Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο αληθινός φόβος τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Τον αληθινό φόβο της κυβέρνησης, αλλά γενικότερα του μαύρου αντιλαϊκού μετώπου, εξέφρασε ο εκπρόσωπός της όσον αφορά τους αγώνες των εργαζομένων για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης. «Μεμονωμένες απεργιακές κινητοποιήσεις θα μπορούσαμε να περιμένουμε και μπορούμε να περιμένουμε... Είναι λογικό όταν κάποια επιδόματα θίγονται κάποιοι θα αντιδράσουν, αυτό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα να μην υπάρχει γενικευμένη αναταραχή»..., τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στον «Φλας». Η τοποθέτηση αυτή δείχνει, από την ανάποδη, ποια πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων. Οι μεμονωμένες κινητοποιήσεις γύρω από επιμέρους αιτήματα δεν ανησυχούν στο ελάχιστο την κυβέρνηση, ακριβώς γιατί είναι «ακίνδυνες» και εύκολα «αφομοιώσιμες». Εκείνο που φοβάται είναι ο γενικός ξεσηκωμός, η συνένωση όλων των απεργιακών αγώνων των εργαζομένων σε ένα ορμητικό ποτάμι, κάτω από μία σημαία που γράφει καθαρά ότι «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και ένα εξίσου καθαρό στόχο, την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Είναι στο χέρι των εργαζομένων να κάνουν τους φόβους των κυβερνώντων ζωντανό εφιάλτη.

Κρύβουν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων

Να λοιπόν που κάποιοι αστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Πάσχος Μανδραβέλης της «Καθημερινής», με αφορμή τα αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός λένε ότι «οι περικοπές αποδοχών στο δημόσιο τομέα, δεν είναι τομή, είναι τιμωρία», ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζονται και άδικα! Εννοώντας ότι, για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έπρεπε να... τιμωρηθούν λιγότερο και να υπάρξει ένας διαφορετικός «εξορθολογισμός» στους μισθούς τους, τα επιδόματα, τις ενισχύσεις, τις υπερωρίες, επειδή, όπως λέει ο συγκεκριμένος, «το κράτος δεν ξέρει τι πληρώνει». Από το μυαλό του δημοσιολόγου είναι αδύνατο να περάσει η σκέψη ότι πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο για τα ελλείμματα, αφού η κρατική χρηματοδότηση προς αυτό τα δημιουργεί. Ετσι μιλά για «τιμωρία» με «άδικα μέτρα» συγκαλύπτοντας την ταξική ουσία του ζητήματος, ότι την πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι, ενώ απαιτεί και «εξορθολογισμό», δηλαδή αναδιανομή μεταξύ των εργαζομένων, που σημαίνει δραστική μείωση των μισθών τους. Και γιατί να μην αυξηθούν οι κατώτεροι μισθοί στο ύψος των μεγαλύτερων; Ο «έξυπνος» και «πατριώτης», αφού για το καλό της πατρίδας παίρνονται τα μέτρα, γράφει ότι χρειάζονται ανατροπές, να ξεβολευτούν οι βολεμένοι, που θα πουν ότι έμαθαν να ζουν με μεγάλους μισθούς και δε δέχονται περικοπές. Να τα λέει κανένας φτωχός αυτά, θα πει κανείς ότι δε συνειδητοποιεί την ουσία αυτής της πολιτικής. Να τα λέει όμως ο βολεμένος δημοσιολόγος, είναι πρόκληση. 'Η μήπως γι' αυτό διατίθεται προς χρήση από τα αφεντικά;

Να γιατί στο μαύρο μέτωπο ΕΕ - κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΝΔ - εργατικής αριστοκρατίας - πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, δηλαδή τα εργαλεία του καπιταλισμού στο εργατικό κίνημα, συγκαταλέγονται και τα αστικά ΜΜΕ και δημοσιολόγοι τύπου Μανδραβέλη.

Ψάχνουν για «Αμερικανάκια»

Δεν κρύβεται ο ενθουσιασμός των εκπροσώπων του κεφαλαίου για την άγρια αντιλαϊκή επίθεση που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πράγμα βέβαια που είναι εντελώς αναμενόμενο. Ομως, όπως είναι ευνόητο, δεν αρκούνται σε αυτά. Τους άνοιξε η όρεξη, τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα. Επιπλέον θέλουν απόλυτη σύμπλευση και συστράτευση του πολιτικού προσωπικού των αστικών κομμάτων και - το άκρον άωτον του θράσους - θέλουν να μπει τέλος στις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων. Χαρακτηριστική η αναφορά στη δήλωση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Γ. Γραμματίδη, ο οποίος αφού διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι «επιτέλους έχουμε συναίνεση του πολιτικού συστήματος στην πράξη», προσθέτει: «Τώρα αναμένουμε και την έκφραση συναίνεσης της κοινωνίας με το πάγωμα κάθε συντεχνιακής διεκδίκησης γιατί όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η καθολική συναίνεση αποτελεί μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας. Αλίμονο σε όσους εξακολουθούν να μην το αντιλαμβάνονται»(!). Προφανώς οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας ψάχνουν για εθελοντές - θύματα, για εργαζόμενους που θα δεχθούν αγόγγυστα να οδηγηθούν σαν πρόβατα επί σφαγή, με άλλα λόγια ψάχνουν για «Αμερικανάκια». Πολύ σύντομα θα διαπιστώσουν ότι το «είδος» δεν ευδοκιμεί στη χώρα μας.

«Οσμωση πολιτισμών»...

Στην ταινία του Ρομπ Μάρσαλ «Αναμνήσεις μιας γκέισας» (2005), η οποία αναφέρεται στις συνθήκες σκλαβιάς που βίωναν τα φτωχά κορίτσια της Ιαπωνίας στην εποχή του μεσοπολέμου (σ.σ. έστω και με έναν μάλλον «εξωτικό» τρόπο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...), η ηρωίδα, ως γκέισα πια, «καλείται», εκτός των άλλων, να βγάλει και την απώλεια της παρθενιάς της σε δημοπρασία...

Μόλις χτες, το ΑΠΕ έδωσε την είδηση, ότι μια νεαρή κοπέλα από τη Νέα Ζηλανδία έβγαλε στη δημοπρασία, μέσω ίντερνετ, την παρθενιά της, για να εξοικονομήσει τα δίδακτρα που πρέπει να πληρώσει για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο...

Να πώς «γεφυρώνει» ο καπιταλισμός τις «παραδόσεις»...

Κόμμα του κνούτου...

Επαρκείς διαβεβαιώσεις στην άρχουσα τάξη πως θα βάλει όση πλάτη χρειαστεί για να περάσει η πολιτική της προσφέρει ο ΛΑ.Ο.Σ. Γνωρίζοντας καλά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι το χτύπημα του κινήματος, όσων συμβάλλουν στην ανάπτυξή του και το στηρίζουν εμπράκτως, δεν περνά μέρα που να μην καταγράψει την απέχθειά του με τις αναγκαίες προτροπές για καταστολή ενάντια σε όσους αγωνίζονται, είτε στο ΚΚΕ που τους στηρίζει. Η στάση του κόμματος αυτού απέναντι στους αγρότες και στις κινητοποιήσεις τους είναι χαρακτηριστική, καθώς έφτασε μέχρι και να εγκαλέσει τους εισαγγελείς επειδή δεν έχουν κινηθεί εναντίον τους: «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (...) μένει έκθετος με ό,τι συμβαίνει εις βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας στο Εθνικό οδικό δίκτυο (...) Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν κατηγορούμενος για κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση παράβαση των καθηκόντων του»! Είχαν προηγηθεί συστάσεις στην κυβέρνηση να παραδειγματιστεί από τις «συνεχείς υποχωρήσεις στο παρελθόν σε πρακτικές όπως τα μπλόκα που ενδυναμώνουν την κλιμάκωση τέτοιων δυσμενών για τη χώρα πρωτοβουλιών». Αλλά και καταγγελίες των αγροτών που προσφεύγουν σε τακτικές «σφόδρα αντιδημοκρατικές»...

Στο ενδιάμεσο ο πρόεδρός του τα έβαζε με το ΚΚΕ λέγοντας «δεν μπορούμε να αβαντάρουμε μέσα στη Βουλή το κλείσιμο των δρόμων», «δεν μπορεί να 'ρχεται η Αριστερά σ' αυτή την κατάσταση που 'μαστε και ν' αβαντάρει την οποιαδήποτε βαβούρα, διαδήλωση»! Για να φτάσει ο ίδιος στη συζήτηση στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι «ποτέ δεν είχε μέτρο» και ότι «πάντα κινούνταν στην αυτοδικία και στην αντάρα»! Και χτες να δηλώσει ότι «κάποια πράγματα πρέπει να σταματήσουν, όπως τα μπλόκα, ας το καταλάβουν αυτό όσοι δρουν τώρα σαν υποκινητές». Στα παραπάνω ας προστεθεί η στήριξή του στην κυβέρνηση και στα σκληρά μέτρα που αυτή προωθεί, που εκφράζεται και με προτροπές στην εργατική τάξη να κηρύξει «σιωπητήριο» και να παραιτηθεί απ' την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και τη διεκδίκηση μέτρων σύμφωνων με τις σύγχρονες ανάγκες της. Πρόκειται για το ίδιο κόμμα που εισηγείται τη λήψη ακόμα πιο σκληρών μέτρων, ταυτόχρονα με μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Το λιγότερο που μπορεί να προσάψει κανείς στον ΛΑ.Ο.Σ. είναι ότι ασπάζεται μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική. Για να την υπηρετήσει προς όφελος του κεφαλαίου επενδύει στον άκρατο λαϊκισμό και διαποτίζει τις λαϊκές συνειδήσεις με το δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού. Προσπαθεί να πείσει το λαό, με τις περί έθνους ρητορείες του, ότι δεν τον χωρίζει τίποτα απ' το «έθνος» των κεφαλαιοκρατών, το μόνο που ο ΛΑ.Ο.Σ. υπερασπίζεται στην πραγματικότητα, γι' αυτό και πρέπει ο λαός να υποταχτεί στη βαρβαρότητα των καπιταλιστών. Και χτυπά με λύσσα όποιον στέκεται εμπόδιο. Το κίνημα, το ΚΚΕ. Ξέρει πως χτυπώντας το ένα, πλήττει και το άλλο. Γι' αυτό και κάθε επίθεση στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος συνοδεύεται από προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ.

Το κίνημα και το ΚΚΕ ξέρουν και να απαντάνε στις επιθέσεις και να προφυλάσσονται από προβοκάτσιες. Και να μην επιτρέπουν στους φορείς τους να στέκονται εμπόδιο στην παραπέρα οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης. Το κόμμα του κνούτου είναι εχθρός του λαού. Και σαν τέτοιο να του συμπεριφερθεί ανάλογα.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Να αποτύχει η πολιτική τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ κι αυτός ο Γ. Πεταλωτής, πόσο να μπορέσει να διαστρέψει τα πράγματα δηλαδή; Πόσα ψέματα να πει;

Η κυβέρνηση λέει εφαρμόζει την πολιτική Καραμανλή, όμως η δική τους εκδοχή έχει και... «αναπτυξιακή προοπτική»!!!

Και γιατί να μην έχει, εδώ που τα λέμε; Το να προσφέρεις «προοπτική», «ευοίωνο μέλλον» και υποσχέσεις για ένα «καλύτερο αύριο», ως γνωστόν είναι... τσάμπα. Ούτε έξοδα έχει, ούτε φόρο πληρώνεις...

Αν φορολογούνταν άλλωστε κάθε ψέμα και κάθε «θα» που έχουν πει τα κόμματα του δικομματισμού σε αυτή τη χώρα, δε θα υπήρχε θέμα δημοσίων εσόδων. Τα ταμεία θα ήταν ξέχειλα.

Για την ώρα πάντως, τα μόνα ταμεία που έχουν χρήματα είναι αυτά των ΑΕ, των τραπεζών και των πολυεθνικών. Κι επειδή αυτά πρέπει να παραμείνουν γεμάτα, εμείς - κατά τη γνώμη τους - πρέπει να υποστούμε την πολιτική που υπαγορεύει το κεφάλαιο.

Ομολογουμένως έχουν ανακαλύψει - για λογαριασμό μας - πολλά προσχήματα. Σε αυτό είναι πολύ δυνατοί και διαθέτουν επιλογές για κάθε γούστο.

Μπορούμε -λέει- να το κάνουμε για λόγους «εθνικούς» (κινδυνεύει η εθνική ανεξαρτησία), για λόγους «ευρωπαϊκούς» (κινδυνεύει η ευρωζώνη και το ευρώ) ή για λόγους «οικονομικούς» (κινδυνεύει η οικονομία μας).

Εμείς πάλι λέμε να μην το κάνουμε, για λόγους... «ταξικούς», για να κινδυνεύσει στα σοβαρά η πολιτική τους που μας πάει από το κακό στο χειρότερο.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΤΟΙΟΥΣ καιρούς, πάντως, πληθαίνουν και τα φαινόμενα των περίφημων «κοψοχέρηδων», που μετανοιώνουν επειδή έφεραν το ΠΑΣΟΚ (ή τη ΝΔ παλιότερα) στην εξουσία...

Αν και εδώ ταιριάζει η φράση... «ας πρόσεχες», είναι βέβαιο ότι πάντα μπορεί να διορθωθεί αυτό το λάθος. Και κυρίως αν αλλάξει κανείς στάση ζωής.

Ως γνωστόν στον... καναπέ είναι πιο εύκολο να πιστέψει κανείς τα ψέματα που του αραδιάζουν.

Η ξεφτίλα των εργατοπατέρων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιο συνδικάτο δεν έβγαλε ανακοίνωση για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός; Ναι, σωστά το μαντέψατε. Η ΓΣΕΕ! Την ώρα που οι εργαζόμενοι δέχονται πρωτοφανή επίθεση, που σαρώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους και χειροτερεύει σχετικά και απόλυτα την κατάστασή τους, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ επιβεβαιώνουν περίτρανα για πολλοστή φορά ότι είναι άξιος εταίρος της κυβερνητικής πολιτικής και της εργοδοσίας. Το μοναδικό επαίσχυντο σχόλιο από τους εργατοπατέρες για τα μέτρα... μπήκε «κρυφά» (!) σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες το μεσημέρι κάτω από Δελτίο Τύπου που αφορούσε τη χτεσινή συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τίτλο «αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ΕΓΣΕΕ»! Το αποκορύφωμα της ξεφτίλας τους αφορά την ίδια την ουσία της στάσης που τηρούν απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση. Ιδού τι γράφουν: «Η ΓΣΕΕ εξέφρασε τη ριζική της αντίθεση με τις περιοριστικές πολιτικές που υπαγορεύουν οι νέο-συντηρητικοί της Ε. Ενωσης και οι χρηματαγορές, και οι οποίες συνθλίβουν τους εργαζόμενους, την πραγματική οικονομία και οδηγούν σε ύφεση και που αναγκάζεται να υιοθετήσει εν μέρει (σ.σ. !!!) η ελληνική κυβέρνηση»... Είναι ολοφάνερο ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων περνάει μέσα από την απομόνωση και την «αποκαθήλωση» των εργατοπατέρων.

Πού πήγαν τα λεφτά;

Τα επιτελεία της αστικής τάξης μαζί με τα αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θέλουν να διαμορφώσουν στην κοινή γνώμη, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά τη συνείδηση ότι όχι μόνο πρέπει να ανεχθούν την αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης, αλλά να νιώσουν ότι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η «οικονομία» της χώρας. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για «δημόσια οικονομικά» μιας καπιταλιστικής χώρας, στην πραγματικότητα μιλάμε για το χρήμα και τον πλούτο που συγκεντρώνεται από το μόχθο και τον ιδρώτα των εργαζομένων, ο οποίος είναι η λεία που μοιράζεται από το κράτος στους επιχειρηματίες για να μπορέσουν να επενδύσουν και να αναπαράγουν διευρυμένα τα κεφάλαιά τους.

Πολλή κουβέντα γίνεται για «χρήματα που χάθηκαν», για «λεφτά που μας λείπουν», για «χρήματα που υπήρχαν αλλά δεν ξέρουμε πού πήγαν» και άλλα τέτοια. Προχτές, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός στη Βουλή «χρήματα υπήρχαν, πού πήγαν;» και χτες ανέλαβαν αστικά ΜΜΕ να δώσουν απαντήσεις. Ετσι, στα ΝΕΑ ο Γ. Πρετεντέρης ανέλαβε να απαντήσει ότι «τα χρήματα πήγαν στις δημόσιες δαπάνες», σε «επιδόματα», «επιτροπές» και «υπερωρίες», σε «υπηρεσίες και συμβούλια», «στις μαύρες τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων» κλπ. κλπ. Αυτή είναι η προπαγάνδα τους για να μπορέσουν πάνω της να στηρίξουν την ανάγκη να παρθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχτές. Και βεβαίως πήγε χρήμα και σ' αυτά. Αλλά το ψέμα δεν κρύβεται. Γιατί τα τεράστια ποσά πήγαν στ' αφεντικά και αυτό θέλει να κρύψει ο δημοσιολόγος.

Το 2009, οι τραπεζίτες πήραν κρατικό χρήμα, 28 δισ. ευρώ, με πρόσχημα μάλιστα την οικονομική κρίση, πλούτος που ανήκει στους εργαζόμενους. Το 2009, μέσω του επενδυτικού νόμου, οι καπιταλιστές μοιράστηκαν 7,2 δισ. ευρώ κρατικό - δηλαδή του λαού - χρήμα. Κρατικά «πακέτα» μοιράζονται μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, όπως εκείνα τα 6 δισ. ευρώ που δόθηκαν σε επιχειρηματίες και πάλι μέσα στο 2009. Επιπλέον, υπάρχουν τα δάνεια με κρατική εγγύηση, τα δισεκατομμύρια του λεγόμενου Σχεδίου Στήριξης της Απασχόλησης, το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα». Τα χρήματα που δίνονται σε κατασκευαστικούς ομίλους για να φτιάξουν δρόμους, στα οποία επιβάλλουν χαράτσια στο λαό.

Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα πού πηγαίνουν τα χρήματα. Γιατί, όντως, υπάρχουν και υπήρχαν χρήματα, μόνο που τα ληστεύουν από τους εργάτες και τα μοιράζουν στους επιχειρηματίες, στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια.

Στο ρόλο τους και οι παραφυάδες

«Στη σημερινή κρίση, μέτρα που θα βοηθήσουν στην οικονομική σταθεροποίηση και βιωσιμότητα έχουν γίνει αναγκαία. Πρέπει, όμως, να συνδυαστούν με δίκαιη κατανομή των βαρών, μείωση της ανεργίας και περιβαλλοντική αναβάθμιση (...). Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπροστά στο φόβο των αγορών, ενώ είναι αμφίβολο αν θα αντιμετωπίσουν την κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή»!

Ετσι σχολίασαν οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» τα μέτρα που ανακοίνωσε με το προχτεσινοβραδινό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός. Σαν ...αναγκαία! Τα οποία η κυβέρνηση δεν ήθελε αλλά ...εξαναγκάστηκε να υιοθετήσει απ' το φόβο των αγορών! Οι παραφυάδες του ΠΑΣΟΚ επί το έργον.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση στην αντιλαϊκή επέλαση

Το προχτεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Τα σαρωτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προϊόν προειλημμένων αποφάσεων και σχεδιασμών της κυβέρνησης, γιατί αποτελούν την καρδιά της πολιτικής που απαιτεί η πλουτοκρατία για να διασφαλίσει την κερδοφορία της, μέσα από το χτύπημα των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, για την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό το λόγο και το ΚΚΕ πριν ακόμα από τις εκλογές του Οκτώβρη και μέχρι σήμερα, προειδοποίησε τα λαϊκά στρώματα για τη θύελλα αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί η πολιτική της πλουτοκρατίας, είτε με τιμονιέρη το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ, και καλεί σε οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Προχτές η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και πριν το «διάγγελμα», αναφέρθηκε σ' αυτά ακριβώς τα αντιλαϊκά μέτρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωνε εξαπατημένος γιατί δεν του τα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη μεταξύ τους συνάντηση.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα λαϊκά στρώματα να παραχωρήσουν εν λευκώ τη συναίνεσή τους για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που αποτελούν κομμάτι της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων. Οσο κι αν η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τα αστικά ΜΜΕ επιδιώκουν να παρουσιάσουν τα μέτρα ως «αναγκαία» και υπέρ του «εθνικού συμφέροντος», δεν καταφέρνουν να κρύψουν την πραγματικότητα: Οτι, δηλαδή, πρόκειται για μέτρα ταξικά, υπέρ του κεφαλαίου, που χτυπούν κατάφωρα τα εναπομείναντα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Είναι ξεκάθαρη η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εκείνους που ωφελούνται και σε εκείνους που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Από τη μια, είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που βλέπουν τα συμφέροντά τους να διασφαλίζονται, την κερδοφορία τους να ενισχύεται, καθώς οι πόροι που «εξοικονομούνται» από τις περικοπές των λαϊκών δικαιωμάτων θα δοθούν ως ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις στο όνομα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Από την άλλη, είναι οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που καλούνται να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το «μάρμαρο» της οικονομικής κρίσης και να μετρήσουν απώλειες κεκτημένων δικαιωμάτων: Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την περικοπή προσλήψεων, την ένταση της φοροεισπρακτικής λαίλαπας...

Η πλουτοκρατία, τα κόμματα της αστικής τάξης και τα αστικά ΜΜΕ έχουν συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο και βομβαρδίζουν καθημερινά από κοινού τα λαϊκά στρώματα για να εκβιάσουν τη συναίνεση του λαού στα μέτρα - λαιμητόμο των δικαιωμάτων του. Απέναντι σε αυτό το ενιαίο μέτωπο, μόνη αποτελεσματική απάντηση μπορεί να δώσει το ενιαίο μέτωπο των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των γυναικών και της νεολαίας, που πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να διατρανώσουν ένα επιθετικό «όχι» στην πολιτική που τους θέλει διαρκώς θύματα και συνενόχους στην αύξηση της εκμετάλλευσής τους. Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταλάβουν ότι πέρα από το δίκιο που έχουν με το μέρος τους, έχουν και τη δύναμη και πρέπει να την αξιοποιήσουν. Να «στήσουν μπλόκα» στην αντιλαϊκή πολιτική, με πρώτο σταθμό την απεργία της 10ης του Φλεβάρη με ταξικά αιτήματα και στόχους που στρέφονται ακριβώς κόντρα στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ