Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι λένε τώρα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν έχει περάσει και πολύ καιρός, που κυβερνητικοί παράγοντες και «παρατρεχάμενοι» κονδυλοφόροι επιχείρησαν να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, με αφορμή το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και τις σχετικές θέσεις του Κόμματος. Πολλά και διάφορα γράφτηκαν και ακόμη περισσότερα ειπώθηκαν. Μέχρι και για συμπαράταξη του ΚΚΕ με τον Χριστόδουλο μίλησαν ορισμένοι, ενώ εξυμνούσαν το «μεγάλο και ριζοσπαστικό βήμα εκσυγχρονισμού» της κυβέρνησης. Η ξεκάθαρη και πάγια τοποθέτηση του ΚΚΕ, για την ανάγκη αποχωρισμού του κράτους από την Εκκλησία αποσιωπήθηκε συστηματικά, όπως και οι καταγγελίες του για την κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού και εγκλωβισμού της κοινής γνώμης στο ανούσιο, προαναφερόμενο θέμα.

Προχτές, στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκάλυψε, ότι έχει υπάρξει, από το 1996, παρασκηνιακή συμφωνία, μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ηγεσίας της Εκκλησίας, για μη αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Και αυτό, παρά το γεγονός, πως στις αρχικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ - το 1995 - περιλαμβανόταν και το άρθρο αυτό στις υπό αναθεώρηση διατάξεις.

Τι λένε, τώρα, όλοι όσοι συκοφαντούσαν το ΚΚΕ;

Τα γνωρίζει η ηγεσία του ΥΕΘΑ;

Διαγωνισμό με κλειστές προσφορές έχει προκηρύξει τον καιρό αυτό το 2ο Γραφείο της Διεύθυνσης Προμηθειών του ΓΕΣ, με αντικείμενο την ετήσια έκδοση του περιοδικού «Η θητεία σήμερα». Απ' ό,τι μαθαίνουμε, όμως, ορισμένες τουλάχιστον εκ των σχετικών διαδικασιών, κάθε άλλο παρά διαγωνισμό θυμίζουν και δημιουργούν τις εύλογες υποψίες, ότι κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να προεξοφλήσουν το όποιο αποτέλεσμα.

Τα γνωρίζει, άραγε, όλ' αυτά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας; Αν όχι, θα τη συμβουλεύαμε να ρίξει μια προσεκτική ματιά στην εν λόγω υπηρεσία και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Εμείς, εφόσον χρειαστεί, θα επανέλθουμε και με περισσότερα στοιχεία.

Ας σταματήσει...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζει να παραπληροφορεί το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα όσα ισχύουν με την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 89/48 της ΕΕ, για «ένα γενικό σύστημα αναγνώρισης των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πιστοποιούν επαγγελματική εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας τριών ετών». Με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διαστρεβλώνει σκόπιμα το Προεδρικό Διάταγμα που εφαρμόζει την Οδηγία, προκειμένου να κρύψει την προωθούμενη πολιτική που υποβαθμίζει τα πτυχία των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε επίπεδο ΙΕΚ και ανοίγει το δρόμο για την αναγνώριση ιδιωτικών πανεπιστημίων, στην κατεύθυνση του λεγόμενου «ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Στην κατεύθυνση, δηλαδή, ενός μεταδευτεροβάθμιου συνονθυλεύματος που θα εξομοιώνονται απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων και θα κατακρεουργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων.

... η κοροϊδία

Στο θέμα επανήλθε ο υφυπουργός Παιδείας, Φ. Πετσάλνικος, δηλώνοντας ότι «διπλώματα που αποκτήθηκαν μετά από σπουδές που έχουν γίνει εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε ελληνικά Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης συνεργασίας που έχουν με ξένα πανεπιστήμια, δεν αναγνωρίζονται ούτε ακαδημαϊκά, ούτε επαγγελματικά». Ομως, δυστυχώς, για τον κ. υφυπουργό, το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι σαφέστατο και τον διαψεύδει, καθορίζοντας ότι «για να αναγνωριστεί ένα δίπλωμα θα πρέπει ο κάτοχός του να παρακολούθησε, με επιτυχία κύκλο σπουδών μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών και η εκπαίδευση αυτή θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να έχει πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα».

Ας σταματήσει επομένως η κοροϊδία. Η κυβέρνηση και το υπουργείο με όσα έχουν συμφωνήσει και αποδεχτεί στις Βρυξέλλες, στρώνουν το δρόμο για την αναγνώριση τέτοιων διπλωμάτων και πρακτικά -εκτός των άλλων- δημιουργούν τις νέες στρατιές αποφοίτων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο φόβος...

Ούτε 1.000 ήταν, ούτε... 1.013. Μια απλή αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ήταν που θέλησε να συναντηθεί με τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε, όμως, ποιος και τι φοβήθηκε και μέχρι να ανέβουν και να κατέβουν οι συνδικαλιστές από το γραφείο του διοικητή, γέμισε όλη η στοά όπου βρίσκεται η είσοδος των γραφείων της διοίκησης του ΙΚΑ και η οδός Αγίου Κωνσταντίνου με δυνάμεις της αστυνομίας... Εκπληκτοι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ αντίκρισαν τις αστυνομικές δυνάμεις και αναρωτιούνταν τι προκάλεσε όλη αυτή την κινητοποίηση. Φαίνεται, όμως, ότι ο φόβος της κυβέρνησης απέναντι στις αντιδράσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνει. Καλείται η αστυνομία ακόμη και για τις αντιπροσωπείες.

Ας μη φοβούνται τόσο πολύ η κυβέρνηση και τα στελέχη της, σε διάφορες θέσεις. Δε... δαγκώνουν οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι...

Τα μπλεγμένα...

ΜΙΑ... ΠΕΡΙΕΡΓΗ κατηγορία ενάντια στον Σημίτη εκτόξευσε χτες ο Καραμανλής από τη Βουλή, καθώς μίλαγε για τις συμβάσεις του δημοσίου. Του είπε ότι έχει στην υπηρεσία του ιδιωτικά ΜΜΕ και διαπλεκόμενα συμφέροντα!

Για ξανασκέψου το, βρε πρόεδρε! Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως ο Σημίτης εξυπηρετεί τα συμφέροντα κυρίως κι όχι αυτά τον Σημίτη; Δηλαδή, μην ξεχάσουμε και την πολιτική οικονομία που μάθαμε πια...

ΤΏΡΑ ΒΕΒΑΙΑ όχι πως ήταν και πιο σοβαρή η απάντηση που έδωσε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μ. Σταθόπουλος. Είπε ότι για τη σημερινή διαπλοκή συμφερόντων φταίει «η κυβέρνηση Μητσοτάκη της περιόδου 1990 -1993».

Δηλαδή, πριν το 1990 και μετά το 1993, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τι έκαναν; Αποδυνάμωναν τα μεγάλα συμφέροντα; Μην τρελαθούμε κιόλας... Τέλος πάντων, αυτοί ακόμα και μέχρι το 2090 να μείνουν στην κυβέρνηση (κούφια η ώρα..) για την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα λένε, είναι βέβαιο!

Αλλωστε, όσο πια και να δημιούργησε συνθήκες δημιουργίας διαπλεκομένων ο Μητσοτάκης, τόσα χρόνια πια δεν κατάφεραν να κάνουν κάποιο βήμα προόδου και να μας απαλλάξουν απ' αυτά; Προφανώς όχι. Αντιθέτως, είναι φανερό πως τα διαπλεκόμενα έχουν βρει τον καλύτερό τους φίλο στο πρόσωπο της κυβέρνησης και του Σημίτη.

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, κάνει πολιτικές κινήσεις η εκκλησία, όπως παραδέχτηκε χτες η Ιερά Σύνοδος, αναφερόμενη στο θέμα των ταυτοτήτων, πλην όμως δεν έχει κομματικές εξαρτήσεις, όπως μας είπαν.

Μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος - αν θυμόμαστε καλά - ήταν, στην τελευταία ομιλία του στο Σύνταγμα, υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γενικώς της πορείας που ακολουθεί η χώρα!

Ομολογουμένως είναι περισσότερα από ένα τα κόμματα που συμφωνούν με αυτές τις θέσεις και δεν μπορούμε να τον θεωρήσουμε δεμένο με κάποιο από αυτά. Πλην όμως έχουν σαφέστατες πολιτικές και κομματικές κατευθύνσεις οι θέσεις του.

Στο στόχαστρο πάλι τα Βαλκάνια

Στρατιωτικές επιχειρήσεις που σκοπό έχουν να «στηρίξουν» και να «διατηρήσουν» την... ειρήνη(!) στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή... Νέες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που πρέπει άμεσα να κινηθούν προς το Κοσσυφοπέδιο για να αναπληρώσουν αμερικανικές δυνάμεις που αποχωρούν από την περιοχή. Σενάρια που κυκλοφορούν στα ΝΑΤΟικά γραφεία για ενδεχόμενη ανάγκη «προληπτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα αλλά και τις εικασίες που συνθέτουν και παράλληλα ανανεώνουν το ΝΑΤΟικό «χάρτη» και εγκαινιάζουν τα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών για τα Βαλκάνια. Σχέδια, τα οποία αν δικαιώσουν την προϊστορία της συμμαχίας, κάτι που θεωρείται σίγουρο, θα επιφέρουν νέα δεινά για τους λαούς της περιοχής και θα αποτελέσουν τον προάγγελο νέων κρίσεων και νέων επεμβάσεων.

Τα σύννεφα του πολέμου σκιάζουν για πολλοστή φορά τον βαλκανικό ουρανό. Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και τα ΝΑΤΟικά επιτελεία προετοιμάζουν στρατιωτικά σενάρια για κάθε ενδεχόμενο... Προετοιμάζονται για μεγάλη στρατιωτική απόβαση μέσα από τα λιμάνια της Αλβανίας. Κάνουν λόγο για στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις και αναζητούν, προσπαθούν από τώρα να «εφεύρουν», τα προσχήματα. Ακόμα όμως και αν γίνεται λόγος μέσα στα ΝΑΤΟικά επιτελεία, για μια ενδεχόμενη αποχώρηση από το Κόσσοβο, την ίδια στιγμή γίνεται αναφορά για...«προληπτικές επιχειρήσεις». Παράλληλα, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έτσι και τώρα, οι αξιωματούχοι της συμμαχίας, επιδιώκουν μέσα από στρατιωτικές ασκήσεις να διατηρούν τα στρατεύματα σε «ετοιμότητα» και γι' αυτό ακριβώς το λόγο πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις με υποθετικά σενάρια, τα οποία όμως στην ουσία τους, αποτελούν «πρόβα τζενεράλε» για τις επόμενες πιθανές επεμβάσεις τους.

Σ' αυτό το πλαίσιο, από τις 11 μέχρι και τις 22 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή οχτώ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και άλλων δέκα κρατών, θα πραγματοποιηθεί στη Ρουμανία ΝΑΤΟική άσκηση για την «αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη». Πρόκειται για άλλο ένα υποθετικό σενάριο... σύμφωνα με το οποίο ο ΟΗΕ ζητά την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης για να αποκαταστήσει την ειρήνη στην περιοχή που έχει ανάγκη... Η συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και σ' αυτή την άσκηση κρίνεται απαραίτητη...

Ηζοφερή αυτή πραγματικότητα, βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση να υποτάσσεται στις αμερικάνικες εντολές. Βρίσκει την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται για μια ακόμη φορά αποφασισμένη να εμπλακεί στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμη να αναμειχθεί στα εσωτερικά άλλων κρατών και να συμπορευτεί με τα βρόμικα και δολοφονικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς άλλωστε, τη στάση μιας κυβέρνησης που ικανοποιεί πάραυτα τις αμερικάνικες διαταγές για άμεση αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, χωρίς να προβάλει την παραμικρή άρνηση. Πώς αλλιώς μπορεί να αναλύσει κάποιος, ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση ο αριθμός της ελληνικής δύναμης στο Κόσσοβο να αυξηθεί, «εξαϋλώθηκαν» εν μια νυκτί...

Αμεσο αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η μεταφορά άλλων 430 Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο. Βέβαια, η ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης, δεν αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αντίθετα εξυπηρετεί συγκεκριμένους σχεδιασμούς. Σχεδιασμούς που η κυβέρνηση Σημίτη επικροτεί και προωθεί εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Μια «εξυπηρέτηση» όμως που βάζει στο στόχαστρο την ειρηνική συμβίωση των λαών...


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Περί «διαπλεκομένων»

Μπόλικη η φιλολογία των ημερών για τα «διαπλεκόμενα». Για παράδειγμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε προχτές λόγο στη Βουλή για «προχειρότητα στις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος», φέρνοντας ως παράδειγμα «τις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με την ιδιωτική οικονομική εξουσία». Οι αναγκαίοι νόμοι και ψηφισμένοι είναι και υπαρκτοί, απάντησε ο πρώην υπουργός Ε. Βενιζέλος, αφήνοντας έτσι αιχμές για την κυβέρνηση συνολικά ότι δεν τους αξιοποιεί και δεν τους εφαρμόζει.

Να υποθέσουμε ότι δεν καταλαβαίνουν πως όσο περισσότερο κυριαρχούν στην κοινωνία οι «νόμοι της αγοράς», τόσο περισσότερο θα μεγαλώνουν και θα πολλαπλασιάζονται οι αξεπέραστες αντιφάσεις του συστήματος, τόσο περισσότερο θα γίνονται κραυγαλέες και εκρηκτικές; Δεν καταλαβαίνουν ότι όσο περισσότερο μεγαλώνει η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου (απελευθέρωση το ονομάζουν τώρα), τόσο περισσότερο θα αδυνατούν τα όποια θεσμικά μέτρα δήθεν ελέγχου και διαφάνειας να παίζουν ακόμη και το ρόλο φύλλου συκής, που έπαιζαν μέχρι πρόσφατα; Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι δεν καταλαβαίνουν πού οδηγεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική τους και αναζητούν, δήθεν, δρόμους και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της;

Οποια απάντηση και αν δώσει κανείς στα ερωτήματα αυτά, η ουσία παραμένει η ίδια: Τα λεγόμενα διαπλεκόμενα ήταν και είναι αναπόσπαστο στοιχείο του ίδιου του καπιταλισμού και η παρουσία τους θα γίνεται τόσο εντονότερη, όσο περισσότερο αντιλαϊκές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

Τηλεοπτικός πόλεμος και όχι μόνο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ενας αδυσώπητος πόλεμος ελέγχου της τηλεοπτικής εξουσίας και ενίσχυσης της εκπορευόμενης εξ αυτής ισχύος έναντι της πολιτικής, έχει ξεσπάσει μεταξύ των γνωστών και μεγαλόσχημων επιχειρηματιών, εν όψει και της αναδιάταξης της τηλεοπτικής αγοράς, που προκαλείται από την εισβολή της ψηφιακής τεχνολογίας και της διασύνδεσής της με τις τηλεπικοινωνίες.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των παλαιών και νέων τηλεοπτικών επιχειρήσεων είναι σφοδρότατος και εκφράζεται μέσω ηχηρών χρυσοφόρων μεταγραφών, που μοιάζουν με εκείνες του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Το χρήμα, προϊόν αλλότριων και αφανών πολλές φορές δραστηριοτήτων, ρέει άφθονο προς πάσα κατεύθυνση...».

Αυτά γράφει η χτεσινή «Καθημερινή» και, μάλιστα, στο πρωτοσέλιδο θέμα της, δίνοντας μια άλλη πλευρά των τρεχουσών εξελίξεων, γύρω από την υπόθεση των «διαπλεκομένων».

Υ.Γ. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι πολλά και διάφορα ζητήματα μπορούν να αποτελέσουν σημεία τριβής και αντιπαράθεσης, μεταξύ της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας σε κάθε καπιταλιστική χώρα - όπως και στη σύγχρονη Ελλάδα - αλλά σ' αυτά δε συμπεριλαμβάνεται η υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, όπως αποδείχνει και η καθημερινή πραγματικότητα.

Αναμενόμενη κατρακύλα

Και αναμενόμενο ήταν και καινούριο δεν είναι το φαινόμενο. Μιλάμε για όσα γράφονται σε χτεσινές εφημερίδες, σύμφωνα με τα οποία προσφέρονται μισθοί και πριμ δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων σε συναδέλφους δημοσιογράφους, προκειμένου να μεταπηδήσουν από το ένα τηλεοπτικό κανάλι στο άλλο.

Οταν η τηλεόραση αξιοποιείται ως μέσο χειραγώγησης των μαζών και προσπορισμού πολιτικής ισχύος και επιρροής, για τους ιδιοκτήτες της, με προσφερόμενο εμπόρευμα την «είδηση» και τα πολιτιστικά υποπροϊόντα, τότε χρειάζονται και οι ακριβοπληρωμένοι πλασιέ αυτών των... προϊόντων. Ετσι γίνεται στην «ελεύθερη οικονομία της αγοράς»...

Μόνο, που όλ' αυτά δεν έχουν την παραμικρή σχέση ή, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, δε συμβιβάζονται στο παραμικρό με την ήδη ταλαίπωρη αντικειμενική πληροφόρηση και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση.

Οι σχέσεις πολιτικής και χρηματιστηρίου

«Οπου μπαίνει η πολιτική φεύγουν οι επενδυτές. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει σαν εμπειρία από το αρχαιότερο Χρηματιστήριο του κόσμου, το Σίτι του Λονδίνου». Αυτά δήλωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις του βρισκόμενου σε βαθιά κρίση ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σε άλλες όμως εποχές, και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 1999, όταν όλα φαίνονταν ανθηρά για το Χρηματιστήριο και ο δείκτης ψήλωνε με την ώρα, ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα επιχειρεί να εξοβελίσει την πολιτική από το Χρηματιστήριο είχε κάνει την εξής δήλωση: «Το Χρηματιστήριο πάει κανόνι και ψηφίζει ΠΑΣΟΚ», ενώ το κόμμα του είχε εκδώσει και σχετική αφίσα. Ακολούθησε η ακόμη μεγαλύτερη άνοδος του χρηματιστηριακού δείκτη, το καλοκαίρι του 1999, και η μαζική συμμετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, που οδήγησε τελικά στη γνωστή σε όλους παγίδευσή τους, αφού πρώτα οι οικονομίες τους όδευσαν στα θησαυροφυλάκια των ολίγων και ισχυρών.

Αυτά για τις σχέσεις πολιτικής και χρηματιστηρίου. Οι οποίες βέβαια είναι βαθιά πολιτικές κι ας κάνει πως δεν το γνωρίζει ο κ. υπουργός...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στο μέτωπο για την παιδεία

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου και ο ορυμαγδός των καθημερινών δηλώσεων δείχνουν ότι το ζήτημα της παιδείας απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, που βλέπει ότι η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια, δεν προχωράει στη ζωή χωρίς να ξεσηκώνει αντιδράσεις σε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Τα «πυροσβεστικά» μέτρα - ελιγμοί, που αναμένονται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και που ήδη έχουν δοθεί εδώ και καιρό προς ζύμωση, δε θίγουν στο ελάχιστο την ουσία του εγχειρήματος που επιχειρεί να προσαρμόσει την παιδεία στα πλαίσια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, του μονόδρομου της ΟΝΕ και των απαιτήσεων της αγοράς για φτηνό, απασχολήσιμο και εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό.

Ημαζική εκδίωξη πάνω από 50 χιλιάδων νέων από τη βασική εκπαίδευση στα τρία χρόνια του αντιεκπαιδευτικού εκτρώματος, η συστηματική σφαγή από τις πρόσφατες εξετάσεις των παιδιών από τα λαϊκά στρώματα, η δημιουργία του σκουπιδοντενεκέ των ΤΕΕ, το ξεζούμισμα της εργατικής οικογένειας για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των φροντιστηρίων, που ο ρόλος τους έγινε «εκ των ων ουκ άνευ» και από μικρότερες ηλικίες, είναι στοιχεία που δείχνουν την κατεύθυνση των κυβερνητικών μέτρων. Πρόσφατη επίσης είναι η εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ 89/48 του ελληνικού δίκαιου, που οδηγεί στην ισοπέδωση όλων των πτυχίων και στην κατακρεούργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των κατηγοριών διπλωματούχων και πτυχιούχων.

Ηκυβέρνηση έχει προχωρήσει και παραπέρα. Μετά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ετοιμάζει τώρα μεταρρύθμιση και στην τριτοβάθμια. Μόλις προχτές, σε νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο, κατέθεσε και τις προτάσεις για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της μετατροπής των πανεπιστημίων σε «οίκους εμπορίας της γνώσης» προς όφελος φυσικά αυτών που ελέγχουν, κατευθύνουν και μονοπωλούν την έρευνα και τα αποτελέσματά τους, δηλαδή των πολυεθνικών.

Γίνεται φανερό ότι οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης έρχονται να δέσουν με τις αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, τις ανατροπές που επιχειρούνται στις εργασιακές σχέσεις, το ξεθεμελίωμα βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Αντικειμενικά λοιπόν υπάρχει η βάση συσπείρωσης για ένα ευρύτερο λαϊκό μέτωπο, που θα προτάσσει τις λαϊκές ανάγκες σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Οι εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί χρειάζεται να συνεχίσουν και τη φετινή χρονιά τις κινητοποιήσεις τους. Η απαίτηση της ποσοτικής και ποιοτικής διεύρυνσης της μόρφωσης των νέων ανθρώπων, μέσα από ένα Ενιαίο 12χρονο Βασικό Σχολείο, κοινό για όλους, η προβολή της απαίτησης για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις της ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγής, στα πλαίσια γενικότερων αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία, μπορούν να φέρουν και πάλι όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στους δρόμους του αγώνα. Μόνο στην κατεύθυνση του να γίνει η παιδεία υπόθεση όλου του λαϊκού κινήματος μπορεί να υπάρξει προοπτική για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Στην πορεία αυτή μεγάλη σημασία έχει ο συντονισμός της δράσης, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών όπου συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες «ποιούν τη νήσσαν» και το κέρδισμα όλο και περισσότερων ανθρώπων στο μέτωπο του αγώνα. Στις καινούριες αναμετρήσεις που έρχονται θα κριθούν όλοι και οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

«Εγώ παραιτούμαι»

Ο καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Μουτσόπουλος, που είχε διοριστεί πρόεδρος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου με περγαμηνές αδέκαστου ανθρώπου, είναι ήδη παρελθόν για τον ΕΟΦ. Απηύδησε με όσα γίνονται και με ένα ξερό «εγώ παραιτούμαι» γύρισε στο εργαστήριό του. Ενοχλούσε πολλούς, μαθαίνουμε, η παρουσία του καθηγητή. Τόσο, που η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη δεν ξέρει πώς να κρύψει τη... στεναχώρια της. Το ίδιο και ο κ. Βαρώνος, καθηγητής Φαρμακολογίας κι αυτός, που όπως λένε στους διαδρόμους του ΕΟΦ έχει ξεστομίσει ιδιαίτερα... κολακευτικά σχόλια για τον Μουτσόπουλο. Αυτοί, δε, που δεν κρύβουν με τίποτα τη... στεναχώρια τους είναι οι εκπρόσωποι της ΒΙΑΝΕΞ, του γνωστού μεγαλοφαρμακοβιομήχανου Γιαννακόπουλου, που η κυριαρχία της πλέον στον ΕΟΦ έγινε απόλυτη, ενώ ανάλογα πανηγύρια κάνουν απ' ό,τι μαθαίνουμε και οι εκπρόσωποι μικρότερων σχετικά φαρμακοβιομηχανιών (Λαβιφάρμ, Φαράν κ. ά). Οσο για τον υπουργό Υγείας, αυτός πράγματι μπορεί με ένα εμπόδιο λιγότερο, να δηλώνει στις τηλεοράσεις ότι... πατάσσει τα κυκλώματα. Πόσο μάλλον που οι κατάλληλοι άνθρωποι, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εταιριών, θα καθορίζουν εν λευκώ ποιο φάρμακο θα κυκλοφορήσει και ποιο όχι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ