Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Γρηγορείτε!

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτικές είναι οι πληροφορίες που δημοσίευσε χτες ο «Ριζοσπάστης» και οι οποίες φέρουν τον τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ να δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως από το τέλος Αυγούστου και θέτοντας σε προτεραιότητα το σχέδιο το οποίο βαφτίζουν «σχεδιο εξουδετέρωσης του ΚΚΕ».

Η έντονη ανησυχία των κυρίαρχων κύκλων στη χώρα μας και φυσικά της εμπροσθοφυλακής τους στο πολιτικό σκηνικό που, είναι η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, εκπορεύεται από το γεγονός ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή το κόμμα το οποίο ανταποκρίνεται στην αποστολή της άσκησης πραγματικής αντιπολίτευσης προς τις αντιλαικές επιλογές της κυβέρνησης από την σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των λαικών στρωμάτων. Είναι το κόμμα το οποίο ανελλιπώς, καθημερινά, συνεχίζει να ενημερώνει, να διαφωτίζει, να κινητοποιεί την κοινή γνώμη για το τι σχεδιασμούς έχει η άρχουσα τάξη, τι αντεργατικά μέτρα ετοιμάζουν, τι επιδιώκουν να περάσουν καλοκαιριάτικα, υπηρετώντας τον ύψιστο στόχο τον οποίο υπηρετούν, δηλαδή την με πάση θυσία αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, την όσο γίνεται καλλίτερη εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή στα πλαίσια του καταμερισμού της «παγκόσμιας νέας τάξης».

Ο λαός μας, οι ριζοσπαστικές λαικές δυνάμεις του, οι κομμουνιστές και οι συνεργαζόμενοι του, όλοι οι άνθρωποι καλής θέλησης πρέπει να επαγρυπνούμε. Ηδη έχει αποκτηθεί αρκετή εμπειρία από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, του αδηφάγου κεφαλαίου, της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και τους στρατηγικούς τους σχεδιασμούς. Ας μην τους επιτρέψουμε να περάσουν τα μεσαιωνικά μέτρα τους. Η καμπάνα χτυπάει για όλους. Γρηγορείτε!

Αέρα στα πανιά της αυθαιρεσίας

Αέρα στα «πανιά» της εργοδοτικής ασυδοσίας αποτελούν οι πρόσφατες αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, έξαρσης της αυθαιρεσίας και της προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζομένων. Ο ξυλοδαρμός του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τ. Τσιόγκα, από ανθρώπους των ιδιοκτητών της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», αλλά και η αναίτια σύλληψη δυο εργαζομένων της επιχείρησης, στο κέντρο της Λάρισας, είναι μερικά από αυτά.

Βεβαίως, οι εργοδότες δεν έχουν δυσκολευτεί ιδιαίτερα και το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η Αστυνομία τρέχει να τους στηρίξει όταν οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Οι υπηρεσίες ελέγχου τήρησης της εργατικής νομοθεσίας μαστίζονται από την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη υποδομής και την αδυναμία επιβολής σημαντικών κυρώσεων. Τώρα όμως, ακόμη και τα προσχήματα λείπουν. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να περάσει τα μέτρα της και οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα περιμένουν με λαχτάρα το «διάλογο».

Παρ' όλα αυτά και πάλι λίγοι είναι, απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες, τα εκατομμύρια των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια όλο και χάνουν από κάτι. Ας μην το ξεχνούν αυτό η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και όσοι τους στηρίζουν...

Ο αντικομμουνισμός της ΝΕΤ

Μπορεί ο Κούλογλου να κάνει διακοπές αλλά το αντικομμουνιστικό επιτελείο της ΝΕΤ φαίνεται ότι δεν κάνει. Ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού οι ειδήμονες της ΝΕΤ δεν χάνουν ευκαιρία να εξακοντίζουν τα αντικομμουνιστικά τους βέλη. Αυτή τη φορά προχώρησαν σε έναν έξαλλο αντισοβιετισμό με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι της Σιβηρίας, λόγω της επικράτησης της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης που συντελείται σήμερα στην πρώην Σοβιετική Ενωση.

Σε ντοκιμαντέρ που μετέδωσε η ΝΕΤ το περασμένο Σάββατο 5/8, η απελπιστική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Σιβηρίας, η πείνα, η αθλιότητα, η πορνεία, δινόταν η «ευφυής» εξήγηση ότι όλα αυτά οφείλονται στον Στάλιν(!), στην καταπίεση της σοβιετικής εξουσίας(!), στο ίδιο το σοσιαλιστικό σύστημα! Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας στο απόγειό της.

Καλά, οι ιθύνοντες της ΝΕΤ δεν καταλαβαίνουν, ότι με τέτοια χονδροειδέστατα ψέματα και διαστρεβλώσεις, γίνονται καταγέλαστοι και στους πλέον αδαείς από πολιτική άποψη; Δεν καταλαβαίνουν ότι καταρρακώνουν και όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στην κρατική τηλεόραση; Αλλά βέβαια, θα μου πείτε, πότε αυτοί οι κύριοι ενδιαφέρθηκαν για την αξιοπιστία της ΝΕΤ; Το μόνο που τους απασχολεί και τους ενδιαφέρει είναι πώς θα προωθήσουν καλύτερα τη γραμμή του Μαξίμου, για κατασυκοφάντηση του κομμουνιστικού κινήματος, για συκοφάντηση της εργατικής σοβιετικής εξουσίας, για να σβήσει από τα μυαλά των ανθρώπων ο φάρος που φώτιζε για πάνω από 70 χρόνια τους λαούς του κόσμου.

Θέλουν και με αυτό τον χοντροκομμένο τρόπο, μαζί με τον παραδοσιακό και σύγχρονο αντικομμουνισμό, να ξεριζώσουν από την ψυχή της εργατικής τάξης στη χώρα μας την ελπίδα και την πίστη ότι με τη δύναμη της ταξικής πάλης μπορεί να υπάρξει άλλη, καλύτερη κοινωνία και αυτή είναι ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, είναι ο σοσιαλισμός που θα οικοδομήσουν οι λαοί στον 21ο αιώνα, μέχρι την τελική νίκη.

Ενάντια στη συναίνεση και την υποταγή

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ετοιμάζει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ. Φυσικά μη φανταστεί κανείς εργαζόμενος στο δημόσιο ότι θα ζητήσουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ να δώσει η κυβέρνηση μεγαλύτερο ποσοστό αυξήσεων από το πενιχρό 2,2%, αλλά απλά φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των κατώτατων υπαλλήλων. Μάλλον η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δεν έχει καταλάβει ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν για πολύ ακόμα τη στάση υποταγής στις κυβερνητικές επιλογές. Η απόρριψη της πρότασής της στο Γενικό Συμβούλιο να αποδεχτεί η ΑΔΕΔΥ τις κυβερνητικές προτάσεις ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη της ΠΑΣΚ είναι από μια άποψη ενδεικτική...

Η λύση δεν είναι η συναίνεση και η υποταγή, οι επιστολές και ο κάθε είδους σικέ «διάλογος», αλλά η αντίσταση και η ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων στο δημόσιο, χέρι χέρι με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Τσακωμοί

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΟΤΙ ο Αύγουστος έχει μπει για τα καλά, δε λένε να ησυχάσουν εκεί στην Εκκλησία. Οποτε δεν «τρώγονται» με την κυβέρνηση... τρώγονται με το Φανάρι και όποτε δεν κάνουν ούτε αυτό... τρώγονται μεταξύ τους!

Βέβαια, τι περίμενε ο Χριστόδουλος όταν σήκωνε το λάβαρο της Αγιας Λάβρας στο Σύνταγμα; Να μην αναθαρρήσουν όλα τα «μαύρα» στοιχεία που έχει στο εσωτερικό της η ελληνική Εκκλησία και που βέβαια δεν είναι και λίγα;

Αντε τώρα να τους... μαζέψει με όσα κάνουν και τα έχουν βάλει με τους πάντες και τα πάντα όντας κυριολεκτικά... στον κόσμο τους! Του ευχόμαστε... καλά ξεμπερδέματα.

ΑΠΟ «ΦΙΛΕΛΛΛΗΝΕΣ» Αμερικανούς πολιτικούς έχουμε... κορεστεί τα τελευταία 60 χρόνια (κι από φιλέλληνες γενικώς τα τελευταία 250). Τώρα μας προέκυψε φιλέλλην και ο Λίπερμαν, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών στις κλογές των ΗΠΑ! Τουλάχιστον αυτό έγραψαν ορισμένες εφημερίδες και γενικώς συντηρείται μια τέτοια φημολογία και κάποιοι θα έχουν τους λόγους τους γι' αυτό.

Ετσι για την ιστορία πάντως «φιλέλληνες» συμμετέχουν σε κάθε αμερικανική κυβέρνηση. Και σε αυτή της περιοδοου της χούντας και σε αυτή του 1974 και του Κυπριακού και στην τελευταία υποτίθεται ότι έλυνε κι έδενε ο «φιλέλλην» Τζωρτζ Στεφανόπουλος. Τα... αποτελέσματα τα γνωρίζετε.

ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΑΝΩ τους πήραν χτες τα καύσιμα και βέβαια ότι μας έλεγε τον προηγούμενο καιρό η κυβέρνηση περί πτωτικών τάσεων στις τιμές... πήγαν περίπατο. Γιατί βέβαια δεν μπορεί να μιλά κάνεις για κάτι που... απελευθέρωσε και τώρα δεν ελέγχει.

Και βέβαια όσο κι αν προσπαθεί το υπουργείο Ανάπτυξης να ρίξει το φταίξιμο στους πρατηριούχους και στην αισχροκερδή πρακτική τους, καθένας καταλαβαίνει πως αλλού είναι οι πραγματικές αιτίες του προβλήματος.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο ... «φίλος» κ. Τζεμ

Εμβριθέστατες αναλύσεις στον Τύπο - με αφορμή κυρίως το άρθρο του Ι. Τζεμ στη «Λα Στάμπα» - επιχειρούν να εξηγήσουν το «γιατί» ο ...φίλος Ισμαΐλ έθεσε, μεταξύ άλλων, ως όρο (!) ελληνοτουρκικής εξομάλυνσης την πρόοδο που απαιτεί (!) να επιδείξει η Ελλάδα σε ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων!!!

Στα ίδια δημοσιεύματα, που δεν ενοχλούνται καθόλου, που «εκεί που μας χρωστούσανε, μας ζητάνε και το βόδι», οι θιασώτες της πολιτικής του Ελσίνκι προσπερνούν (με ταχύτητα ...τουρκικού ΝΑΤΟικού καταδρομικού, που προσγειώνεται στην Αγχίαλο) το γεγονός ότι ο Τούρκος υπουργός έθεσε, με ύφος ...Ιμίων, ζητήματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και χρησιμοποίησε όλες τις προδιαγραφές της «διπλωματίας του Αττίλα», δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τη γραμμή της εισβολής και της κατοχής της Κύπρου.

Η καταγραφή της επιθετικής τακτικής της Αγκυρας(δηλώσεις Τζεμ, τακτική Ντενκτάς στο Κυπριακό, προώθηση των δυνάμεων κατοχής στα Στροβίλια), θα περίμενε κανείς ότι - τουλάχιστον - θα προβλημάτιζε τους Ελληνες κυβερνώντες ή, έστω για τα μάτια του κόσμου, θα προκαλούσε μια εκ μέρους τους αντίδραση, που δε θα περιοριζόταν σε κάποια τυπική ανακοίνωση (όπως του Δ. Ρέππα), αλλά θα έθετε, έστω για την «τιμή των όπλων», το ζήτημα της επανεξέτασης της γραμμής του Ελσίνκι.

Αντ' αυτού, η κυβέρνηση κινείται στην ακόλουθη τακτική: «Ο,τι κι αν λέει ο Τζεμ, ό,τι κι αν κάνει ο Ντενκτάς, εμείς δε θα παρασυρθούμε (!) και θα συνεχίσουμε την πολιτική του Ελσίνκι»!

Τότε ακριβώς αρχίζουν - κυρίως από συνεργάτες του Κ. Σημίτη, που ασφαλώς μεταφέρουν τις θέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού - να ακούγονται εκείνοι οι απίστευτης ρηχότητας ισχυρισμοί και οι εξίσου απίθανης ...ευφυίας εκτιμήσεις, με τις οποίες οι κυβερνώντες επιχειρούν, όχι να αντιδράσουν απέναντι στην τουρκική πολιτική, αλλά να τη δικαιολογήσουν (!), αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να δικαιολογήσουν, τελικά, τη δική τους δουλεία. Μια δουλεία με ευρωατλαντική «ούγια», που υπαγορεύεται από την αποδοχή και τη συμμετοχή τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα εξάρτησης, το οποίο συνεπάγεται συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ετσι, μεταξύ άλλων, ακούγεται ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς τις τοποθετήσεις Τζεμ, διότι, όπως ισχυρίζεται η συγκεκριμένη «εκσυγχρονιστική» σχολή, ο Ισμαΐλ δεν έπαψε να είναι ...φίλος του Γ. Παπανδρέου (και οι δυο μαζί, της Ολμπράιτ) και, επομένως, οι λόγοι που εσχάτως λέει και καμιά κουβέντα παραπάνω είναι «δευτερεύοντες»! Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι λόγοι; Ιδού: Αφ' ενός ότι ο Γιλμάζ, ο «σκληρός» έναντι της Ελλάδας, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Τουρκία και, αφ' ετέρου, ότι το πανίσχυρο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε τις προτάσεις του Τζεμ και τώρα εκείνος είναι υποχρεωμένος να διαφυλάξει το πολιτικό του μέλλον...

Μα, καλοί μας «αναλυτές», τα παραπάνω, που εσείς τα εμφανίζετε σαν αποδείξεις αθωότητας του Τζεμ και τα πλασάρετε σαν επιχείρημα υπέρ της «ανάγκης» να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η πολιτική του Ελσίνκι, αποτελούν τους βασικούς λόγους, για τους οποίους θα έπρεπε η κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης αυτή τη στιγμή! Διότι, τι να την κάνεις τη ...φιλία του Τζεμ, όταν έχεις απέναντί σου την «έχθρα» του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας; Τελικά, το ζήτημα είναι οι λόγοι που ωθούν τον «καλοκάγαθο» Τζεμ να προσαρμόζεται (και στη φρασεολογία του) στην πολιτική του τουρκικού κατεστημένου, ή η πολιτική του τουρκικού κατεστημένου, αυτή καθ' αυτή; Τι είναι δευτερεύον; Οτι η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, την οποία ακολουθεί πιστά και απαρέγκλιτα, ή ότι ο Τζεμ έχει ...καλό χαρακτήρα;

Η απάντηση είναι προφανής. Μόνο που οι κυβερνώντες δε θα τη δώσουν ποτέ. Γιατί η δική τους εξωτερική πολιτική ένα μόνο «χαρακτήρα» ...σέβεται: Το «χαρακτήρα» των υποδείξεων των Βρυξελλών και της Ν. Υόρκης.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχουν «αναστενάξει» οι εργαζόμενοι της εταιρίας, του κλάδου ένδυσης, «ΜΠΡΑΝΤΕΞ» στην Αλεξανδρούπολη, από τα εξαντλητικά ωράρια που τους επιβάλει η πολυεθνική εργοδοσία. Η εντατικοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σημαντικές συνέπειες στους εργαζόμενους, καθώς η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ξεπερνάει και τον... εαυτό της στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αλλο ένα δείγμα, από τα πολλά ακόμη που σίγουρα υπάρχουν αλλά δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, των συνεπειών της πολιτικής της κυβέρνησης. Αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο από τους βιομηχάνους και εκμετάλλευση όσο παίρνει για τους εργαζόμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει...

Υβρη στη μορφή του Τσε

Οταν κάθιδροι πνέουν τα μένεα κατά της μορφής του Αργεντινού επαναστάτη, η μόνιμη επωδός όλων αυτών που «ανησυχούν» για τις επαναστατικές φωτιές που μπορεί και ανάβει ο Τσε ξανά και ξανά στις «καρδιές των φοιτητών» και όλων των εξεγερμένων του πλανήτη, είναι ότι πια «έχει ευτελιστεί» και το «μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πουλάει προϊόντα που κάποτε τα πολέμησε με μανία».

Αραγε τι θα μπορούν να λένε όταν ακόμη και αυτό το επιχείρημα βάλθηκε να το καταρρίψει ο ηθικός αυτουργός αυτής της φωτογραφίας που έχει γίνει σύμβολο, ο Αλβέρτο Κόρδα, ο φωτογράφος που είχε απαθανατίσει τον Τσε Γκεβάρα; «Εχω συγκλονιστεί από τη χρήση της εικόνας του. Η χρήση του πορτρέτου του Γκεβάρα για να πουλήσουν βότκα, αποτελεί προσβολή ενάντια στο όνομα και στη μνήμη του», τόνισε ο Κόρδα μετά τη μήνυση που υπέβαλε κατά της διαφημιστικής εταιρίας που έχει αναλάβει την εκστρατεία για την προβολή της βότκας Σμιρνόφ, επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Τσε χωρίς την έγκριση του δημιουργού του. Το ποτάμι της ιστορίας δε γυρίζει πίσω και όποιος προσπαθεί να το γυρίσει με το ζόρι θα τον πνίξει.

Εξάλλου, μπορούν να ρωτήσουν τι έπαθαν όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν κατά καιρούς τη μορφή του Τσε για λόγους τακτικής, πολιτικών ελιγμών και καιροσκοπισμού, καθώς έμαθαν «από πρώτο χέρι» ότι οι άνθρωποι δεν «ξεχνούν», θυμούνται και τιμωρούν...

Καρκινογόνα «καλούδια» ματαιοδοξίας...

Δεν είναι καινούριο το ότι οι κολοσσοί των επιχειρήσεων καλλυντικών δρουν ποικιλοτρόπως εδώ και δεκαετίες ανενόχλητοι, ξεφουρνίζοντας κάθε λίγο και λιγάκι νέα προϊόντα, στοχεύοντας στη ματαιοδοξία των σύγχρονων καταναλωτών... που επιθυμούν διακαώς και αενάως νιάτα και ομορφιά... Δεν αποτελεί, επίσης, είδηση πως τα κάθε λογής καλούδια των πολυεθνικών της επιφανειακής ομορφιάς βλέπουν το φως της αγοράς, δίχως σχεδόν καμία έρευνα, δίχως καμία επίβλεψη από κανέναν... Να, λοιπόν, που χτες Βρετανοί δερματολόγοι εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τη χρήση αντι-ρυτιδικών καλλυντικών κρεμών, υποστηρίζοντας πως αυτές, όχι μόνον ενδεχομένως να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρατος, αλλά εκθέτουν ακόμη περισσότερο το δέρμα σε βλαβερές ηλιακές ακτινοβολίες που προκαλούν καρκίνο!

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άτομα σ' όλο τον κόσμο καταναλώνουν τις κρέμες «καλούδια», με τα διάφορα οξέα φρούτων που υποτίθεται πως αναζωογονούν ...φυσικά την επιδερμίδα, ακούστηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει νέα όρια στα συστατικά αντι-ρυτιδικών καλλυντικών... Καλά ξυπνητούρια.

Εκθέσεις σκοπιμοτήτων

Η κακή πορεία του Χρηματιστηρίου βρίσκεται στο επίκεντρο των ...αναλύσεων ιδιαίτερα των οικονομικών εφημερίδων, που τώρα αναζητούν άλλους τρόπους για να διατηρήσουν το όποιο ενδιαφέρον των αναγνωστών τους για τις εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο παροξυσμός με τον χρηματιστηριακό τζόγο, που έντεχνα καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα και τη ραγδαία άνοδο της κυκλοφορίας τους.

Το νέο «φρούτο», που προβάλλεται για να κάνουν ενέσεις αισιοδοξίας στους απελπισμένους πια «μικροεπενδυτές», που βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται, είναι οι διάφορες ...εκθέσεις για την επικείμενη εισβολή κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Εύλογα, όμως, τέτοιου είδους εκθέσεις αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αφού είναι φανερό πως πρόκειται για κείμενα που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι πως σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εισροές κεφαλαίων, η οικονομική εφημερίδα MONEY της Δευτέρας αναφέρεται σε έκθεση της Solomon Smith Barney, όπου τα κεφάλαια που «καραδοκούν» να μπουν στην ελληνική αγορά υπολογίζονται σε 730 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η αντίστοιχη έκθεση της Capital Likn, που δημοσιεύεται στο χτεσινό ΣΥΜΒΟΥΛΟ, ανεβάζει τα σχετικά σε 5 με 6 τρισεκατομμύρια δραχμές...

Εμείς απλά αναρωτιόμαστε τι θα πουν, τελικά, όλοι αυτοί στους αναγνώστες τους, όταν τα «κάστρα» που χτίζουν τόσο καιρό θα συνεχίσουν να γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο;..

Οι «σαμποτέρ» και το ΚΚΕ

Ηκυβέρνηση γνωρίζει και τους φίλους της και τους αντιπάλους της. Σε ό,τι αφορά τους πρώτους, τους φίλους, δε μιλάμε ούτε για τους βιομηχάνους, ούτε για τους τραπεζίτες, ούτε για τους εφοπλιστές. Αυτοί δεν είναι απλώς φίλοι της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι οι «μέντορές της», είναι οι εντολοδότες αυτής της πολιτικής. Στην κατηγορία των φίλων, λοιπόν, ανήκει, για παράδειγμα, η ΝΔ. Οπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κυβερνητική επιχείρηση εξαπόλυσης του «δεύτερου κύματος του εκσυγχρονισμού» κατά του λαού. Ηδη οι εξαγγελίες απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος Υγείας έχουν κερδίσει την... εκτίμηση της Ρηγίλλης. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε με τη ΝΔ - λένε στο ΠΑΣΟΚ - είναι να μην εκτεθεί στα μάτια των ψηφοφόρων της και η συναίνεσή της στην πολιτική μας μετατραπεί τελικά σε μπούμεραγκ για την εφαρμογή της!

Οσο για το ΣΥΝ, οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα λόγο να κρύψουν πως καμία ανησυχία δεν τους προκαλεί το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο της πολύχρονης... «προγραμματικής αντιπολίτευσης», βγάζει μερικές «αριστερούτσικες» κορόνες λίγο πριν στρογγυλοκαθήσει γύρω από το τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου».

***

Αυτοί είναι οι πολιτικοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Ομως υπάρχουν και οι αντίπαλοι. Και όταν έχεις να επιτελέσεις το έργο της αποκαθήλωσης κάθε είδους δικαιώματος στον εργασιακό τομέα, στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο εσωτερικό δίκαιο («καταπολέμηση της τρομοκρατίας» υποτίθεται), είναι σαφές πως εκείνο που πρέπει να λογαριάσεις κυρίως είναι αυτοί. Οι αντίπαλοι.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν το κρύβουν: Ως το μόνο πραγματικό αντίπαλό τους στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής τους θεωρούν το ΚΚΕ. Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» ο βασικός σχεδιασμός του Τομέα Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος για το επόμενο διάστημα θα είναι η προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αποσυσπειρωθεί το λαϊκό κίνημα, να ευνουχιστεί στο πλαίσιο του «διαλόγου» της απάτης, να κατασυκοφαντηθούν οι αντιδράσεις των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τον «πράσινο» νεοφιλελευθερισμό.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, για να αποδυναμωθεί η αντίσταση του λαϊκού παράγοντα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ναρκοθετήσει εκ των προτέρων την πολιτική συνειδητοποίηση που γεννά στις λαϊκές μάζες η συμμετοχή τους στο δρόμο του αγώνα. Πρέπει να πληγεί εκείνος ο πολιτικός φορέας που μπορεί να εκφράσει σε πολιτικό επίπεδο τις λαϊκές αντιδράσεις, να δώσει πολιτική προοπτική στο κίνημα αντίστασης, να προσδώσει στην κοινωνική διαμαρτυρία χαρακτήρα πολιτικής διεκδίκησης που αντιμάχεται τη λογική του «μονόδρομου». Πρέπει με δυο λόγια να «εξουδετερωθεί το ΚΚΕ»!

***

Αυτή είναι η φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες της επερχόμενης αντικομμουνιστικής επιχείρησης στις κατ' ιδίαν... εκμυστηρεύσεις τους. «Στόχος η εξουδετέρωση του ΚΚΕ», λοιπόν.

Με άλλα λόγια στόχος τους είναι να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και οργανωτικά και πολιτικά. Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του «κομμουνιστικού δακτύλου», τη θεωρία περί του «ΚΚΕ που κινείται στα όρια της νομιμότητας» (!) και ηγούμενοι μιας προπαγανδιστικής χιονοστιβάδας που θα χαρακτηρίζει την αντίσταση της εργατιάς και του λαού σαν «επιχείρηση κατάλυσης του κράτους και καταρράκωσης της οικονομίας» (!), θα προσπαθήσουν να «εξουδετερώσουν» το δίκιο του λαού για να νομοθετήσουν το δίκαιο του εργασιακού και κοινωνικού «απαρτχάιντ».

Γι' αυτό και η επερχόμενη επίθεση κατά του ΚΚΕ (πέρα από την αφέλεια των εμπνευστών της, που νομίζουν ότι θα... νουθετήσει τους κομμουνιστές) πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια: Ως μια άθλια επιχείρηση των «σαμποτέρ» της ολιγαρχίας να «εξουδετερώσουν» το λαό. Ως μια επιχείρηση που ο λαός πρέπει να την εξουδετερώσει εν τη γενέσει της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ