα, «όπως το αντιλαμβάνονται εκείνοι»; Δεν ήταν υπέρ του ο συσχετισμός ως σήμερα; Δεν εξασφαλίζονταν τα συμφέροντά του; Το κεφάλαιο, η λειτουργία και δράση του είναι θέμα «αντίληψης» και πώς ακριβώς το αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΣΥΝ; Αβυσσος οι λεκτικοί και νοητικοί ακροβατισμοί του ΣΥΝ για να θολώνει τα νερά και τη σκέψη των λαϊκών ανθρώπων.

Αν, όμως, «καθαρίσουμε» τις θέσεις τους από τις «περικοκλάδες» τι μένει; Αυτό που λέει ο Π. Σκουρλέτης: «Το μόνοι μας ως Ελλάδα είναι αδιανόητο. Οποιες λύσεις που θέλουν να πατάνε στην πραγματικότητα και να διακατέχονται από έναν στοιχειώδη ρεαλισμό, πρέπει να είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ολα τα άλλα νομίζω ότι βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση».

Και: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες να υπάρξει εναλλακτικό μοντέλο (...) Υπάρχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (...) έχει σήμερα ζεστό χρήμα στην άκρη, είναι τεράστια τα ποσά. Θα ισοδυναμούσε, αν αυτό το χρήμα έπεφτε μέσα στην Ευρώπη, με ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ. Το δεύτερο είναι ότι η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει (...) Συγκέντρωση του "νόμιμου κατά Μάαστριχτ" χρέους, του 60%, σε έναν ευρωπαϊκό πια οργανισμό, όπου εκεί πλέον (...) να πας σε μια αναδιάρθρωση, σε ένα κούρεμα των χρεών (...) Υπάρχουν δηλαδή αυτή τη στιγμή λύσεις. Οι συσχετισμοί δεν υπάρχουν. Η πολιτική βούληση δεν υπάρχει».

Αν, λοιπόν, αφαιρέσουμε τις περικοκλάδες, αυτό που μένει είναι πρόταση διαχείρισης για το κεφάλαιο, υπέρ του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου. Ολα τα άλλα περί «συσχετισμών» και «πολιτικής βούλησης» είναι το αναγκαίο «πασάλειμμα» για να καμώνονται την «αριστερά».

Υπαρξιακές αγωνίες

«Αν κάνω μία αναδρομή προς τα πίσω, ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα είμαι εκείνος ο υπουργός Οικονομικών που θα κόψει τους μισθούς κατά 15%, τις συντάξεις 10%, θα αυξήσω τον ΦΠΑ κατά 4%, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης 30% και όλα αυτά μέσα σε έξι μήνες». Και μετά από όλα αυτά, «το ερώτημα που βάζω στον εαυτό μου είναι, αν όλα αυτά με κάνουν λιγότερο σοσιαλιστή»...

Πρόκειται για υπαρξιακά ερωτήματα του Γ. Παπακωνσταντίνου που διατυπώθηκαν μπροστά στο ακροατήριο των ευρω - σοσιαλιστών «συντρόφων».

Για να τον απαλλάξουμε από τις αγωνίες του, του υπενθυμίζουμε ότι, δεν είναι ο πρώτος «σοσιαλιστής» του είδους του που διαπράττει παρόμοια εγκλήματα. Είχε προηγηθεί η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία είχε βάψει τα χέρια της στο αίμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, η κυβέρνηση του «συντρόφου» Ντ' Αλέμα, αλλά για να γυρίζουμε και στο σήμερα, οι κυβερνήσεις των «συντρόφων» Θαπατέρο και Σόκρατες σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Ας μην ανησυχεί, λοιπόν, και ας κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Εχουν προηγηθεί πριν από αυτόν τόσοι εξολοθρευτές των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όλοι τους «σοσιαλιστές», ώστε αυτός να μην είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμα κρίκος στη «σοσιαλιστική» αλυσίδα της τυφλής εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οι «ευαίσθητοι» και η Λιβύη

Η λεγόμενη «διεθνής σύνοδος του Λονδίνου για τη Λιβύη», που έγινε προχτές, με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε αυτό που ήταν από πριν γνωστό. Τη διαπάλη των μονοπωλιακών ομίλων, που εκφράζονται μέσα από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών χωρών και τους οργανισμούς τους, που θέλουν να μοιράσουν τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Οι εξελίξεις στη Λιβύη και η κλιμακούμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση εκεί δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για ακόμη πιο βαθιά δράση των μονοπωλίων σε όλη τη «μαύρη ήπειρο», που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πεδίο σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν δυναμικά ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Γι' αυτό και στο Λονδίνο βρέθηκαν όλοι οι «ευαίσθητοι ανθρωπιστές» που δήθεν νοιάζονται για το λιβυκό λαό, που τον βομβαρδίζουν επί δέκα μέρες τώρα για να ...σωθεί από τον δικτάτορα Καντάφι, ο οποίος ως τώρα βεβαίως ήταν καλός συνεργάτης των ιμπεριαλιστών.

Σε αυτά τα πλαίσια και η ελληνική κυβέρνηση, που «σκίζει τα ρούχα» της ότι δε συμμετέχει στις πολεμικές επιχειρήσεις, παρά μόνο διευκολύνει ...δίνοντας «γην και ύδωρ» για να πραγματοποιούνται οι βομβαρδισμοί, και η ΝΔ από κοντά, που υπερασπίζονται, και το δηλώνουν ωμά και κυνικά, τα συμφέροντα των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών. Αυτό διαλαλούν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν επιχειρώντας να ταυτίσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου με αυτά του λαού. Αυτοί που σφάζουν το λαό της Λιβύης (πριν της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ) είναι οι ίδιοι που κατακρεουργούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα σε όλους τους τομείς, στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.

Η υπόθεση της Λιβύης δίνει αφορμή ώστε να βγαίνουν για τους εργάτες και τους άλλους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου χρήσιμα γενικότερα συμπεράσματα. Δείχνει την επιθετικότητα και την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού. Στην περίπτωση της Λιβύης τόσο το καθεστώς Καντάφι όσο και η λεγόμενη αντιπολίτευση, η οποία βρίσκεται στη Βεγγάζη και έχει τη στήριξη συγκεκριμένων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δεν ενδιαφέρονται για τα λαϊκά συμφέροντα αλλά για τις κολεγιές που θα κλείσουν οι αστοί για να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Γι' αυτό και υπάρχουν το παζάρι και οι αντιπαραθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ποιος αναγνωρίζει ποιον, για το αν οι ιμπεριαλιστές θα εξοπλίσουν τους «αντικαθεστωτικούς» (πρώην στελέχη του καθεστώτος), οι δισταγμοί για το αν η επόμενη μέρα θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα των διαφόρων μονοπωλίων των ξεχωριστών χωρών. Το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για την τύχη του θα γίνεται «κλοτσοσκούφι» στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όσο οι εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε βάζουν στο στόχαστρό τους τον πραγματικό εχθρό, το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Προσήλωση στις αντιλαϊκές πολιτικές...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ο πρωθυπουργός, όταν ασκεί κριτική στους υπουργούς του για δυσαρμονία. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους υπερασπιστούμε...

Μπορεί να τρώγονται λίγο σε θέματα που αφορούν την προσωπική τους προβολή και την πολιτική τους καριέρα, κατά τα άλλα, όμως, είναι ο ορισμός της αρμονίας.

Ιδίως όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, πραγματικά είναι ...«μπετόν - αρμέ». Το ίδιο και όταν έχουν να αντιμετωπίσουν απεργίες, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Ας μην ανησυχεί, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στις αντιλαϊκές πολιτικές, όσο κι αν προσπαθούν να επιμερίσουν το πολιτικό κόστος.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΜΑΣ ανακοίνωσαν και την ημερομηνία του ...γενικού ξεπουλήματος: Στις 15 Απρίλη, θα έχει έτοιμο - λένε - ο Γ. Παπακωνσταντίνου το «πακέτο» των ιδιωτικοποιήσεων.

Κάτι μας λέει, όμως, πως δε θα έχει μόνον αυτό. Κοτζάμ «Μεσομακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητα» θα μας φέρει. Είναι δυνατόν να μείνουν ...απέξω οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Μάλλον όχι.

Κι αυτό γιατί η «σταθερότητα» που επιδιώκουν αφορά το ύψος της κερδοφορίας των πολυεθνικών που πρέπει να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Κι αυτό δε γίνεται, αν δε χάσουν ξανά οι εργαζόμενοι.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ, δεν μπορείτε να πείτε: «Δεν δέχομαι συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε!

Ενδιαφέρουσα δήλωση για ένα κόμμα που ψηφίζει όχι πλέον τα μισά, αλλά το ...80% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης, και όταν γίνονται κινητοποιήσεις εργαζομένων τάσσεται ευθέως κατά. Δηλαδή, αν συγκυβερνούσε, τι άλλο θα έκανε;


Σύμμαχοι στον πόλεμο κατά του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο και αν η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από τις συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους λεγόμενους «διεθνείς οίκους αξιολόγησης», καθόλου δε διαφωνεί με την ουσία των εκθέσεών τους και κυρίως με το «διά ταύτα», δηλαδή με την ανάγκη λήψης νέων και δραστικών μέτρων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος της κυβέρνησης και από την άποψη αυτή η τρομοκρατία που ασκούν τα όργανα των διεθνών κεφαλαιαγορών είναι καλοδεχούμενη από τους κυβερνώντες. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, ότι τα αστικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν τις εκθέσεις των λεγόμενων «οίκων αξιολόγησης» για να καταδείξουν την ανάγκη νέων μέτρων, που θα καθησυχάσουν τάχα τις διεθνείς αγορές, κ.ο.κ. Οσο πιο τρομοκρατική είναι η έκθεση του διεθνούς οίκου, τόσο περισσότερο φωνάζουν για ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Ειδικά στην περίπτωση της «Standard & Poor's», η κυρίαρχη γραμμή των αστικών ΜΜΕ είναι ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει η σπατάλη στο Δημόσιο, οι συγχωνεύσεις φορέων δεν αρκούν, πρέπει να κλείσουν υπηρεσίες», καθαγιάζοντας τις δρομολογημένες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες ύψους 4,6 δισ. για την επόμενη τριετία, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, τη νέα σφαγή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, οι «διεθνείς οίκοι αξιολόγησης» είναι χρήσιμοι σύμμαχοι της κυβέρνησης στον πόλεμο που διεξάγει κατά του λαού, όπως ακριβώς και η τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), που επίσης είναι όργανα του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου.

Η «μία» αλήθεια

Ολοένα και περισσότερο δυναμώνει ο θόρυβος που προκαλούν κυβερνητικά στελέχη, ηγεσία ΝΔ και αστικά ΜΜΕ, καλώντας εν χορώ και ρυθμικά τον πρωθυπουργό «να πει την αλήθεια για την οικονομία και τα δημοσιονομικά μεγέθη». Ακολουθώντας το παράδειγμα του Κ. Μητσοτάκη, που πρώτος ζητούσε επίμονα να ειπωθεί «η αλήθεια στο λαό όσο σκληρή και αν είναι», στο μεϊντάνι βγήκαν τις τελευταίες μέρες οι Α. Λοβέρδος, Αλ. Παπαδόπουλος, Ε. Βενιζέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ.ά. Ποια όμως είναι η αλήθεια που θέλουν διακαώς να πει ο πρωθυπουργός, που όμως οι ίδιοι δεν λένε; Απλά να πει ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και άρα χρειάζονται ακόμα πιο άγρια αντιλαϊκά μέτρα. Στην πραγματικότητα ζητούν να χρησιμοποιήσει, για ακόμα μια φορά, τη δοκιμασμένη μέθοδο του σοκ και δέος, να χρησιμοποιήσει δηλαδή διάφορα δημοσιονομικά μεγέθη για να τρομοκρατήσει ιδεολογικά το λαό και να διευκολύνει την υλοποίηση των νέων μέτρων. Η αλήθεια είναι όμως ότι ήδη έχει υιοθετήσει αυτή τη μέθοδο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας την «κρίση χρέους» και την απειλή της χρεοκοπίας για να βάλει το πιστόλι, δηλαδή τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, στον κρόταφο του λαού. Δεν είναι όμως εύκολο να το επαναλάβει, γιατί ήδη ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου γίνεται συνείδηση ότι ο μόνος που χρεοκοπεί και πτωχεύει είναι ο λαός, ενώ διασώζεται σταθερά και ενισχύεται η πλουτοκρατία. Με λίγα λόγια η αλήθεια, που είναι πάντα ταξική, είναι για το λαό μία και την έχει πει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ: `Η θα χρεοκοπήσει ο λαός ή η πλουτοκρατία.

Διαρκής πόλεμος παντού

Ούτε ένα πιάτο φαγητό δε δίνουν στους πρόσφυγες από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής που καταφτάνουν στο νησί Λαμπεντούζα κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Λιβύης και τις επεμβάσεις στις άλλες χώρες οι δήθεν «ευαίσθητες» κυβερνήσεις της Ιταλίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οσοι από τους πρόσφυγες δε θαλασσοπνίγονται και καταφέρνουν να φτάσουν στο πρώτο νησί στο δρόμο για τον «παράδεισο» της ΕΕ διαπιστώνουν με οδυνηρό τρόπο ότι ο πόλεμος σε βάρος τους συνεχίζεται και εκτός των συνόρων των χωρών τους. Ο ίδιος ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα δήλωσε ότι φαγητό υπάρχει μόνο για 4.000 πρόσφυγες, ενώ ήδη έχουν ξεπεράσει τους 6.200 και διαρκώς αυξάνονται. Επίσης, σε όλο το νησί, που στην πραγματικότητα έχει μετατραπεί σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες, υπάρχουν μόνο τρεις χημικές τουαλέτες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η «λύση» που δίνει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι - με την οποία συνεργάζεται στενά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - είναι είτε να τους στείλει πίσω στις χώρες τους, δηλαδή στο στόμα του λύκου, είτε να τους μεταφέρει σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας. Η βάρβαρη και απάνθρωπη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είναι πλήρως εναρμονισμένη με την κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αλλά και με τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου μόνο κροκοδείλια δάκρυα έχυσαν για τους πρόσφυγες, πλειοδοτώντας ταυτόχρονα υπέρ βομβαρδισμών και νέων κυρώσεων στη Λιβύη. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι τα περί «προστασίας των αμάχων» και της αποφυγής «ανθρωπιστικής κρίσης» είναι φτηνές δικαιολογίες ιμπεριαλιστών. Στην πράξη πολεμάνε και κυνηγάνε τους λαούς παντού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης

Η προχτεσινή κατάρρευση ενός τμήματος του καναλιού που φέρνει το νερό από το Μόρνο στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα του οικισμού Σαράντι, να καταστραφούν πολλές αγροτικές καλλιέργειες, να κινδυνεύσουν ζωές και να μείνουν χωρίς νερό αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου, δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης ενός πολύτιμου φυσικού πόρου, όπως το νερό, αλλά και των υποδομών της χώρας. Είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα για το λαό, αφού ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι κυρίως - αν όχι αποκλειστικά - το εμπορικό κέρδος και όχι οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές και συντήρηση των υδραγωγείων. Σκόπιμα, άλλωστε, και προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1999, η ιδιωτικοποίησή της με το διαχωρισμό της σε ΕΥΔΑΠ που εκμεταλλεύεται μόνο το νερό ως εμπόρευμα και σε ΕΥΔΑΠ Παγίων η οποία ανήκει στο κράτος και κατέχει τα υδραγωγεία και τους ταμιευτήρες. Για να απαλλαγεί η «εμπορική» και κερδοφόρα ΕΥΔΑΠ από το βάρος της συντήρησης και να το φορτωθούν αποκλειστικά οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που δημιουργήθηκαν μια σειρά από προβλήματα λόγω αδιαφορίας της ΕΥΔΑΠ να επενδύσει σε υποδομές. Θυμίζουμε ότι το 2002, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ύστερα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ», είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για μια σειρά προβλήματα που ταλάνιζαν τότε το δίκτυο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πουν οι κάτοικοι της Αθήνας το νερό νεράκι. Μερικά από τα προβλήματα αυτά ήταν: Οι κατολισθήσεις ογκόλιθων που έπεσαν στο κανάλι του Μόρνου στο ύψος του Κιθαιρώνα, με αποτέλεσμα επί μήνες αυτό να έχει μειωμένη παροχετευτικότητα. Η κατάρρευση τοιχίου στο κανάλι της Υλίκης. Η μη λειτουργία, λόγω βλαβών, επί μήνες του ενωτικού υδραγωγείου Μόρνου - Υλίκης. Οι διαρροές του καναλιού σε διάφορα σημεία κ.λπ.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το προχτεσινό περιστατικό έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις ...θριαμβευτικές δηλώσεις υπουργών και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για επέκταση των δραστηριοτήτων της Επιχείρησης τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου προφανώς να πωληθεί ως ένας δυναμικός όμιλος σε ξένους και ντόπιους μνηστήρες που τη διεκδικούν. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, άλλωστε, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, προωθούν συστηματικά την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή κυβέρνηση επισπεύδει την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ενώ μέσω του «Καλλικράτη» η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης.

Αυτό, όμως, δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή. Γι' αυτό ο λαός πρέπει να παλέψει με το ΚΚΕ, ώστε να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, του δρόμου της λαϊκής εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση του νερού, κατοχυρωμένου ως λαϊκή περιουσία, θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ