Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ούτε καν απάντησε

Γρηγοριάδης Κώστας

Αμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, για τα εκρηκτικά προβλήματα που βασανίζουν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), τους γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ, ιδιαίτερα μπροστά στη νέα σχολική χρονιά και με δεδομένη την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή, ζήτησαν με κοινό υπόμνημά τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής στις αρχές Αυγούστου.

Οι γονείς και ΑμΕΑ τόνιζαν ότι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, αφού τα προβλήματα που εμφανίζονται κάθε χρόνο θα παρουσιαστούν φέτος σε πιο οξυμένη μορφή, με δεδομένη την οικονομική κρίση. Αναλυτικά και με συγκεκριμένα στοιχεία αναφέρθηκαν στα προβλήματα μεταφοράς των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τις ελλείψεις προσωπικού, τα προβλήματα υποδομών.

Κοντεύει να τελειώσει ο Αύγουστος και η υπουργός δεν έχει καν απαντήσει στο υπόμνημα του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος και των γονιών που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, αποδεικνύοντας έτσι την... ευαισθησία της για τα προβλήματα των ΑμΕΑ και οικογενειών τους.

Πράγματι, όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη φέτος, συνολικά στην εκπαίδευση - τα κενά σε καθηγητές αναμένεται να φτάσουν τις δεκάδες χιλιάδες - και τα προβλήματα αναμένεται να είναι πολλαπλάσια στην ήδη υποβαθμισμένη, έως ανύπαρκτη στην Ελλάδα Ειδική Αγωγή. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι περίπου 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι εκτός εκπαίδευσης, ότι τα ειδικά σχολεία ήδη απ' τις προηγούμενες χρονιές ξεκινούσαν τα μαθήματα με πλήρες πρόγραμμα αντί το Σεπτέμβρη το Νοέμβρη ή και Δεκέμβρη!

Η αγωνιστική ετοιμότητα των γονιών και ΑμΕΑ είναι αναγκαία όσο ποτέ, συσπειρωμένοι στη ΣΕΑΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο που προετοιμάζουν συσκέψεις και μια σειρά πρωτοβουλίες, διεκδικώντας αγωνιστικά δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή για όλα τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες.

Παραμόρφωση της πραγματικότητας...

«Στήνουν εκλογές χωρίς πολιτική», διακήρυττε το πρωτοσέλιδο της προχτεσινής «Αυγής», καταγγέλλοντας ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για δικούς του λόγους ο καθένας, σχεδιάζουν να υποβαθμίσουν την πολιτική σημασία των εκλογών του Νοεμβρίου. Επιλέγουν πρόσωπα χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό βάρος για να αποφύγουν την οργή της κοινωνίας», ότι «ο Φώτης Κουβέλης απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ, εξαιρώντας το Μνημόνιο από την ύλη των εκλογών» και ότι «το ΚΚΕ επέλεξε την κομματική καταγραφή».

Στον «αντίποδα», ισχυρίζεται η «Αυγή», ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει τη συγκρότηση ψηφοδελτίων που θα συσπειρώνουν την αριστερά και δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το Μνημόνιο, καθώς και της ριζοσπαστικής οικολογίας». Δηλαδή, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις θέλουν εκλογές χωρίς πολιτική, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μοχθεί για ακριβώς το αντίθετο.

Βέβαια, αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Αλλά όταν για να σου βγει ο «έπαινος», παραποιείς σε σημείο παραμόρφωσης την πραγματικότητα, υπάρχει ένα θέμα. Καταρχήν δεν είναι σωστή η εκτίμηση ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, κατά κύριο λόγο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στήνουν εκλογές χωρίς πολιτική. Αυτό που κάνουν είναι να χαράσσουν την τακτική τους κατά τρόπο που να εξυπηρετεί την πολιτική τους, να αποπροσανατολίζει το λαό, να του αποσπά την προσοχή, ώστε απρόσκοπτα να εφαρμόζεται το πρόγραμμά τους. Κατά τρόπον, που όσο γίνεται και περνά απ' το χέρι τους να αποφύγουν τη λαϊκή καταδίκη. Και, βέβαια, είναι προϊόν εμπάθειας ο ισχυρισμός για το ΚΚΕ. Αν κάτι επέλεξε το ΚΚΕ, είναι ψηφοδέλτια που κοσμούνται από αγωνιστές, κομμουνιστές και μη, για να καταγραφεί η δυναμική της εναντίωσης στην πολιτική από και για το μεγάλο κεφάλαιο.

Οσο για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η μόνη έγνοια που τον έχει απασχολήσει μέχρι τώρα και ενόψει των εκλογών είναι η εξεύρεση ενός προσώπου που θα κερδίσει τις «εντυπώσεις», κατά προτίμηση προερχόμενου απ' το ΠΑΣΟΚ. Πολιτική είναι κι αυτό, καθώς ένας ΠΑΣΟΚογενής υποψήφιος θα επέτρεπε στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να ρητορεύει ασυστόλως, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό περί ρωγμών στον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ και να αυτοπροβάλλεται σαν η δύναμη που καταφέρνει, λόγω της ελκτικής της πολιτικής πρότασης, να διεισδύει στους απογοητευμένους του κυβερνώντος κόμματος.

... και εντυπωσιοθηρία

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πολιτική με όρους εντυπωσιοθηρίας και καιροσκοπισμού. Ενδεχομένως και να καταφέρει να έχει υποψήφιο κάποιον που προέρχεται απ' το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτός δεν θα έχει κάνει παρά ένα ελάχιστο βήμα εντός των τειχών της σοσιαλδημοκρατίας και η υποψηφιότητά του με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τίποτα το θετικό δεν θα σηματοδοτεί για τον λαό και τα συμφέροντά του. Τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχουν απέναντι μόνο το μνημόνιο, δεν θα ικανοποιηθούν αν αυτό πάψει να υφίσταται. Εχουν απέναντι μια τάξη και την εξουσία της και περί αυτής ουδείς λόγος γίνεται, ούτε απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ούτε απ' όσους μοχθεί να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά του.

Τι περισσότερο να πούμε εμείς απ' όσα είπε χτες αυτός που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέλει για υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, ο Αλ. Μητρόπουλος. Δήλωσε λοιπόν στον «Αθήνα 9.84»: «Παρακολουθώ μέχρι το Εθνικό Συμβούλιο τις προθέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για να δω πού θα καταλήξει και αν υπάρχει μια διάθεση αναδίπλωσης και παγώματος του καταστροφικού μνημονίου για την πατρίδα. Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου έχει την ικανότητα, την εμπειρία, να ξαναπάρει μια νέα πρωτοβουλία, να διαπραγματευτεί με τη Μέρκελ, αφού παγώσει το καταστροφικό και αδιέξοδο μνημόνιο»...

Η πιο δύσκολη χρονιά

Νέες συζητήσεις και σχολιασμούς προκάλεσε στον Τύπο η δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι η φετινή χρονιά για τα σχολεία θα είναι η πιο δύσκολη από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πράγματι, έτσι θα 'ναι. Και η κυβέρνηση έχει τους λόγους της που το λέει και το ξαναλέει. Θέλει να κερδίσει χρόνο, θέλει να προλειάνει τις αναμενόμενες αντιδράσεις γονιών κι εκπαιδευτικών, θέλει να προετοιμάσει τις λαϊκές οικογένειες να αντιμετωπίσουν με μειωμένες απαιτήσεις την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αποτινάξει από πάνω της τις ευθύνες της για το γεγονός ότι θα 'ναι φέτος η χειρότερη χρονιά για τα σχολεία. Λίγο - πολύ, η υπουργός ισχυρίζεται ότι για τα όποια κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία φταίνε οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτούνται, για τις όποιες ελλείψεις παρουσιαστούν σε βιβλία φταίνε οι φορτηγατζήδες που απήργησαν κ.ο.κ.

Την ίδια ώρα που η υπουργός Παιδείας προετοίμαζε την κοινή γνώμη για τις χιλιάδες τάξεις που δε θα έχουν δάσκαλο ή καθηγητή, δήλωνε με περηφάνια ότι η κυβέρνηση επέλεξε τους νέους διευθυντές εκπαίδευσης, δηλαδή τα στελέχη της διοίκησης του εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς... κομματικά κριτήρια! Τα κριτήρια επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους μπορεί να μην είναι κομματικά, είναι όμως άκρως πολιτικά. Είναι αυτοί που θα εφαρμόσουν τις προαποφασισμένες και συναποφασισμένες (και από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ), σε επίπεδο ΕΕ, αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έθεσε εξάλλου τους στόχους και τα καθήκοντα των νέων διευθυντών εκπαίδευσης. Και σ' αυτούς τους στόχους περιγράφεται από τη μια η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που θα εμβαθύνουν την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων (βλέπε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, προώθηση καινοτομίας κ.ο.κ.) και από την άλλη, ο στόχος του διαρκούς πειθαρχικού ελέγχου και των κατασταλτικών παρεμβάσεων που θα πρέπει να έχουν τα στελέχη της εκπαίδευσης απέναντι σε κάθε μορφή κινητοποίησης και αντίδρασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Τα νέα στελέχη εκπαίδευσης με τους πολυδιαφημισμένους μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και τις προϋπηρεσίες, θα κληθούν να γίνουν οι σύγχρονοι παιδονόμοι που ακόμα και «προληπτικά»(!) θα πρέπει να παρεμβαίνουν για να «αντιμετωπίζουν», π.χ., τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Να γιατί θα είναι χειρότερη η φετινή χρονιά για τα σχολεία, για τους εκπαιδευτικούς, για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Δε θα 'ναι μόνο που θα στοιβάζονται 28 και 33 παιδιά σε κάθε τμήμα (στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα), δεν είναι που θα περιμένουν μήνες μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες σε βιβλία και εκπαιδευτικούς, δεν είναι που οι ήδη υπηρετούντες εκπαιδευτικοί θα κληθούν να γίνουν... λάστιχο από τη μια για να καλύψουν «τρύπες» κι από την άλλη για να πιάνουν πόντους στις αξιολογήσεις... Είναι όλα αυτά μαζί και ακόμα ότι η μόρφωση θα γίνεται φτωχότερη και η κάθε είδους καταστολή της όποιας αντίδρασης θα γίνεται εντονότερη, μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ενώ ταυτόχρονα η Παιδεία θα γίνεται πανάκριβη για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Είναι κρίσιμη χρονιά. Είναι στο χέρι του λαού την αγανάκτηση και την οργή του να την κάνει οργανωμένη πάλη. Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την εκπαίδευση.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Μεγάλα λόγια - αντιλαϊκή πολιτική...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΤΑ ΕΙΠΕ ΛΑΘΟΣ ο Πεταλωτής. Ετσι είναι τα πράγματα: Θα έχουμε έναν «νέο κύκλο μεγάλων πολιτικών αλλαγών με μοναδικό επίκεντρο τον πολίτη» αυτό το φθινόπωρο.

Μόνο που αν το ...μεταφράσει κανείς σωστά, σημαίνει ότι ο εργαζόμενος (βλ. «πολίτης») θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» (βλ. «νέο κύκλο αλλαγών»).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδειξε απλά ότι ακόμη και οι πλέον αντιλαϊκές πολιτικές μπορούν να ειπωθούν με ...εντυπωσιακές λέξεις.

Το μόνο πρόβλημα (τους) είναι πως ο κοσμάκης έχει αποκρυπτογραφήσει (θέλοντας και μη) τι ακριβώς σημαίνουν αυτές ... οι μπαρούφες: Αγρια λιτότητα, ακρίβεια και γκρέμισμα των δικαιωμάτων που απέμειναν. Απλά πράγματα...

Για περισσότερες διευκρινίσεις (πάντα όμως με εντυπωσιακές λέξεις) περιμένετε την ομιλία του Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

ΘΑ ΤΗΝ ...ΤΡΟΜΑΞΕΙ τη SIEMENS, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, διότι στην Εξεταστική για τα «μαύρα ταμεία» την κατέστησε υπόλογη - ζητώντας νέα δίωξη - απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις!

Εμείς, πάλι, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι στην έδρα της εταιρείας στη Γερμανία τα διοικητικά στελέχη της έχουν «ζαρώσει» από το φόβο πίσω από γραφεία τους. Δε μας ...έρχεται αυτή η εικόνα.

Βλέπετε, άλλωστε, κανένα λόγο να φοβάται μια πολυεθνική εταιρεία την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συμβάσεις; Κείμενα και διατάξεις, δηλαδή, που «κόπηκαν και ράφτηκαν» με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου;

Εκτός και αν προσπαθούν ακόμη να μας πείσουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει φτιαχτεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών της, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια.

Μάλλον ζόρικο εγχείρημα για τους κατοίκους μιας χώρας, που ζουν την πραγματικότητα του περίφημου μνημονίου και τις προσυμφωνημένες στην ΕΕ κυβερνητικές πολιτικές.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Ευέλικτοι» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Γρηγοριάδης Κώστας

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αντιδραστική ουσία των κυοφορούμενων αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και στα όργανά της. Είναι αλλαγές επιβεβλημένες από τις νέες απαιτήσεις που γεννάνε η εφαρμογή του αντιλαϊκού μνημονίου και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέτουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας εν μέσω κρίσης. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως αυτές οι αλλαγές γίνονται προς το συμφέρον του λαού είναι πέρα για πέρα προκλητικό. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκεφτούν: Τι συμφέρον μπορεί να έχουν από το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα γίνει πιο ευέλικτη στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, περιορίζοντας τη λήψη των αποφάσεων σε ακόμα μικρότερο κύκλο; Τι συμφέρον μπορεί να έχουν από το γεγονός ότι ένας «υπερυπουργός» θα αναλάβει να σπρώχνει ταχύτερα τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις και να συντονίζει τα υπουργεία στο βάρβαρο έργο τους; Μήπως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα δώσει στο λαό 1.400 ευρώ βασικό μισθό, συντάξεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών, θα μειώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα πετάξει τους ιδιώτες έξω από την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία; Η απάντηση είναι αυτονόητα όχι. Γι' αυτό και ο λαός δεν πρέπει να «τσιμπήσει» στην προπαγάνδα που θέλει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να γίνονται προς όφελός του. Να μην πιστέψει τα παπαγαλάκια που λένε ότι τα «νέα», «άφθαρτα» πρόσωπα, τα οποία ετοιμάζονται να βγουν στο προσκήνιο, θα υπηρετήσουν τάχα τα δικά του συμφέροντα. Τα ίδια έλεγε το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά, όταν υποσχόταν μια «μικρή» και «ευέλικτη» κυβέρνηση, με άγνωστους μέχρι τότε τεχνοκράτες, πολιτικούς του σωλήνα. Τα ίδια λένε και σήμερα για να δώσουν παράταση στην όποια λαϊκή ανοχή έχει απομείνει και να περπατήσει το αντιλαϊκό τους έργο. Να μην τους κάνει ο λαός τη χάρη. Πόλεμο στον πόλεμό τους, αποκάλυψη και αντιπάλεμα των κυβερνητικών ελιγμών, αντεπίθεση στην πολιτική τους μέχρι την ανατροπή της, είναι ο μόνος δρόμος που συμφέρει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Μέσα στις γαλαρίες στα 70 του

Η είδηση έκανε το γύρο όλου του κόσμου: 33 ανθρακωρύχοι στη Χιλή εξακολουθούν να είναι ζωντανοί αν και μένουν εγκλωβισμένοι σε ορυχεία για πάνω από 2 βδομάδες.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει μια λεπτομέρεια που πέρασε απαρατήρητη από την πλειοψηφία των ΜΜΕ: ένας από τους εργάτες είναι 69 χρονών! Δηλαδή, ενώ κοντεύει να συμπληρώσει τα 70 του χρόνια, εξακολουθεί να δουλεύει. Και δεν είναι ο μόνος. Σε ολόκληρο τον πλανήτη, χιλιάδες εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν βασικές ανάγκες κι ενώ ταυτόχρονα οι συντάξεις ισοδυναμούν με ψίχουλα. Τα λέμε όλα αυτά, γιατί η περιπέτεια των Χιλιανών εργατών - που όλοι ευχόμαστε να λάβει αίσιο τέλος - φέρνει στην επιφάνεια την αποφασιστικότητα με την οποία η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις της ζητούν περισσότερα κέρδη: είτε αυτό συνεπάγεται ότι εργάτες δουλεύουν σε τόπους δουλειάς που κρίνονται ακατάλληλοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι (πληροφορίες αναφέρουν ότι, πριν τρία χρόνια και μετά από έκρηξη που είχε κοστίσει τη ζωή τριών εργατών, είχε κριθεί ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας). Είτε αυτό συνεπάγεται ότι εργάτες θα δουλεύουν μέσα σε υπόγειες στοές πολλές εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη, ακόμα και στα βαθιά τους γεράματα. Κάτι που δεν απέχει καθόλου από τις επιδιώξεις και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, αφού αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το νόμο που ψήφισε τον Ιούλη, ετοιμάζει άμεσα το σφαγιασμό των ΒΑΕ, παρατείνοντας δηλαδή κι άλλο τα χρόνια εργασίας για εκείνους τους εργαζόμενους που εκτίθενται στους μεγαλύτερους κινδύνους...

Το ίδιο επικίνδυνοι

Σχολιάζοντας χτες την επερχόμενη αύξηση του ΦΠΑ για μια ευρεία γκάμα προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι «όσο επεκτείνεται ο ΦΠΑ, τόσο θα βαθαίνει η κρίση. Η ακρισία του οικονομικού επιτελείου καθίσταται πλέον εξόχως επικίνδυνη». Ο ΛΑ.Ο.Σ. διακρίνει «ακρισία» στην κυβέρνηση, την οποία στήριξε με την υπερψήφιση του μνημονίου, στο οποίο ρητά και κατηγορηματικά καταγραφόταν το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ! Με άλλα λόγια, ο ΛΑ.Ο.Σ. κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή εφαρμόζει αυτά τα οποία και ο ίδιος ψήφισε με την έγκριση του μνημονίου στη Βουλή. Πράγματι, η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι για την ακρισία της, αλλά για την αντιλαϊκή στρατηγική της. Το ίδιο επικίνδυνο, όμως, είναι και το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., που στηρίζει αυτή τη στρατηγική και μαζί με την κυβέρνηση και τη ΝΔ, με μοιρασμένους ρόλους, έχουν αναλάβει την προώθηση μέχρι κεραίας όλων εκείνων των μέτρων που για λογαριασμό της πλουτοκρατίας βυθίζουν το λαό στη φτώχεια και κάνουν ακόμα φθηνότερη την εργατική δύναμη.

Ομολογίες

Ο υπουργός - χασάπης του ασφαλιστικού συστήματος, ο Α. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στο «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής», μιλώντας για το μέλλον της χώρας αποφάνθηκε ότι για τα κακά της μοίρας μας φταίει το γεγονός ότι μεταπολιτευτικά, «στην Ελλάδα τις συντριπτικά περισσότερες εκλογές τις κέρδισαν εκπρόσωποι του πελατειακού κράτους».

Εμείς κάναμε απλά τους υπολογισμούς. Με εξαίρεση τις εκλογές του 1989 που δεν έδωσαν κυβέρνηση, στις 12 εκλογικές αναμετρήσεις η ΝΔ κέρδισε τις 5 και το ΠΑΣΟΚ τις 7!!!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αγωνιστική επαγρύπνηση

Με την προχτεσινή πρωτοβουλία που πήρε το ΚΚΕ με τις επισκέψεις σε πρεσβείες χωρών της Μέσης Ανατολής - πρωτοβουλία που εν πολλοίς θάφτηκε από τα αστικά ΜΜΕ - ανέδειξε δύο βασικά στοιχεία: Πρώτον, την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις απειλές προς το Ιράν, την επιθετικότητα ενάντια στο Λίβανο, στη Συρία και τη διαιώνιση της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, που είτε είναι αποκλεισμένος στη Λωρίδα της Γάζας, είτε υπό κατοχή στη Δυτική Οχθη. Δεύτερον, ότι σε αυτά τα σχέδια συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, που διεκδικεί ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές διευθετήσεις, οι οποίες είναι φανερό ότι κορυφώνονται στην ευρύτερη περιοχή και έχουν στο στόχαστρο, πέρα από την κατανομή γεωστρατηγικών θέσεων, και τον πολύ φυσικό, ενεργειακό πλούτο που υπάρχει στην περιοχή.

Το ΚΚΕ με την πρωτοβουλία αυτή διατράνωσε για άλλη μια φορά τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους λαούς της περιοχής υπογραμμίζοντας την απαίτησή του να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας της κάθε χώρας, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική απειλή με όποιο πρόσχημα και αν αυτή εμφανίζεται. Για το ΚΚΕ αυτό είναι το κύριο. Οτι οι ίδιοι οι λαοί πρέπει να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν για την τύχη τους και δεν έχουν ανάγκη από «σερίφηδες - προστάτες».

Με την παρέμβασή του το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό μας ότι η στάση των αστικών κυβερνήσεων, σήμερα του ΠΑΣΟΚ, χτες της ΝΔ, αλλά και όσων στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο, εμπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια. Η σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των λαών. Η μεσολάβηση του Γ. Παπανδρέου, ως προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» (σημειωτέον, ο Εχούντ Μπάρακ, υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, είναι ο αντιπρόεδρος) για τη δήθεν επίλυση του Παλαιστινιακού, δεν έχει καμία σχέση με μια δίκαιη λύση. Αποσκοπεί στην παγιοποίηση ενός καθεστώτος που θα βολεύει το κράτος - τρομοκράτη του Ισραήλ και τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Στόχος και της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ είναι να υπηρετηθεί η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία της πλουτοκρατίας και των δύο χωρών ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί και διευρύνονται οι ανάγκες του κεφαλαίου για πρώτες ύλες και ενέργεια. Το ίδιο ισχύει και με τη λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση στα πλαίσια συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις και τους καταμερισμούς ρόλων υπέρ των μονοπωλίων και ενάντια στους λαούς.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το ΚΚΕ καλεί πρώτα απ' όλα τον ελληνικό λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση από κοινού με τους λαούς της ευρύτερης περιοχής και να μη δώσουν καμία βάση στη δήθεν ευαισθησία των ιμπεριαλιστών. Αυτό που απαιτείται είναι να δυναμώσει η ανειρήνευτη ταξική αντιιμπεριαλιστική πάλη σε ρήξη με το ίδιο το κεφάλαιο σε κάθε χώρα, για να ανοίξει ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίζει την ευημερία και ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ο δρόμος της ρήξης με τα μονοπώλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ