Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο... μουσείο η Εύβοια

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μουσειακή» χαρακτήρισε τις προάλλες ένας άνεργος την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς παρακολουθούσε τη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Εύβοιας. Και δεν είχε άδικο...

Ενα από τα θέματα της συνεδρίασης αφορούσε μια «Ερευνα ίδρυσης μουσείου Ορυκτολογικού - Γεωλογικού και Φυσικού Πλούτου στο Νομό Εύβοιας». Σύμφωνα με τον ερευνητή-καθηγητή του ΕΜ Πολυτεχνείου (που θα αμειφθεί με 10 εκατ. δραχμές για την εκπόνηση προμελέτης), «ο γεωλογικός σχηματισμός της Εύβοιας την καθιστά γεωλογικό παράδεισο, αφού σ' αυτόν οφείλεται η ποικιλία του τοπίου και της βλάστησης, αλλά και ο ορυκτός της πλούτος» (κοιτάσματα λευκολίθου, μαγνησίου, σιδηρονικελίου, λιγνίτη, σχιστολίθου, κλπ.).

Συμφωνούμε με τον κ. καθηγητή και επαυξάνουμε. Αλλωστε, για πολλές δεκαετίες εκμεταλλεύονταν τον ορυκτό αυτό πλούτο κάποιοι «μεγαλοσχήμονες». Ελα, όμως, που οι «νόμοι της αγοράς», οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το κυνηγητό του μεγαλύτερου κέρδους από τους οικονομικά ισχυρούς έστειλαν επιχειρήσεις, όπως το συγκρότημα «πρώην Σκαλιστήρη» ή το «πρώην Παπαστρατή», τα δύο εργοστάσια της Π-Π, τα λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου και Κύμης και αρκετές άλλες, στα «μουσειακά προγράμματα» της ΕΕ και κατάντησαν τους χιλιάδες εργαζόμενους «απασχολήσιμους».

Ε, δεν αξίζει τέτοιες κυβερνήσεις και πολιτικές να τις στείλουν οι εργαζόμενοι στο μουσείο της Ιστορίας;

Σε ρόλο... ρυθμιστή

Το γενικό διευθυντή του ΣΕΒ, Γ. Αργυρόπουλο, διόρισε ως ένα από τα πέντε μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης! Η ΡΑΕ θα έχει, σύμφωνα με το νόμο 2773/99, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθοριστικές αρμοδιότητες στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - π.χ. θα γνωμοδοτεί για τη χορήγηση αδειών, θα παρακολουθεί τον ανταγωνισμό, θα ελέγχει τη λειτουργία της αγοράς κ.ά. - και χαρακτηρίζεται ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πόσο ανεξάρτητη όμως θα είναι αυτή η ΡΑΕ, όταν θα ελέγχεται πλήρως από το ΣΕΒ; Μήπως, έφτασε η ώρα, ώστε η κυβέρνηση να αφήσει τα προσχήματα και να διορίσει υπουργούς τα στελέχη των βιομηχάνων; Ούτως ή άλλως είναι γνωστό, ότι το κεφάλαιο υπαγορεύει την πολιτική, αλλά έτσι όπως πάει, δε θα αργήσουμε να δούμε και μεγαλοβιομήχανους υπουργούς!

Απροκάλυπτη επιχείρηση χειραγώγησης

Το θέμα της Νεοελληνικής Γραμματείας, Εκφρασης - Εκθεσης, στο οποίο κλήθηκαν να εξεταστούν προχτές οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα πλαίσια των Πανελλαδικών Εξετάσεων (του μαραθώνιου δηλαδή για τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του λυκείου, που θυμίζει «Ιερά Εξέταση») θα μπορούσε κάλλιστα να καταγραφεί σαν άλλο ένα όπλο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να νουθετήσει και να χειραγωγήσει τους μαθητές. Ο υπαίτιος για όλα τα δεινά που τραβούν οι μαθητές με την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αποτέλεσμα της οποίας είναι ακριβώς αυτή η ψυχοφθόρα διαδικασία της εξέτασης στα 14 μαθήματα, θέλησε να ζητήσει και τα ρέστα από τα «θύματά» του.

Ηδήθεν ανεξάρτητη Εξεταστική Επιτροπή, προφανώς με άνωθεν εντολές, μεθόδευσε την επιχείρηση χειραγώγησης χρησιμοποιώντας ένα άκρως προπαγανδιστικό κείμενο για τη στρατηγική και τους στόχους της εκπαιδευτικής «μεταρρύθμισης». Πρόκειται, όπως ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε χτες, για απόσπασμα από άρθρο της Ε. Στεφάνου, πρώην υφυπουργού Παιδείας και υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα στις πρόσφατες εκλογές, στην κυριακάτικη εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη «Το Βήμα», στις 23.4.2000 με θέμα «Οι νέες προκλήσεις στο χώρο της εκπαίδευσης».

Ηανάπτυξη στο κείμενο της θεωρίας της προσαρμογής στη «νέα τάξη πραγμάτων» και η στήριξη όλων των μέτρων που προωθούνται από τη «μεταρρύθμιση», για τη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, την ατομική κατάκτηση της γνώσης κ.ά., αποτελούν από μόνα τους πρόκληση. Ομως μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί το γεγονός ότι τα ζητούμενα «καλουπώνονται» με τέτοιο τρόπο, ώστε ο μαθητής να είναι υποχρεωμένος να στηρίξει την άποψη της συγγραφέως, ανακαλύπτοντας δήθεν τη μεθοδολογία της. Φυσικά, κάθε σκέψη κριτικής αντιμετώπισης είναι απαγορευτική, αφού είναι εκτός θέματος.

Το επιστέγασμα όμως της απροκάλυπτης πρόκλησης βρίσκεται στο τρίτο μέρος της εξέτασης, του περιβόητου πια «γράμματος στον υπουργό Παιδείας». Εκεί επιχειρείται η τρομοκράτηση του μαθητή, αφού του ζητιέται να εκφράσει γνώμη για την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», που ήδη στο προηγούμενο θέμα εμμέσως πλην σαφώς έχει καθυποβληθεί η λογική του μονόδρομού της ως απαραίτητη προϋπόθεση... για να απαντηθούν οι προκλήσεις του 21ου αιώνα. Και για να προλάβουμε ποικιλώνυμους αναλυτές που έσπευσαν να μιλήσουν για την πρωτοτυπία του θέματος και το ωφέλιμο της ενασχόλησης με κοινωνικά θέματα, σημειώνουμε ότι πράγματι το κριτήριο του μαθητή και η δυνατότητα τεκμηρίωσης της άποψής του θα μπορούσαν να αξιολογηθούν, όχι όμως κάτω από ένα καθεστώς ηθικών διλημμάτων και φόβου.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι έστω και έτσι δεν μπορεί να εκφραστεί από σημαντικό μέρος των νέων η πείρα και τα αιτήματα των μεγάλων μαθητικών αγώνων στην τρίχρονη διάρκεια της αντιπαιδαγωγικής, εκπαιδευτικής... μεταρρύθμισης. Ομως η όποια τέτοια «νομιμοποίηση» δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μειώσει τη σοβαρότητα της επιχειρηθείσας παγίδευσης των νέων και της προσπάθειας υποταγής τους στα δεδομένα ενός εκπαιδευτικού συστήματος που τους «κόβει τα φτερά».

Το γεγονός αυτό συνδέεται με τη λογική της κυβέρνησης και του υπουργείου, που νομοθέτησε εκτός των άλλων το φασιστικής έμπνευσης ιδιώνυμο κατά των αγωνιζόμενων μαθητών, για να τους καθυποτάξει, ενώ τώρα κάνει ένα άτυπο γκάλοπ στην πλάτη τους. Η επιχείρηση αυτή αναπόφευκτα φέρνει στο μυαλό μαύρες εποχές και καθεστώτα που επιχειρούσαν τη νομιμοποίησή τους με ιδεολογική τρομοκρατία και τον πέλεκυ του ισχυρού. Μόνο που ισχυρός δεν είναι ο πέλεκυς αλλά η δύναμη του δίκιου.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ο ... ευρωπαϊκός ρόλος της Εκκλησίας!

Ούτε η κεφαλή της Ορθοδοξίας ξεφεύγει από τα σχέδια της Κομισιόν για την υπαγωγή της επιρροής της Εκκλησίας στα σχέδια υλοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας στα Βαλκάνια και «την υπέρβαση των τραυμάτων του πρόσφατου παρελθόντος».

Αυτές τις μέρες έγινε στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη «Διαθρησκειακό Σεμινάριο» με οργανωτή το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέμα του Σεμιναρίου «Συμφιλίωση και ειρήνη στη ΝΑ Ευρώπη: Η συμβολή των Θρησκευτικών Κοινοτήτων».

Οταν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, ενημερώθηκε από τον Επίσκοπο Ρηγίου, εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες, για τα αποτελέσματα του Σεμιναρίου, μην μπορώντας να κρύψει τη μεγάλη χαρά του για το σημαντικό γεγονός, δήλωσε με νόημα: «Οι θρησκευτικές δυνάμεις της περιοχής μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά... στην επιτυχία της προσπάθειας ανοικοδόμησης της περιοχής», για να συμπληρώσει: «Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στηρίζει όλες τις προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι προθέσεις βέβαια στο θέμα αυτό της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστές και δε χρειάζονταν την επιβεβαίωση του κ. Πασχαλίδη. Εκείνο που ίσως δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση επιτρέπει το άνοιγμα γραφείων των Εκκλησιών στις Βρυξέλλες, δεν έχει κατά νου το σεβασμό του πνευματικού και μόνο ρόλου των Εκκλησιών...

«Κάηκε» το περιβάλλον

Στο Ζανβάλ, αριστοκρατικό προάστιο των Βρυξελλών, αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της διαβόητης λέσχης Μπίλντεμπεργκ. Βασικό θέμα των τετραήμερων συζητήσεων, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Φανταστείτε, επομένως, την «αφρόκρεμα» της διεθνούς ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που καταληστεύουν καθημερινά το παγκόσμιο περιβάλλον και εγκληματούν κατάφωρα ενάντια στον πλανήτη και στην ανθρωπότητα ολόκληρη, να συζητούν για την προστασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του περιβάλλοντος...

Προφανώς, το αντίθετο ακριβώς θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των διεθνών μονοπωλίων, αλλά η υποκρισία περισσεύει στις μέρες μας...

Υ.Γ. Αλήθεια, η συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου στη φετινή σύνοδο της Μπίλντεμπεργκ, σημαίνει πως αναβαθμίζονται οι «μετοχές» του;..

Ο πελαργός ήρθε στο «Ρ»

Με το «σπαθί» του κέρδισε τον τιμητικό τίτλο του ...«αγροτο-πατέρα» ο Κώστας Δέτσικας του αγροτικού ρεπορτάζ του «Ρ». Η περσινή «σπορά», του απέδωσε τον πιο όμορφο καρπό και έτσι χτες το μεσημέρι η γυναίκα του Ελένη του χάρισε το μεγαλύτερο «πριμ»: Ενα υγιέστατο κοριτσάκι βάρους τριών κιλών.

Παιδιά, η διεύθυνση και το προσωπικό του «Ρ» σας εύχονται ολόψυχα υγεία και κάθε ευτυχία στο νέο μέλος της οικογένειάς σας. Να σας ζήσει και να το καμαρώσετε, όπως ονειρεύεστε.

Χουριετ-χαίρονται...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΛΟ ΔΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ η κυβέρνηση για το δημοσίευμα της «Χουριέτ» και ανησυχεί για το αν η Νέα Δημοκρατία - όπως είπε χτες ο Χυτήρης - θα μπορέσει να παίξει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά... δεν τα έβαψε και μαύρα!

Πέραν του ότι... η ΝΔ βλάπτεται, είναι φανερό ότι αυτή η υπόθεση εξυπηρετεί και σε άλλο επίπεδο. Στο κάτω κάτω, όταν η κοινή γνώμη ασχολείται με σκάνδαλα (έστω και τουρκικής προελεύσεως), δεν ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι συνεχίζεται και ο θόρυβος με την υπόθεση των ταυτοτήτων, εδώ βρίσκει την εφαρμογή της η παροιμία «στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται».

ΑΝΟΙΧΤΕΣ τις πόρτες του ΝΑΤΟ και για τη Ρωσία και για όποιον άλλον ενδιαφέρεται θέλει ο Κλίντον, όπως τουλάχιστον είπε χτες στο Βερολίνο. Οποιος θέλει μπαίνει λοιπόν κι όποιος δε θέλει... βομβαρδίζεται.

Πάντως ήταν απολαυστικό το πώς χαριεντίζονταν ο Αμερικάνος Πρόεδρος με τον Σρέντερ και μετά στις ομιλίες τους άφηναν αιχμές ο ένας για τον άλλον. Τέτοιου είδους φιλίες και συμμαχίες είναι από αυτές που πρέπει να είσαι με την πλάτη στον τοίχο.

Το κακό βέβαια είναι ότι τους δικούς τους τσακωμούς εμείς τους πληρώνουμε, γιατί την τελευταία στιγμή είναι γνωστό ότι ο καθένας από αυτούς θα φυλάξει τα δικά του συμφέροντα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΛΙ ΕΓΚΩΜΙΑ Ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική πολιτική της Ελλάδας και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη έδειχνε χτες στο δελτίο ειδήσεών της η ΝΕΤ. Καλά, δεν τους ειδοποίησε κανείς εκεί πέρα ότι... τελείωσαν οι εκλογές;

Φαίνεται όμως ότι τα κρατικά ΜΜΕ κινούνται με... κεκτημένη ταχύτητα και «κόλλησαν» στον αυτοσκοπό της προβολής του κυβερνητικού έργου.

Και, όμως, ήταν...

Φανταζόμαστε πως όλοι θα είδατε στις προχτεσινές τηλεοπτικές ειδήσεις τη συμπεριφορά - τρόπος του λέγειν, δηλαδή - του Ευάγγ. Γιαννόπουλου, στη διάρκεια της εκδίκασης της μήνυσής του ενάντια στον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο και, ιδιαίτερα, όταν ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του μηνυομένου.

Σκεφθήκατε, μήπως, την ώρα που τον βλέπατε, ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν, μέχρι πριν λίγο καιρό και για αρκετά χρόνια, υπουργός και, μάλιστα, Δικαιοσύνης; Πολιτικός, δηλαδή, προϊστάμενος και των δικαστών..;

Καλά νέα απ' το Μάαστριχτ!

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα προγράμματα ελεύθερης χορήγησης ουσιών - όπως η ηρωίνη - ως μεθόδου αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών απέτυχαν σε όλο τον κόσμο, είπε προχτές ο Ολλανδός καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ M. Dc Vris στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα, ο καθηγητής Κ. Στεφανής ανέφερε ότι στην Ελβετία, όπου εφαρμόστηκε και εκεί το πείραμα αυτό, ορισμένοι έφευγαν απ' το «νόμιμο πρόγραμμα» για να προμηθευτούν την ηρωίνη παράνομα, παρακινούμενοι απ' τον τελετουργικό χαρακτήρα της χρήσης.

Τι έχουν να πουν τώρα ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, που είναι διαπρύσιοι κήρυκες της ελεγχόμενης χορήγησης των ναρκωτικών ουσιών και την παρουσιάζουν ως μεγάλη και ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος; Κάτι ξέρουν, λοιπόν, και εκείνοι που το εφάρμοσαν και στο κάτω κάτω είναι και οπαδοί των προγραμμάτων υποκατάστασης. Επιτέλους, λοιπόν, και κάποια καλά νέα απ' το Μάαστριχτ!

Οι ... προοδευτικοί εξοπλισμοί

Τι σχέση μπορεί να έχει «η προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα» με πολεμικά εξοπλιστικά προγράμματα; Μη βιαστείτε να πείτε καμία, γιατί θα πέσετε έξω.

Το πρώτο είναι το επίσημο θέμα της συνάντησης του Βερολίνου, που ξεκίνησε χτες με τη συμμετοχή και του Κ. Σημίτη. Το δεύτερο θα είναι το πραγματικό αντικείμενο των σκληρών «παζαριών» - όπως αναφέρει το χτεσινό «Εθνος» - στις επαφές, που θα έχει ο Κ. Σημίτης με τους Σρέντερ και Ζοσπέν, Γερμανό καγκελάριο και Γάλλο πρωθυπουργό αντίστοιχα. Βλέπετε και οι δυο ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν την πώληση εκατοντάδων αρμάτων μάχης και αεροπλάνων 4ης γενιάς, αξίας αρκετών τρισεκατομμυρίων, στην Ελλάδα.

Μα, τι σόι προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να είναι αυτή, όταν συνεχίζει και ενισχύει τους πολεμικούς εξοπλισμούς, ίσως αναρωτηθείτε. Δεν έχετε άδικο. Πίσω από τη βιτρίνα του επίσημου τίτλου της συνάντησης στο Βερολίνο βρίσκεται στην πραγματικότητα η επιδίωξη της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης» να υποτάξει τους λαούς. Και μπορεί να δηλώσουν διάφορα εύηχα και ωραία οι 14 ηγέτες στις επίσημες εμφανίσεις τους, ανεπισήμως, όμως, φροντίζουν γι' άλλα...

Παράδεισος για τους λίγους

Συνήθως διαφωνούμε με τις απόψεις του αναπληρωτή διευθυντή του «Βήματος», Ν. Νικολάου, αλλά θα συμφωνήσουμε με όσα σημειώνει στη χτεσινή πρωτοσέλιδη «Γνώμη» της εφημερίδας. Γράφει συγκεκριμένα: «Είναι η Ελλάδα ένας μικρός φορολογικός παράδεισος για όλον αυτόν τον "λαμπερό" κόσμο που φωτογραφίζεται κάθε εβδομάδα ή μήνα στις ιλουστρασιόν σελίδες των "life style" περιοδικών; Και ταυτόχρονα είναι η χώρα που διαθέτει το πιο άδικο σύστημα, αφού μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι μοιράζονται τα χαμηλά εισοδήματά τους μ' ένα αδηφάγο και σπάταλο κράτος, που βάζει βαθιά το χέρι του στις τσέπες μας;

Αν κρίνουμε από τα στοιχεία που το υπουργείο Οικονομικών έδωσε προχθές στη δημοσιότητα, τότε το φορολογικό μας σύστημα είναι καταπιεστικό για τους πολλούς και σκανδαλώδες διάτρητο υπέρ των ολίγων».

Συμφωνούμε, επίσης και με την εκτίμηση του αρθρογράφου πως τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε πέρσι ο Κ. Σημίτης και επανέλαβε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν αποτελούν ούτε καν ψευτομπαλώματα του σημερινού, βαθιά αντιλαϊκού και κατάφωρα άδικου φορολογικού συστήματος.

Στο μόνο που διαφωνούμε είναι το εξής: Δεν πρόκειται ποτέ να παρθούν μέτρα «αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης» -όπως σημειώνει - ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε και από οποιαδήποτε άλλη, που θα βαδίζει στα πλαίσια των «ευρω-μονόδρομων» και των «νόμων της αγοράς».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πάλη των τάξεων... ξανακαταργήθηκε!

Πίσω από όποιο ιδεολόγημα κι αν κρυφτούν οι θιασώτες της θεωρίας περί του... «αναπόφευκτου της παγκοσμιοποίησης», δεν μπορούν να αποφύγουν εκείνες τις πολύ ενδιαφέρουσες ομολογίες, που αποκαλύπτουν, τελικά, την πραγματική τους στόχευση. Η τελευταία απόδειξη ήρθε χτες από το Βερολίνο, διά στόματος Κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός, όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό, προσπάθησε να παρουσιάσει περίπου σαν... «φυσικό φαινόμενο» αυτή τη Νέα Τάξη της βαρβαρότητας που εγκαθιδρύεται στον πλανήτη. Αφού παρέκαμψε αναφορές όπως ότι πρόκειται για καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση της οποίας ηγούνται οι πολυεθνικές και ο διεθνής ιμπεριαλισμός (συνεπώς, από ταξική άποψη, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά προσδιορίσιμη διαδικασία), ο κ. Σημίτης αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην παγκοσμιοποίηση;». «Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας», ήταν η απάντησή του...

Στην προκειμένη περίπτωση το «Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει» θα ήταν αρκετό σχόλιο για να προσπεράσουμε κάποιους που υποστηρίζουν ότι είμαστε «εκτός πραγματικότητας» όταν ελπίζουμε και παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο. Εναν κόσμο στον οποίο ο πλούτος της μισής ανθρωπότητας δε θα είναι ίσος με τα κέρδη τριών και μόνο πολυεθνικών! Εκείνοι που επιβάλλουν την τραγική πραγματικότητα, που λέει ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ένα δολάριο τη μέρα, αλλά την ίδια ώρα μια χούφτα «δικαιούνται» να σπαταλούν ετησίως 50 δισ. δολάρια για να παίζουν... γκολφ, έχουν κάθε λόγο να μας «ψιθυρίζουν» να μην ενοχλήσουμε την άθλια πραγματικότητά τους.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για τον κ. Σημίτη και τους ομοϊδεάτες του: Να μην τους ενοχλήσουμε. Και για να το πετύχουν αυτό, μάς ζητούν να «εκσυγχρονιστούμε»... σε βάθος! Μας ζητούν, δηλαδή, να πάψουμε να ερμηνεύουμε την κοινωνία και την εξέλιξή της με επιστημονικά κριτήρια. Να πάψουμε να θέτουμε ενοχλητικά ερωτήματα όπως «παγκοσμιοποίηση σε όφελος ποιου και σε βάρος ποιου;». Θέλουν, κυρίως, να αποκηρύξουμε ως ερμηνευτικό εργαλείο της κοινωνικής πραγματικότητας, τη διαπιστωμένη αλήθεια ότι η ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης, είναι, τελικά, η ιστορία της πάλης των τάξεων. Γιατί γνωρίζουν, και το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι από την πάλη των τάξεων θα εξέλθουν οριστικά και αμετάκλητα χαμένοι. Επομένως έχουν κάθε λόγο να θέλουν να... καταργήσουν την πάλη αυτή.

Σε μια τέτοια... κατάργηση προέβη χτες ο κ. Σημίτης. Ο τελευταίος που το είχε επιχειρήσει στην Ελλάδα, ήταν ο μακαρίτης υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ, ο Λάσκαρης, ο οποίος και είχε κηρύξει τη δεκαετία του '70 το «τέλος» της πάλης των τάξεων! Ο πρωθυπουργός ζήλωσε τη δόξα εκείνου, λοιπόν, και χτες συνέστησε στους εργαζόμενους - φωτισμένος προφανώς από τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως με τον Κλίντον, τον Σρέντερ κλπ. - να πάψουν να χρησιμοποιούν ως «ερμηνευτικό κανόνα την πάλη των τάξεων» όταν ζητούν λύσεις στα προβλήματα που τους γεννά η παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα! Οι εργαζόμενοι θα έπρεπε - κατά τον κ. Σημίτη - να επαφίουν τη μοίρα τους στα φιλάνθρωπα αισθήματα εκείνων που βομβαρδίζουν και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους, σε παγκόσμια κλίμακα. Ισως θα έπρεπε να προσεύχονται και να προσκυνούν τους «άρχοντες», μήπως και κερδίσουν μερικά ψίχουλα από τα αποφάγια του Γκέιτς, του Σόρος, του Λάτση.

Ισως. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουν τα λαϊκά στρώματα, είναι να παίρνουν μέρος στους πολιτικούς και ταξικούς αγώνες. Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε περίφημα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ο κ. Σημίτης ήταν σαφής. Τόσο σαφής που η εργατική τάξη δεν πρέπει να τον αγνοεί. Η εργατική τάξη έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει στους ταξικούς αγώνες, αφού τόσο τους απεύχονται ο κ. Σημίτης και οι «κεντροαριστεροί» ιπποκόμοι του ιμπεριαλισμού.

Σαφέστατη διαπίστωση

Η οποιαδήποτε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ακόμη και για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, είναι μάταιη, αφού δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να κερδηθεί. Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι σαφείς και δεν αφήνουν την παραμικρή ασάφεια στο ζήτημα αυτό. Σ' αυτές τις διαπιστώσεις κατέληξε, προχτές, η νομική επιστημονική επιτροπή της Εκκλησίας και, μάλιστα, ομόφωνα.

Το σημειώνουμε για δυο, κύρια, λόγους: Πρώτον, γιατί αποτελεί μια σωστή και σαφέστατη εκτίμηση. Δεύτερον, γιατί εάν η ηγεσία της Εκκλησίας συνεχίσει τον «ανένδοτο» αγώνα της, τότε γίνεται φανερό, πως πίσω απ' όλ' αυτά κρύβεται η εξυπηρέτηση κάποιων άλλων στόχων και σκοπιμοτήτων.

Ολυμπιακά έργα

Δεκαπέντε

εργολάβοι

έχουν θέσεις ήδη

λάβει

κι ακονίζουν

τα πιρούνια

για να φάνε

ως τα μπούνια!

* * *

Του Σεπτέμβρη,

λέει, την πρώτη

αρχινά

το «φαγοπότι»,

πιάτα θα 'ρχονται,

πιατέλες

και θα φαν

μ' οχτώ μασέλες!

* * *

Του σκασμού

θα πέσει μάσα

δίχως «κράτει»

και ανάσα,

και τη «νύφη»

θα πληρώσει

ο λαός κι αυτή

τη δόση!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ