Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Της «αγίας»... Φρειδερίκης δεόμεθα!

Αντε και στα δικά μας! Μετά την απόφαση της ομοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας να ανακηρύξει... άγιο τον τελευταίο τσάρο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Νικόλαον τον Β΄, ο οποίος εθανατώθη υπό της «δικόπου μαχαίρας» των... στυγερών μπολσεβίκων, όλα είναι πιθανά: Μέχρι να δούμε και τη Φρειδερίκη... αγία, που λέει ο λόγος! Για φανταστείτε το! Και γιατί όχι, μαζί με τη Φρειδερίκη και το τέκνο της, ο Κοκός, κι αυτός άγιος! Τι παραπάνω είχε ο τσάρος Νικόλαος, δηλαδή;

Αν και εδώ που τα λέμε, εκείνος παραήτανε άνθρωπος του... Θεού. Ενα μόνο σκεφτείτε: Επί των ημερών του... άγιου Νικόλαου του Β΄, εκείνος που στην πραγματικότητα «έλυνε και έδενε» στην αυτοκρατορική αυλή, και κυρίως στα αυτοκρατορικά δώματα, ήταν ο γνωστός για τις... ευσεβείς δραστηριότητές του, ο καλόγερος Ρασπούτιν... Βεβαίως, τίποτα δεν εμποδίζει το Πατριαρχείο Μόσχας να ανακηρύξει άγιο και τον... Ρασπούτιν. Εδώ έχουν γίνει άλλοι κι άλλοι.

Πάντως, ένεκα που η θεία φώτιση έδειξε το δρόμο στην αδελφή Ρωσική Εκκλησία, προτείνουμε στους δικούς μας ιεράρχες να μη βιαστούν. Αν θέλουν να αγιοποιήσουν κάποιον από τους... Γλύξμπουργκ, ας μην καταλήξουν αμέσως. Διότι πριν τον Κοκό υπήρξε ο πάππος του, ο άλλος Κωνσταντίνος. Οπως ο Νικόλαος ο Β΄, που οδήγησε το ρώσικο λαό στην απόγνωση και στις καταστροφές του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου και του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, έτσι και ο «δικός μας» ηγήθηκε της «Μεγάλης Ιδέας» και της - επακόλουθης - Μικρασιατικής Καταστροφής. Αν τώρα πάλι από τη σύγκριση του αίματος και του πόνου που προκάλεσαν στα λαϊκά στρώματα αυτοί οι... άγιοι άνθρωποι, προκύψει ότι ο «δικός μας», ο Κωνσταντίνος, δε φτάνει σε... ευλαβικότητα τον... κατατρεγμένο τσάρο, ε, τότε ας μην τον κάνει κατευθείαν άγιο ο κ. Χριστόδουλος τον παππού του Κοκού. Ας τον κάνει... νεωκόρο.

Φυσικά, η Ρωσική Εκκλησία έχει τους λόγους της που αγιοποιεί τον τσάρο. Βλέπετε, τα ζιγκ-ζαγκ της ιστορίας δημιουργούν τέτοιους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς δύναμης, που καμιά φορά έρχονται τα πάνω κάτω. Μόνο να: Μερικά από αυτά τα πάνω κάτω είναι, τελικά, πρόσκαιρα. Βέβαια, όσοι χαίρονται από τα αναποδογυρίσματα, θέλουν να προσδώσουν μια ψευδαίσθηση «αιωνιότητας» και «μονιμότητας» στις ανατροπές. Αυταπατώνται ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσουν παράταση στην προσωρινότητά τους. Και τότε αρχίζουν να «ξαναγράφουν» την ιστορία.

Τότε, λοιπόν, είναι που - σε ό,τι αφορά τους εκπροσώπους του Θεού επί της Γης - αρχίζουν τα... λιβανίσματα.

Τουτέστιν, αν κάποιος έμεινε στην ιστορία για την πολιτική του ανεπάρκεια και τη θρησκοληψία του, αν το όνομά του συνοδεύτηκε με πολυαίμακτες εκρήξεις κρατικής αυθαιρεσίας (απροσχημάτιστες διαδοχικές διαλύσεις της Δούμας το 1906, το 1907 και το 1912, εξωφρενική αντεπαναστατική καταστολή το 1905 κλπ.), αν η βασιλεία του ήταν συνώνυμη της λαϊκής εξαθλίωσης, αν το πολιτικό του πέρασμα ταυτίστηκε με ληστρικούς και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αν ακόμα και αυτή η τελετή της στέψης του προκάλεσε τον τραγικό θάνατο 2.000 ανθρώπων από συνωστισμό (!), τίποτα από όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία! Αυτό που έχει σημασία για τους πατέρες της Ορθοδοξίας, είναι ότι οι μπολσεβίκοι δεν έχτισαν... άγαλμα (!) στον τσάρο του καθεστώτος του Ρασπούτιν! Και έρχονται τώρα αυτοί να τον... αποκαταστήσουν διά της αγιοποίησής του!

Είναι προφανές ότι η καπιταλιστική παλινόρθωση, η ρώσικη μαφία και όλα τα συμπαρομαρτούντα, που επέφερε η «δυτική ελευθερία» στη Ρωσία, έχουν τους «αγίους» που τους ταιριάζουν. Αλλά, όπως (στην προκειμένη περίπτωση δε) θα μνημονεύσει ο κ. Χριστόδουλος «έστιν δίκης οφθαλμός ος τα πάνθ' ορά»...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ολυμπιακές κόντρες

Γρηγοριάδης Κώστας

Το μοίρασμα της Ολυμπιακής πίτας, προκαλεί ισχυρούς εσωκυβερνητικούς τριγμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι παραιτήσεις δύο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ» που ιδρύθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για να κατασκευάσει το Ολυμπιακό Χωριό.

Ο ένας από τους δύο παραιτηθέντες ήταν διορισμένος από το υπουργείο Εργασίας (σ.σ. άνθρωπος του Πρωτόπαππα λένε κάποιοι) και ο δεύτερος από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Και οι δύο δηλαδή από την κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά, η παραίτηση του ενός συνοδεύτηκε και από καταγγελίες για απόπειρα να ανατεθούν απευθείας μελέτες για το έργο!

Τα «μαχαίρια» έχουν βγει και εντός της κυβέρνησης. Επιχειρηματικοί όμιλοι διά των πολιτικών τους εκπροσώπων, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά το έργο μετά το 2004 και αφού ο ΟΕΚ θα έχει πληρώσει αρκετά δισεκατομμύρια για να κατασκευαστεί το έργο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέρα με τη μέρα αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο καθαρά ποιος θα είναι ο χαμένος και ποιος ο κερδισμένος από την υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που η κυβέρνηση έχει ανακηρύξει ως νέα εθνική ιδέα.

«Λογιστικές διαφορές»!

Διαβεβαιώνοντας ότι η καταβολή των συντάξεων και των παροχών του Οργανισμού δεν κινδυνεύει, η διοίκηση του ταμείου ελεύθερων επαγγελματιών χαρακτηρίζει τις απώλειες των αποθεματικών των ταμείων, που προήλθαν από τις πτώσεις της αξίας των μετοχών, «λογιστικές διαφορές»! Προσθέτει επίσης, μετά από σχετική ανάλυση, τη διαπίστωση ότι οι απώλειες αυτές είναι απώλειες κερδών!

Δε λέει ωστόσο, η διοίκηση του Ταμείου, τι θα συμβεί αν η πτώση οδηγήσει και σε απώλειες του «κεφαλαίου». Υποστηρίζει μόνο ότι έχει κάνει «επενδύσεις σε μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης προσβλέποντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη». Με λίγα λόγια, η διοίκηση του Ταμείου υποστηρίζει ότι μπορεί να εξασφαλίσει σίγουρες επενδύσεις και κέρδη, όταν εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοι είδαν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται και να εξαφανίζονται!

Καθώς όμως αυτή η σιγουριά για κέρδη δεν μπορεί να υπάρξει στο χρηματιστήριο, στο ΛΟΤΤΟ, το ΠΡΟΠΟ και άλλα τζογαδόρικα παιχνίδια, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι διοικήσεις όλων των Ταμείων, είναι να αποσύρουν τα αποθεματικά τώρα, όπως ζητούν και οι ομοσπονδίες των συνταξιούχων.

Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε

Σε ανύποπτο χρόνο, σημερινό κυβερνητικό στέλεχος στο οικονομικό επιτελείο, περιγράφοντας το νέο ρόλο που θα έχει να επιτελέσει το κράτος στις σημερινές συνθήκες, ανέφερε τα εξής: Στόχος είναι να υπάρχει μια ολιγομελής κυβέρνηση και δίπλα της ένας στοιχειώδης υποστηρικτικός μηχανισμός συμβούλων και τίποτα άλλο. Ολες οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και για κάποιον που καταγγέλλει συνεχώς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αυτές οι απόψεις, πριν από δύο περίπου χρόνια, φάνηκαν... υπερβολικές. Αμ δε, όμως. Την προηγούμενη Τετάρτη ο «σωματοφύλακας του εκσυγχρονισμού» στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας, ανακοίνωσε την πρόσληψη συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει να εξετάσει - κατά τα πρότυπα της θατσερικής και μπλερικής Μεγάλης Βρετανίας - την παραχώρηση σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης των δημόσιων υπηρεσιών. Προβλέπεται, επίσης, ιδιωτικές εταιρίες να αναλάβουν την κατασκευή έργων μικρής ή μεσαίας εμβέλειας, για λογαριασμό δήμων, νομών ή περιφερειών, τα οποία θα εκμεταλλεύονται για μακροχρόνιο διάστημα 30-50 χρόνων. Αυτό θα είναι το νέο σύστημα κατασκευής σχολείων, νοσοκομείων ακόμα και φυλακών...

Ηθικό δίδαγμα: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη και από την ισχυρή νεοφιλελεύθερη συναίνεση που της προσφέρουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ κλπ., προωθεί με ταχείς ρυθμούς τη λεγόμενη «αμερικανοποίηση» (διάβαζε καπιταλιστικοποίηση στο σημερινό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού) της ελληνικής κοινωνίας, όπου ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος στα χέρια των λίγων, μια μεγάλη μικροαστική μάζα (φύσει, θέσει αλλά και συνειδήσει) τα κουτσοβολεύει και ένα επίσης σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού... δεν είναι τίποτα (κάτι, όπως λέμε, σαν... εξαϋλωμένο). Το ερώτημα είναι: Θα τους το επιτρέψουμε;

Θου Κύριε!

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΤΕ ΦΤΗΝΑ τη γλιτώσαμε τον Δεκαπενταύγουστο με την υπόθεση των ταυτοτήτων και τις δηλώσεις Χριστόδουλου και κυβέρνησης. Θα μπορούσαμε να έχουμε ακούσει και χειρότερα. Αλλά ευτυχώς αμφότεροι έμειναν... στα υπονοούμενα! Λέτε να κουράστηκαν;

Ισως η ζέστη του Αυγούστου, το κλίμα των θερινών διακοπών, ποιος ξέρει. Αλλά ας μην είμαστε υπεραισιόδοξοι.

Αλλωστε, οι ιεράρχες θέλουν, λέει, να διατηρήσουν «ζεστή» την υπόθεση μέχρι τις δημοτικές εκλογές, δηλαδή σχεδόν... ενάμιση χρόνο ακόμα! Μάλλον, αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, ακόμα κι αυτοί που δεν πολυασχολούνται θα... καταφύγουν στον Κύριο και θα πουν «βοήθειά μας»!

ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ αυτό το καλοκαίρι, φωτιές, καύσωνες, καταστροφές, το μόνο που μας έλειπε ήταν η λειψυδρία! Κατά 45% δηλώνουν οι ειδικοί ότι έχουν μειωθεί τα αποθέματα νερού και ήδη το πρόβλημα το έχουν καταλάβει οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Δυτικής Μακεδονίας κ.ά., που έχουν πρόβλημα στις αρδεύσεις.

Η κυβέρνηση πάντως είναι ικανή, σας βεβαιώνουμε, να επικαλεστεί το φαινόμενο των μειωμένων βροχοπτώσεων για να υποστηρίξει ότι δεν είχε αρκετό νερό να δώσει στην Πυροσβεστική(!) και γι' αυτό οι πυρκαγιές κατακαίουν τη χώρα. Δε φαντάζεστε πού έχουμε μπλέξει!

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ χωρίς σταματημό ο εμπαιγμός των παιδιών της Β΄ Λυκείου, αν δεν το έχετε καταλάβει. Εισηγήσεις για μειώσεις των εξεταστέων μαθημάτων δέχεται ο υπουργός Παιδείας, και βέβαια δεν παίρνει αποφάσεις αφήνοντας τα σενάρια να παίζουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Φυσικά, ούτε λέξη για το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η λεγόμενη «μεταρρύθμιση», η οποία ουσιαστικά πέταξε έξω από το Λύκειο έναν στους δύο μαθητές. Αυτό δε συζητείται διότι έχει καταστεί... ταμπού.

Αραγε, μήπως πρέπει να το σκεφτεί λίγο καλύτερα το πράγμα ο κ. Ευθυμίου; Αύγουστος είναι ακόμα. Αλλά κι ο Σεπτέμβρης έρχεται και τότε επιστρέφουν οι μαθητές στα σχολεία τους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πρόσω ολοταχώς και αντιλαϊκά

Λεπτό δε χάνει η κυβέρνηση για υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της, «θυσιάζοντας» ακόμη και μερικές από τις λιγοστές μέρες διακοπών των στελεχών της. Ετσι, από χτες άρχισαν να επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής διαφόρων υπουργείων, όπως ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες να ρυθμιστούν. Η βιασύνη των κυβερνητικών στελεχών να «πιάσουν δουλιά», δεν ξαφνιάζει, παρ' όλο που οι διακοπές του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη συνεχίζονται για λίγο ακόμη. Το έδαφος πρέπει να προετοιμαστεί και οι «μηχανές» να προθερμανθούν. Δεν είναι μόνο ο «κοινωνικός διάλογος» που αρχίζει από τη μέση της επόμενης βδομάδας και ο οποίος απαιτεί τη συνεργασία των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης, σε πρώτη φάση. Οι ανατροπές στο χώρο της υγείας, η υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται, η Ολυμπιάδα, είναι μερικά ακόμη από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση. Η ηρεμία αυτών των ημερών, με ένα μεγάλο τμήμα του λαού και των εργαζομένων να βρίσκεται σε διακοπές, φαίνεται είναι ό,τι πρέπει για να «εργαστεί» απρόσκοπτα η κυβέρνηση.

Ειδικότερα για τον διαβόητο «κοινωνικό διάλογο» - μια διαδικασία που σημαίνει πολλά για την κυβέρνηση, στο βαθμό που θα βοηθήσει στον περιορισμό των αντιδράσεων ενάντια στην πολιτική της - απομένουν μόνο λίγες μέρες πριν τα «εγκαίνια». Η διαδικασία αυτή έχει επαναληφθεί με θετικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Αποτέλεσε παλαιότερα, ένα ιδανικό πρόσχημα, το οποίο αξιοποίησαν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ώστε να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους και να τους μεταβάλουν σε αμέτοχους θεατές της αφαίρεσης σημαντικών δικαιωμάτων τους. Ενας ανάλογος διάλογος έχει ήδη αρχίσει σε «χαμηλούς τόνους» και για τη ναυτιλία, όπου οι εκπρόσωποι των ναυτεργατών (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) και των εφοπλιστών, συζητούν με την κυβέρνηση για τα... κοινά τους συμφέροντα! Ο δήθεν διάλογος στον τομέα αυτό, γίνεται για να «νομιμοποιήσει» τη λήψη μέτρων που θα πετάξουν τους Ελληνες ναυτεργάτες στο δρόμο, ενώ θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Ο«διάλογος» για τις εργασιακές σχέσεις έρχεται για να προωθήσει ανατροπές ανάλογης έντασης μα μεγαλύτερου εύρους. Τα μέτρα που αναμένονται μετά τη λήξη αυτής της κατάπτυστης διαδικασίας, δεν έχουν αξία τόσο για την πρωτοτυπία τους, όσο για το ρόλο που θα παίξουν στο να γίνουν πράξη υφιστάμενες αντεργατικές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει το 8ωρο και με προηγούμενες ρυθμίσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε η μερική απασχόληση. Ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή τη φορά είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει κάθε τυπικό και ουσιαστικό εμπόδιο, να εφαρμόσει μια πολιτική χωρίς προσχήματα και ψευτοπεριορισμούς. Η ένταση και η σημασία αυτής της επίθεσης, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και αδράνειας. Η κυβέρνηση το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και πράττει ανάλογα. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το οποίο με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει έρχεται να καλύψει την αδράνεια και την υποτακτικότητα στα αντιλαϊκά κελεύσματα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Περί «διαλόγου»...

«Θα ήταν λάθος εξάλλου, να επιχειρήσουμε να προκαθορίσουμε τα αποτελέσματα ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου», δήλωνε σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» του Σαββάτου ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας. Λίγες μέρες πριν την έναρξη της ψευδεπίγραφης διαδικασίας του «κοινωνικού διαλόγου», ο υφυπουργός προσπαθεί να πείσει για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, νομίζοντας προφανώς, ότι απευθύνεται σε ανόητους. Μάλλον πιστεύει ότι η εργατική τάξη της χώρας έφτασε σε τέτοιο σημείο εξαθλίωσης και αποβλάκωσης, που δεν μπορεί να θυμηθεί τα αποτελέσματα του προηγούμενου «κοινωνικού διαλόγου» για τις εργασιακές σχέσεις. Τότε, που η κυβέρνηση αφού άκουσε τους...«κοινωνικούς εταίρους», πήρε ό,τι μέτρα ήθελε, ικανοποιώντας μονάχα τους βιομηχάνους. Δεν υπήρξε ούτε ένα μέτρο που να πρότεινε η κυβέρνηση σε εκείνο το «διάλογο» και να μην το νομοθέτησε στη συνέχεια. Τότε, όπως και τώρα, ο υφυπουργός Εργασίας και οι συνάδελφοί του, διαβεβαίωναν ότι θα αποφασίσουν μετά από διάλογο, για να καταλήξουν να αποφασίσουν απλώς...μετά το «διάλογο»!

... και «συνομιλητών»!

Στην ίδια συνέντευξη, ο Χ. Πρωτόπαπας, δήλωσε παρ' όλα αυτά «αισιόδοξος» για τα αποτελέσματα του «διαλόγου» προβλέποντας συμφωνία σε διάφορα σημεία, όπως για τη μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ, τα νέα προγράμματα απασχόλησης, την «αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού». Αδικο πολύ δεν πρέπει να έχει ο υφυπουργός, κάτι θα ξέρει, πολύ περισσότερο που γνωρίζει ότι απέναντί του στον «κοινωνικό διάλογο», θα έχει - εκτός από τους βιομηχάνους, για τους όποιους άλλωστε κοπιάζει η κυβέρνηση - και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Προφανώς, ο υφυπουργός δεν ξέχασε τον «ιδρώτα» που έχυσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος για να υλοποιηθεί ο προηγούμενος «κοινωνικός διάλογος». Δεν ξέχασε, για παράδειγμα, τη διπλοψηφία του για την υπογραφή του κειμένου συμφωνίας των «κοινωνικών εταίρων», τότε που ακόμη και στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν μπόρεσαν να επικυρώσουν τα όσα αποδέχτηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Με τέτοιους... συνομιλητές, πώς να μην είναι αισιόδοξος ο υφυπουργός;

«Καλώς όρισες ελεύθερη οικονομία»!

Αντιγράφουμε από τηλεγράφημα του ΑΠΕ: «Εφτακόσιες χιλιάδες άτομα είναι άνεργοι στη Βουλγαρία, όπου το ποσοστό της ανεργίας έφτασε 18,33% του ενεργού δυναμικού τον περασμένο Ιούλιο. Τέσσερις χιλιάδες άτομα προστέθηκαν στη "στρατιά" των ανέργων τον Ιούνιο μετά την αναστολή λειτουργίας προβληματικών δημοσίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της επίσημης στατιστικής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο πραγματικός αριθμός των ανέργων στη χώρα έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα βασικά συνδικάτα». Καλώς όρισες καπιταλισμέ και καλώς σε βρήκαμε «ελεύθερη οικονομία»...

Αιδώς και κυβερνητικοί παράγοντες...

Η Αιδώς ήταν μια συμβατική και χωρίς μυθολογικό περιεχόμενο θεότητα, προσωποποίηση του κοινωνικού αισθήματος της ντροπής. Η τελευταία πάλι είναι η συστολή που οφείλεται στο συναίσθημα ότι έγινε κάτι κακό και αποτελεί μια προσωπική έκφραση.

Στην περίπτωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Ελ. Παπαζώη, του νομάρχη Κυκλάδων, Π. Ρήγα, και των κυβερνητικών στελεχών του ΔΣ του ιδρύματος «Ευάγγελου και Λούλας Νομικού», δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε και το άλλο.

Οπως μας κατήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ Κυκλάδων, Βαγγέλης Σιγάλας, το ίδρυμα που εκμεταλλεύεται το τελεφερίκ της Σαντορίνης έχει αγοράσει ένα μικρό δικινητήριο αεροσκάφος για την έγκαιρη μεταφορά ασθενών σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, στην Αθήνα ή στην Κρήτη. Ομως, τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν καλό να το χρησιμοποιούν για τις κομματικές τους υποχρεώσεις, τις περιοδείες τους, αλλά και τις προεκλογικές τους ανάγκες. Αυτό συμβαίνει με την ανοχή των μελών του ΔΣ του ιδρύματος, παρά την απόφαση των προέδρων των τότε κοινοτήτων να χρησιμοποιείται μόνο για μεταφορές ασθενών. Την παράνομη αυτή χρήση του έχουν καταγγείλει η ΝΑΣ Κυκλάδων, φορείς του νησιού, νομαρχιακοί σύμβουλοι και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Ε. Γύζης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεταφορές των ασθενών πραγματοποιούνται με ευθύνη του πιλότου χωρίς συνοδεία γιατρού. Αυτό συμβαίνει διότι, παρά το αίτημα όλων των φορέων του νησιού, η πολιτεία δεν έχει εντάξει το αεροπλάνο αυτό στο ΕΚΑΒ. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις η κυβέρνηση, και ειδικά αυτοί οι δύο κυβερνητικοί παράγοντες, δεν έχουν κάνει τίποτα.

Μετά από αυτά δεν είναι παράξενο που τα συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη αγνοούν αυτές τις δύο λέξεις και την έννοιά τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ