Τρίτη 18 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ματαιοπονεί...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάταια προσπαθεί σε μια συνέντευξη δύο ολόκληρων σελίδων, στα χτεσινά «Νέα», ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαπας, να παρουσιάσει ως φιλεργατικές, τις ψευδεπίγραφες τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, για την ανεργία. Κι αυτό, παρά τις ...εύκολες ερωτήσεις του δημοσιογράφου.

Τι να γίνει κ. υφυπουργέ, μερικές φορές, ούτε εσείς δεν μπορείτε να κάνετε το μαύρο - άσπρο. Μόνο τη μεγάλη εργοδοσία, το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, ευνοούν τα μέτρα, που αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στην οποία μετέχετε, την περασμένη βδομάδα. Οχι μόνο δε θα οδηγήσουν στη μείωση της ανεργίας, αλλά θα οξύνουν παραπέρα τα σημερινά προβλήματα, πολλαπλασιάζοντας ραγδαία τους υποαπασχολούμενους, καταργώντας το 8ωρο και το πενθήμερο, υπονομεύοντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξάνοντας κατακόρυφα το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και μετατρέποντάς τους σε σύγχρονους σκλάβους.

Αυτή είναι η αλήθεια και τούτη τη φορά είναι τόσο φανερή, που δεν μπορείτε να την καμουφλάρετε.

Περί 35ωρου

Ακόμη και για το 35ωρο μιλάει στην προαναφερόμενη συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας. Κι επειδή, υποτίθεται πως το θέμα αυτό είναι το σοβαρότερο «σημείο τριβής», μεταξύ κυβέρνησης και πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αξίζει να διαβάσετε, πώς αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα η πρώτη. Λέει ο κ. υφυπουργός:

«Μα εκ των πραγμάτων έχει τεθεί στο διάλογο (σ.σ. το 35ωρο). Εχω τονίσει πολλές φορές ότι το 35ωρο αποτελεί την απάντηση του μέλλοντος στο θέμα της απασχόλησης και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Οι συνθήκες δεν επιτρέπουν σήμερα νομοθετική ρύθμιση...

Αλλα ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το 35ωρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη μηχανιστική λογική του 5 Χ 7 = 35. Αν θέλουμε να προχωρήσει, πρέπει να το δούμε ενταγμένο σε ένα μείγμα μέτρων που συνδυάζει τη μείωση με τη νέα οργάνωση του χρόνου εργασίας και την εξυπηρέτηση των νέων συνθηκών, π.χ. συναλλαγής ή λειτουργίας που η αγορά επιβάλλει στις επιχειρήσεις...».

Οπως καταλαβαίνετε, το 35ωρο της κυβέρνησης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ακόμη μορφή «απελευθέρωσης» του ωραρίου εργασίας. Ενας ακόμη, εύσχημος τρόπος ελαστικοποίησής του, κατά πώς συμφέρει τους μεγάλους εργοδότες και, μάλιστα, σε όσες μεγάλες επιχειρήσεις το «μπορούν» ή με άλλα λόγια, τους συμφέρει.

Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που τόσο κόπτεται για το 35ωρο τελευταία, μπορεί να μας πει πώς το εννοεί..;

Οι συνέπειες της «ευλυγισίας»

Κι επειδή πολλά λέγονται τις μέρες αυτές, για την ...αποτελεσματικότητα των διαφόρων μορφών μερικής απασχόλησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως αυτές εφαρμόζονται για χρόνια τώρα στην ΕΕ, αναφέρουμε ορισμένα σχετικά στοιχεία, από «Το Βήμα της Κυριακής», που κάθε άλλο παρά μπορεί να θεωρηθεί ως έντυπο με αντικοινοτικό προσανατολισμό.

Στις χώρες της ΕΕ και, ιδιαίτερα, στην Ολλανδία, στη Μ. Βρετανία, στη Γερμανία και τη Γαλλία, το 80% των προσλήψεων, στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, εντάσσεται σε μορφές προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, με συνέπεια το 27% των μισθωτών να απασχολείται, σήμερα, σε τέτοιες δουλιές. Το γεγονός αυτό, όμως, δε μείωσε - όπως όλοι γνωρίζουν και παραδέχονται και οι στατιστικές υπηρεσίες της ΕΕ - την ανεργία. (Αν, μάλιστα, θεωρηθεί άνεργος και ο μερικά άνεργος ή ο μερικά απασχολούμενος, τότε η ανεργία πολλαπλασιάστηκε.) Απογείωσε, βέβαια, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και οδήγησε ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού σε μειωμένα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Σημειώθηκε, επίσης, αρνητική εξέλιξη στη συνολική μάζα των μισθών. Στη Γαλλία, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία (από 7,8% σε 15,6%), ενώ η «πολιτική ευελιξίας στην αγορά της εργασίας» στη Μ. Βρετανία είχε αποτέλεσμα τον επταπλασιασμό του ποσοστού των αμειβομένων με αποδοχές κάτω του 40% του αντίστοιχου μέσου όρου στα τελευταία 20 έτη.

Πολιτικές παραγωγής φτώχειας

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις συνέπειες των πολιτικών «απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας», που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ. Κι έρχεται, τώρα, η κυβέρνηση να τα πλασάρει και στη χώρα μας. Και το κάνει αυτό, ενώ στην Ελλάδα - όπως γράφει και πάλι «Το Βήμα της Κυριακής» - «τα επίπεδα μισθών παραμένουν καθηλωμένα, υπό το βάρος των σφιχτών εισοδηματικών πολιτικών, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία έτη, με συνέπεια οι πραγματικοί μισθοί στη βιομηχανία να παραμένουν στα επίπεδα του 1982, ενώ οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων αντιστοιχούν στο 70% περίπου του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Παράλληλα, ο Ελληνας εργαζόμενος υποχρεώνεται να εργάζεται κατά 89% περισσότερο χρόνο για να αποκτήσει τα ίδια αγαθά σε σχέση με τον Ευρωπαίο συνάδελφό του... Σε όλ' αυτά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ το 19,5% του πληθυσμού διαβιώνει κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Πρώτες στα κέρδη

Υπάρχουν, βέβαια και μερικοί ακόμη, που ισχυρίζονται ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι απαραίτητα, ώστε να μειωθεί η τιμή της εργατικής δύναμης (εργατικό κόστος το ονομάζουν), για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και, μετά, να προχωρήσουν σε επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, κλπ.

Οπως αναφέρει, όμως και πάλι «Το Βήμα», «το συνολικό εργασιακό κόστος ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 11% την περίοδο 1990 - 1996 έναντι μείωσης 4% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν το κόστος εργασίας ήταν ο θεμελιώδης παράγοντας της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα θα έπρεπε συγκριτικά να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει...»

Εμείς, συμπληρώνοντας, να θυμίσουμε, πως δεν κατέχει, βέβαια, η Ελλάδα την πρώτη θέση στην ανταγωνιστικότητα, αλλά οι εδρεύουσες στην Ελλάδα μεγάλες επιχειρήσεις (ελληνικές και ξένες) πήραν την πρώτη θέση στην κερδοφορία...

Τα... ενημερωτικά

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΑΤΗ όπως πάντα χτες η ΝΕΤ, αναφορικά με το Νο 1 θέμα της χτεσινής ημέρας, δηλαδή τις αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προωθεί αυθαίρετα η κυβέρνηση. Εδωσε ένα ωραιότατο βήμα στον υφυπουργό Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαππα να αναπτύξει τις κυβερνητικές θέσεις!

Προφανώς, με αυτή την προβολή του θέματος εκτιμά η ανεξάρτητη κρατική τηλεόραση ότι... πληροφόρησε σφαιρικά τους τηλεθεατές της και επιτέλεσε στο ακέραιο το δημοσιογραφικό της, ενημερωτικό καθήκον.

Οχι πως μας δημιουργεί καμιά έκπληξη βέβαια, αφού το σκηνικό στην όλη υπόθεση είναι στημένο από καιρό και επιδιώκεται να παρουσιαστεί μια διαλλακτική κυβέρνηση που θέλει απλώς να συζητήσει με τα συνδικάτα για το πρόβλημά της ανεργίας.

Αντε, το πολύ, την επόμενη φορά, να μην είναι μόνον ο Χρ. Πρωτόπαπας, αλλά να έχουν και τον Χρ. Πολυζωγόπουλο εκεί, ώστε να ακουστεί και η... άλλη πλευρά.

Τώρα το γεγονός πως το... αντικείμενο της συζήτησης έτσι κι αλλιώς θα είναι το «πώς, πότε και πόσα εργασιακά δικαιώματα θα καταστρατηγηθούν», αυτό δε φαίνεται να τους απασχολεί και ιδιαίτερα!

Μόνο που... απασχολεί τους εργαζόμενους γιατί αυτοί έχουν να χάσουν από αυτή την ιστορία και έχουν να χάσουν πολλά.

Οσο γι' αυτά που λέει ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ότι δηλαδή έχουμε 500.000 άνεργους και κάτι πρέπει να τους κάνουμε, να τον πληροφορήσουμε (αν και θα έπρεπε να το ξέρει από τη θητεία του ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ) ότι... δεν τους δημιούργησαν τα συνδικάτα αυτούς τους άνεργους.

Κυβερνητικές πολιτικές τους δημιούργησαν, κι αν δεν το έχει παρατηρήσει από το 1981 το δικό του κόμμα είναι στην εξουσία με ένα μικρό διάλειμμα.

Αν το πρόβλημά του τώρα είναι στην... πρόσθεση, ας καθίσει να μετρήσει πόσες επιχειρήσεις έκλεισαν από τότε, ας αθροίσει τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν και θα του βγει το νούμερο.

Οσο για κάτι άλλα που λένε εκεί στο υπουργείο Εργασίας, ότι δηλαδή η ανεργία αυξάνεται από τη «νομοτελειακή» μείωση του αγροτικού πληθυσμού, να τους θυμίσουμε ότι άλλα λέγανε την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οτι δηλαδή, δίνουν κίνητρα στους νέους αγρότες και δημιουργούν δουλιές.

Να μη ξεχάσουμε, όμως, πως ο Χρήστος Πρωτόπαππας είχε και στα χτεσινά «Νέα» συνέντευξη. Φαίνεται έχει αναλάβει το πλασάρισμα και την προβολή των κυβερνητικών μέτρων.

Αλήθεια, πώς γίνεται και σχεδόν πάντα, την πλέον... βρόμικη δουλιά στις αντεργατικές κυβερνητικές επιχειρήσεις, την αναλαμβάνουν πρώην συνδικαλιστές..; Το 'χει η τύχη τους φαίνεται...

Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

Ηκυβέρνηση όλο αυτό το τελευταίο διάστημα παρακολουθούσε τα δάση της χώρας μας, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και δεκάδες σπίτια να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Υπουργοί περιφέρονταν στα μέτωπα των πυρκαγιών προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ρίχνοντας τα βάρη πότε στους εμπρηστές και πότε στις...«ακραίες καταστάσεις»! Κανείς τους δεν ένιωσε την ανάγκη και της ελάχιστης αυτοκριτικής. Κανείς δε στάθηκε απέναντι στον καθρέφτη, προκειμένου να αναλάβει - έστω - κι ένα μερίδιο της εγκληματικής ευθύνης. Ολα γι' αυτούς ήταν καλά καμωμένα: Και οι δασοκτόνοι νόμοι που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, και ευνοούν την ασύδοτη κερδοσκοπία με τη γη και το περιβάλλον. Και η διάλυση της δασικής υπηρεσίας. Και η απώλεια κάθε είδους συντονισμού στην καταπολέμηση των πυρκαγιών με το σχήμα πυρόσβεσης το οποίο επέλεξαν...

Πολλοί πιστεύουν ότι η ταχτική της κυβέρνησης απέναντι σε όποια καταστροφή με τη δικαιολογία των «ακραίων» φυσικών φαινομένων ξεπερνά τα όρια του εμπαιγμού. Ετσι και τώρα. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι φτηνές δικαιολογίες και τα κροκοδείλια δάκρυα, άρχισαν τα παχιά λόγια περί δήθεν πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων. Ποιας αποκατάστασης; Μα «με τα ίδια μέτρα που εξαγγέλθηκαν και για τους σεισμόπληκτους της Αθήνας», βροντοφωνάζει ανερυθρίαστα σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση!

Πρόκειται για κοροϊδία πρώτου μεγέθους, καθώς όλοι πλέον ξέρουν πως οι σεισμόπληκτοι της Αθήνας έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους. Δέκα και πλέον μήνες μετά τους σεισμούς και η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ομολογεί ότι το έργο της αποκατάστασης προχωρά με βήματα πιο σιγανά από αυτά της χελώνας. Ακόμη και οι κατεδαφίσεις των κτιρίων που έπαθαν ανεπανόρθωτες βλάβες από το σεισμό δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε κατά 50%! Κι ας μη μιλήσει κανείς για την ουσιαστική αποκατάσταση, δηλαδή την ανακατασκευή ή επισκευή των τραυματισμένων κτιρίων. Οι κάτοχοί τους συνθλίβονται στις Συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και των τιμολογίων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση και δεν καλύπτουν ούτε το 50% του πραγματικού κόστους. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: μέχρι τώρα ούτε το 5% των σεισμοπλήκτων δεν έχει καταφέρει να πάρει την περιβόητη - έστω ανεπαρκή - στεγαστική συνδρομή για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους...

Αυτή είναι λοιπόν η αποκατάσταση που υπόσχεται η κυβέρνηση τώρα και στους πυρόπληκτους. Δεν πρέπει κανείς να τρέφει αυταπάτες. Αυτοί που επλήγησαν, άλλωστε, δεν ήταν κάποιοι περιώνυμοι εφοπλιστές, τραπεζίτες ή μεγαλοβιομήχανοι - ούτε καν «επενδυτές» του Χρηματιστηρίου - για να σπεύσει η κυβέρνηση να τους αποκαταστήσει τις ζημιές στο ακέραιο και χωρίς πολλές - πολλές διατυπώσεις. Κάτοικοι κυρίως ορεινών χωριών, αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχασαν μέσα σε λίγα λεπτά το βιος τους ήταν οι άνθρωποι. Αυτούς θα σκεφτεί; Εδώ κινδυνεύουμε να χάσουμε τη «μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως ανησυχεί ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μόλις κατορθώσαμε να ανεβούμε στο τρένο της ΟΝΕ...

Δε θα πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά να παίζει το χαρτί της κοροϊδίας. Γι' αυτό - για να μην περιέλθουν και οι πυρόπληκτοι στη δυσχερή θέση των σεισμόπληκτων της Αθήνας, μόνο ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της συσπείρωσης, του αγώνα και της διεκδίκησης. Να μην αφήσουν να τους παρασύρει το απατηλό βουητό των σειρήνων. Να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί τους σαλτιμπάγκους...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Δε μασάμε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην οποία κήρυξε ο πρωθυπουργός τη χώρα για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την περασμένη Τετάρτη, ήρθαν την επόμενη μέρα και οι δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, για να κάνει πιο εμφανείς τις επιδιώξεις της κυβερνητικής κινδυνολογίας.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες - είπε - είναι μία εθνική υπόθεση και γι' αυτό το λόγο ως κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως κεκτημένο και εθνική υπόθεση πρέπει να συνδυαστούν με ένα στοίχημα για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό και τους Ελληνες και πρέπει να συνδεθούν με την ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας μας».

Σκεφτείτε λοιπόν τι εννοεί η κυβέρνηση με τις φράσεις - κλειδιά «εθνική υπόθεση», «ισόρροπη ανάπτυξη» και «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να δείτε πού το πάει. Είναι σαν να λέει στον ελληνικό λαό: Στριμωχτείτε, βάλτε τα κεφάλια μέσα, και μην αντιδράτε ούτε στη λαίλαπα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, ούτε στην εξάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, ούτε στο μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων, ούτε στο ξεπούλημα της χώρας στους αμερικανονατοϊκούς, ούτε στην εκτέλεση των έργων με απευθείας αναθέσεις, διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τους Ολυμπιακούς!

Ε, όχι. Φτάνει πια. Χορτάσαμε από τέτοιου είδους «εκσυγχρονιστικά» ψευτοδιλήμματα και δε «μασάμε»...

Η τύχη των προδοτών

Πριν 15 ή 20 χρόνια, η υπόσχεση να ζήσουν, με νέα ονόματα, πλουσιοπάροχα στις ΗΠΑ αποτελούσε τον μεγαλύτερο πειρασμό για την προσέλκυση και τη στρατολόγηση κατασκόπων από τη CIA, στην πρώην Σοβιετική Ενωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης. Σήμερα, αρκετοί απ' αυτούς καταφεύγουν ακόμη και σε μηνύσεις, ενάντια στη CIA, επειδή δεν υλοποιεί τις υποσχέσεις της. Αυτό έκανε το ζεύγος διπλωματών, που ζει στα όρια της φτώχειας στο Σιάτλ, αφού η CIA του 'κοψε την ετήσια επιχορήγηση 7 εκατ. δραχμών. Το ίδιο κατάγγειλε δημόσια ο Β. Σέιμοφ, πρώην ταγματάρχης της KGB, όταν η CIA δεν του έδωσε το 1 εκατ. δολάρια, που του είχε υποσχεθεί και αρκετοί άλλοι, όπως γράφεται σε αμερικανικά έντυπα.

Φαίνεται πως επαληθεύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ρήση ότι την προδοσία πολλοί αγάπησαν, αλλά τους προδότες κανείς...

Ο... πιλότος της αγοράς

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης στέλνουν οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας. «Πουλάμε ένα κιλό κεράσι, όσο κοστίζει μισό λίτρο εμφιαλωμένου νερού. Πρόπερσι πουλούσαμε 300 και 350 δραχμές το κιλό και τώρα παρακαλάς για να στο πάρουν 150 δραχμές το κιλό», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στο σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε τις προάλλες ο «Ρ». Κι όλ' αυτά, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στις 170-180 δραχμές, ενώ την ίδια στιγμή τα κεράσια πουλιούνται προς 450 δραχμές το κιλό και ακόμη παραπάνω στα μανάβικα των μεγάλων αστικών κέντρων. Και δεν ξέρεις, αν τρως κεράσι από την Πέλλα ή κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδας, ή εισαγόμενα κεράσια από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία, όπου, για διάφορους ευνόητους λόγους, οι μεγαλέμποροι τα αγοράζουν σε ακόμη περισσότερο εξευτελιστικές τιμές απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Η πολιτική και λογική της «ελεύθερης αγοράς» και της «παγκοσμιοποίησης» σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Κανείς, όμως, εκ των κυβερνώντων δε λέει πώς θα επιβιώσουν οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας; Κανείς δε λέει τι θα γίνει, αν αύριο προστεθούν κι αυτοί στους αναζητούντες εργασία στις μεγάλες πόλεις, δηλαδή στους ανέργους; Κανείς δε λέει τίποτε ουσιαστικό για τη συνεχιζόμενη ερήμωση της υπαίθρου, την όλο και μεγαλύτερη εισαγωγή προϊόντων, κυρίως αγροτικών και για τόσα άλλα.

Προφανώς, τα έχουν «ακουμπήσει» όλα στον αυτόματο πιλότο της «αγοράς»...

Οι απόκληροι της Βομβάης

Associated Press

Μια μικρή μόνο εικόνα της καταστροφής φανερώνει η διπλανή φωτογραφία. Ο τόπος είναι μια από τις παραγκουπόλεις της Βομβάης, της μεγαλύτερης πόλης της Ινδίας, της πόλης των 12 εκατομμυρίων κατοίκων και της αμέτρητης φτώχειας.

Την περασμένη Τετάρτη, το βράδυ, η επίμονη και ραγδαία βροχή των μουσώνων προκάλεσε την κατάρρευση ενός ολόκληρου λόφου, στις ανατολικές φτωχο-συνοικίες της πόλης, θάβοντας ανθρώπους, ζώα και παράγκες κάτω από τόνους λάσπης. Δεκάδες ήταν οι καταγραμμένοι νεκροί και άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων, για τους οποίους δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, πλέον, αφού έχουν αναλάβει δράση οι μπουλντόζες, εδώ και μέρες...

Αλλωστε, ποιος υπολογίζει τις ζωές μερικών καταφρονεμένων στη σύγχρονη κοινωνία της «παγκοσμιοποίησης» και των «νόμων της αγοράς», όταν, μάλιστα, τα εργατικά χέρια υπάρχουν εν αφθονία; Περισσότεροι από 1.000 νέοι άνθρωποι συρρέουν κάθε μέρα στη Βομβάη, καθώς η ζωή στο χωριό δεν προσφέρει την παραμικρή ελπίδα, ενώ οι συνδεόμενες με το μεγάλο αστικό κέντρο αυταπάτες διατηρούν ακόμη κάποια λάμψη...

Οι σύγχρονες... κοινωνικές πολιτικές

Τι κάνει μια δημοτική αρχή, όταν δεν έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, για να ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική; Τη λύση στο πρόβλημα την έχει δώσει ήδη η κυβέρνηση κι απ' ό,τι φαίνεται ο δήμαρχος Τρικάλων την έχει αφομοιώσει πολύ καλά. Προσανατολίζεται, λοιπόν, στην επιβολή χαρατσιού στους δημότες της πόλης, το οποίο θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται, η δημοτική αρχή θα τα διαθέτει για την εξυπηρέτηση κοινωνικών - φιλανθρωπικών σκοπών και για την ικανοποίηση αιτημάτων διαφόρων ιδρυμάτων και συλλόγων της πόλης.

Οπως καταλαβαίνετε, οι λογικές και οι μέθοδοι αυτές είναι οι πλέον... σύγχρονες στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και... αναβαθμίζουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσοι πιστεύετε ότι το κράτος και οι κυβερνώντες, ήδη, μαζεύουν πάρα πολλά από τους εργαζομένους και τα ανακατανέμουν προς όφελος των εχόντων και κατεχόντων, δυστυχώς είσαστε αμετανόητα αναχρονιστές και πρέπει να εκσυγχρονιστείτε το γρηγορότερο.

Μα πώς θα βαδίσουμε μέσα στην ΟΝΕ, αν δεν πληρώσουμε ακόμη περισσότερα... Εδώ, απλώς, στην πρώην ΕΟΚ και νυν ΕΕ ήμασταν μέχρι χτες και μας κόστισε ο κούκος αηδόνι...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πανεργατικό μέτωπο πάλης

Στη... λαιμητόμο της υπερεκμετάλλευσης τα εργατικά δικαιώματα. Δεν είναι υπερβολή αυτή η εκτίμηση, μετά τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για γενίκευση της πλήρους ελαστικοποίησης του εργάσιμου χρόνου, (διευθέτησή του ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, ωρομίσθιο κλπ.), την απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών για αύξηση των θέσεων εργασίας.

Κύκλοι της κυρίαρχης τάξης, διάφοροι αναλυτές, κυβερνητικά στελέχη, φροντίζουν για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προκειμένου οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις ενάντια στην εργατική τάξη να επιβληθούν είτε ως μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας, αφού θα δώσει ώθηση στην οικονομία, είτε ακόμη και ως αναγκαίο προσωρινά κακό, αφού βελτιώνοντας την οικονομία θα βελτιώνει και τη ζωή της εργατικής τάξης. Τα σφυριά όμως χτυπάνε όλα στο ίδιο αμόνι, αυτό της διασφάλισης και παραπέρα ανάπτυξης των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ετσι ήρθε ένα περιστατικό πολύ γρήγορα να αποκαλύψει ότι η επίθεση είναι πολύ πιο σκληρή απ' ό,τι φαίνεται. Αυτό βεβαίως από τη σκοπιά τμημάτων της άρχουσας τάξης, αφού η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, μετά τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, βγαίνει επιθετικότατα, απαιτώντας πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των Τραπεζών, και θεσμοθέτηση της 24ωρης λειτουργίας τους. Ενώ οι βιομήχανοι, μέσω του ΙΟΒΕ, απαιτούν μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα (μείωση μισθών, κόψιμο επιδομάτων, αδειών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ως και κατάργηση της μονιμότητας), γιατί η ευνοϊκότερη θέση τους απ' αυτήν του ιδιωτικού, δε διευκολύνει την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων σ' αυτόν.

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο. Δεν μπορεί η εργατική τάξη να τα αντιμετωπίζει μόνο ως επιμέρους μέτρα αφαίρεσης κάποιων κατακτήσεων, αλλά ως μια πολιτική γενικευμένης επίθεσης στα βασικά δικαιώματα, στην ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης, στην τιμή της εργατικής δύναμης. Οι καπιταλιστές βεβαίως, επιτίθενται διεκδικώντας τα πλείστα. Διεξάγουν από τη σκοπιά τους ταξική πάλη για να φέρουν το αποτέλεσμα που επιδιώκουν για τα συμφέροντά τους. Το ίδιο όμως απαιτείται και από την εργατική τάξη.

Ηεμφάνιση αντίθεσης με τα μέτρα από την ΠΑΣΚΕ, από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ηγεσιών, θα είχε αντίκρισμα αν είχε πραγματική βάση. Αλλά το ζήτημα που προβάλλεται, ότι πρώτα κάνεις «διάλογο» και μετά παίρνεις αποφάσεις, είναι κάλπικο, αφού ήδη πηγαίνει σε συνάντηση με την κυβέρνηση, Αλλωστε ο νόμος 2639/98 που άνοιξε το δρόμο για τη θεσμοθέτηση της κατάργησης του σταθερού εργάσιμου χρόνου, μετά τον «κοινωνικό διάλογο» πέρασε, αν και ήταν από πριν γνωστό το περιεχόμενό του. Το δεύτερο σημαντικό τους επιχείρημα για το 35ωρο, δεν απαντά στο συνολικό ζήτημα του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, στο σταμάτημα των απολύσεων, στην πλήρη κοινωνική ασφάλιση, στην προστασία των ανέργων, στην αύξηση των μισθών, στη μη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κλπ.

Για την εργατική τάξη, ένας δρόμος υπάρχει. Ενιαίο πανεργατικό μέτωπο για ακύρωση αυτών των αποφάσεων πριν γίνουν νόμος του κράτους. Η συσπείρωση συνδικάτων, συνδικαλιστών, στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος της εργατικής τάξης, το ΠΑΜΕ, η ανάπτυξη πολύμορφων δραστηριοτήτων σε κάθε τόπο δουλιάς και η κοινή πάλη ενάντια σ' αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, η ενότητα δράσης όλης της εργατικής τάξης, μπορούν να εμποδίσουν και να ακυρώσουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Η αρχή μπορεί να γίνει με την επιτυχία των πρώτων αγωνιστικών αντιδράσεων Τετάρτη και Πέμπτη. Ολα τα σφυριά μας λοιπόν ενάντια στις αντεργατικές κυβερνητικές αποφάσεις, όλα για την επιτυχία των πρώτων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και όσων θα επακολουθήσουν.

Οι άρπαγες

Ο,τι χρόνια

μου ανήκει,

να το «φαν»

ζητούν

οι «λύκοι»,

να το κλέψουν

να τ' αρπάξουν

πιο πολύ

να μ' αφαιμάξουν!

***

Και ψηφίζουν

νέα «μέτρα»,

στο λαιμό

μου δένουν πέτρα,

και μου βάζουν

αλυσίδες

οι αισχροί,

οι μπαταξήδες!

***

Μπρος, λοιπόν,

όλοι στους δρόμους

για τα «μέτρα»

για τους «νόμους»

τη γροθιά ψηλά

και πάλη

δεν υπάρχει

λύση άλλη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ