Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δημοσιογραφία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το ΚΚΕ, επιτέλους, κατέστησε σαφές ότι στο συγκεκριμένο θέμα της αναγραφής ή όχι του θρησκεύματος συμφωνεί μεν με την κυβέρνηση, δε θέλει όμως να συμπαραταχτεί μαζί της. Και θυμήθηκε τη σύμβαση Σένγκεν».

Αυτά γράφει στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» η Ντόρα Νταϊλιάνα, όντας, όπως πάντα, κυβερνητικότερη της κυβέρνησης. Αρα, δεν κάνει αντικειμενική δημοσιογραφία. Κάνει κυβερνητική προπαγάνδα. Πρώτον, γιατί η θέση του ΚΚΕ και στο συγκεκριμένο θέμα ήταν σαφέστατη από την πρώτη στιγμή και ειπώθηκε δημόσια σε όλους τους τόνους. Αυτό η κ. Νταϊλιάνα όφειλε να το γνωρίζει. Αν το γνωρίζει και παρ' όλα αυτά γράφει τα παραπάνω, είναι διπλά κατακριτέα. Αν δεν το γνωρίζει, είναι και πάλι κατακριτέα, διότι κρίνει δίχως να γνωρίζει. Δεύτερον, το ΚΚΕ δε θυμήθηκε προχτές στη Βουλή τη σύμβαση Σένγκεν. Την κατήγγειλε και πάλι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της και συνέχισε να την καταγγέλλει και όταν προέκυψε το ζήτημα με τις νέες ταυτότητες. Πάλεψε και παλεύει εναντίον της. Αρα, εξ αντικειμένου δεν μπορούσε να ταυτιστεί με την κυβέρνηση.

Κυρία Νταϊλιάνα, για τη δική σας αξιοπιστία, καλό είναι να παρακολουθείτε τις θέσεις του ΚΚΕ. Και να τις διαβάζετε καλά. Για να μην εκτίθεστε...

Ούτε λέξη

Ρεπορτάζ για την προχτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ η χτεσινή «Αυγή» είχε, αλλά για την αποχώρηση από την ΠΑΣΚΕ του Αλέξη Τσώλη, μέλους της διοίκησης, πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και παλιού συνδικαλιστή, ούτε λέξη. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, βέβαια, ότι αν είχε αποχωρήσει από το ΠΑΜΕ ένας κομμουνιστής συνδικαλιστής, θα γινόταν πρωτοσέλιδο θέμα και θα αποτελούσε αφορμή, για νέο σίριαλ ρεπορτάζ και αναλύσεων, περί της... κρίσης στο ΚΚΕ, κλπ., κλπ..

Σημειώνουμε το γεγονός, για όσους καλόπιστους έχουν ακόμη αμφιβολίες, για το χαρακτήρα και τους στόχους της εντεινόμενης τελευταία επίθεσης, ενάντια στο ΚΚΕ.

Το νοσοκομείο δεν είναι σπίτι

Καταπληκτική ήταν η απάντηση που έδωσε χτες η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, όταν ρωτήθηκε απ' το «Σκάι» γιατί δε λειτουργούν 50 κλιματιστικά στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Ε, λοιπόν η υφυπουργός τα έριξε σε κάποιους που αντιδρούν για να μην περάσουν οι αποφάσεις, με τις οποίες θα άλλαζαν οι πίνακες, για να «κρατήσουν» τα κλιματιστικά! Εντελώς άτυχο ήταν και το παράδειγμα που έφερε η υφυπουργός όταν προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα, γιατί είναι χωρίς κλιματισμό περίπου τα μισά κρεβάτια των νοσοκομείων. «Φέρνω για παράδειγμα το σπίτι μου, που δεν είχα όλα τα δωμάτια με κλιματισμό. Φέτος έχω ένα του χρόνου θα έχω δύο και του αντιχρόνου όλο το σπίτι μου κλιματισμένο».

Η υφυπουργός ξέχασε το εξής απλό - αλλά βασικό: Οτι το νοσοκομείο δεν είναι σπίτι. Οσον αφορά δε τη σταδιακή κάλυψη των νοσοκομείων με κλιματιστικά, όλοι οι προκάτοχοί της επαναλάμβαναν τα ίδια απ' το 1987, που εμφανίστηκε ο πρώτος μεγάλος καύσωνας. Αν, δηλαδή, χρησιμοποιήσουμε το δικό της παράδειγμα, θα είχε κλιματίσει από τότε ολόκληρο το σπίτι της, τέσσερις φορές...

Η συνάντηση

Εντάξει, το σενάριο που προέβλεπε... τυχαία συνάντηση του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, στους κήπους της πρεσβευτικής κατοικίας του Ν. Μπερνς, στη διάρκεια της προχτεσινής δεξίωσης, ήταν πολύ... τολμηρό. Εγινε, όμως, συνάντηση αρχιεπισκόπου και υπουργού Δικαιοσύνης, στη διάρκεια της οποίας συνομίλησαν και αλληλοασπάστηκαν εγκαρδίως.

Να υποθέσουμε, ότι στην επικείμενη, καθιερωμένη δεξίωση του πρωθυπουργού, για την επέτειο της μεταπολίτευσης, θα υπάρξει και η... τυχαία συνάντηση με τον κ. Χριστόδουλο ή ν' αρχίσουμε να ψάχνουμε το ημερολόγιο, για τις επόμενες κοσμικές εκδηλώσεις;

Μέχρι πότε θα μπορούν;

Associated Press

Στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, στις 21 έως 23 του Ιούλη, πρόκειται να γίνει η καθιερωμένη σύνοδος των «G 8» και όπως βλέπετε και στη διπλανή φωτογραφία, οι ιαπωνικές δυνάμεις καταστολής - 7.500 άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας και των ειδικών δυνάμεων θα χρησιμοποιηθούν - προετοιμάζονται πυρετωδώς για να αντιμετωπίσουν τις αναμενόμενες λαϊκές εκδηλώσεις, ενάντια στην πολιτική της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Και, μπορεί για την ώρα, να καταφέρνουν - στον ένα ή άλλο βαθμό - να αντιμετωπίζουν τους διαδηλωτές. Το κύμα, όμως, της παγκόσμιας αγανάκτησης και κατακραυγής συνεχώς μεγαλώνει και όλο και μεγαλύτερες μάζες εργαζομένων εντάσσονται στα μέτωπα της πάλης και του αγώνα. Εχουν, άραγε, την εντύπωση, ότι θα μπορούν με τις μεθόδους της βίας και της καταστολής να επιβάλουν πάντοτε το νόμο και την τάξη τους;

Τα εκσυγχρονιστικά

ΛΥΠΗΡΟ είναι το γεγονός πως συζητάμε το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες την ώρα που η Ελλάδα μπαίνει στην ΟΝΕ, είπε προχτές στη Βουλή η Βάσω Παπανδρέου, τοποθετούμενη ως αρμόδια υπουργός για το θέμα!

Εκσυγχρονίστρια μέχρι το κόκαλο, βλέπετε, είναι στοχοπροσηλωμένη στην προώθηση του εκδημοκρατισμού και της προόδου της ελληνικής κοινωνίας...

Βέβαια, απέφυγε επιμελώς, να πει τι σόι εκδημοκρατισμός και πρόοδος είναι ο ατομικός ηλεκτρονικός κωδικός, που θα συνοδεύει το καινούριο, ενιαίου τύπου, δελτίο αναγνώρισης της κοινότητας.

Ολα κι όλα, όμως, βήμα εκσυγχρονισμού είναι κι αυτό. Πρέπει να της το αναγνωρίσουμε. Πού ακούστηκε, να φακελώνεις τον κόσμο, με τις παλιές μεθόδους στον αιώνα των ηλεκτρονικών υπολογιστών...

Από την άλλη, όμως, πρέπει να σημειώσουμε, πως είναι εξίσου... λυπηρό να μπαίνουμε στην ΟΝΕ και να μη συζητάμε καν για το τι πρόκειται να πληρώσει γι' αυτό ο ελληνικός λαός και το τι πρόκειται να του συμβεί;

Διότι αν η κυβέρνηση θέλει να μιλήσουμε σοβαρά, ας μας πει, για παράδειγμα, τι σκέφτεται να κάνει με το ασφαλιστικό από Σεπτέμβρη όπως λέει και τι αλλαγές σχεδιάζει για τους εργαζόμενους μια και... μπήκαμε στην ΟΝΕ;

Αλλα φαίνεται ότι οι εκσυγχρονιστές θεωρούν ως μόνη «σοβαρή» συζήτηση που μπορεί να γίνει σε αυτή τη χώρα, τα υμνολόγια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και γενικώς τις φιέστες που διοργανώνουν από εδώ και από εκεί για την όλη υπόθεση.

ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ «Ξενοκράτη» από χτες η χώρα και ας ελπίσουμε να μην καεί ό,τι έχει απομείνει από τα ελληνικά δάση λόγω καύσωνα και άπνοιας. Γιατί βέβαια, έτσι που τα έχει καταφέρει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μόνο στην τύχη μπορεί κανείς να βασίζεται για κάτι τέτοιο. Ισως και στην αυτοθυσία των πυροσβεστών.

Βέβαια, το αρμόδιο υπουργείο έχει άλλες ασχολίες αυτή την περίοδο, όπως π.χ. να μελετά τις αμερικανικές προτάσεις για νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο και γενικώς τις αμερικανικές συμφωνίες «αστυνομικής συνεργασίας», μαζί με τα «αιτήματα» ανάληψης της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Είναι σίγουρο ότι συντομότατα θα δούμε τα αποτελέσματα της «Μελέτης» που γίνεται. Μια και αυτή η κυβέρνηση όταν πραγματικά θέλει να κάνει κάτι, μπορεί να το κάνει σε χρόνο ρεκόρ.

Αλλωστε, φροντίζουν γι' αυτό και οι «σύμμαχοί» μας. Κάθε λίγο και λιγάκι, κάποιο... τρομοκρατικό ρεπορτάζ βλέπει το φως της δημοσιότητας, σε κάποιο... έγκυρο και μεγάλο έντυπο του εξωτερικού, συνοδευόμενο συνήθως και από διάφορες απειλές...

Φωνάζει ο κλέφτης...

Οτι το ΚΚΕ «τώρα ανακαλύπτει τους κινδύνους του 2004», γράφει η «Κυριακάτικη Αυγή» σε άρθρο της με τίτλο «Οι μεταμορφώσεις του ΚΚΕ». Ο συντάκτης του άρθρου σε μια προσπάθεια να «αποδείξει» ότι «το ΚΚΕ περνά μια μακρά φάση πολιτικής μετάλλαξης» φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι την περίοδο της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων, «το ΚΚΕ είχε συνταχθεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». Αυτά γράφει η «Αυγή», διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα. Το άρθρο δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, καθώς αποτελεί μια συρραφή «ερμηνειών» του συντάκτη για τις θέσεις του ΚΚΕ.

Ασφαλώς και ο συγκεκριμένος συντάκτης γνωρίζει τις θέσεις και τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ για το μεγάλο αυτό θέμα. Αλλωστε, η επιλεκτική χρήση κάποιων φράσεων και προτάσεων, στις οποίες στηρίζει τη διαστρέβλωσή του, αποδεικνύει ακριβώς ότι διαθέτει τα απαραίτητα κείμενα. Γιατί, λοιπόν, αυτή η πλήρης διαστρέβλωση;

Οποιος είναι με την πλάτη στον τοίχο, δεν έχει παρά να σκεφτεί πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», φαίνεται ότι σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι της «Αυγής». Γιατί, αν κάποιος έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ο Συνασπισμός. Αυτήν ακριβώς τη «μεταμόρφωση» επιχειρεί να καλύψει η «Αυγή» (και δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε ως απάντηση στην Ημερίδα που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ την προηγούμενη Πέμπτη και η οποία ομολογουμένως, τόσο από άποψη συμμετοχής εκπροσώπων φορέων, όσο και από τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία).

Για να εξηγούμαστε:

Την περίοδο της διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων ο Συνασπισμός ήταν ριζικά αντίθετος με την ανάληψή τους, λέγοντας ότι θα προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή. Την ίδια περίοδο το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας τα περί εμπορευματοποίησης των αγώνων, κερδοσκοπίας από τα έργα, περιβαλλοντικής καταστροφής, οικονομικής επιβάρυνσης του ελληνικού λαού, κλπ. τόνιζε ότι «η λύση δε βρίσκεται στην άρνηση ή κατάργηση των αγώνων, αλλά στην οργάνωση του λαϊκού μετώπου», για να αντισταθεί «σε κάθε προσπάθεια χρησιμοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων για πολιτικά και άλλα οφέλη της άρχουσας τάξης» και έθετε συγκεκριμένους στόχους πάλης.

Από την ανάληψη των αγώνων και μετά, κύλησε χρόνος. Και η εναντίωση του Συνασπισμού μετατράπηκε σε ΣΥΝαίνεση. Ο ίδιος ο Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε σχετική Ημερίδα που διοργάνωσε ο Συνασπισμός δήλωνε: «Κι εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ που ήμασταν αντίθετοι με τη διεκδίκηση, αφ' ης στιγμής ανατέθηκε η διοργάνωση στην Ελλάδα, είπαμε ότι αυτή η επιχείρηση πρέπει να πετύχει, αλλά με σωστούς σχεδιασμούς». Και ανάλωσε την ομιλία του σε κριτική της κυβέρνησης όσον αφορά τους χειρισμούς, την «πρωτοφανή συγκέντρωση ευθυνών και αρμοδιοτήτων σε έναν πολύ στενό κύκλο ανθρώπων γύρω από τον πρωθυπουργό», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υποβάθμιση από την κυβέρνηση της προσφερόμενης συναίνεσης, καθώς και στην καθυστέρηση που παρατηρείται.

Είναι προφανές ότι αυτού του είδους η προσέγγιση αφήνει στο απυρόβλητο το μέγα θέμα των αντιδραστικών αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ανατροπή εργασιακών σχέσεων, ένταση και νομιμοποίηση της κρατικής βίας και καταστολής με πρόσχημα την ασφάλεια, παράδοση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στο μεγάλο κεφάλαιο, μετατροπή της Αθήνας σε κοσμοπολιτικό κέντρο, ένταση της εμπορευματοποίησης κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. ).

Ας απαντήσει, λοιπόν, σε αυτά τα ουσιαστικά ζητήματα η «Αυγή» αντί να κάνει το άσπρο - μαύρο. Με τέτοιου είδους «επίθεση» είναι σαν τον κλέφτη που φωνάζει για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Θέλει και κίνημα Παιδείας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ξέρετε τι κυρίως λείπει σήμερα και, όχι μόνο δε λύνονται τα προβλήματα της Παιδείας, αλλά πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο; Λείπει «ένα κίνημα Παιδείας από την ελληνική κοινωνία», όπως συνέβαινε πάντα στο παρελθόν, όπου «οι μεγάλες στιγμές αυτού του τόπου ταυτίστηκαν με τα μεγάλα κινήματα Παιδείας». Οι εκτιμήσεις ανήκουν στον υπουργό Παιδείας και ειπώθηκαν προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Και, ίσως, αναρωτηθείτε, βέβαια, δεν άκουσε τίποτε ο υπουργός, για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών τα τελευταία χρόνια; `Η, μήπως, θεωρεί πως οι κινητοποιήσεις αυτές, όπως και αρκετές άλλες, εκπαιδευτικών, εργαζομένων και γονέων, είναι αρκετά μικρότερες των απαιτήσεων της εποχής μας; Οχι, βέβαια. Και καλά γνωρίζει ο κ. Ευθυμίου τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και το μόνο που δε θέλει, είναι να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το σημερινό κίνημα Παιδείας. Οταν αναφέρεται στο απαιτούμενο - κατά τη γνώμη του - κίνημα Παιδείας, εννοεί, πρώτα και κύρια, ένα κίνημα που θα είναι προσανατολισμένο και υποταγμένο στα αντιεκπαιδευτικά πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής.

Μη στενοχωριέστε, κ. υπουργέ. Να είστε σίγουρος ότι το κίνημα της Παιδείας θα δυναμώνει καθημερινά. Αλλωστε, η πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία μετέχετε, φροντίζει να δίνει καθημερινά μπόλικες γι' αυτό αιτίες.

Τι άλλο, ακόμη...

Δε λέμε, η ζέστη των τελευταίων ημερών είναι μεγάλη και οι συνθήκες στα σεισμόπληκτα κοντέινερ, ιδιαίτερα σε όσα δεν έχουν τοποθετηθεί κλιματιστικά, έχουν γίνει κυριολεκτικά απάνθρωπες. Η ζέστη, όμως, θα υποχωρήσει και ακόμη κι αν επανέλθει, πάλι θα περάσει. Τα κοντέινερ, όμως, θα παραμείνουν, ως μοναδική διέξοδος στέγης, για χιλιάδες οικογένειες. Και μπορεί, η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της κατακραυγής, να έσπευσε την τελευταία στιγμή, στην τοποθέτηση κλιματιστικών, αλλά δεν κάνει απολύτως τίποτε, για τη ριζική αναμόρφωση της γενικότερης πολιτικής της, σχετικά με την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Και αυτό, παρότι είναι ολοφάνερο στους πάντες, πλέον, το μεγάλο φιάσκο, στο οποίο έχει οδηγήσει. Ενα φιάσκο, όμως, που έχει σημαντικότατες και σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες, αφού δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σεισμοπλήκτων δε βλέπουν το παραμικρό φως μπροστά τους.

... περιμένει η κυβέρνηση;

Θυμίζουμε τα τελευταία σχετικά στοιχεία, όπως είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας: Δέκα ολόκληρους μήνες μετά τον σεισμό του περασμένου Σεπτέμβρη και μόνον 8.077 αιτήσεις για επισκευές ή ανακατασκευές έχουν υποβληθεί στα ΤΑΣ και τα ΓΑΣ. Αριθμός που αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5% των ιδιοκτητών ακινήτων που έπαθαν σοβαρές ζημιές και ανέρχονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε 107.200 άτομα. Αν, μάλιστα, λογαριάσουμε με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί, τότε το ποσοστό αυτό πέφτει στο 3,2%, αφού μόνο 3.499 αιτήσεις έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.

Κι όπως καταλαβαίνετε, βέβαια, τα παραπάνω οικτρά αποτελέσματα δεν οφείλονται στην αδιαφορία των σεισμοπλήκτων ή κάποιον άλλο παρόμοιο λόγο. Οι άνθρωποι καίγονται να αποκαταστήσουν τη ζωή τους, στοιχειωδώς τουλάχιστον. Πώς, όμως, να γίνει αυτό, όταν οι κυβερνητικές αποφάσεις θεσμοθετούν μειωμένα τιμολόγια, που καμιά σχέση δεν έχουν με το πραγματικό κόστος, ενώ μια απέραντη και δαιδαλώδης γραφειοκρατία περιμένει όποιον, ενδεχομένως, δε λογαριάσει τον προηγούμενο παράγοντα και αποφασίσει να ξαναφτιάξει το σπίτι του, πληρώνοντας έστω από την τσέπη του.

Ολ' αυτά είναι πολύ καθαρά και αδιαμφισβήτητα πλέον. Τι περιμένει, λοιπόν, η κυβέρνηση και δεν προχωρά αμέσως στη ριζική αναθεώρηση των συγκεκριμένων μέτρων αποκατάστασης; Μήπως, νομίζει ότι θα... ξεχάσουν οι σεισμόπληκτοι τα σοβαρότατα προβλήματά τους;

Διαδήλωση κατά της υπερεκμετάλλευσης

Associated Press

Τα προϊόντα της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό. Βλέπετε, η πολυεθνική εσωρούχων «Τράιουμφ Ιντερνάσιοναλ» ξοδεύει τεράστια ποσά για τη διαφήμιση και την προώθηση των προϊόντων της. Συγκριτικά, μικρότερα ποσά ξοδεύει για την παραγωγή τους, αφού κατασκευάζει, κατά κανόνα, τα προϊόντα της σε χώρες όπου τα μεροκάματα βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Μία απ' αυτές είναι και οι Φιλιππίνες, όπου οι εργάτριες και οι εργάτες του εκεί εργοστασίου της πολυεθνικής πραγματοποίησαν, προχτές, διαδήλωση στους δρόμους της Μανίλας, μετά την άρνηση της εταιρίας να αποδεχτεί το αίτημά τους, που ήταν αύξηση ενός όλο κι όλο δολαρίου. Κι όπως φανερώνει η φωτογραφία, δεν έλειπε από τη διαδήλωση ούτε η ζωντάνια, ούτε η πρωτοτυπία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δε φταίει απλά ο καύσωνας

Αποτελεί καθεστώς πλέον στην κυβερνητική τακτική, κάθε φορά που η χώρα πλήττεται από πλημμύρες, καύσωνα ή πυρκαγιές, να μεταθέτει τις ευθύνες της, είτε στην έκταση του «φαινομένου», είτε στους άλλους φορείς της δημόσιας διοίκησης. Το είδαμε με τους σεισμούς και τις πυρκαγιές, το ζούμε και τώρα με τον καύσωνα.

Η κυβέρνηση πάντα λαμβάνει μέτρα - ισχυρίζεται - αλλά είτε δεν τα εκτελούν σωστά οι εντολοδόχοι, συνήθως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προέκταση του κράτους σηκώνει το βάρος της «ανικανότητας», είτε το φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι απρόβλεπτο. Λες και η χώρα μας έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με τη φύση που να λέει ότι της χαρίζει μόνο τις ομορφιές της και όχι τις «εκρήξεις» της, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι συνέπεια και της πολιτικής που ασκείται. Για παράδειγμα, αν έχεις «φροντίσει» να καταστρέψεις και να τσιμεντοποιήσεις τους χώρους πρασίνου, τότε ναι, η ζέστη θα γίνει πιο εύκολα καύσωνας.

Ομως, πάντα, τούτη η κυβέρνηση παίρνει εκ των υστέρων «μέτρα». Κι ας πρέπει να προλαμβάνει. Αλλά αυτό, απαιτεί πάνω απ' όλα μια πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο. Μια πολιτική που θα επιβάλλει την ασφάλεια και τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στους χώρους δουλιάς. Και δε θα «έρχεται» τώρα, όπως κάνει αυτές τις ζεστές μέρες, να ζητήσει - ούτε καν να ελέγξει - μέτρα στα χαρτιά. Μια πολιτική που θα επιβάλλει τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας στα νοσοκομεία - κάτι για το οποίο πληρώνουν αδρά οι ασφαλισμένοι. Και δε θα έρχεται τώρα να διαπιστώσει τις ελλείψεις σε κλιματιστικά. Με λίγα λόγια, μια πολιτική που θα έχει επιβάλει ως καθεστώς, ως καθημερινή και αυτονόητη λειτουργία, τις κατάλληλες, δηλαδή τις καλύτερες, συνθήκες ζωής για το λαό, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δυσμενείς συνθήκες ζωής γενικότερα, για τους πολλούς. Στους χώρους δουλιάς και μάλιστα σε επίπονα επαγγέλματα - οικοδόμοι, εργάτες, ναυτεργάτες - η κατάσταση είναι αφόρητη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα μέτρα που προβλέπονται δεν εφαρμόζονται, ενώ δε λειτουργούν καν Επιθεωρήσεις Εργασίας. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «ξεμπέρδεψε» με τη σύνταξη μιας εγκυκλίου για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τον καύσωνα.

Στους οικισμούς των σεισμοπαθών, πολλές οικογένειες ζουν πραγματικά σε καμίνια. Η κυβέρνηση φρόντισε και γι' αυτό να βρει εξιλαστήρια θύματα: Τους δήμους, επειδή δεν τοποθέτησαν, λέει, έγκαιρα κλιματιστικά. Για να καλύψει με τον τρόπο αυτό τη δική της, ουσιαστικά, αδιαφορία, όταν ενέκρινε μόλις τέσσερις μέρες πριν τον καύσωνα την προμήθεια και εγκατάσταση των κλιματιστικών από τους Δήμους, οι οποίοι βέβαια δεν έχουν λάβει χρήματα. Οταν, με δική της αποκλειστική ευθύνη, οι σεισμοπαθείς βρίσκονται ακόμα σε αυτά τα κλουβιά, αφού οι υποτιθέμενοι ευνοϊκοί όροι δανειοδότησης ή επιδότησης για την αγορά και ενοικίαση σπιτιού, αποδείχτηκαν εξαιρετικά δυσμενείς.

Στα νοσοκομεία, οι ασθενείς ανακουφίζονται με ανεμιστήρες, αφού μόλις το 50% των κρεβατιών των Λεκανοπεδίου κλιματίζονται. Από το 1987 ακόμη, οι κυβερνήσεις υπόσχονται τη σταδιακή κάλυψη του συνόλου των αναγκών σε κλιματιζόμενα δωμάτια.

Ηλεγόμενη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, που προβάλλεται αυτές τις μέρες, δεν αποτελεί λοιπόν, παρά μια λειψή προσπάθεια εφαρμογής για όσα έχουν πληρώσει και δικαιούνται οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι. Οι κυβερνητικές υποσχέσεις και μεταθέσεις ευθυνών είναι η επιβεβαίωση της εγκατάλειψης από την πολιτική της της αντιμετώπισης των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, αφού σκοπός της είναι η εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Καταυλισμοί

Αλλα τους λέγαν

οι ταγοί

πριν από δέκα

μήνες,

σπίτια τους τάζαν

«άνετα,

με κήπους

με πισίνες»

και τελικά

τους στοίβαξαν

μέσα

στις λαμαρίνες!

***

Αλλα τους λέγαν

οι ταγοί

και δες

τι έχει γίνει,

τους έχουν

μέσα στα «κουτιά»,

που είναι

σαν καμίνι,

μα πότε μπέσα

είχανε

αυτοί

οι θεατρίνοι!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ