Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κίνδυνος στη θάλασσα

Λαχτάρησαν χτες το πρωί οι 16 επιβάτες του ακτοπλοϊκού «ΜΑΡΙΝΑ», ιδιοκτησίας Αγούδημου. Κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του στο λιμάνι της Κάσου, το πλοίο προσέκρουσε με φόρα στην προβλήτα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, την ώρα εκείνη επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ επικράτησε συνολικά σύγχυση σε ό,τι αφορά την ενημέρωση από το ΥΕΝ για το ναυτικό ατύχημα. Είναι βεβαιωμένο ότι αμέσως μετά την πρόσκρουση, με εντολή πλοιάρχου - ο οποίος έκρινε ότι δεν ήταν ασφαλής η παραμονή του πλοίου εκεί - το «ΜΑΡΙΝΑ» βγήκε από το λιμάνι και «έκοβε βόλτες» κοντά τρεις ώρες, χωρίς να είναι γνωστό το μέγεθος των υλικών ζημιών που είχε υποστεί. Ωστόσο, το δελτίο του ΥΕΝ ανέφερε ότι του είχε απαγορευτεί ο απόπλους! Χωρίς να έχει γίνει κανένας επιτόπιος έλεγχος στο πλοίο, αυτό απέπλευσε τελικά λίγο πριν τη μία το μεσημέρι για Σαντορίνη, όπου αναμενόταν να φτάσει αργά το απόγευμα και να κρατηθεί εκεί για επιθεώρηση.

Η προσπάθεια του ΥΕΝ, από τη μια, να υποβαθμίσει το γεγονός και, από την άλλη, να πείσει ότι πήρε όλα τα μέτρα για την ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών είναι ένα το κρατούμενο. Την εικόνα συμπληρώνουν τα εξής επιπλέον στοιχεία: Το ΜΑΡΙΝΑ είναι 37 χρόνων και υποσυντήρητο, είναι επιδοτούμενο και δε θεωρείται κατάλληλο να προσεγγίζει λιμάνια όπως αυτό της Κάσου. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο στην κυβέρνηση βρίσκονται τα κόμματα των εφοπλιστών και όσο τα καράβια παραμένουν στα χέρια τους, καμιά εγγύηση δεν μπορεί να υπάρξει για τη ζωή και την ασφάλεια στη θάλασσα.

Χέρι χέρι με το εμπορικό κεφάλαιο

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέχρι και ο τελευταίος εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος κατάλαβε αυτές τις μέρες ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι μέχρι το μεδούλι για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκέμβρη, που στοχεύει στην υπονόμευση της αργίας της Κυριακής υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων. Δίπλα σ' αυτούς τους εκφραστές του κεφαλαίου ήρθε να κολλήσει και το ΛΑ.Ο.Σ., συναγωνιζόμενο τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε αντιδραστικές θέσεις και προτάσεις. Μιλώντας χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ALPHA 9.89», υπεραμύνθηκε του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, κατηγορώντας, μάλιστα, όσους αντιστάθηκαν στη μεθόδευση. Δίνοντας εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, προπαγανδίζοντας ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση ωραρίων και αργιών, προανήγγειλε: «Εμείς, εν πάση περιπτώσει, όταν έρθουμε στα πράγματα, το πρόγραμμά μας είναι ελευθερία στην εργασία. Δουλέψτε όσο θέλει ο καθένας».

Ερωτηθείς για τη θέση του, αν από την ΕΕ έρθει ντιρεκτίβα να καταργηθεί η αργία της Κυριακής, επανέλαβε: «Εγώ θα πω, όποιος θέλει, δουλεύει. Μπορεί να θέλει να δουλέψει κάποιος, γιατί να το απαγορεύομε;». Τα ίδια είπε και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1»: «Εμείς, όταν έρθουμε στα πράγματα, θα αφήσουμε ελεύθερη την εργασία. Οποιος θέλει ό,τι ώρα θέλει ανοίγει, ό,τι ώρα θέλει κλείνει». Τους μεγαλεμπόρους εννοούσε με την «εργασία», μόνο που αυτοί κερδίζουν από την εργασία των εργατών και των εμποροϋπαλλήλων. Που για να μεγαλώνουν τα κέρδη των εμπόρων πρέπει αυτοί να δουλεύουν ακατάπαυστα. Να τους εκμεταλλεύονται οι καπιταλιστές ως το μεδούλι. Χέρι χέρι λοιπόν δουλεύουν όλοι για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων. Και επειδή τα περιθώρια στενεύουν, η πολιτική τους τιμωρία είναι ο μόνος τρόπος να τους κοπεί η φόρα.

Μακριά από την ουσία

Για «επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα» κάνει λόγο η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας για δημόσιο διάλογο για το Εξεταστικό, αποφεύγοντας - όπως και η κυβέρνηση - να αναφερθεί στα πραγματικά μεγάλα προβλήματα της Παιδείας. Εκείνα που απορρέουν από την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλίων, για τα οποία τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ φέρουν την ευθύνη με την εφαρμογή των κατευθύνσεων για ιδιωτικοποίηση, υποβάθμιση. Και οι δύο, μην μπορώντας να κρύψουν την ταύτιση των επιλογών τους σε ό,τι αφορά την αποστολή της εκπαίδευσης σαν μέσο εξυπηρέτησης των μονοπωλίων, έχουν κάθε συμφέρον να διαγκωνίζονται στο να μοιράζουν αυταπάτες για ένα δίκαιο σύστημα εισαγωγής από ένα ταξικό σχολείο σε ένα απρόσιτο, για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, εμπορευματοποιημένο πανεπιστήμιο.

Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους

Το νέο έγκλημα που προκαλεί ο ισραηλινός στρατός εδώ και τρεις μέρες στον παλαιστινιακό λαό, στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν και είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ που εδώ και δεκαετίες επιχειρούν να εξοντώσουν έναν ολόκληρο λαό. Οι αντιδραστικές κυβερνήσεις του Ισραήλ με την ισχυρότατη στρατιωτική μηχανή του, έχουν εξελιχθεί εδώ και χρόνια στο κύριο «όχημα» για το πέρασμα των σχεδίων των ιμπεριαλιστών για τη λεγόμενη «Ευρεία Μέση Ανατολή», που περιλαμβάνει τη σκλαβωμένη Παλαιστίνη, το Λίβανο, τη Συρία, τα κατεχόμενα Ιράκ και Αφγανιστάν, το Ιράν ακόμα και την Ινδία και το Πακιστάν.

Το νέο έγκλημα επομένως του Ισραήλ, με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε όλο το μήκος της Γάζας, τους εκατοντάδες νεκρούς, τους χιλιάδες τραυματίες, και τις τεράστιες καταστροφές, ήταν απόλυτα προσχεδιασμένο και στηριγμένο στην πολιτική των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Ολα αυτά τα χρόνια στήριξαν την επιθετικότητά του.

Οι ΗΠΑ θέλουν, και αυτό το αποδεικνύει και η γνωστή συνάντηση της Ανάπολης, να έχουν τον παλαιστινιακό λαό «στα γόνατα», ικέτη χωρίς καμιά ελπίδα για δημιουργία πραγματικού και βιώσιμου κράτους και να διατηρήσουν το Ισραήλ ως τον τοποτηρητή τους στην περιοχή. Και με τις σημερινές δήθεν αντιδράσεις της κυβέρνησης Μπους για τερματισμό... γενικά των «εχθροπραξιών» αλλά και την απόλυτη σιωπή του εισερχόμενου προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, αποδεικνύουν ακριβώς ότι «κλείνουν το μάτι» στο Ισραήλ. Το ωθούν στο να βγάλει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας». Μόνο που όπως και το Ισραήλ, «βαφτίζουν» τρομοκρατία το νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αντίσταση ενάντια στη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή, στην πάλη του να έχει πατρίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με ακόμα πιο υποκριτικούς τόνους βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο άλλος ιμπεριαλιστικός πόλος. Η ΕΕ διατηρεί προνομιακές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ, την ίδια στιγμή που δήθεν νοιάζεται για την ανθρωπιστική καταστροφή στη στραγγαλισμένη από τον ισραηλινό αποκλεισμό, Γάζα, ενώ δεν αναγνωρίζει όπως και οι ΗΠΑ την εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς.

Στον αντίποδα αυτής της νέας ιμπεριαλιστικής θηριωδίας υπάρχει μόνο ένας αντίπαλος. Η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη στη χώρα μας και σ' όλες τις χώρες και η αλληλεγγύη στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δείχνουν και οι μαζικές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, των λαϊκών δυνάμεων στις αραβικές χώρες, κόντρα και ενάντια σε πολλές υποταγμένες στον ιμπεριαλισμό κυβερνήσεις. Επίσης οι κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Στη χώρα μας το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το νέο έγκλημα του Ισραήλ χωρίς μισόλογα, όπως κάνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - που από τις κυβερνητικές θέσεις έχουν ευθύνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή - αλλά και δυνάμεις που στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο. Κάλεσε για άλλη μια φορά το λαϊκό κίνημα να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων, να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το απέδειξε και χτες με τη δυναμική κινητοποίηση που διοργάνωσε στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, και άλλες πόλεις σε όλη την επικράτεια, όπως και φορείς του ταξικού και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες μπροστάρηδες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ιμπεριαλιστική συνενοχή...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΑΚΡΑΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ», διαπίστωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στη Γάζα. Ετσι, γενικώς και αορίστως. Κλιμακώθηκε η βία ...μόνη της.

Ολως τυχαίως βέβαια, αυτή η αόριστη κλιμάκωση είχε θύματα χιλιάδες Παλαιστίνιους και κυρίως άμαχους.

Αυτό είναι το πνεύμα που θέλουν να περάσουν. Πως εκεί κάτω υπάρχουν οι «καλοί» (όσοι είναι κατά της βίας) και οι «κακοί» (όσοι είναι υπέρ της βίας).

Το ότι υπάρχει ένας λαός (καθόλου αόριστος, είναι οι Παλαιστίνιοι), του οποίου η χώρα βρίσκεται υπό κατοχή από το Ισραήλ ...απλά το προσπερνάμε.

`Η το ...«χάνουμε», λόγω του πολύπλοκου της υπόθεσης. Μεσανατολικό βλέπετε, μπερδεμένη - λένε - ιστορία και δύσκολα μπορείς να καταλάβεις ποιος φταίει.

Καλό είναι να συνειδητοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ότι τέτοιου είδους «διαπιστώσεις» βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις απόψεις και τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Εδώ, έχουμε καταλάβει καλά.

Ομως, μάλλον το συνειδητοποιεί. Απλούστατα, δεν ενδιαφέρεται να εκφράσει αυτές τις απόψεις. Αλλού θέλει να συμπλέει. Με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.Να είναι αρεστή σ'αυτές.

Α, και μια και το αναφέραμε. Πώς έγινε και κάνει τέτοια πράγματα το Ισραήλ, τώρα που Πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε και επισήμως ο καθόλα δημοκρατικός και προοδευτικός Ομπάμα;

Ισως να μπορούν να μας το εξηγήσουν το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου, που τόσο έχουν θριαμβολογήσει γι' αυτό.

Ο Ομπάμα θα «φέρει μία νέα ελπίδα και ένα νέο πνεύμα στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε.

Ε, το είδαμε το «νέο πνεύμα» και προφανώς δεν παραλλάσσει σε τίποτε από όσα γνωρίζαμε. Εκτός ίσως από την αποτελεσματικότητά του. Είναι φονικότατο.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Παρών» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Γρηγοριάδης Κώστας

Η απαράδεκτη δήλωση που έκανε η υπουργός Εξωτερικών για τη νέα δολοφονική επιδρομή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, εξισώνοντας θύτες και θύματα, έρχεται να αποδείξει ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης στη διάσκεψη της Ανάπολης, που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ το Νοέμβρη του 2007, για το Μεσανατολικό. Πράγματι, η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις επιλογές των ΗΠΑ - ΕΕ για το Μεσανατολικό και όλο αυτό το διάστημα έκαναν ό,τι μπορούσαν στην κατεύθυνση της «λύσης» που προωθούσαν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή. Αξίζει να επισημανθούν οι κοινές ασκήσεις των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων με την αεροπορία του Ισραήλ, που αποκαλύφθηκαν από τους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Επιπλέον, στις αρχές του μήνα η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ στη βάση μάλιστα «των κοινών αξιών μεταξύ των δύο μερών και ιδιαίτερα για τη δημοκρατία, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ελευθεριών, της χρηστής διακυβέρνησης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου»(!). Μετά από αυτά είναι εντελώς αναμενόμενο η Ντ. Μπακογιάννη να επιρρίπτει στις «ρουκέτες της Χαμάς» το «νέο κύκλο βίας» που ξεκίνησε στη Μέση Ανατολή... Λεπτομέρεια: Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση του Γ. Παπανδρέου.

Στη γνωστή αντιΚΚΕ ρότα...

Ηταν θέμα χρόνου να προστεθεί ο Τ. Παππάς της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» στις ...περιώνυμες γραφίδες που βάλθηκαν να πείσουν τους αναγνώστες τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επίθεση! Την οποία εξαπολύει εναντίον του το ΚΚΕ. Το οποίο ΚΚΕ είναι καθεστωτικό κόμμα. Μ' αυτά και μόνο τα στοιχεία μπορεί ο οποιοσδήποτε να συνθέσει το περιεχόμενο του άρθρου του. Το οποίο περιέχει σκόπιμες αντιΚΚΕ δηλητηριώδεις επισημάνσεις: Π.χ.: «Οποιος παρακολουθεί συστηματικά τον Ριζοσπάστη διαπιστώνει ότι τα 2/3 της ύλης του είναι αφιερωμένα στον ΣΥΡΙΖΑ». Προφανώς δεν τον παρακολουθεί συστηματικά τον «Ριζοσπάστη» ή ποντάρει στο γεγονός ότι οι αναγνώστες του δεν τον παρακολουθούν συστηματικά, άρα θα καταπιούν αμάσητο ό,τι τους σερβίρει. Τι πειράζει τον κύριο δημοσιολόγο; Η εύστοχη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από τη μια μιλά για εξέγερση και από την άλλη καταδικάζει τη βία; Ο ίδιος ο δημοσιολόγος με ποιο είναι, με την εξέγερση ή με το ενάντια στη βία;

... και με τη μέθοδο της συκοφαντίας

Συκοφαντίες π.χ. «η ιστορία δείχνει ότι οι δυνάμεις επιστρατεύονται όταν το ΚΚΕ αισθάνεται απειλούμενο, όταν αμφισβητείται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στην ταξική πάλη». Δε μελέτησε καλά. Αλλά πάλι ποιος διεκδίκησε, όχι πρωταγωνιστικό, έστω ρόλο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε τη λέξη δε θέλει ν' ακούει. Ισα-ίσα ο λόγος που επιχειρούν να διαμορφώσουν το κίνημα του «τίποτα» είναι ακριβώς για να στρέψουν τη δυσαρέσκεια μακριά από την ταξική πάλη.

Λέει ο κύριος δημοσιολόγος: Για να χτυπήσει το ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ «χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα, δηλητηριώδεις υπαινιγμοί....». Το ΚΚΕ ευθέως είπε ό,τι είχε να πει. Αν αυτό για τον Τ. Παππά είναι δηλητηριώδεις υπαινιγμοί, το πρόβλημα δικό του. ΄Η μάλλον αν αυτό που είπε το ΚΚΕ αποκαλύπτοντας το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή βαφτίζει εξέγερση τα τυφλά χτυπήματα, προκειμένου να εγείρει την αδιέξοδη αντιδεξιά ρητορεία του και μετά καταδικάζοντας τη βία αυτοαποκαλύπτεται ως το καλό παιδί του συστήματος, και όλα αυτά μαζί ως φιλοΠΑΣΟΚ, αυτό μάλλον τον πείραξε. Γιατί του χαλά τη συνταγή εγκλωβισμού όσων αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική σε μια σοσιαλδημοκρατική σούπα. Και αυτός είναι και ο καημός του.

Η αντιδραστική «ιδεολογία» του νομάρχη

Τη δική του αντιδραστική «ιδεολογία και νοοτροπία» αποκαλύπτει μάλλον ο νομάρχης Θεσσαλονίκης όταν φτάνει στο σημείο να επιτίθεται με άθλιο τρόπο κατά των διαδηλωτών που αντιδρούν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο Π. Ψωμιάδης, που ως γνωστόν έχει ριχτεί στη μάχη στο πλευρό των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, μίλησε για «φασιστικά φαινόμενα στην αγορά, που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω». Οταν κλήθηκε χτες να διευκρινίσει τι εννοεί, είπε επί λέξει: «Είναι κάποιοι που πιστεύουν σε φασίζουσες ιδεολογίες και έχουν φασιστικές νοοτροπίες, οι οποίες μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω». Φυσικά, δεν περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από το νομάρχη Θεσσαλονίκης, που και σε άλλες περιπτώσεις έχει καταδείξει από τι είδους απόψεις εμφορείται. Φυσικά, το δικαίωμα των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία, το δικαίωμα των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων στην «επιβίωση», ξέρει ότι είναι αντίθετο στα συμφέροντα του κεφαλαίου, το οποίο δικαίωμά τους διεκδικούν, γι' αυτό ο νομάρχης παραληρεί...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στους μεγαλέμπορους

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη στοίχιση και συμπαιγνία, αποφάσισαν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την περασμένη Κυριακή, 28 του Δεκέμβρη. Επιβεβαίωσαν το ρόλο τους ως κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, μέρος του οποίου αποτελεί και το ισχυρό εμπορικό κεφάλαιο, που έχει συμφέροντα αντίθετα με αυτά των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων, που έβαλαν μπροστά τους υποτακτικούς τους, τους Εμπορικούς Συλλόγους, με πρώτο αυτόν της Αθήνας. Οι μεγαλέμποροι και τα κόμματά τους ξέρουν καλά πως κανένας τζίρος δεν πρόκειται να σωθεί με το να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα μια Κυριακή παραπάνω το χρόνο. Στόχος τους είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με τις αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (επέκταση ελαστικών μορφών απασχόλησης, 65ωρο - 78ωρο, «ενεργός» και «ανενεργός» χρόνος εργασίας), θα ενισχύσει την κυριαρχία τους στην αγορά. Θα επιταχύνει τη συγκεντροποίηση στον κλάδο του εμπορίου, θα αυξήσει την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο στόχος που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η επαίσχυντη απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα δήθεν «κατ' εξαίρεση» την περασμένη Κυριακή. Μέρος αυτής της μεθόδευσης αποτελεί η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων από τους μεγαλέμπορους, τα κόμματά τους, τα αστικά ΜΜΕ. Ολες αυτές τις μέρες κραυγάζουν και προσπαθούν να πείσουν ότι οι εργαζόμενοι συναινούν δήθεν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας κατασυκοφαντώντας τους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος. Λένε συνειδητά ψέματα.

Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να φιλοτεχνήσει δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο, να πείσει ότι νοιάζεται για τους μικρεμπόρους και τους εμποροϋπαλλήλους, είναι κάτι παραπάνω από προκλητική. Το ΠΑΣΟΚ και οι εκλεγμένοι του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησαν για να ανοίξουν τα μαγαζιά την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, βάζοντας μάλιστα αίτημα γενικευμένης εφαρμογής του μέτρου σε όλη τη χώρα. Μαζί με τη ΝΔ έδωσαν μια ακόμα βολή σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, προς όφελος των μεγαλεμπόρων. Γι' αυτό και πρέπει να τιμωρηθούν πολιτικά, σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε μέτωπο. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ενάντιος στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ομως, στο Δήμο Ανω Λιοσίων ψήφισε πρόσφατα υπέρ της κατάργησής της. Ψήφισε τις ανατροπές στο χρόνο εργασίας, στηρίζει συνειδητά τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βάζουν πλάτη στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην καθήλωση των μισθών. Επιβεβαιώνεται η οπορτουνιστική, επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ πολιτική του.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ποια είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους. Η άμεση παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ήταν αυτή που υποχρέωσε την περασμένη Τετάρτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε υποχώρηση. Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση και πορεία της Κυριακής στην Αθήνα, βοήθησαν ώστε να ξεσκεπαστούν οι πραγματικές στοχεύσεις των μεγαλεμπόρων και των κομμάτων τους. Στο χέρι των εργαζομένων στο εμπόριο είναι να δυναμώσουν κι άλλο το σωματείο τους. Μαζί με τους σύμμαχους αυτοαπασχολούμενους, να δώσουν σε κοινό μέτωπο απάντηση σε όσους επιβουλεύονται την αργία της Κυριακής, συνολικά τα εργασιακά και άλλα δικαιώματά τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ