Πέμπτη 14 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανέξοδες ομολογίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν και οι εκ των υστέρων ομολογίες πρώην υπουργών δεν έχουν καμία αξία και κατά κανόνα αποσκοπούν στον προσωπικό εξαγνισμό του ενδιαφερόμενου, ωστόσο επειδή το θέμα είναι σοβαρό αξίζει να παρατεθεί ένα απόσπασμα από τα όσα είπε χτες ο Σ. Τσιτουρίδης για το Ασφαλιστικό. «Οι ισχυροί αυτού του τόπου είναι αυτοί που εξακολουθούν να μην πληρώνουν εισφορές στα ταμεία, είναι οι τραπεζίτες οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι τα χρήματα που εισέπρατταν από τους ασφαλισμένους των τραπεζών δεν πρέπει να τα αποδώσουν στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι αυτοί που μπορούν να πιέζουν για ρυθμίσεις στις εισφορές τους», ανέφερε μιλώντας (στο «Θέμα 9,89»), «απελευθερωμένος» πλέον από τα υπουργικά και βουλευτικά καθήκοντα. «Ξεχνάει» βέβαια ο πρώην υπουργός Εργασίας ότι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι που διασφαλίζουν την εισφορο-ασυλία και εισφορο-διαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και τις αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψή του ότι η κυβέρνηση «δε θα τολμήσει» να πάρει μέτρα για να πληρώσουν οι ισχυροί, παραβιάζει «ανοικτές πόρτες». Ποιος δε βλέπει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να ξεθεμελιώσει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τις πλάτες βέβαια της ΝΔ.

Το καλυμμαύχι του μπίζνεσμαν...

Επίδειξη του άλλου της προσώπου, αυτό του μεγαλοεπιχειρηματία και εκπροσώπου του μεγάλου κεφαλαίου, έκανε χτες η Εκκλησία της Ελλάδος ζητώντας με υπόμνημά της από τον υπουργό Οικονομικών να επιτρέψει στην Εθνική Τράπεζα, της οποίας η ίδια είναι μεγαλομέτοχος, να διανέμει μερίσματα στους μετόχους της. Επίσης, ζητά την εκπροσώπησή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαθέσει 28 δισ. ευρώ για να σώσει τις τράπεζες από την οικονομική κρίση, με ρήτρα να μη διανέμουν μερίσματα στους μετόχους για το 2009. Η Εκκλησία της Ελλάδος, κάνοντας χρήση της ιδιότητας του μεγαλομετόχου της Εθνικής Τράπεζας, ζητά τώρα από τους μετόχους να αποχωρήσει η τράπεζα από αυτό το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ούτε η τράπεζα το έχει ανάγκη (όπως σημειώνει, η Εθνική δανείστηκε μόνο 350 εκατ. ευρώ και με πολύ υψηλό επιτόκιο), ενώ και η πολιτεία θα ενισχυθεί με την επιστροφή αυτού του ποσού για τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες...

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας, κατέχοντας 9,3 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 1,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά αν συνυπολογιστούν τα 2,3 εκατ. μετοχές των κληροδοτημάτων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και οι 300 χιλιάδες μετοχές που ανήκουν στη Μητρόπολη Ηλείας. Μέχρι τώρα, στο ΔΣ της τράπεζας μετείχε μόνο ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας τις μετοχές των κληροδοτημάτων της μητρόπολής του.

Το παραμύθι και ο ... δράκος

«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να το βλέπουμε ως "μπαμπούλα". Ενδεχομένως - εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα - ίσως το δούμε και για "σωτήρα"...», αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. ρίχνοντας νερό στο μύλο της κινδυνολογίας που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τη λαϊκή συνείδηση. «Σωτήρας» λοιπόν το ΔΝΤ που έχει παίξει ρόλο εγκληματικό εναντίον χωρών και λαών, και ρόλο σωτήρα μόνο όταν πρόκειται να διασωθούν τα κέρδη των καπιταλιστών.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. βέβαια καμία απειλή για το λαό δε βλέπει να προέρχεται απ' το κεφάλαιο και τα όργανά του, διεθνή ή εγχώρια. Αλλά επειδή κάθε «παραμύθι» πρέπει να έχει το «δράκο» του ο Κ. Αϊβαλιώτης μαζί με την παραπάνω δήλωση έκανε και την ακόλουθη: «Η ελληνοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών είναι σαφής απειλή αλλοιώσεως της εθνικής μας ταυτότητας»...

Δείξε μου τους... χειροκροτητές σου

Οταν μια πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να προσφέρει στήριξη στο αστικό πολιτικό σύστημα, ιδιαιτέρως σε στιγμές δύσκολες για το ίδιο, με τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση να μεγαλώνουν, και τα βαθιά αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, να υπάρχει κίνδυνος να λειτουργήσουν σαν «πυροκροτητής» εργατικών και λαϊκών αγώνων... Τότε αυτή η πρωτοβουλία αναγνωρίζεται και επικροτείται απ' όλους όσοι αυτό το πολιτικό σύστημα υπηρετούν ακόμη κι αν φαινομενικά, στον πολιτικό χάρτη, τοποθετούνται σε διαφορετικά άκρα. Αναφερόμαστε βεβαίως στην πρωτοβουλία στήριξης του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του, που ανέλαβε ο Λ. Κύρκος με το περιβόητο προχτεσινοβραδινό του δείπνο. Εσπευσε να την χειροκροτήσει ο Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., δηλώνοντας: «Ο κ. Κύρκος είναι χρήσιμος για τη Δημοκρατία και πήρε μία πρωτοβουλία η οποία πιστεύω θα έχει κάποια εξέλιξη» και ακόμα «χαίρομαι που μια καθαρή φωνή της αριστεράς, εναρμονίζεται πλήρως στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για την κατάργηση του παρωχημένου πανεπιστημιακού ασύλου».

«Δείξε τους χειροκροτητές σου, να σου πω ποιος είσαι» θα λέγαμε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση...

Καμία ανοχή στους ελιγμούς

Με τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική και τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφήνουν αμφιβολίες για την αντιλαϊκή στόχευση της στρατηγικής της. Παρ' όλα αυτά, ο αστικός Τύπος με κάθε ευκαιρία ανακαλύπτει και υπερπροβάλλει δήθεν αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, διαφορετικές «γραμμές» υπουργών, «διαφωνίες» στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Παρά το γεγονός ότι οι όποιες αντιδράσεις εκφράζονται έχουν να κάνουν με διαδικαστικά και επιμέρους θέματα και όχι με την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων, με την οποία άπαντες στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συναινούν, τα ΜΜΕ επικεντρώνουν και διογκώνουν τεχνητά αυτές τις «διαφωνίες».

Στόχος τους είναι η διαμόρφωση κλίματος, ότι, δήθεν, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν φιλολαϊκές φωνές που «κρατούν τα μπόσικα» ώστε να μην προχωρήσει η αντιλαϊκή επιδρομή. Επιδίωξη της άρχουσας τάξης - την οποία εκφράζουν τα εκδοτικά της επιτελεία - είναι να αποπροσανατολιστεί ο λαός, να επαναπαυθεί, θεωρώντας ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δήθεν ισχυρές φωνές που ελέγχουν την κυβέρνηση και βουλευτές που θα βάζουν φρένο στα αντιλαϊκά μέτρα. Θέλουν να καθησυχάσουν το λαό, προκειμένου να αποσπάσουν τη συναίνεσή του. Προκειμένου να διαμορφώσουν στάση αναμονής απέναντι στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης. Θέλουν το λαό ακίνητο, να περιμένει στον καναπέ του τις εξελίξεις, αντί να οργανώσει την πάλη του για να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή θύελλα και να διεκδικήσει με βάση τις ανάγκες του.

Την ίδια στόχευση υπηρετεί η δήθεν αυτοκριτική του πρωθυπουργού για διαδικαστικές πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής και η προσπάθεια να αποδοθεί η εσωκομματική κριτική στο «νέο στιλ διακυβέρνησης», στο οποίο, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, πρέπει να συνηθίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός! Ολος αυτός ο ντορός των αστικών ΜΜΕ δεν είναι παρά ένα σύννεφο καπνού που σηκώνεται για να καλύψει την πραγματικότητα: Οτι, δηλαδή, η στρατηγική της κυβέρνησης υλοποιείται αυτούσια, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζεται κατά γράμμα, ανεξάρτητα από τυχόν ελιγμούς που κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει τις λαϊκές αντιδράσεις ή και τις τυχόν καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην υλοποίηση του αντιλαϊκού προγράμματός της. Αλλωστε, η πολιτική της κυβέρνησης, το πρόγραμμα σταθερότητας, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό δεν αφήνουν στο απυρόβλητο κανένα δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, καμία πτυχή της ζωής τους.

Αυτό είναι και το στοιχείο που πρέπει να έχουν ως κριτήριο οι εργαζόμενοι για να επιλέξουν τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της: Το γεγονός ότι η υλοποίηση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ έρχεται να αφαιρέσει δικαιώματα και κατακτήσεις, να βάλει ακόμα περισσότερα βαρίδια στη ζωή της εργατιάς και του λαού γενικότερα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της εικονικής πραγματικότητας που στήνουν τα αστικά ΜΜΕ για να αποπροσανατολίσουν και να εγκλωβίσουν το λαό στην παγίδα της συναίνεσης απέναντι στο «αναγκαίο» των αντιδραστικών μέτρων. Οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν παρά να μετρήσουν τις δραματικές επιπτώσεις στη δική τους ζωή από τα μέτρα υπέρ της πλουτοκρατίας που προωθούνται και αντί να παραχωρήσουν στην κυβέρνηση την αναμονή και τη συναίνεση που επιδιώκει, να της απαντήσουν διατρανώνοντας τη δύναμη της ταξικής τους οργάνωσης και πάλης.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Απύθμενη υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΡΑΓΙΣΕ Η ΚΑΡΔΙΑ του Μπάρακ Ομπάμα (και όλης της αμερικανικής κυβέρνησης) - όπως μας είπε - με την τραγωδία στην Αϊτή και τους εκατοντάδες νεκρούς.

Υποθέτουμε, αντίστοιχα, «ραγισμένες καρδιές» θα υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδίως στη Βρετανία, στη Γαλλία και τη Γερμανία, όπως και στην ηγεσία της Κομισιόν.

Για τον ΟΗΕ δε συζητάμε, εκεί η καρδιά τους είναι ...μονίμως ραγισμένη, αφού ατενίζουν με απέραντη ανθρωπιά και συμπάθεια τα δεινά του πλανήτη.

Ολοι αυτοί, φυσικά, «δε γνωρίζουν τίποτε για το φόνο» (και φοβόμαστε ότι στην περίπτωση της Αϊτής δεν είναι και τόσο μεταφορική η φράση). Ο σεισμός φταίει για όλα, η απρόσμενη και καταστροφική δύναμη της φύσης.

Μόνο που τις παραγκουπόλεις, τη φτώχεια, την ανέχεια, την πείνα και τη δυστυχία δεν μπορεί να τις δημιουργήσει ένας σεισμός που διαρκεί μερικά λεπτά.

Χρειάζονται ...χρόνια και χρόνια διεθνούς εκμετάλλευσης από αδηφάγες πολυεθνικές και χώρες που στέλνουν στρατούς κατοχής για να καταντήσει ένα κράτος έτσι.

Και γι' αυτά τα χρόνια γνωρίζουν πάρα πολλά και οι ΗΠΑ, και οι Ευρωπαίοι, και τα υπόλοιπα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα. Για την ακρίβεια, είναι οι μόνοι υπεύθυνοι, όσο είναι και απίστευτοι υποκριτές.

ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ο υπουργός Οικονομίας έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού, είμαστε απολύτως βέβαιοι και συμφωνούμε με τη σχετική αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Ομως, αυτή η βεβαιότητά του, περί του ότι «έχει τη στήριξη ευρύτερων στρωμάτων του ελληνικού λαού στις δύσκολες αποφάσεις που έχει να πάρει», μάλλον από την ...πρωθυπουργική φαντασία προκύπτει!

Εκτός αν νομίζουν εκεί στο ΠΑΣΟΚ ότι αναμένονται ...μαζικές διαδηλώσεις στήριξης της πολιτικής που εκτελεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τους βεβαιώνουμε ότι αν δουν πολύ κόσμο να μαζεύεται στην περιοχή δε θα είναι για να τους ...δώσει συγχαρητήρια.

Παρατεταμένη ιδεολογική τρομοκρατία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την αίσθηση του «καταπείγοντος» στη λήψη των νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοφανή ιδεολογική τρομοκρατία που ασκείται ασταμάτητα και συστηματικά εδώ και μήνες. Τα κυβερνητικά στελέχη έχοντας ευθυγραμμιστεί απόλυτα με τη γραμμή των διεθνών αγορών και των πάσης φύσεως οργάνων τους, προετοιμάζουν το έδαφος ενόψει και της δημοσιοποίησης του νέου Προγράμματος Σταθερότητας. «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις καμιά φορά πάρα πολύ γρήγορα, για να ξεκινήσει η βελτίωση των δημοσιοοικονομικών μεγεθών», δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84») ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει να αποδεχτούμε μια πραγματικότητα, υπάρχει μια παραδοχή, ότι η χώρα είναι οιονεί πτωχευμένη, είναι υπό οιονεί πτώχευση», αποφάνθηκε με νόημα ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Στο «χορό» φυσικά και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου που κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανέφερε ότι «έκτακτες ανάγκες απαιτούν έκτακτες αποφάσεις", επιδεικνύοντας εκ νέου τη βούληση της κυβέρνησής του με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να πάρουμε σκληρά μέτρα». Το σχετικά καινούριο στοιχείο ήταν ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός ομολόγησε έμμεσα πλην σαφώς ότι τα μέτρα θα πλήξουν και τους φτωχούς. «Ο φτωχός Ελληνας αν είναι η πατρίδα να χρεοκοπήσει θα δώσει και αυτός», δήλωσε, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «δεν είμαστε σε αυτό» (σ.σ. το σημείο). Το μήνυμα βέβαια είχε σταλεί...

Βάζει και αυτός το χεράκι του...

«Ευχή όλων των πολιτών είναι οι επόμενες ημέρες και μήνες να είναι καλύτερες και παραγωγικότερες». Εξ ονόματος των «πολιτών» μίλησε χτες ο Δ. Χατζησωκράτης, στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (ρ/σ «Κανάλι 1») αφού προηγουμένως είχε διαπιστώσει ότι οι εκατό πρώτες μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν «κατώτερες των προσδοκιών». Των φρούδων προσδοκιών που ένα ολόκληρο σύστημα φρόντισε να καλλιεργήσει στο λαό, συνεπικουρούμενο ως προς αυτό και απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. Και το έκανε όταν όλα μαρτυρούσαν ότι η πολιτική που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ δε θα είναι απλά «λίγη» αλλά βαθιά αντιλαϊκή και αντεργατική. Οπως το κάνει και τώρα ο Δ. Χατζησωκράτης ευχόμενος καλύτερα και παραγωγικότερα μέτρα για το μέλλον. Ευχή που διατυπώνεται τη στιγμή που η κυβερνητική παραγωγικότητα χτυπάει «κόκκινο» παράγοντας το ένα μετά το άλλο σκληρά μέτρα που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι μερικοί έχουν πάρει πολύ σοβαρά το ρόλο τους, τον επιζήμιο για το λαό ρόλο τους.

Οι της καθαρότητας της φυλής...

«Ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες διαστάσεις έχει λάβει τον τελευταίο καιρό η μεταφορά παράνομων εμπορευμάτων από αλλοδαπούς ιδίως εξ Αφρικής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα. Οι αλλοδαποί ως επί το πλείστον λαθρομετανάστες μεταφέρουν τεράστιους σάκους με διάφορα είδη, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων (λεωφορεία ή τρόλεϊ) και των συρμών (ΗΣΑΠ και Μετρό). Το επιβατικό κοινό αναγκάζεται να συνωστίζεται εξαιτίας αυτής της κατάστασης, πολλοί επιβάτες είναι αδύνατον να επιβιβαστούν λόγω του ότι δεν υπάρχει χώρος, ενώ δεκάδες είναι και τα ατυχήματα τα οποία έχουν προκληθεί εξαιτίας των σάκων οι οποίοι εμποδίζουν τη διέλευση, την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών. Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός: Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το σοβαρό αυτό πρόβλημα τόσο στο Μετρό και στον ΗΣΑΠ, όσο και στις λεωφορειακές γραμμές και τα τρόλεϊ;»...

Είναι το πλήρες κείμενο Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή, προς τον υπουργό Μεταφορών, οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Θ. Πλεύρης και Α. Γεωργιάδης. Κι αν κάτι προκύπτει απ' αυτό το παραλήρημα είναι η επιβεβαίωση της ιδιαίτερα ανησυχητικής και επικίνδυνης διάστασης που έχει πάρει η ρατσιστική, αντιμεταναστευτική τους έξαρση. Σε σημείο που να ζητάνε επί της ουσίας πογκρόμ εναντίον όσων αλλοδαπών επιβιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι τέτοιο το μένος τους που δε διστάζουν να καταφεύγουν στο ωμό ψεύδος. Οσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται το «πρόβλημα» που καταγγέλλουν. Τα προβλήματα στη μετακίνηση Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων αλλού οφείλονται, σε αιτίες που ο ΛΑ.Ο.Σ. ούτε στα λόγια δεν τολμά να θίξει. Εύκολος στόχος για τους «παλικαράδες» του, που θέλουν να αναβιώσουν στην Αθήνα σκηνές του αμερικάνικου νότου εποχής Κου Κλουξ Κλαν, οι μετανάστες. Σα δε ντρέπονται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοκληρωτικός πόλεμος

Μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, που έστησαν κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι, έχει ένα και μοναδικό στόχο: Να φορτώσει νέα βάρη και να αφαιρέσει δικαιώματα απ' όλους τους εργαζόμενους. Και από τους παλιούς και από τους «νέους», και από τους άντρες και τις γυναίκες, και από τους σημερινούς εργαζόμενους και από τους συνταξιούχους. Να διαμορφώσει ένα σύστημα ασφαλιστικό, από το οποίο ο λαός δε θα έχει να περιμένει ούτε ασφάλιση, ούτε σύνταξη, δε θα δίνει την παραμικρή εγγύηση.

Το σχέδιο είναι προαποφασισμένο. Ο πυρήνας του παρουσιάστηκε ήδη από τον ίδιο τον υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προχτές στη συνεδρίαση της Επιτροπής απόκτησε και τον κατάλληλο «επιστημονικό» μανδύα. Κεντρικές ιδέες αυτού του σχεδίου είναι η επιβολή φόρου στους εργαζόμενους για την Κοινωνική Ασφάλιση, η εξίσωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων νέων και παλιών ασφαλισμένων (πριν και μετά το 1993), η ισοπέδωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων με την «ενοποίηση» των διαφορετικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, αντικαθίσταται από μια ασφάλιση με ιδιωτικά και κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά. Ολες οι εκδοχές, οι «ιδέες» περί «βασικής σύνταξης», «προνοιακών παροχών», «ανταποδοτικότητας» κλπ. θα έχουν τρομακτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Καταργούν την κρατική χρηματοδότηση στην Κοινωνική Ασφάλιση και η συμμετοχή του κράτους περιορίζεται στην προνοιακή πολιτική. Τείνει στην κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, για να αυξάνουν τα κέρδη και την εκμετάλλευση οι καπιταλιστές. Μειώνονται κατακόρυφα οι συντάξεις και υποβαθμίζονται δραστικά όλες οι παροχές του συστήματος. Καταργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και δεν υπάρχει πλέον καμία εγγύηση για το ύψος των συντάξεων, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν όλο και περισσότερες εισφορές. Η κάποια σχετική ασφάλεια που υπήρχε μέχρι τώρα και οι εγγυήσεις για ορισμένες παροχές, σε συγκεκριμένη ηλικία μετά την έξοδο του εργαζόμενου από την παραγωγή, μπαίνουν στη ρουλέτα των αγορών και των χρηματαγορών. Αυτό που ονομάζουν «κεφαλαιοποιητικό σύστημα», «παίρνει τα κεφάλια» των εργαζομένων. Δίνει τα λεφτά του λαού για την ασφάλιση στους επιχειρηματίες ως κεφάλαιο. Θα πληρώνουν οι εργάτες και θα χάνουν ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού ο «τζόγος» έχει χασούρα.

Χαρακτηριστικό δείγμα της νέας αντίληψης για την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι ότι ακόμα και για την ανασφάλιστη εργασία θα διώκεται όχι ο εργοδότης, αλλά ο εργαζόμενος, ο οποίος αν δεν μπορέσει να υποχρεώσει τον εργοδότη του να τον ασφαλίσει, το κράτος, δε θα αναγνωρίζει ασφαλιστέο το χρόνο εργασίας του. Αλήθεια, ποιος εργάτης με δεδομένη την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία θα καταγγείλει το αφεντικό του; Και γιατί η κρατική υποχρέωση ελέγχου της εργοδοσίας μετατίθεται ως τιμωρία στους εργάτες; Είναι προφανές ότι κράτος και εργοδότες στέλνουν τους εργάτες σε εξασφαλισμένη κόλαση.

Το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σημαίνει κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους και στο αναφαίρετο δικαίωμά τους για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, στα δικαιώματα που έχουν απομείνει σε όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Στον πόλεμο αυτό η εργατική τάξη μπορεί να απαντήσει μόνο με μια μεγάλη λαϊκή συστράτευση. Να δώσει άμεση αποφασιστική απάντηση. Η απεργία που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μπορεί να αποτελέσει το βήμα για μια μεγάλη εργατική και λαϊκή αντεπίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ