Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψεύδονται για να συγκαλύψουν το ρόλο τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο Γ. Χαρίσης, επικεφαλής της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΑΣΚ), της παράταξης του Συνασπισμού στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), εξαπέλυσε νέα επίθεση στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας ξανά το ίδιο όπλο. Το ψέμα. Σε δήλωσή του κατηγόρησε τη ΔΑΣ ΟΤΑ για ανοιχτή υπονόμευση της πρόσφατης απεργίας στον κλάδο.

Ο λόγος που το έκανε ήταν για να συγκαλύψει τις ακέραιες ευθύνες της παράταξής του που μαζί με τις άλλες δυνάμεις της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στην ΠΟΕ ΟΤΑ υπονόμευσαν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Για την αξία των λόγων του συγκεκριμένου συνδικαλιστή πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι είναι ο ίδιος που στην ομιλία του στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, το Μάη του 2009, είχε πει το τερατώδες ψέμα ότι το ΠΑΜΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας για να απολυθούν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με προγράμματα stage στο Δήμο Καισαριανής! Και το είπε ενώ οι ταξικές δυνάμεις είχαν αποχωρήσει από εκείνο το συνέδριο, στο οποίο η ΑΣΚ «νομιμοποίησε» τις αποφάσεις των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για αποκλεισμό των σωματείων στα οποία συμμετέχουν συμβασιούχοι. Αυτά τα ολίγα για το αληθές των λόγων του εν λόγω κυρίου και πάμε στην ουσία.

ΠΑΣΚΕ και ΑΣΚ κήρυξαν την πρόσφατη κινητοποίηση διαρκείας χωρίς καμιά προετοιμασία και με αιτήματα που κάθε άλλο παρά εξασφαλίζουν τη μαζική και ενιαία αγωνιστική δράση του κλάδου. Ομως και σε αυτή την απεργία τα ποσοστά συμμετοχής ήταν υψηλά στους δήμους που πρωτοστατούν και παλεύουν οι κομμουνιστές και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Στους ίδιους δήμους δόθηκε και η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Αντιθέτως, όπου είχαν τον πρώτο λόγο οι ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ δε δόθηκε καμία μάχη για την περιφρούρηση και ακόμα χειρότερα τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν κάτω από το 50%, φθάνοντας ακόμα και το 5% και το 0%. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στη συμμετοχή σχεδόν του μισού κλάδου στις απεργίες (τους συμβασιούχους) καθώς αρνούνται να τους καλύψουν συνδικαλιστικά.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν το ψέμα και τη διγλωσσία, τις εκφυλιστικές τακτικές. Αυτά τα ίδια αναδεικνύουν την ανάγκη συστράτευσής τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση ανάπτυξης των αγώνων.

Οταν η πραγματικότητα δε βολεύει...

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδυναμίας, το ΚΚΕ, καθώς, παρόλο που φτάνει σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά της εικοσαετίας, "καταφέρνει", με την περιχαράκωσή του και τη σεχταριστική πολιτική συμμαχιών, να χάσει και τους τελευταίους δήμους, διατηρώντας μόλις και μετά βίας έναν και μοναδικό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος της υπόλοιπης εκτός ΚΚΕ και ιδιαίτερα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, παρά τους διχασμούς και τα τραύματά του, κατάφερε να εκλέξει κοντά στους δέκα δημάρχους, αποδεικνύοντας, έστω και μέσα στην κρίση του μεγαλύτερες ικανότητες λαϊκής συσπείρωσης, συνθέσεων και ενωτικής πορείας».

Οταν η πραγματικότητα δε βολεύει την ΑΚΟΑ τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Το παραπάνω απόσπασμα συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση του πανελλαδικού της συντονιστικού και είναι ενδεικτικό της αντίληψης που διακατέχει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία συμμαχία να 'ναι και ό,τι να 'ναι, αρκεί να αποδίδει μερικούς θώκους. Δε γνωρίζουμε αν στους δέκα δημάρχους για τους οποίους χαίρεται η ΑΚΟΑ υπολογίζει κι αυτόν που η «ανανεωτική ριζοσπαστική αριστερά» εξέλεξε στην Ικαρία μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τον ΛΑ.Ο.Σ. Γνωρίζουμε όμως ότι στο «σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί». Οτι πάει πολύ οι συνιστώσες ενός σχήματος που έγιναν από χίλια χωριά χωριάτες, σέρνοντας η μία στην άλλη τα εξ αμάξης, να μιλούν σήμερα για περιχαράκωση του ΚΚΕ και για σεχταριστική πολιτική συμμαχιών. Αλλά σε κάθε περίπτωση, αν μιλώντας για συμμαχία έχουν στο νου τους τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε, ναι, για μια τέτοια συμμαχία το ΚΚΕ δε δίνει δεκάρα τσακιστή, ακόμα κι αν μια τέτοια συμμαχία του πρόσφερε στο πιάτο όλους τους δημάρχους της χώρας.

Η «συγκριτική δοκιμή» μας έλειπε...

Και μετά το... παρατηρητήριο τιμών έρχεται ο «τομέας συγκριτικών δοκιμών προϊόντων και υπηρεσιών». Την υλοποίηση της... ρηξικέλευθης αυτής «πρωτοβουλίας», που θα συμπληρώσει τη «σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των καταναλωτών», ανακοίνωσαν ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσει με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι, για συγκριτική εξέταση προϊόντων και υπηρεσιών, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιοποιούνται «χωρίς να γίνεται καμία διαφήμιση», προκειμένου να ανατρέχουν οι καταναλωτές για να διευκολύνονται στην επιλογή τους. Ακριβώς, δηλαδή, ό,τι χρειάζονται οι εργαζόμενοι τούτες τις ώρες της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους, της αγωνίας πώς θα τα βγάλουν πέρα κάθε μέρα, της αύξησης της ανεργίας, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας. Ελεος με την πρόκληση και την κοροΐδία!

Πάρτε πίσω την περαίωση!

Ενα όπλο είναι και η περαίωση. Σωτήριο για τους λίγους, εκείνους που έχουν κάθε λόγο να την αξιοποιήσουν και να ησυχάσουν. Επίφοβο και επιζήμιο συνάμα για τους πολλούς, που ισορροπούν στην κόψη της επιβίωσης, του μεροκάματου, της επόμενης μέρας. Ιδανικό για την κυβέρνηση που θέλει να γεμίσει το ταμείο του κράτους, με άδικο χρήμα. Ορθό για τους πλουτοκράτες, που ξέρουν ότι το χρήμα που θα μαζευτεί - και - από την περαίωση, θα καταλήξει στις δικές τους τσέπες. Αυτό το όπλο εκπυρσοκρότησε περί τα τέλη του Σεπτέμβρη και από τότε στέλνει τις βολές του σε αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, εργαζόμενους με «μπλοκάκι», φτωχομεσαίους αγρότες, και γενικά σε κάθε μεροκαματιάρη, που η ανάγκη τον έκανε κάποια στιγμή να ανοίξει βιβλία στην εφορία. Σημειώματα που καλούν τον ενδιαφερόμενο να καταβάλει χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να ξεμπερδέψει με την εφορία, όχι όμως και με τα προβλήματά του, στέλνονται από τότε κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Αλλά απ' όποια πλευρά και να δεις την περαίωση, είναι φόρος και μάλιστα πρόσθετος. Είναι ένα συμπληρωματικό χαράτσι.

Η περαίωση, στην πραγματικότητα, είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης του. Είναι φορομπηχτικό και άδικο μέτρο, αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής, φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, εργαλείο, ώστε την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικροί ΕΒΕ, συνολικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προκειμένου το μεγάλο κεφάλαιο να γίνει ακόμη πιο μεγάλο, πιο ισχυρό, πιο κερδοφόρο. Και έχουν απόλυτο δίκιο οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις των ΕΒΕ, που δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό, ανεξάρτητα πώς θα το χειριστεί προσωπικά κανείς στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση κανενός. Και είναι πολλοί αυτοί που τους αφορά. Η κυβέρνηση υπολογίζει να μαζέψει σε πρώτη φάση 700 εκατ. και ακόμα 600 εκατομμύρια το 2011. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από ανθρώπους που έχουν ήδη φορολογηθεί. Ακόμη περισσότερο, σημειώματα στέλνονται σε ΕΒΕ που έχουν κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις τους εδώ και χρόνια, ή σε κάποιους που μετά βίας διατηρούν τα μικρομάγαζά τους αυτήν την περίοδο, αδυνατώντας να καταβάλλουν ακόμη και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Στέλνονται σε άνεργους, μισθωτούς με «μπλοκάκι», ή σε κάποιους που κάνουν πλέον ελάχιστα μεροκάματα και άλλους που παίρνουν «τρεις κι εξήντα» στους ΟΤΑ.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ελπίδα δεν έρχεται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ που αποδέχτηκαν την περαίωση, ούτε από τις εργατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που αδιαφορούν. Η ελπίδα προέκυψε και πάλι από την αγωνιστική πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Που αποφάσισαν να παλέψουν ενάντια στο νέο φορομπηχτικό μέτρο της κυβέρνησης, να αγωνιστούν ώστε να στρέψουν κι αυτό το όπλο εναντίον εκείνων που το χρησιμοποιούν. Η συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα, 29 του Νοέμβρη στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, είναι μόνο η αρχή. Ηδη ξεδιπλώνεται ένα αγωνιστικό πρόγραμμα διάρκειας μιας βδομάδας, προκειμένου η διαμαρτυρία να δυναμώσει και να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ, ενωμένες, συντονισμένες, αποφασισμένες, δίνουν ακόμη μια μάχη, στο πλαίσιο του πολέμου που έχει ξεσπάσει. Του ανελέητου πολέμου ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της και στην πλουτοκρατία και τους πολιτικούς υπηρέτες της.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Για την εκμετάλλευση των λαών...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ λοιπόν βλέποντας δελτία ειδήσεων! Την πολυαγαπημένη μας Ευρωπαϊκή Ενωση - λένε - την πολιορκούν οι ...επιθετικές διαθέσεις των αγορών!!!

Στα ύψη τα επιτόκια, σε κλοιό η Πορτογαλία, κακά μαντάτα στο Βέλγιο, καταστροφή στην Ιρλανδία, ανησυχία στην Ισπανία, φόβοι και για την Ιταλία...

Αν ακούσει όσα λέγονται κάποιος ανυποψίαστος θα πιστέψει ότι αυτές οι «αγορές» είναι... εξωγήινες οντότητες που κάνουν απόβαση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Κάτι σαν τους Αρειανούς στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη γνώμη όλων αυτών τι είναι; Δεν είναι μια τεράστια αγορά; Δεν είναι ένα σύστημα που φτιάχτηκε με αποκλειστικό σκοπό να εξυπηρετήσει τις αγορές;

Τα μέτρα που παίρνονται εδώ στην Ελλάδα, με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τις απολύσεις, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, τη μείωση του εργασιακού κόστους, τις αγορές δεν εξυπηρετούν;

Οσο για τις αγορές, που έχουν υποτίθεται «επιθετικές» και «αμυντικές» διαθέσεις, τι να πει κανείς... Οι πολυεθνικές μόνο το κέρδος επιζητούν και αυτή ακριβώς είναι η φύση τους. Απλά δε θέλουν να το ξέρουμε...

«ΑΔΙΕΞΟΔΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ», δήλωσε χτες στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο Αντώνης Σαμαράς, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «προσφέρουμε συναίνεση μόνο για να μπει η χώρα στη φάση της ανάκαμψης»...

Εμείς έχουμε χαμηλή νοημοσύνη ή αυτό είναι αντιφατικό; Πώς ακριβώς γίνεται μια αδιέξοδη πολιτική να οδηγεί στην ανάκαμψη;

Βέβαια, όλα γίνονται όταν προσπαθείς την ίδια στιγμή να κάνεις αντιπολίτευση ενώ συμφωνείς και πιστεύεις απόλυτα στην υπεράσπιση της πολιτικής της ΕΕ και στην ενίσχυση του κεφαλαίου.

Δύσκολα πάντως θα τη γλιτώσουν τη σχιζοφρένεια στο τέλος. Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σημαιοφόροι της κάθαρσης...

Γρηγοριάδης Κώστας

...Συντριπτικό πλήγμα κατά της διαφθοράς επέφερε η... άμωμος και... αναμάρτητος κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς, μετά την ενεργοποίηση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών... εντοπίστηκαν 65 τον αριθμό υπάλληλοι - σε σύνολο 202.000 - που ελάμβαναν επιδόματα που δεν δικαιούντο και άλλες παράνομες αμοιβές...

Μάλιστα, επειδή κρίθηκε ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να το «διαρρεύσει» στη... γνωστή για τις ευαισθησίες της σε θέματα κάθαρσης, εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία και το παρουσίασε στο πρώτο της θέμα με τίτλο «Επαιρναν δύο μισθούς από το Δημόσιο». Και στον υπότιτλο «Εντοπίστηκαν ήδη 65 υπάλληλοι από την εισαγωγή των στοιχείων τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής».

Σαν δε ντρέπονται λιγάκι... Για 20 και πλέον χρόνια, λεηλατούν μισθούς και συντάξεις, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους σε κατάσταση απόγνωσης, κυριολεκτικά τους έχουν ρημάξει τη ζωή πριν και μετά το μνημόνιο, προκειμένου να θησαυρίζουν μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι καταγεγραμμένες στα μητρώα του ΣΕΒ. Αυτή είναι η ιστορία της αστικής τάξης και του πολιτικού της συστήματος τα τελευταία 20 χρόνια. Μια άνευ προηγουμένου ληστεία του παραγωγικού και φυσικού πλούτου της χώρας, για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των παρείσακτων και των παράσιτων κεφαλαιοκρατών.

Και τολμούν στο όνομα των 65 ονομάτων που ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν να παρανομούν, και που το κράτος και οι κυβερνήσεις δημιούργησαν το «θερμοκήπιο» για τέτοιες έστω και ελάχιστες καταστάσεις, να λοιδορούν το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας, η οποία με την εργασία της τρέφει τους κηφήνες κεφαλαιοκράτες.

Και ποιοι μιλούν για διαφθορά; Οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενός συστήματος, το οποίο στάζει λάδι από παντού. Ολοι αυτοί οι τρόφιμοι της «Ζήμενς» και άλλων πολυεθνικών, που νομοθετούσαν - με το αζημίωτο εννοείται - για να λεηλατούν οι πολυεθνικές εταιρείες τις κρατικές προμήθειες της χώρας.

Ολοι αυτοί εμφανίζονται σήμερα σαν σημαιοφόροι της κάθαρσης...

Τσακίζονται να τους εξυπηρετήσουν

Μαραθώνια ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ, αλλά όχι για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Ο λόγος ήταν, όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η σύγκρουση που έλαβε χώρα μεταξύ των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Ο καθένας από αυτούς έδωσε σκληρή μάχη για να συμβάλει όσο μπορεί στην ανάγκη της τράπεζας από την οποία προέρχεται να ενισχύσει τη θέση της έναντι των ανταγωνιστών της!

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι σχεδιασμοί της «Αλφα Μπανκ» (μαζί με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του Συλλόγου συγκροτεί επαγγελματικό ταμείο ασφάλισης), της «Σίτιμπανκ» (κλείνει καταστήματα και μειώνει προσωπικό) και της Πειραιώς (επιδιώκει μείωση δαπανών για μισθούς για να ανοίξει ο δρόμος για μείωση του προσωπικού). Δε συζητήθηκε το ζήτημα της Αγροτικής Τράπεζας (μείωση μισθών, κλείσιμο καταστημάτων, απαλλαγή της από θυγατρικές και άλλα). Ακόμα δε συζητήθηκε το ζήτημα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το οποίο σημαίνει ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δίνει το χρόνο στους τραπεζίτες να αξιοποιήσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ώστε να μπορούν να μειώσουν τους μισθούς. Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, βασική αντίληψη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι ότι αποδέχονται τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Για παράδειγμα, δέχονται τη μείωση του προσωπικού και τους απασχολεί μόνο ο τρόπος που θα γίνουν οι «εθελούσιες» απολύσεις.

Από τη μεριά τους οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη στάση και την τακτική αυτών των δυνάμεων και πρότειναν να κηρυχθεί παντραπεζική απεργία την ερχόμενη Τρίτη ενάντια στις απολύσεις, στη μείωση των μισθών και για τη διεκδίκηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πρόταση που είναι προφανές ότι απορρίφθηκε.

Να μη θιχτεί η εκμετάλλευση

Εκτός απ' τους ...κομμουνιστές που θα πάρουν τα σπίτια του κοσμάκη αν έρθουν στην εξουσία όπως σοβαρά σοβαρά ισχυρίζονται τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. (πρόσφατα ο Α. Γεωργιάδης επέσεισε την ...απειλή στον δημοσιογράφο Γ. Αυτιά), σκορπώντας γέλια μέχρι δακρύων στους πικραμένους απ' τα βάσανα μιας πολιτικής που ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει, θα τους τα πάρουν και οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες όπως είπε χτες ο Α. Γεωργιάδης μιλώντας στο «Κανάλι 1».

Πώς θα συμβεί αυτό; Αν οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται θα οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία και τότε «οι μεγάλοι τραπεζίτες κι οι εφοπλιστές θα έρθουν να μας πάρουν όλο το βιος μας για ένα κομμάτι ψωμί»! Γι' αυτό συνέστησε να μην «κάνουμε διαρκείς απεργίες» καθώς «η χώρα είναι στο χείλος του γκρεμού και δεν έχει περιθώρια για ανοησίες». Τις οποίες «ανοησίες» απέδωσε «στο 15% που πήρε το ΚΚΕ»!

Τι μας λέει δηλαδή ο κ. Γεωργιάδης; Μακριά απ' το ΚΚΕ και απ' τους αγώνες. Για να συνεχίσουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και οι λοιποί του σιναφιού να υφαρπάζουν ανενόχλητοι το βιος του λαού. Να του αφαιρούν και το τελευταίο ψίχουλο με ή χωρίς χρεοκοπία, με ή χωρίς κρίση. Και πάντα με τη βοήθεια των προθύμων του ΛΑ.Ο.Σ..

Γεννητούρια

Γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Χτες η Ολυμπία, σύζυγος του σ. Περικλή Κουρμούλη, υπεύθυνου του Πολιτικού Τμήματος του «Ριζοσπάστη», έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Τους ευχόμαστε να το δουν όπως επιθυμούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο αγώνας των ναυτεργατών

Η ταξική σύγκρουση ανάμεσα σε ναυτεργάτες και εφοπλιστές - με τη στήριξη των αστικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - είναι αδιάκοπη κάθε μέρα, μέσα και έξω από τα βαπόρια. Εκεί, όπου ο εργάτης της θάλασσας, μέσα στο καράβι, 24 ώρες το 24ωρο, ζει, αρρωσταίνει, πονά, γερνάει, πνίγεται. Μέσα εκεί παράγει τον πλούτο, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που ιδιοποιούνται οι εφοπλιστές. Τις τελευταίες μέρες οι εργάτες της θάλασσας, με μπροστάρηδες τα ταξικά τους σωματεία, απεργούν. Δίνουν σκληρή μάχη για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους σε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε αυτό τον αγώνα έχουν συμπαραστάτες εργάτες της στεριάς, μαθητές, σπουδαστές, αφού ο αγώνας που δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες αφορά όλη την εργατική τάξη, τις λαϊκές οικογένειες. Οπως ο αγώνας που θα δίνουν αύριο τα παιδιά τους για να έχουν ένα μεροκάματο, οι αυτοαπασχολούμενοι για να μην κλείσουν τα μαγαζιά τους, οι φτωχοί αγρότες για να έχουν ένα εισόδημα, θα είναι και δικός τους αγώνας. Ετσι κι αλλιώς αυτή η ταξική σύγκρουση έχει από τη μια πλευρά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που για να διατηρήσει τα κέρδη του χτυπά ενιαία το σύνολο των ανθρώπων του μόχθου, και από την άλλη τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που παλεύουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους, κόντρα στην εκμετάλλευση των αφεντικών. Εκδηλώνεται δε πολύ πιο έντονα στις σημερινές συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που ο «θάνατος» της εργατικής τάξης σημαίνει τη ζωή για τους καπιταλιστές...

Ετσι ακριβώς εξηγείται η σφοδρότητα της επίθεσης που εξαπολύουν οι εφοπλιστές, με μίσος, συκοφαντίες, απειλές και ψέματα. Η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας κάνει λόγο για τους πιο «ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους σε σύγκριση με αυτούς της στεριάς». Διαστρέφουν σκόπιμα την πραγματικότητα. Γιατί ο «μεγάλος μισθός» για τον οποίο μιλούν είναι ο ελάχιστος για έναν εργάτη που, για παράδειγμα, δουλεύει και ζει 24 ώρες μέσα στο καράβι, χωρίς να ξέρει αν θα βγει ζωντανός, δουλεύει Κυριακές και αργίες, κοιμάται και ξυπνά στη θάλασσα, δεν έχει άδεια το καλοκαίρι, φεύγει όταν γεννιέται το παιδί του και γυρνά όταν έχει ξεκινήσει να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, αν αρρωστήσει - από μία ίωση μέχρι κάτι πολύ σοβαρό - πρέπει να πιάσει λιμάνι για να τον δει γιατρός στο νοσοκομείο.

Είναι τέτοιο το ταξικό μίσος των εφοπλιστών που δε διστάζουν να επιχειρήσουν να φέρουν σε αντιπαράθεση εργάτη με εργάτη συγκρίνοντας ανόμοια πράγματα για να συσκοτίσουν την πραγματικότητα: Είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα ο εχθρός οποιουδήποτε εργάτη είναι ο καπιταλιστής, ο βιομήχανος, ο εφοπλιστής, ο τραπεζίτης. Επίσης, καθόλου τυχαία, οι εφοπλιστές επιτέθηκαν στο ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για «στυγνή εκμετάλλευση ανθρώπων», «μαζικά εγκλήματα» και άλλα τέτοια. Αυτοί που στέλνουν στον υγρό τάφο ανθρώπους (ΣΑΜΙΝΑ, ΔΥΣΤΟΣ κ.ά.) και που εκβιάζουν για κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να υπάρχουν θαλάσσιες συγκοινωνίες. Δηλαδή, αυτοί που είναι στο χέρι τους το εάν ο άρρωστος από την Ικαρία, τη Σάμο, τη Ρόδο θα μπορεί να πάει στο νοσοκομείο όταν αρρωστήσει ή όχι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ