Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στους μεγαλέμπορους

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη στοίχιση και συμπαιγνία, αποφάσισαν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την περασμένη Κυριακή, 28 του Δεκέμβρη. Επιβεβαίωσαν το ρόλο τους ως κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου, μέρος του οποίου αποτελεί και το ισχυρό εμπορικό κεφάλαιο, που έχει συμφέροντα αντίθετα με αυτά των εμποροϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των μεγαλεμπόρων, που έβαλαν μπροστά τους υποτακτικούς τους, τους Εμπορικούς Συλλόγους, με πρώτο αυτόν της Αθήνας. Οι μεγαλέμποροι και τα κόμματά τους ξέρουν καλά πως κανένας τζίρος δεν πρόκειται να σωθεί με το να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα μια Κυριακή παραπάνω το χρόνο. Στόχος τους είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Αυτό το μέτρο, σε συνδυασμό με τις αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (επέκταση ελαστικών μορφών απασχόλησης, 65ωρο - 78ωρο, «ενεργός» και «ανενεργός» χρόνος εργασίας), θα ενισχύσει την κυριαρχία τους στην αγορά. Θα επιταχύνει τη συγκεντροποίηση στον κλάδο του εμπορίου, θα αυξήσει την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο στόχος που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η επαίσχυντη απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα δήθεν «κατ' εξαίρεση» την περασμένη Κυριακή. Μέρος αυτής της μεθόδευσης αποτελεί η κατασυκοφάντηση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων από τους μεγαλέμπορους, τα κόμματά τους, τα αστικά ΜΜΕ. Ολες αυτές τις μέρες κραυγάζουν και προσπαθούν να πείσουν ότι οι εργαζόμενοι συναινούν δήθεν στην κατάργηση της Κυριακής αργίας κατασυκοφαντώντας τους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος. Λένε συνειδητά ψέματα.

Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να φιλοτεχνήσει δήθεν φιλολαϊκό προσωπείο, να πείσει ότι νοιάζεται για τους μικρεμπόρους και τους εμποροϋπαλλήλους, είναι κάτι παραπάνω από προκλητική. Το ΠΑΣΟΚ και οι εκλεγμένοι του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησαν για να ανοίξουν τα μαγαζιά την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, βάζοντας μάλιστα αίτημα γενικευμένης εφαρμογής του μέτρου σε όλη τη χώρα. Μαζί με τη ΝΔ έδωσαν μια ακόμα βολή σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, προς όφελος των μεγαλεμπόρων. Γι' αυτό και πρέπει να τιμωρηθούν πολιτικά, σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε μέτωπο. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ενάντιος στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ομως, στο Δήμο Ανω Λιοσίων ψήφισε πρόσφατα υπέρ της κατάργησής της. Ψήφισε τις ανατροπές στο χρόνο εργασίας, στηρίζει συνειδητά τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που βάζουν πλάτη στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην καθήλωση των μισθών. Επιβεβαιώνεται η οπορτουνιστική, επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ πολιτική του.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ποια είναι η διέξοδος για τους εργαζόμενους. Η άμεση παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ήταν αυτή που υποχρέωσε την περασμένη Τετάρτη το Νομαρχιακό Συμβούλιο σε υποχώρηση. Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση και πορεία της Κυριακής στην Αθήνα, βοήθησαν ώστε να ξεσκεπαστούν οι πραγματικές στοχεύσεις των μεγαλεμπόρων και των κομμάτων τους. Στο χέρι των εργαζομένων στο εμπόριο είναι να δυναμώσουν κι άλλο το σωματείο τους. Μαζί με τους σύμμαχους αυτοαπασχολούμενους, να δώσουν σε κοινό μέτωπο απάντηση σε όσους επιβουλεύονται την αργία της Κυριακής, συνολικά τα εργασιακά και άλλα δικαιώματά τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις κατάργησης της κυριακάτικης αργίας(2013-08-24 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία»(2013-04-24 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η κυριακάτικη αργία(2012-12-07 00:00:00.0)
Καλεί σε κοινή πάλη για κυριακάτικη αργία - ωράριο(2009-09-04 00:00:00.0)
«Υπηρετεί το μόνιμο στόχο μεγαλεμπόρων - κυβέρνησης»(2008-12-24 00:00:00.0)
Η επέκταση συμφέρει τα μονοπώλια(2008-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ