Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «γιορτή» της πείνας

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι άκρως εξοργιστικό και άκρως υποκριτικό οι μηχανισμοί που υπηρετούν τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια να γιορτάζουν την «πείνα» των λαών του πλανήτη! Στη χώρα μας με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού» έσπευσε να βγάλει μια ανακοίνωση - κοροϊδία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να δηλώσει πως «η ημέρα αυτή σηματοδοτεί πρωτίστως την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη»... Στην ανακοίνωση περιγράφεται ένα μέρος της θλιβερής πραγματικότητας όπου ένας στους έξι ανθρώπους υποσιτίζονται, πράγμα που σημαίνει περισσότεροι από 1 δισ. πεινασμένοι άνθρωποι, ενώ 5 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πεθαίνουν από την πείνα. Και τι λέει για όλα αυτά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ανακοίνωσή του; Λέει με λίγα λόγια ότι απαιτείται ο σχεδιασμός μιας δίκαιης εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτό κι αν αποτελεί κοροϊδία και υποκρισία. Οσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς, θα υπάρχει άγρια εκμετάλλευση και πείνα. Οσο κυριαρχούν ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια, θα υπάρχει άγρια εκμετάλλευση και πείνα. Η πείνα μπορεί να καταπολεμηθεί. Αλλωστε, η ίδια η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έχει ομολογήσει πως ο πλανήτης, λόγω της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και βάσει των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, είναι σε θέση να σιτίσει τον παγκόσμιο πληθυσμό όχι μία, αλλά εφτά φορές! Αν όμως δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός και η κυριαρχία των μονοπωλίων, η «πείνα» θα γιορτάζει για πολλά χρόνια ακόμα και οι υπηρέτες αυτού του σάπιου συστήματος θα συνεχίζουν να βγάζουν ανακοινώσεις και να κάνουν δηλώσεις κοροϊδίας με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού», που «γιορτάζεται» κάθε 16 του Οκτώβρη.

Βαθιά στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ

Ολο και πιο βαθιά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ βάζει τη χώρα η κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή φροντίζει να κρατά το λαό στα μαύρα σκοτάδια. Το θέμα συζητήθηκε στις Βρυξέλλες στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και δημοσιοποιήθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. «Η αναθεώρηση του προγράμματος αντιπυραυλικής προστασίας του ΝΑΤΟ, το οποίο εγκαινίασε η διοίκηση Μπους, θα απασχολήσει τη συνάντηση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες», δήλωσε χτες ο Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι «από κοινού θα εκτιμήσουμε κατά πόσο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με μια κοινή στρατηγική εντός της συμμαχίας». Η τουρκική κυβέρνηση, πάντως, όπως ξεκαθάρισε νωρίτερα ο αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Τάουνσεντ, θα συμμετάσχει. «Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συνεπώς αποτελεί μια καλή τοποθεσία για την εγκατάσταση του προγράμματος», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού στις 16 Απρίλη 2010 στη Βουλή, μετά από Ερώτηση του ΚΚΕ, ότι δήθεν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα από πλευράς των Αμερικανών και «δεν υφίσταται κανένας τέτοιος σχεδιασμός» και παρά τις ανάλογες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις 16 Μάρτη 2010, κινείται αθόρυβα αλλά αποφασιστικά στην κατεύθυνση της εμπλοκής στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δεν έγινε καμία ανακοίνωση για τη θέση που πήρε στη χτεσινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Ο λαός, ωστόσο, πρέπει να αποτρέψει τη συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η τιμωρία που τους αξίζει

Ξεχειλίζει από υποκριτικό ενδιαφέρον, μισές αλήθειες και ασύστολη ψηφοθηρία το προεκλογικό φυλλάδιο της ΝΔ για τους συνταξιούχους. Ο τίτλος «οι συνταξιούχοι είναι γονείς - να πληρώσουν την κρίση είναι αδικία», ταιριάζει γάντι με το περιεχόμενο, δηλαδή πλούσια λόγια συμπάθειας αλλά στην «τσέπη» των συνταξιούχων τίποτα! Πουθενά δε γίνεται αναφορά στην κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, στο τριετές πάγωμα των συντάξεων, στο χαράτσι στις συντάξεις που είναι πάνω από 1.400 ευρώ, στην αύξηση των έμμεσων φόρων, στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, στην αύξηση στα φάρμακα... Με άλλα λόγια, δε γίνεται καμία αναφορά στα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο και βέβαια δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση για ανατροπή τους. Η «λύση» που δίνει η ΝΔ είναι ότι μπορούν να εξοικονομηθούν λεφτά από την περιστολή κάποιων δαπανών του δημοσίου για τις οποίες δίνει ...τους κωδικούς του προϋπολογισμού! Τέτοια ξετσίπωτη κοροϊδία στους απόμαχους της δουλειάς. Είναι γελασμένοι στη Ρηγίλλης αν πιστεύουν ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διακρίνουν ποιος προσπαθεί ξεδιάντροπα να τους εξαπατήσει και να υφαρπάσει την ψήφο τους και ποιοι είναι σταθερά στο πλευρό τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου. Θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του Νοέμβρη: Δαγκωτό «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ανταγωνισμοί - φωτιά για το λαό

Την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη, ο «Ριζοσπάστης» αναπαρήγαγε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιχειρεί να εξασφαλίσει την πώληση αερίου στην Ελλάδα και αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεων Παπανδρέου - Νετανιάχου στην Αθήνα. Οι συζητήσεις σχετίζονται με αξίωση των εταιρειών εξόρυξης να εξασφαλιστούν οι πωλήσεις πριν προχωρήσουν σε περαιτέρω εργασίες στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκανε λόγο για καύσιμο που θα μεταφέρεται από το κοίτασμα Λεβιάθαν, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Τα αποθέματα του συγκεκριμένου κοιτάσματος αποτιμώνται στα 453 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και σχεδόν στο σύνολό του η ισραηλινή ηγεσία οραματίζεται να το αξιοποιήσει, κρατώντας μόνο μικρό μέρος ως στρατηγικά αποθέματα.

Υπάρχει όμως ένα «ζήτημα»: Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα βρίσκονται κατά μήκος των θαλάσσιων ορίων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Οι δύο χώρες δεν υπέγραψαν ποτέ συμφωνία ειρήνης και συνεπώς η μεταξύ τους συνοριακή γραμμή, επίγεια και θαλάσσια, δεν έχει καθοριστεί. Αυτό σημαίνει ότι ο Λίβανος μπορεί να διεκδικήσει μέρος της κυριότητας των κοιτασμάτων. Μάλιστα, κάποιους μήνες νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομής του Ισραήλ είχε απειλήσει ακόμη και με στρατιωτική σύρραξη σε περίπτωση που η Βηρυτός επιδιώξει να διασφαλίσει το όποιο δικαίωμά της, ενώ το λιβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της χώρας, προσκαλώντας ταυτόχρονα ξένες εταιρείες να καταθέσουν επενδυτικές προτάσεις για το συγκεκριμένο τομέα.

Τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά. Η επίσκεψη Δρούτσα στο Ισραήλ έδωσε την ευκαιρία στην εφημερίδα «Jerusalem Post» να υπενθυμίσει: «Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ελληνας υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ (...) Ανάμεσα στα θέματα που αναφέρθηκε ότι συζητήθηκαν με τον Παμπούκη περιλαμβάνεται η πιθανότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου, το Ισραήλ θα μπορεί να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η Τουρκία θεωρείτο στο παρελθόν ως ο λογικός εταίρος για αυτόν τον αγωγό, λόγω της εγγύτητάς της, ωστόσο η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων οδήγησε σε επανεκτίμηση αυτού του είδους των συμφωνιών με την Αγκυρα».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι όφελος μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός από την εμπλοκή της χώρας σε έναν ανταγωνισμό για τους αγωγούς στον οποίο συνωστίζονται ήδη τα συγκρουόμενα συμφέροντα του Ισραήλ, της Τουρκίας, του Λιβάνου και κατ' επέκταση των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ; Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο σε περίπτωση που οι ανταγωνισμοί αυτοί οξυνθούν επικίνδυνα και αποκτήσουν ακόμα και τη μορφή εμπόλεμης σύρραξης; Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες. Ο λαός έχει μόνο να χάσει από τις κολεγιές της κυβέρνησης με το Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα. Γιατί οι συμφωνίες αυτές δε γίνονται με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον των δύο λαών, αλλά το καιροσκοπικό συμφέρον της αστικής τάξης στη μια και στην άλλη χώρα. Τέτοιες «συνεργασίες» μόνο κινδύνους μπορεί να σπέρνουν για τους λαούς. Σαν τέτοιες πρέπει να καταδικαστούν από τα λαϊκά στρώματα, μαζί με τα κόμματα που τις υπογράφουν, τις προωθούν και τις στηρίζουν.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Αποπροσανατολιστικοί ψευτοκαυγάδες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό για κάθε συζήτηση σχετικά με την οικονομία για όποια περίοδο θελήσουμε. Δεν έχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα.

Απλά, θα κάνει εξεταστική επιτροπή μόνο για την περίοδο 2007 - 2009 (διότι έτσι το βολεύει) και φυσικά δε συζητάει για τη ...σημερινή περίοδο.

Οποιος σήμερα θέσει το θέμα γιατί εφαρμόζονται οι πολιτικές που εφαρμόζονται, στην καλύτερη περίπτωση είναι «μίζερος» και «εχθρός της εθνικής πατριωτικής προσπάθειας».

Στη χειρότερη, τον αναλαμβάνουν τα ΜΑΤ, τα δικαστήρια και οι λοιπές διαδικασίες προστασίας του «δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ την άλλη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θέλει και αυτή συζήτηση για την οικονομία, θα την επιθυμούσε όμως από το 1981 κι έπειτα για να φανεί ολόκληρη η αλήθεια.

Λες και αν ανοίξουν ποτέ αυτοί οι δύο (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) συζήτηση για την οικονομία υπάρχει περίπτωση να μάθουμε ποτέ την αλήθεια.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραδεχθούν ότι επί 30 χρόνια υποδέχονται δάνεια από το εξωτερικό για να τα μοιράσουν... ακριβοδίκαια: Τα κεφάλαια στους εφοπλιστές, στους μεγαλοβιομήχανους και τους τραπεζίτες (για να τα φάνε) και οι τόκοι στο λαό (για να τους πληρώνει).

Πιστεύετε ότι έχουν τέτοιο φιλότιμο για να ομολογήσουν αυτό που γνωρίζουν... και οι πέτρες σε αυτή τη χώρα; Φυσικά και δεν το έχουν. Οπότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να «κόψουν» τον ψευτοκαυγά.

Ελα όμως που αν τον «κόψουν» θα πρέπει να πουν για το σήμερα! Κι εδώ το μόνο που έχουν να «τσακώνονται» είναι για το ποιος έδινε τα πλέον «μαγειρεμένα» στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λες και αυτό είναι το πρόβλημά μας...

Αλλωστε, αποδείχθηκε περίτρανα ότι εξίσου «μαγειρεμένα» στοιχεία δίνει και η ΕΕ στον εαυτό της και στα κράτη - μέλη (Αυτό δεν παραδέχθηκε επί της ουσίας ο Γιούνκερ;).


Γρηγοριάδης Κώστας

Το πρόβλημα του ελληνικού λαού, λοιπόν, δεν είναι ποιος ψεύτης έλεγε ψέματα στον άλλο ψεύτη. Αλλά ποιος εκμεταλλεύεται τη δουλειά του και τον ιδρώτα του...

Κι αυτό αποκλείεται να το μάθει από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ...

«Φτηνά» ψέματα και κοροϊδία

Εχει αποκτήσει «διδακτορικό» στη βάναυση διαστροφή της αλήθειας και την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό, που όσο πιο βάρβαρα είναι τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του, τόσο πιο τερατώδη είναι τα ψέματα στα οποία αναγκάζεται να καταφεύγει. Πάρτε, για παράδειγμα, τη χτεσινή απάντηση που έδωσε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για το μοντέλο εργασίας που θέλει η κυβέρνηση. Ο Γ. Παπανδρέου αποδοκίμασε το μοντέλο της φτηνής εργασίας που δημιουργεί ο διεθνής καπιταλισμός, «πηγαίνοντας» σε χώρες όπου, όπως είπε, υπάρχουν συνθήκες πολύ μεγαλύτερης κερδοφορίας. Στις χώρες αυτές «οι συνθήκες είναι πολύ αρνητικές για τον εργαζόμενο. Είναι συνθήκες φτηνής εργασίας, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με συνθήκες δουλειάς πολύ δύσκολες, με περιβαλλοντικές συνθήκες πολύ άσχημες...». Το εξοργιστικό ήταν ότι διαβεβαίωσε με πάσα σοβαρότητα ότι «αυτό δεν είναι το μοντέλο στο οποίο θέλουμε να πάμε, κυρία Παπαρήγα. Εμείς θέλουμε να πάμε σε ένα μοντέλο που επενδύει στην ποιότητα της εργασίας και όχι στη φτηνή εργασία». Ελεος με τη θρασύτατη κοροϊδία. Δεν κάνει πράξη το «μοντέλο» της φτηνής εργασίας όταν καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και το βασικό μισθό, όταν ορίζει μισθό 592 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους μέχρι 25 χρόνων, όταν κατεβάζει το μισθό ακόμα πιο κάτω (στα 500 και 400 ευρώ) όταν πρόκειται για «τις επενδύσεις που γίνονται στη χώρα», όταν απελευθερώνει τα όρια των ομαδικών απολύσεων, όταν μειώνει στο μισό τις αποζημιώσεις, όταν ενθαρρύνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, όταν, όταν... Ας είναι όμως σίγουρος ότι κανέναν δεν κοροϊδεύει.

Οι τιμητές του πολιτισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οτι ...κόπτονται για τα μνημεία του πολιτισμού καμώνονταν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων ενάντια στους συμβασιούχους, προχτές στην Ακρόπολη. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα μνημεία για να ανήκουν στο λαό, έλεγαν και χτες στην κυβέρνηση. Αλήθεια, αν νοιάζονται για τα μνημεία και θέλουν να τα απολαμβάνει ο λαός, γιατί έχουν επιβάλει σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους εισιτήρια, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τσουχτερά; Για να επισκεφτεί για παράδειγμα το Μουσείο της Ακρόπολης μια 4μελής οικογένεια, πρέπει να πληρώσει 16-20 ευρώ. Ανάλογο «ενδιαφέρον» επικαλούνταν και όταν κατήγγειλαν τους ναυτεργάτες επειδή πάλευαν ενάντια στην άρση του καμποτάζ. Τότε η κυβέρνηση απαιτούσε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις για να μπορούν οι τουρίστες να πηγαίνουν στα νησιά. Για το υπέρογκο κόστος των διακοπών και τις τιμές των εισιτηρίων δεν έλεγαν κουβέντα.

Γιατί; Γιατί ταξικό ζήτημα είναι και το «δικαίωμα» στην αναψυχή και το δικαίωμα στην τέχνη. Για τη μεν πλουτοκρατία αυτό το «δικαίωμα» διασφαλίζεται αν κάποιος έχει και μπορεί να πληρώσει. Αν... Για να μπορεί όμως ο λαός να απολαμβάνει και τις παραλίες και τη θάλασσα και τα μουσεία δεν μπορεί ο πολιτισμός και ο τουρισμός να είναι εμπόρευμα. Τέτοια ζητήματα για τους «τιμητές» του πολιτισμού είναι «άσχετα»..;

Λέξη για τη μεγάλη ληστεία

Μειωμένης διανοητικής αντίληψης πρέπει να θεωρούν τους αναγνώστες τους τα φιλοκυβερνητικά «Νέα». Δεν εξηγείται αλλιώς ότι δημοσιεύουν «οδηγό για να μη σας κλέβουν στο πετρέλαιο θέρμανσης», ο οποίος εξαντλείται στα μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν ...κατά την παράδοση του πετρελαίου! Για την απίστευτη ληστεία που γίνεται μέχρι να φτάσει το πετρέλαιο στην πολυκατοικία η εφημερίδα δε γράφει λέξη, προφανώς γιατί θεωρεί ότι είναι νόμιμη και άρα καλώς γενόμενη. Λέξη για την άγρια κρατική φορολογία, για τα υπερκέρδη από τα μονοπώλια που ελέγχουν την εγχώρια και διεθνή αγορά, για το κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης... Μόνο τα «τεχνάσματα εξαπάτησης» κατά την παράδοση απασχολούν την εφημερίδα, προφανώς γιατί δεν έχει τα κότσια ούτε βέβαια τη βούληση να τα βάλει με τα ολιγοπώλια. Ομως και η κοροϊδία έχει τα όριά της και οι αναγνώστες δεν τρώνε κουτόχορτο...

ΥΓ: Το πρωτοσέλιδο ανοσιούργημα με το «δάκρυ της Αθηνάς» το αφήνουμε ασχολίαστο και το παραδίδουμε στην κρίση των αναγνωστών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δε θα τους περάσει

Για πολλοστή φορά χτες, ο πρωθυπουργός κούνησε απειλητικά το δάχτυλο στον ελληνικό λαό, κατηγορώντας τους αγώνες του ότι δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό. Είχαν προηγηθεί άλλα κυβερνητικά στελέχη και μια πλειάδα γνωστών, και μη εξαιρετέων, πρόθυμων βαστάζων της αντιλαϊκής πολιτικής, δημοσιογράφων να ωρύονται στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες για τη ζημιά που δήθεν υφίσταται το τουριστικό προϊόν και η εικόνα της χώρας διεθνώς από κινητοποιήσεις. Αφορμή αυτή τη φορά οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ στην Ακρόπολη που τις χτύπησαν άγρια με τα ΜΑΤ. Ως και την άνοδο των spreads επιστράτευσαν για να γίνουν πειστικοί.

Η ομοβροντία πυρών εναντίον των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων με τις κατάλληλες δόσεις συκοφαντίας και κινδυνολογίας δεν αποτελεί παρά μια εξόφθαλμη προσπάθεια χειραγώγησης του λαού, εκφοβισμού του, άμβλυνσης των υπαρκτών και διογκούμενων διαθέσεων αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Μια προκλητική προσπάθεια να περάσουν στο λαό «φίμωτρο». Να μην υπερασπίζεται τα δικαιώματά του, να μη διεκδικεί το δίκιο του, να παρακολουθεί απαθής την κατεδάφισή τους. Αυτό θέλει το κεφάλαιο και η επιθυμία του είναι διαταγή για τους πολιτικούς του εκπροσώπους και τα φερέφωνά του στα διάφορα πόστα.

Νιώθουν στο σβέρκο τους καυτή την ανάσα του λαού, επειδή οξύνουν τα προβλήματά του. Που ωθούν και σε αγώνες. Τους οποίους εχθρεύονται. Πόσο μάλλον που πλησιάζει και η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη και φοβούνται την εκλογική έκφραση της δυσαρέσκειας. Και ο φόβος τούς κάνει θρασείς και προκλητικούς. Τόσο που να κουνάνε το δάχτυλο σε ανθρώπους χωρίς δουλειά, απλήρωτους 22 μήνες, χωρίς προοπτική, χωρίς παρόν και μέλλον. Στους συμβασιούχους της Ακρόπολης η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βλέπει κι αναγνωρίζει τον εαυτό της, τα παιδιά της. Η προπαγάνδα τους δε βρίσκει τόπο να σταθεί στη συνείδηση κανενός ανθρώπου του μόχθου.

Οι αγώνες ενός λαού για ζωή με αξιοπρέπεια είναι τιμή για τη χώρα του. Είναι διαφήμιση η περηφάνια και το αγωνιστικό ανάστημα. Δυσφήμιση είναι το σκύψιμο του κεφαλιού και η υποταγή. Είναι βέβαιο ότι σε όσους λαούς έφτασαν οι εικόνες απ' την Ακρόπολη, οι εικόνες όποιου αγώνα, γέννησαν αισθήματα αλληλεγγύης, όχι απέχθειας. Οι εικόνες των ΜΑΤ να πνίγουν με τα δακρυγόνα εργαζόμενους, οι εικόνες αυταρχισμού και καταστολής, που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική, ταυτίστηκαν στις λαϊκές συνειδήσεις με την Ελλάδα των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων που για τα κέρδη τους γονατίζουν το λαό.

Απ' την άθλια στάση τους απέναντι στην εργατική λαϊκή πάλη βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι κάνουν τα πάντα για την καπιταλιστική οικονομία και το κέρδος. Είναι αδίστακτοι. Αλλά φοβούνται ταυτόχρονα και την παραμικρή σπίθα δράσης. Οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα, ας επιβεβαιώσουν τους φόβους τους, θέτοντας τη δύναμή τους στην υπηρεσία των συμφερόντων τους. Αντιπαλεύοντας ενιαία και ανυποχώρητα την πολιτική προς όφελος της πλουτοκρατίας που υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. και τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Καταδικάζοντάς τους και στους δρόμους του ταξικού αγώνα και στην κάλπη στις 7 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ