Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο χειρισμό το πρόβλημά του

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενστάσεις για την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση προωθεί τις αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις καταθέτει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης. Αυτές καθαυτές οι αναδιαρθρώσεις βρίσκουν σύμφωνο το κόμμα του, για το λόγο αυτό άλλωστε τις έχει στηρίξει ποικιλοτρόπως. Σε χτεσινή του δήλωση για τα κλειστά επαγγέλματα ο Γ. Καρατζαφέρης ανέφερε: «Για τις φερόμενες ως διαρθρωτικές αλλαγές, ενέργειες και πράξεις της κυβέρνησης, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είναι σαν να πατάει γκάζι, ενώ από πίσω της το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού άγχεται και σέρνεται. Κάθε όχημα έχει γκάζι, αλλά έχει και φρένο. Προφανώς, το όχημα της κυβέρνησης δεν διαθέτει φρένο».

Καλεί, δηλαδή, την κυβέρνηση να επιβραδύνει λίγο, τόσο όσο να επιτραπεί στο λαό να πάρει μια ανάσα και αμέσως μετά να συνεχίσει την κούρσα επιβολής μέτρων που ωφελούν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ο λαός, βεβαίως, δεν ξεχνά ότι ο Γ. Καρατζαφέρης και το κόμμα του ήταν που συνέβαλαν με όλες τους τις δυνάμεις στο να αναπτύξει ταχύτητα ο «οδοστρωτήρας» που ισοπεδώνει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, που στερεί κάθε δυνατότητα να ζουν οι άνθρωποι του μόχθου με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Δεν ξεχνά και η τιμωρία του θα είναι αμείλικτη. Και γι' αυτούς για τους οποίους δουλεύει ο «οδοστρωτήρας» και γι' αυτούς που τον οδηγούν και για όσους τον έσπρωξαν να πάρει φόρα.

Η «ενότητα» με την εργοδοσία...

Οτι το ΠΑΜΕ «στέκεται εμπόδιο στον αγώνα και την ενότητα των εργαζομένων στα "Ατλάντικ"» ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή της η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Είναι η ίδια συνδικαλιστική πλειοψηφία που πριν από λίγο καιρό κάλεσε σε μια συγκέντρωση τους εργαζόμενους στα «Ατλάντικ» (παραμένουν τέσσερις μήνες απλήρωτοι και με το εργασιακό τους μέλλον αβέβαιο, καθώς η εργοδοσία έχει ήδη υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και, παράλληλα, πουλάει καταστήματα και εξοπλισμούς δήθεν στη λογική της εξυγίανσης της επιχείρησης) για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να βοηθήσει για να πάρει ο επιχειρηματίας τα δάνεια που ζητά. Είναι η ίδια πλειοψηφία που μαζί με τη ΓΣΕΕ το προηγούμενο διάστημα έκαναν από κοινού συναντήσεις με τον εργοδότη, προκειμένου να συμβάλουν στη «σωτηρία» του και την ικανοποίηση του αιτήματός του για δάνεια με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Και μετά από όλ' αυτά, ενοχλούνται επειδή το ταξικό κίνημα και ο «Ρ» αποκαλύπτουν ότι με τη στάση τους μόνο τους εργαζόμενους δεν εξυπηρετούν...

... είναι επικίνδυνη για τους εργάτες

Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι (και) η συγκεκριμένη ηγεσία αντί να οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων, οργάνωνε συναντήσεις με την εργοδοσία και τους αρμόδιους υπουργούς για να πάρει ο Αποστόλου (ιδιοκτήτης των «ΑΤΛΑΝΤΙΚ») τα δάνεια που θέλει; Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι μόλις αυτές οι πλειοψηφίες αντιλήφθηκαν ότι οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων στα «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» με το στήσιμο της Πανελλαδικής τους Επιτροπής, με κινητοποιήσεις, συσκέψεις κλπ., αποφάσισε να μπει εμπόδιο για να φρενάρει τη συσπείρωσή τους; Για να μη διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους; Μήπως δεν είναι αλήθεια ότι η συμμετοχή σε κάθε τέτοιο «διάλογο» αφαιρεί κάθε φορά από τους εργαζόμενους δικαιώματα και κατακτήσεις;

Ποια είναι τελικά η «ενότητα» για την οποία κόπτονται τέτοιοι συνδικαλιστές; Με ποιον θέλουν ενωμένους τους εργαζόμενους; Με την εργοδοσία; Γιατί αυτή η «ομόνοια» ποτέ δεν ωφέλησε τους εργαζόμενους. Αντίθετα. Ωφέλησε μονάχα το κεφάλαιο. Γιατί ποτέ τα συμφέροντα εργατών κι εργοδοτών δεν ταυτίστηκαν και ποτέ δε θα ταυτιστούν. Γι' αυτό και αυτή την «ενότητά» τους την επιστρέφουν οι εργάτες. Είναι κάλπικη και επικίνδυνη.

Απάντηση σε χαφιεδισμό και καταστολή

Η αντιλαϊκή πολιτική ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με την όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος. Η χρήση τους είναι διαχρονικά ευθέως ανάλογη της σκληρότητας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, που για να ξεπεραστεί με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κεφάλαιο και για τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών για τη μετέπειτα ανάπτυξη των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς του απαιτούνται σαρωτικές βάρβαρες ανατροπές σε βάρος του λαού, ο αυταρχισμός, η κρατική καταστολή, οι προβοκάτσιες γνωρίζουν μέρες δόξας.

Θεούς και δαίμονες επιστρατεύει το σύστημα για να ανακόψει τις θετικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις, για να μη μετουσιωθεί η οργή σε υλική δύναμη ανατροπής, γονιμοποιημένη από τις θέσεις και τις προτάσεις του ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ, για να χτυπηθεί το κίνημα και οι αγώνες του. Εντείνεται, μέσω των αστικών ΜΜΕ, η προσπάθεια ενεργοποίησης του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού», η συκοφάντηση κάθε κινητοποίησης και ο αντικομμουνισμός. Οξύνεται η ανοιχτή κρατική καταστολή και συμπληρώνεται από κάθε είδους προβοκάτσιες εντεταλμένων «κουκουλοφόρων», που δρουν ενίοτε υπό την καθοδήγηση των αστυνομικών δυνάμεων ή χρησιμοποιούνται απ' αυτούς. Αλλωστε πυκνώνει τελευταία η συμμετοχή ασφαλιτών, δηλαδή αστυνομικών με πολιτικά, στις συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις, ενώ η χρήση κρατικής κατασταλτικής βίας ενάντια στους εργαζόμενους που διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών τους έχει πάρει άγριες διαστάσεις.

Αυτό συνέβη στην τελευταία πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Ανάλογες μαρτυρίες υπάρχουν και για τη μεγαλειώδη απεργία στις 5 Μάη, όπου ξετυλίχθηκε γενικότερη προβοκάτσια, με κατάληξη τον τραγικό θάνατο τριών τραπεζοϋπαλλήλων. Πολλές άλλες είναι οι περιπτώσεις ασφαλιτών που πιάστηκαν στα πράσα να κατασκοπεύουν δραστηριότητες του κινήματος και συνδικάτων. Είναι τόσα τα περιστατικά, που η απαρίθμησή τους και μόνο ξετινάζει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώσεις». Το αστικό κράτος είναι το εκτροφείο κατασταλτικών και προβοκατόρικων μηχανισμών, επειδή με άλλον τρόπο δεν μπορεί να υπερασπιστεί την εξουσία των εκμεταλλευτών απ' την οργή των εκμεταλλευόμενων.

Για το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα ισχύει το «μαθημένα τα βουνά απ' τα χιόνια». Εχει και την εμπειρία και τη δυνατότητα να απομονώνει προβοκάτορες, να περιφρουρείται απ' τη δράση τους και να δίνει κάθε φορά την απάντηση που πρέπει. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να τρομοκρατήσουν το λαό, πρέπει να ατσαλώσει αντί να λυγίσει την αγωνιστική του διάθεση. Ο λαός μπορεί και πρέπει να αχρηστέψει τους προβοκατόρικους μηχανισμούς και η ανυποχώρητη πάλη του να τους καταστήσει αναποτελεσματικούς.

Τα «μαντρόσκυλα» της πλουτοκρατίας δε θα 'χουν τόπο να σταθούν με ένα κίνημα ισχυρό, μαζικό, πολιτικοποιημένο και ταξικά προσανατολισμένο. Προβοκάτσιες δεν πιάνουν εκεί όπου εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, όλοι οι άνθρωποι του μόχθου, είναι ενωμένοι κι αποφασισμένοι να συμπήξουν τη δική τους λαϊκή συμμαχία. Εκεί όπου η αντιμονοπωλιακή πάλη, η οργάνωση, η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η περιφρούρηση κατανοούνται ως τα εργαλεία διάνοιξης του άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος του λαού. Εκεί «σπάνε τα μούτρα τους» ο αυταρχισμός, η καταστολή, η προβοκάτσια. Εκεί θα τρομάξουμε όσους θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, για να κρατήσουν το λαό στη γωνία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Συνειδητή υποβάθμιση της Παιδείας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΓΙΑ ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να έχουμε παράπονο, όχι όμως για τον εκσυγχρονισμό και την εκ βάθρων αναβάθμιση της Παιδείας, που υποσχέθηκε η υπουργός μας Αννα Διαμαντοπούλου!

Οικοδομεί το σύγχρονο, «ευρωπαϊκό», καινοτόμο σχολείο με ταχύτατους ρυθμούς και συναγωνίζεται επάξια τους συναδέλφους της στο υπουργικό συμβούλιο!

Για παράδειγμα, μέσα στον επόμενο χρόνο θα κλείσει 300 ολόκληρα σχολεία. Ετσι, «μπαμ και κάτω», διότι προφανώς ...είχαμε πολλά κι έπρεπε να ξεφορτωθούμε μερικά.

Ποιος άλλος υπουργός τα καταφέρνει τόσο καλά; Αντε ο Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Ανάπτυξης να την ξεπερνάει, αφού έχει 300 και βάλε κλεισίματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων το μήνα.

Ο Ραγκούσης, για παράδειγμα, που κατάφερε να κλείσει μόνο 85 οργανισμούς του Δημοσίου, προφανώς βλέπει τη ...σκόνη του υπουργείου Παιδείας.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, δήλωσε ο γνωστών απόψεων πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος! Και δεν περιμέναμε να πει και τίποτε διαφορετικό...

Ειδικά πάντως για τους εργαζόμενους, τον βεβαιώνουμε ότι όχι απλά δεν έχει αποτραπεί, αντιθέτως ολοένα οξύνεται.

Πάντως, κάτι μας λέει ότι για τους εργοδότες ο κίνδυνος χρεοκοπίας, ο κίνδυνος τους χρέους, της κατάρρευσης του ευρώ, της συρρίκνωσης της ευρωζώνης, της κατεδάφισης του τραπεζικού συστήματος, της πτώχευσης και όσων άλλων ακούμε γενικώς δε θα αποτραπεί ποτέ.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι αυτή η κινδυνολογία και η «κρισιολογία» έχει καταστεί ...επωφελέστατη και για τα συμφέροντα τους και για τα κέρδη τους.

Αν μάλιστα εφαρμοστούν στην πράξη τα σχέδιά τους και οι πολιτικές που ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι βέβαιο πως για πολλά πολλά χρόνια θα θυμούνται με ...αγάπη και νοσταλγία τις μέρες της κρίσης.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις μέρες, δηλαδή, που θέλησαν να κατεδαφίσουν κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.

Πληρωμένη απάντηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια επιστολή του Ιωάννη Μπεβεράτου, πρέσβη ε.τ. και διευθυντή Μορφωτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, φιλοξένησε στις 14 Δεκέμβρη η εφημερίδα «Καθημερινή». Στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα, ο υπογράφων την επιστολή έλεγε μεταξύ άλλων: «Είμεθα μάρτυρες μιας προσπάθειας του ΚΚΕ να καταλύσει το κράτος. Το κόμμα αυτό, μαζί με τα συνδικαλιστικά του όργανα, προβαίνει ή και υποστηρίζει ακραίες και έκνομες ενέργειες, με σκοπό όχι να "προασπίσει" τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως δήθεν ισχυρίζεται, αλλά να πλήξει την οικονομία της χώρας και κατ' ακολουθίαν την κοινωνική συνοχή της, σε μια κρίσιμη καμπή για την επιβίωση της πατρίδας μας και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους (...) Εκμεταλλεύεται το δημοκρατικό μας πολίτευμα, για να το αποδυναμώσει, με απώτερο στόχο να το καταργήσει (...) Πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον η πολιτεία να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά την τακτική του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το δημοκρατικό μας πολίτευμα».

Πληρωμένη απάντηση δίνει ο Θέμος Χ. Στοφορόπουλος, συνταξιούχος πρεσβευτής, με επιστολή του στην ίδια εφημερίδα, που δημοσιεύτηκε χτες. Γράφει μεταξύ άλλων: «Παρά δε τη μείωση της σύνταξής μας (σ.σ. αναφέρεται στον ίδιο και στον Μπεβεράτο), δεν αντιμετωπίζουμε (ακόμα;) τα οικονομικά αδιέξοδα εκείνων που το ΚΚΕ προσπαθεί να βοηθήσει για να αντισταθούν. Εκείνων, που βαναυσότερα πλήττουν οι κυρίαρχες σχέσεις εξουσίας, η αντιλαϊκή πολιτική του ελληνικού κράτους, η εθελοδουλεία και η αυτοκατάργησή του, τις οποίες το ΚΚΕ συνεχώς καταγγέλλει (...) Γιατί, όμως, αφού θέλησε να σχολιάσει την πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο αγαπητός συνάδελφος δεν στάθηκε σε θέματα που μας απασχόλησαν σε όλη την υπηρεσιακή μας ζωή; Στο Κυπριακό, για να τονίσει την τόσο σωστή αντίθεση του ΚΚΕ στην επιδίωξη του Σχεδίου Ανάν να καταλύσει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και στο Αιγαίο, για να συμφωνήσει με το ΚΚΕ που δεν παύει να επισημαίνει την εκεί απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους. Με αυτή την ευκαιρία, ο κ. Μπεβεράτος θα μπορούσε να κάνει και ειδική μνεία των δυσμενών συνεπειών που η άρση του καμποτάζ θα έχει για την καθόλου παρουσία του ελληνικού κράτους στο Αρχιπέλαγος».

Η φυλλάδα με τίτλο «Δημοκρατία»

Τι κατατάσσει μια εφημερίδα στην κατηγορία της φυλλάδας; Για όσους δε διαθέτουν το σχετικό κριτήριο, μπορούν εύκολα να το αποκτήσουν διαβάζοντας το σχόλιο που δημοσιεύει η νεόκοπη εφημερίδα «Δημοκρατία» στο χτεσινό της φύλλο. Η φυλλάδα παρουσιάζει μια φωτογραφία που δείχνει την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με μέλη της χορωδίας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, τα οποία επισκέφτηκαν τον Περισσό την περασμένη Παρασκευή για να πουν τα Κάλαντα. Κάτω από τη φωτογραφία γράφει μεταξύ άλλων κάποιος Παναγιώτης Λιάκος: «Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, λέει το ρητό, αλλά μπορεί όλες να σου λένε ψέματα. Εδώ βλέπουμε τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα (...) έχει μεν τα χέρια σταυρωμένα, υπακούοντας ασυναίσθητα στις σοβιετικές ντιρεκτίβες για επιφυλακτικότητα - ακόμα και σε στιγμές χαράς. Από την άλλη, όμως, το χαμόγελο είναι πλατύ πλέριο, που θα 'λεγε κι ο Ορέστης Κολοζώφ (...) Ωστόσο, το γεγονός ότι το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ δεν εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης της γέννησης του Χριστού, μπορεί να θεωρηθεί ως μια κίνηση αβροφροσύνης του Περισσού προς τις μάζες των πιστών. Οι πιο δύσπιστοι αναφορικά με τις προθέσεις του κόμματος της κυρίας Παπαρήγα θεωρούν ότι το ΚΚΕ απλά ανέβαλε για λίγες ημέρες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια του Στάλιν, ώστε να συνδυάσει τη θρησκευτική γιορτή με την πολιτική (...) Οπότε, αν υπάρχει από την Κεντρική Επιτροπή πρόνοια για εξοικονόμηση πόρων του κόμματος, οι κομισάριοι κάλλιστα μπορούν να συνταιριάξουν τις δύο γιορτές σε μία. Παράπλευρο κέρδος στην υπόθεση είναι ότι, αντί για σοκολατάκια Leonidas, τούρτες και φοντάν, οι κομμουνιστές, αξιοποιώντας τη λαϊκή παράδοση, μπορούν να κερνάνε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, που κοστίζουν φτηνότερα από τα μπουρζουάδικα γλυκίσματα».

Δεν ξέρουμε σε τι κοινό απευθύνεται η εφημερίδα και ο συντάκτης της. Θεωρούμε ωστόσο βέβαιο ότι υποτιμάει τη νοημοσύνη και το χιούμορ όσων την αναζητούν στα περίπτερα, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πού μπορεί να οδηγήσει η ανοησία όταν ταχθεί στην υπηρεσία της αντιΚΚΕ προπαγάνδας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπίζνες με τα σκουπίδια

Πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών της Αττικής, στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών, αλλά και στο περιβάλλον, θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που συναποφάσισαν κυβέρνηση και διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ). Η σχετική προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον ΕΣΔΚΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής, με την οποία ανατίθεται, για 25 χρόνια, σε επιχειρηματικούς ομίλους, η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία τεσσάρων εργοστασίων, «περιμένει» την έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, ώστε να είναι όλα έτοιμα από το νέο έτος.

Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων αναμένεται να κοστίσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ, που ο νόμος προβλέπει ότι θα μεταφερθούν αυτούσια στα λαϊκά στρώματα, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη που θα επιβληθούν. Παράλληλα, το κόστος λειτουργίας και διαχείρισης αναμένεται να υπετριπλασιαστεί, στραγγίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση είναι βέβαιο ότι απειλεί τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ με νέες απολύσεις, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της διοίκησής του. Την ίδια ώρα, οι τεχνολογίες που επιλέγονται εκτός από πανάκριβες, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, είναι και επικίνδυνες για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η, δε, ανακύκλωση οδηγείται στην κυριολεξία στην «πυρά», καθώς η μέθοδος της βιοξήρανσης που προκρίνεται, φέρνει από το παράθυρο την καρκινογόνα καύση. Εχει επίσης σημασία να υπογραμμίσουμε ότι η διαχείριση του 90% των απορριμμάτων της Αττικής θα εξακολουθήσει να γίνεται στο ασφυκτικά βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο. Για τις εξελίξεις αυτές σημαντικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και των αιρετών των αντίστοιχων κομμάτων και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξαν και μέσα στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με κατεύθυνση το ξεπούλημά τους σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ έχει κάνει σαφές ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων, που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα με βάθρο το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα κατασκευών που θα υλοποιεί τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής. Αντίστοιχη εξειδίκευση να γίνει σε περιφερειακό επίπεδο, προβάλλοντας, ιδιαίτερα για την Αττική, την ανάγκη για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων και την αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων και σε εκτός Αττικής περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να παλέψουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε, η επίθεση αυτή που δέχονται δεν είναι ξεκομμένη από τη γενικότερη επίθεση ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, στην υγεία του λαού, στη μόρφωση των παιδιών τους και στο περιβάλλον που ζουν, αστικό και φυσικό, με κεντρικό στόχο την υποστήριξη των κερδών του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ