Σάββατο 23 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπάρχει πείρα απο «εξυγιάνσεις»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ταχεία «εξυγίανση» του ΟΣΕ, με απύλυση σχεδόν του μισού προσωπικού, είσοδο ιδιωτών στις κερδοφόρες δραστηριότητες και «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα η Κυβερνητική Επιτροπή. Επί της ουσίας, αυτό που μεθοδεύει η κυβέρνηση, είναι η εξασφάλιση «ζεστού» δημόσιου χρήματος για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, η μετατροπή των σιδηροδρομικών μεταφορών σε πανάκριβο εμπόρευμα και η «συμπίεση» του ...εργατικού κόστους και με τις απολύσεις και με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Ολα αυτά βέβαια, υπηρετούν την πολιτική «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών από το 2011, η οποία χαράχτηκε στις Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν να την εφαρμόσουν στην Ελλάδα.

Για να δικαιολογήσει την ευρωενωσιακή πολιτική η κυβέρνηση προβάλλει τα ελλείμματα του ΟΣΕ και ισχυρίζεται ότι το σχέδιό της αποσκοπεί στην «εξυγίανση» των ζημιογόνων ελληνικών σιδηροδρόμων. Δεν εξηγεί η κυβέρνηση γιατί οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να πληρώσουν για τα ελλείμματα που η ίδια και οι προκάτοχοί της προκάλεσαν στον Οργανισμό, με την πολιτική που εφάρμοσαν.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί «εκσυγχρονισμού» του ΟΣΕ δεν μπορούν να πείσουν τους εργαζόμενους. Αλλωστε και οι ίδιοι και ο ελληνικός λαός συνολικά, έχει συσσωρευμένη πείρα από ουκ ολίγες «εξυγιάνσεις» σε ΟΤΕ, «Ολυμπιακή», ναυπηγεία κλπ.

Εφτασε, λοιπόν, η ώρα της κρίσης και οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός έχουν την ευκαιρία να τιμωρήσουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές τα κόμματα που ευθύνονται και για την πολιτική που εφάρμοσαν, αλλά και για όσα μεγάλα ψέματα τους αράδιασαν για τον «παράδεισο» της ΕΕ και της ΟΝΕ. Φυσικά δεν αρκεί μόνο η τιμωρία των «ενόχων». Χρειάζεται ταυτόχρονα η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή αντεπίθεση, για τη φιλολαϊκή προοπτική.

Προστατεύουν με κάθε μέσο τους εργοδότες

Το Εργατικό Κέντρο Θήβας, ύστερα από πρωτοβουλία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, απέστειλε έγγραφο στον ΟΑΕΔ της περιοχής ζητώντας στοιχεία για το ποιες επιχειρήσεις έχουν βάλει σε διαθεσιμότητα και ποιες έχουν απολύσει εργαζόμενους από τις αρχές του 2009. Ομως ο ΟΑΕΔ αρνήθηκε να τα δώσει, με το επιχείρημα ότι «τα στοιχεία που ζητάτε αφορούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (...) και δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν από την Υπηρεσία»! Μια απάντηση που επιχειρεί να παρουσιάσει σαν προσωπική υπόθεση του κάθε επιχειρηματία τις μαζικές απολύσεις και τα μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, ομολογώντας μάλιστα ότι θέλει και να προστατέψει το όνομά του, τη ζημιά που θα προκαλέσει τυχόν δημοσιοποίηση του ονόματός του! Είναι φανερό ότι η στάση του Οργανισμού εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση της κυβέρνησης να προστατέψει τους μεγαλοεργοδότες και να κρύψει τις πραγματικές διαστάσεις της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι από το κεφάλαιο, προκειμένου να φορτώσει στις πλάτες τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Επίθεση που εκτυλίσσεται με την ενεργή στήριξη των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες από πάνω δίνουν και εντολή στις υπηρεσίες τους να κρατήσουν με κάθε μέσο «καθαρό» το όνομα όσων απολύουν και εξοντώνουν τους εργάτες.

Δεν κρύβονται οι ευθύνες

Η πολιτική που υπηρετούν μόνο σε προβλήματα οδηγεί τα λαϊκά στρώματα, γι' αυτό και προσπαθούν να κρυφτούν. Ο λόγος για τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που καταφεύγουν σε κάθε μέσο, προκειμένου να μην καταλάβουν οι εργαζόμενοι τις ευθύνες τους και τους γυρίσουν την πλάτη.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα έρχεται από την Κέρκυρα, όπου η διεύθυνση των παιδικών σταθμών (ΠΑΣΟΚ) του Δήμου Κερκυραίων προχώρησε σε συστάσεις και απειλές εναντίον του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Βαγγέλη Χριστοδούλου, ο οποίος ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί της περιοχής με δηλώσεις του σε τοπικά ΜΜΕ. Ανάλογη στάση κράτησε και ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, που διαμαρτυρήθηκε για την προσπάθεια τρομοκράτησης. Αλλά και η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας, που κράτησε νομικίστικες αποστάσεις από το γεγονός.

Ποια είναι η κατάσταση που όλοι οι παραπάνω θέλουν να κρύψουν; Οτι, π.χ., εδώ και 2 - 3 μήνες έχει σταματήσει η προμήθεια κρέατος στους παιδικούς σταθμούς. Οτι πολλοί γονείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους πολλά παιδαγωγικά υλικά. Γιατί, όπως πολύ σωστά τονίζει η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της, το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του υπηρέτες «γνωρίζουν ότι όσο εντείνεται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική τόσο περισσότερο θα δημιουργούνται αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Ακριβώς αυτές τις αντιδράσεις είναι που θέλουν να προλάβουν, που θέλουν να κάμψουν, χρησιμοποιώντας ως βασικό τους όπλο τον εκφοβισμό των εργαζομένων».

Στήνουν το σκηνικό στα μέτρα τους

Δε θα μπορούσε, με δεδομένη την πολιτική των δύο λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, η υπόθεση του περιβόητου «ντιμπέιτ», δηλαδή της «τηλεμαχίας» των πολιτικών αρχηγών, να έχει διαφορετική τύχη. Αποφάσισαν, λοιπόν, κυρίως με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να παρουσιάσουν στο λαό μια καρικατούρα πολιτικού διαλόγου, παράλληλων μονολόγων, αφού δε θα απαντούν, όπως πρότεινε το ΚΚΕ, στις ίδιες ερωτήσεις αλλά ο καθένας σε διαφορετικές, ενώ η εκπροσώπηση των δημοσιογράφων θα είναι μόνο από τηλεοπτικούς σταθμούς και επιλεκτική.

Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, συσκότισης του πολιτικού τοπίου. Επιδιώκουν να μη δοθεί η δυνατότητα στους τηλεθεατές να συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων. Θέλουν μέσα από την καλλιέργεια ενός κλίματος αναμονής των όποιων απαντήσεων των πολιτικών αρχηγών, να διαμορφώσουν μια αντίληψη αναμονής λύσεων στα λαϊκά προβλήματα, που θα έρθουν από τα πάνω και όχι μέσα από τους λαϊκούς αγώνες και διεκδικήσεις, που θέλουν να τους εξοβελίσουν. Δε θέλουν οι εκλογές και η προεκλογική αντιπαράθεση να αποτελούν βήμα αντιπαράθεσης πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων, αλλά εντυπώσεων ενός παραπλανητικού τηλεοπτικού σόου. Σκοπός τους είναι να μη θιγεί το πολιτικό εποικοδόμημα. Στήνουν, στο βαθμό που μπορούν, ένα παιχνίδι στα μέτρα των επιδιώξεων της άρχουσας τάξης και των προπαγανδιστικών μηχανισμών της. Οι συγκεκριμένες διευθετήσεις για το «ντιμπέιτ» αποσκοπούν στην ενίσχυση του δικομματισμού και στην παράλληλη κατασκευή ενός άλλοθι «πλουραλισμού». Πλέον, αυτό που γίνεται ακόμα πιο σαφές, είναι ότι κόβουν και ράβουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους την ενημέρωση του λαού και αν μπορούν πάνε και παραπέρα, βάζουν τις λαϊκές συνειδήσεις στα καλούπια τους, με τη συνδρομή και της «γκαλοπολογίας», για να προλειάνουν το έδαφος για μετά τις εκλογές.

Φοβούνται τον ανοιχτό, μπροστά στο λαό, διάλογο και την αντιπαράθεση θέσεων, γιατί ακριβώς αυτό που θέλουν είναι να μην πάει η συζήτηση στα πραγματικά λαϊκά προβλήματα και στους ενόχους. Θέλουν η πολιτική αντιπαράθεση να αφορά στη διαχείριση και την «ηθική» των διαχειριστών της λαϊκής φτώχειας για να συγκαλύπτουν την αντιλαϊκή πολιτική και να χειραγωγούν. Το ζητούμενο γι' αυτούς είναι να εφαρμοστούν ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη η αντιπαράθεση μέσα στους κόλπους τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ - πέρα από τους προσωπικούς ανταγωνισμούς - αφορά στη «διαχείριση» της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, οι οποίοι στενάζουν κάτω από τη βαρβαρότητα της πολιτικής που υπηρετούν τόσο οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού, όσο και της σοσιαλδημοκρατίας. Δηλαδή, αυτό που τους απασχολεί είναι η αναζήτηση πιο αποτελεσματικών τρόπων εξαπάτησης του λαού.

Αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, να μπουν στο τραπέζι ζητήματα που αφορούν στα λαϊκά προβλήματα, στο Ασφαλιστικό, στα μεροκάματα και τις συντάξεις, στις περικοπές σε δημόσια αγαθά, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, στις προτάσεις τους για ενίσχυση των επιχειρήσεων στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Θέλουν να περιφρουρήσουν την ομοθυμία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. στον «ευρωμονόδρομο». Ολα αυτά είναι ένας ακόμα λόγος ο λαός να κρίνει με τα δικά του κριτήρια και να δυναμώσει τους ταξικούς αγώνες και να ενισχύσει το ΚΚΕ στην κάλπη.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Δημαγωγία για να μη φαίνεται η αντιλαϊκή πολιτική...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ξαναλέει - ενόψει ευρωεκλογών - η Νέα Δημοκρατία για το έργο που παρήγαγε τόσα χρόνια, φαίνεται πραγματικά εντυπωσιακό. Πλήθος οι αριθμοί, τα στοιχεία, τα εγκαίνια...

Μόνο που πρέπει να το έκανε σε κάποια ...άλλη χώρα! Γιατί δε γίνεται τόσα εκατομμύρια Ελληνες εδώ και να μην έχουμε «πάρει χαμπάρι» τίποτε...

Εκτός πια αν πρόκειται για την... πιο διακριτική κυβέρνηση από καταβολής κόσμου. Τα κάνει όλα χωρίς να τα αντιλαμβάνεται κανείς.

Αυτά τα νοσοκομεία - για παράδειγμα - που εκσυγχρόνισε και τα γέμισε προσωπικό, πού είναι; Να μην πηγαίνουμε κι εμείς στα υπόλοιπα...

Σε ποια περιοχή εξάλειψε την ανεργία - ή τέλος πάντως τη μείωσε αισθητά - για να πάμε κι εμείς να μείνουμε; Σε ποια αγορά τα πράγματα είναι πάμφθηνα; Πού είναι ακριβώς τα σχολεία με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας;

Ας μας τα πούνε. Είναι κρίμα να τα κρατάνε κρυφά...

ΕΝΤΑΞΕΙ, τώρα ησυχάσαμε! Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφής χτες: «Το κράτος χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση»...

Γιατί, ξέρετε, με αυτά τα τελευταία «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», είχαμε αγχωθεί μήπως το πάει αλλού το πράγμα...

Ευτυχώς όμως ξεκαθάρισε το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ - είπε - θα κάνει την «επανάσταση» φέρνοντας τη «διαφάνεια στο κράτος» και «αλλάζοντας το τοπίο στα Μέσα Ενημέρωσης».

Πράγμα που σημαίνει πως η «ειρηνική επανάσταση» (εφόσον έλθει το ΠΑΣΟΚ στα πράγματα φυσικά) θα έχει πολλά ...γεύματα.

Κυρίως με ...καναλάρχες. Από αυτές τις ωραίες συναντήσεις που «αλλάζουν το τοπίο στα ΜΜΕ» και όλο και έχουν να κάνουν και με τη «διαφάνεια στο κράτος».

Καθότι καναλάρχης που να μην κάνει τίποτε άλλες μεγαλο-δουλειές (καράβια, κατασκευές, χρηματιστήρια) είναι σπάνιο πράγμα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Διοργανώνει εκδρομή τη μέρα των εκλογών!

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρωτοβουλία ώστε οι πάνω από 1.500 υπάλληλοι της τράπεζας να μείνουν μακριά απ' την κάλπη των ευρωεκλογών αναλαμβάνει η Citibank, που καλεί κάθε εργαζόμενο στις 7 Ιούνη να συμμετέχει σε εκδρομή που διοργανώνει! Στην προσωπική επιστολή που το Citibank Club (συστάθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας πριν από 40 χρόνια για να διοργανώνει εκδρομές κι άλλες εκδηλώσεις) στέλνει σε όλο το προσωπικό μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τονίζει ιδιαίτερα τις μειωμένες τιμές της εκδρομής που προτείνει για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Τόσο κοστολογεί η πολυεθνική το δικαίωμα των εργαζομένων να κρίνουν όσους αποφασίζουν για τη ζωή τους. Ετσι, προσπαθεί να τους εξαγοράσει, με ένα φτηνό τριήμερο ταξίδι, συμβάλλοντας στην πολύμορφη προσπάθεια που γίνεται αυτές τις μέρες ώστε να καλλιεργηθεί ένα γενικότερο κλίμα υπέρ της αποχής, το οποίο συμφέρει τα αφεντικά γιατί καλλιεργούν ψυχολογία μη συμμετοχής και δράσης γενικά, άρα και εμπόδια στη μαζικοποίηση των αγώνων, αλλά μη συμμετοχής και σ' αυτό ακόμη που θεωρούν το άπαν της συμμετοχής στην αστική δημοκρατία, το εκλογικό δικαίωμα. Και αυτό ακόμη το απαξιώνουν. Φαίνεται πως αυτό βολεύει και τα κόμματά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αδιόρθωτοι

Το κύριο χαρακτηριστικό της κουτοπονηριάς είναι ότι επιχειρείς πονηριά και πιστεύεις πως δε σε παίρνουν είδηση την ώρα που μόνο εσύ το 'χεις κρυφό καμάρι. Ετσι η πονηριά παίρνει το προσθετικό κουτό και εσύ το χαρακτηρισμό του κουτοπόνηρου. Αυτό έπαθε για άλλη μια φορά ο Θ. Καρτερός στην «Αυγή». Παρουσιάζει έναν τάχα προβληματισμό (μάλλον συζήτηση καφενείου) περί κομματικών επιχειρήσεων για να μας πει πως άδικα κακοχαρακτηρίσαμε τον Α. Τσίπρα όταν προχτές όλως τυχαίως πέταξε εκείνο το «εμείς δεν έχουμε επιχειρήσεις» για να καταλήξει στην κουτοπονηριά περί... καπιταλιστικού κέρδους που δημιουργεί πολιτικά μπερδέματα. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε εδώ και να του πούμε εντάξει, σε πήραμε είδηση και να τον ευχαριστήσουμε από πάνω που μας δικαιώνει, αφού αποδείχνεται πως καθόλου δεν του ξέφυγε του Α. Τσίπρα και είχε συγκεκριμένη στόχευση ενάντια στο ΚΚΕ. Οταν όμως ο οπορτουνιστής παίρνει φόρα δε βλέπει μπροστά του, τα παίρνει όλα σβάρνα και δεν αντιλαμβάνεται πως τον έχουν πάρει όλοι χαμπάρι. Ως προς το στόχο αφού δείχνει πως δεν τον ξεχνά...

Αντιλαϊκή συγχορδία

Η επίσκεψη κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει υπουργεία, κρατικές υπηρεσίες και συνολικά την κυβέρνηση μόνον τα χειρότερα προδικάζει για τα λαϊκά στρώματα. Σε αυτήν τη φάση, η αντιλαϊκή συγχορδία κλιμακώνει, εμπλουτίζοντας παραπέρα την πολιτική στην κατεύθυνση του πακέτου μέτρων που έχει αξιώσει πρόσφατα και η Κομισιόν. Η ίδια η κυβέρνηση με επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έχει δεσμευθεί να επιταχύνει το βηματισμό και να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων και μάλιστα μέσα στον Ιούνη και αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Στα μόνιμου χαρακτήρα διαρθρωτικά μέτρα συγκαταλέγονται η καθήλωση μισθών και συντάξεων αλλά και το συνοδευτικό φορολογικό πακέτο που περιλαμβάνει μια σειρά από νέες ανατιμήσεις ακόμη και σε ειδικούς φόρους σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης και της μικρής ιδιοκτησίας. Τις επόμενες μέρες θα έρθουν στη δημοσιότητα οι «προτάσεις» του ΔΝΤ. Και βέβαια κανείς, ακόμη και ο πλέον αφελής, δε θα μπορούσε να περιμένει και τίποτα διαφορετικό από αυτά τα κοράκια.

Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, η καλύτερη απάντηση είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, που περνάει και μέσα από την ευρωκάλπη.

Τόσο ... εναλλακτικοί!

Ολοι θυμόμαστε την «επαναστατημένη» Γενιά των 700 ευρώ (G700). Για όσους δε θυμούνται, είναι «μια εναλλακτική κίνηση πολιτών στο διαδίκτυο, στην οποία συμμετέχουν νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και αυτά που τους επιφυλάσσει το μέλλον».

Αυτοί, λοιπόν, οι εναλλακτικοί που προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους, από τη μια καλλιεργούν την αντίληψη πως χρειάζονται «δυνάμεις, οι οποίες κατανοώντας ότι το μέλλον μας καθορίζεται από κοινού με τους άλλους Ευρωπαίους στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, παίρνουν την ΕΕ στα σοβαρά, πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αλλά τέτοιες δυνάμεις, λένε, δεν υπάρχουν. Κι από την άλλη λένε ξεκάθαρα (ρ/σ ΣΚΑΪ, 21/5/2009): «Καταψηφίζουμε κυβέρνηση και αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις». Οπου στις αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εννοούν και εκείνους που απορρίπτουν την ιμπεριαλιστική ΕΕ του κεφαλαίου και παλεύουν για μια Ευρώπη των λαών.

Και αναρωτιούνται: Είναι οι ευρωεκλογές πραγματικά ευρωπαϊκές ή αποτελούν απλώς μια καταγραφή πολιτικών δυνάμεων και τίποτα περισσότερο; Τόσο εναλλακτικοί! Εν ολίγοις: 'Η μην πάτε να ψηφίσετε ή αν πάτε μην ψηφίσετε ΚΚΕ!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σοσιαλδημοκρατία και βαρβαρότητα

Η ελεγχόμενη «διαμάχη» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το σύνθημα «δημοκρατία και σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι τουλάχιστον κοροϊδία για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις, το ξέρουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλύτερα από τον καθένα. Ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνειδητά διαστρεβλώνει το ιστορικό απόφθεγμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ, προσθέτοντας δίπλα στο σοσιαλισμό και τη λέξη δημοκρατία, θεωρώντας εκ των προτέρων - σαν γνήσιος σοσιαλδημοκράτης - ότι ο σοσιαλισμός από μόνος του δεν είναι δημοκρατικός. Τι λέει επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό του κόμματός του; «Σοσιαλδημοκρατία ή βαρβαρότητα»!

Αυτό είναι το ζουμί για το ΠΑΣΟΚ. Χρησιμοποιεί, όμως, λάθρα τη λέξη «σοσιαλισμός» για να ψαρέψει σε θολά νερά. Για να δημιουργήσει συνειρμούς, που πατάνε στη συσσωρευμένη εμπειρία των λαϊκών στρωμάτων από τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που επανέρχεται στο προσκήνιο σαν το μοναδικό αντίπαλο δέος στο καπιταλιστικό σύστημα, στη σήψη και τα αδιέξοδά του. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, κοροϊδεύει το λαό, ταυτίζοντας το σοσιαλισμό με τη σοσιαλδημοκρατία και φέρνοντας την τελευταία σε αντιπαράθεση με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ακριβώς επειδή η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άλλη μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού, τις συνέπειες της οποίας τις γνώρισαν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι και ο λαός στην ΕΕ και στη χώρα μας.

Αυτό προσπαθεί να κρύψει το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τη λέξη «σοσιαλισμός», αντί της «σοσιαλδημοκρατίας», που ξέρει ότι δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά στα λαϊκά στρώματα. Μ' αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να βιάσει την Ιστορία και την αλήθεια, προκαλώντας παράλληλα μια προεκλογική κόντρα με τη ΝΔ, στο ασφαλές, και για τους δυο, έδαφος του αποπροσανατολισμού. Γιατί όσο υποκριτικό και φτιαχτό είναι το προεκλογικό παραφρασμένο δίλημμα του ΠΑΣΟΚ, άλλο τόσο υποκριτική είναι η αντίδραση της ΝΔ, που προσπαθεί, στο όνομα της φιλελεύθερης διαχείρισης του καπιταλισμού, να υπερασπιστεί συνολικά το απάνθρωπο και βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ενα σύστημα, που με συνέπεια υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ και διαχρονικά η σοσιαλδημοκρατία, είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από αυτήν της αντιπολίτευσης.

Το πραγματικό δίλημμα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα ήταν, είναι και παραμένει ένα: «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;». Με άλλα λόγια, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, ή εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τη διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης για τη μεγιστοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους; Σε τελική ανάλυση, με τα μονοπώλια ή με το λαό; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Και σ' αυτό έχουν απαντήσει εδώ και δεκαετίες τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική τους, τα μέτρα που πήραν και οι πράξεις τους επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο σοσιαλισμός έχουν τόση σχέση όση έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Και πως οι δυο τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι στη χώρα μας διαχρονικοί διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αυτό το στρατηγικό τους χαρακτηριστικό είναι που πρέπει να καταδικαστεί στις 7 του Ιούνη. Με την καταψήφισή τους και την ενίσχυση του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ