Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυβέρνηση - ταμίας των εφοπλιστών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «Ριζοσπάστης» έχει γράψει και ξαναγράψει για την τακτική των εφοπλιστών, με την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, μέσω του ΥΕΝ, να ακινητοποιούν αυθαίρετα τα πλοία τους, επιβάλλοντας έτσι ντε φάκτο την κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησης των καραβιών, σε βάρος νησιωτών και ναυτεργατών. Ταυτόχρονα, όμως, με την παράνομη ακινητοποίηση των ακτοπλοϊκών πλοίων, οι ίδιοι εφοπλιστές βουλιάζουν στα χρέη και το ΝΑΤ. Είναι εξόφθαλμη η περίπτωση του εφοπλιστή Μανούση. Τις προάλλες, μεθοδεύτηκε ο αποκλεισμός του προέδρου της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, μέλους της διοίκησης του ΝΑΤ, από τη συνεδρίαση του Ταμείου, προκειμένου τα υπόλοιπα μέλη να αποφασίσουν την ελευθεροπλοΐα τριών πλοίων του εφοπλιστή μέχρι τη Δευτέρα, παρά τα τεράστια χρέη του. Εξίσου εξωφρενικό, όμως, είναι ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ δεν αποφάσισε να εισπράξει τις οφειλές απευθείας από τον εφοπλιστή, αλλά από το ΥΕΝ! Πιο συγκεκριμένα, επειδή το ΥΕΝ δεν έχει καταβάλει στον εφοπλιστή όλα τα χρήματα των επιδοτήσεων, ο Μανούσης «εκχώρησε» στο ΝΑΤ το «δικαίωμα» να εισπράξει αυτό τα ποσά των επιδοτήσεων για να εξοφληθούν έτσι τα χρέη του προς το Ταμείο! Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να δώσει φράγκο, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα οφείλει στο Ταμείο. Αντί η κυβέρνηση να τον υποχρεώσει να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, φρόντισε να τον διευκολύνει, αναλαμβάνοντας η ίδια χρέη ταμία του εφοπλιστή.

Απαράδεκτες συνδικαλιστικές συμπεριφορές

Αλήστου μνήμης εποχές του κυβερνητικού συνδικαλισμού αναβιώνουν οι διορισμένοι απ' τα δικαστήρια συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Ο διορισμός έγινε ύστερα απ' την απραξία του προηγούμενου ΔΣ, όπου πρώτη δύναμη ήταν η ΠΑΣΚΕ, και με την υποχρέωση να κάνουν εκλογές μέχρι τις 18.10.2008. Ωστόσο, όμως, οι διορισμένοι συνδικαλιστές άφησαν να περάσει άπρακτη και αυτή η ημερομηνία.

Ετσι στις 20.10.2008 εργαστηριακοί του ΙΚΑ ζήτησαν απ' τους διορισμένους συνδικαλιστές να πάρουν την απόφαση να προκηρύξουν, έστω και εκπρόθεσμα, εκλογές ή να παραιτηθούν. Και τότε ο πρωτοκλασάτος της ΔΑΚΕ Χρήστος Ελπιδοφόρου - με απαθείς θεατές δύο στελέχη της ΠΑΣΚΕ - έδωσε τούτη την απάντηση: «Εκλογές θα κάνω όταν αποφασίσω εγώ». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ οι διορισμένοι προχώρησαν και σε προπηλακισμούς σε βάρος εργαζομένων που προσπάθησαν να λάβουν γνώση των εισερχομένων - όπως έχουν κάθε δικαίωμα - εγγράφων του Συλλόγου.

Μια αντιλαϊκή πολιτική σαν κι αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ μόνο διορισμένοι συνδικαλιστές θα μπορούσαν να υπηρετήσουν. Η λύση βρίσκεται - όπως προτείνει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - στον αγώνα για την εκλογή ενός Διοικητικού Συμβουλίου με αλλαγή συσχετισμών που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και θα αγωνίζεται για την ικανοποίηση αιτημάτων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Καταδίκη της υποκρισίας

Το Σωματείο των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο του «Ερυθρού Σταυρού» με ομόφωνη απόφασή του καταγγέλλει τη «συμπεριφορά όλων αυτών που κατά τη διάρκεια χειρουργείου στο «Κοργιαλένειο - Μπενάκειο» εξευτέλισαν με το χειρότερο τρόπο κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με το γεγονός της δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο και της προβολής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)».

Ακόμα καταδικάζει την «υποκρισία του υπουργείου και όλων των υπευθύνων της διοίκησης του Νοσοκομείου, καθώς και των ΜΜΕ, που προβάλλουν το ακραίο αυτό γεγονός, φασιστικού και σεξιστικού τύπου, συγκαλύπτοντας ταυτόχρονα την καθημερινότητα της εργασιακής εξόντωσης μέσα σ' ένα άθλιο σύστημα εμπορευματοποίησης που παράγει τέτοια φαινόμενα προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και τονίζει: «Το ήθος των εργαζομένων στο Δημόσιο Νοσοκομείο "Κοργιαλένειο - Μπενάκειο", που παράγουν τιτάνιο έργο κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες έλλειψης προσωπικού και μέσων, δεν ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με αυτό το περιστατικό όπως κάκιστα υπονοείται στις διάφορες δηλώσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου και της τηλεόρασης».

Θέσεις, που δεν μπορεί κανείς να έχει αντίρρηση. Μόνο που για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση χρειάζεται συνεχής αγώνας και να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με την ιδέα να μπορούν τα νοσοκομεία να δουλεύουν σαν επιχειρήσεις ξετινάζοντας ασφαλιστικά ταμεία και ασθενείς την ώρα της ανάγκης.

Ποιοι πληρώνουν την κρίση

Διαβάσαμε προχτές στις εφημερίδες ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, αποφάσισε να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους ηγέτες άλλων 19 χωρών (Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Κίνας, Αυστραλίας, Βραζιλίας, Ινδίας, κλπ.), προκειμένου να ξανασυζητήσουν για την οικονομική κρίση. Στη συνάντηση - ορίστηκε για τις 15 του Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον - οι κυβερνώντες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου δε θα συζητήσουν μόνο για την αναποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων στο φρενάρισμα της κρίσης. Θα αναζητήσουν - λένε - και τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, που απειλεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Είναι ολοφάνερο πως οι κυβερνώντες των ιμπεριαλιστικών κέντρων μαζί με τους ηγέτες μεγάλων καπιταλιστικών χωρών κλείνουν τα μάτια τους για να μη δουν την αλήθεια. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι η ρίζα του κακού για την οικονομική κρίση - που έχει προκαλέσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία - βρίσκεται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Σ' αυτή την πικρή αλήθεια συνηγορούν - μεταξύ άλλων - και οι παρακάτω 4 ειδήσεις, που έκαναν το γύρο του κόσμου και απεικονίζουν ανάγλυφα τις συνέπειες της κρίσης, οι αιτίες της οποίας βρίσκονται στο γεγονός ότι η παραγωγή είναι κοινωνική και η ιδιοποίησή της καπιταλιστική, με την εντεινόμενη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και την αυξανόμενη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων από το μεγάλο κεφάλαιο.

Είδηση πρώτη: Στις 478.000 ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα. Είδηση δεύτερη: Η μία αυτοκινητοβιομηχανία μετά την άλλη ανακοινώνουν τη διακοπή της παραγωγικής τους δραστηριότητας, ενώ κατά 10% (περίπου 3.260 θέσεις εργασίας) μειώνει το προσωπικό της η «Goldman Sachs» (GS). Υπενθυμίζεται ότι η GS μετατράπηκε πρόσφατα από επενδυτική τράπεζα σε τράπεζα συμμετοχών (holding), ευελπιστώντας να αντεπεξέλθει έτσι στη χρηματοοικονομική κρίση. Είδηση τρίτη: Οι πωλήσεις τροφίμων στη Βρετανία μειώθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς οι καταναλωτές «σφίγγουν το ζωνάρι». Είδηση τέταρτη: «Αλμα» 71% κατέγραψαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο. Η πτώση των τιμών των κατοικιών και οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού κατέστησαν δυσκολότερη για τους ιδιοκτήτες την πώληση ή αναχρηματοδότηση, με συνέπεια 765.558 ιδιοκτησίες στις ΗΠΑ να βρεθούν στο εν λόγω τρίμηνο σε κάποιο στάδιο πλειστηριασμού.

Οι παραπάνω 4 ειδήσεις μιλούν από μόνες τους. Δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι η κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου ευθύνεται για τη συνεχή εξάπλωση της φτώχειας. Με την ακρίβεια, τις μαζικές απολύσεις, την αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών εισοδημάτων σε τέτοια επίπεδα ώστε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί να μην μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου στην τράπεζα. Και όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων (κάθε μήνα βγάζουν σε πλειστηριασμό εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου) δεν έλυσαν το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, αλλά το όξυναν περισσότερο.

Αυτό το πρόβλημα προσπαθούν να λύσουν τώρα οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών με τα 4 περίπου τρισεκατομμύρια δολάρια που αποφάσισαν - μέχρι στιγμής - να πριμοδοτήσουν τις τράπεζες. Στην ουσία, επιδιώκουν έτσι να «σώσουν» το καπιταλιστικό σύστημα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Στη ρότα της συγκάλυψης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, μας προέκυψαν όλοι «δικαιωμένοι», «επιτυχημένοι» και πάνω από όλα... «ευχαριστημένοι»!

Για την περίφημη συζήτηση και μυστική ψηφοφορία για την Προανακριτική στη Βουλή μιλάμε φυσικά. Αυτή που τελικά δεν έγινε.

«Ευτυχώς», αναφώνησε εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι πανευτυχής γιατί τώρα μπορούν - αν συντρέχει λόγος φυσικά - να στείλουν τους υπουργούς τους σε ειδικό δικαστήριο.

«Διώξαμε τη ΝΔ από τη Βουλή», κραύγαζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που έπαιζε «πινγκ-πονγκ» με τον Σιούφα για το ποιος θα πει να μη γίνει ψηφοφορία.

«Καταλυτικός ο ρόλος μας» δηλώνουν και στο Συνασπισμό, γιατί, λέει, ανέδειξαν το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και είχαν εύστοχες παρεμβάσεις.

Για το ΛΑ.Ο.Σ. δεν το συζητάμε. Αυτοί πάντα ευτυχισμένοι είναι, όπως οποιοσδήποτε που ζει «στον κόσμο του».

Ο μόνος που σίγουρα είναι ανικανοποίητος και καθόλου ευτυχισμένος είναι ο ελληνικός λαός.

Δεν του φτάνουν τα δικά του, αναγκάστηκε (μέσω των τηλεοράσεων) να παρακολουθήσει όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου.

Ετσι γνωρίζει πλέον ότι τα μοναστήρια έχουν στην ιδιοκτησία τους τη... μίση (και βάλε) Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων δασών, λιμνών και αιγιαλών.

Ξέρει επίσης πως οι τραπεζίτες (με εξαίρεση αυτούς που απαξιούν λόγω υψηλής ρευστότητας) θα πάρουν 28 δισεκατομμύρια ευρώ.


Γρηγοριάδης Κώστας

Γνωρίζει πως τα κέρδη των επιχειρήσεων συνεχίζουν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και τα προϊόντα τους να πουλιούνται ανατιμημένα μέχρι και 20%, ελέω κρίσης...

Και βέβαια είναι σε θέση να μετρήσει το δικό του μισθό που δε φτάνει... ούτε «για ζήτω».

Ολα αυτά μήπως δείχνουν στους προαναφερθέντες «ικανοποιημένους» κάτι; Ή έχουν τόσο πολύ το μυαλό τους στον εντυπωσιασμό και την ψηφοθηρία που δεν παίρνουν χαμπάρι;

Προφανώς το δεύτερο ισχύει...

Μπούμερανγκ η κρίση για «τους πάνω»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο κραυγαλέα ταξικός και προκλητικά άδικος τρόπος με τον οποίο τα κόμματα εξουσίας διαχειρίζονται την καπιταλιστική κρίση μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την ορμητική αντεπίθεση των λαϊκών αγώνων που θα φέρει στο προσκήνιο το πολιτικό πρόβλημα και το αίτημα για ριζική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Η εξόφθαλμη στήριξη των τραπεζών και του κεφαλαίου και η μετακύληση των σπασμένων στα λαϊκά στρώματα έχει «αφυπνίσει» συνειδήσεις που αναζητούν τρόπο αντίδρασης στην κατάφωρη αδικία. Από παντού ακούγονται τελευταία τα ερωτήματα: Αφού το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και θωρακισμένο από τη χρηματοοικονομική κρίση, γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να το στηρίξει με 28 δισ. ευρώ; Από πού και ως πού χρειάζονται στήριξη οι τράπεζες, που μόνο την τελευταία δεκαετία τα κέρδη τους ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ; Ακόμα και φέτος στο πρώτο 9μηνο τα κέρδη τους τρέχουν με ρυθμό 20-30%. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πειραιώς, που ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα κέρδη 441 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός «δεν αντέχει» όταν πρόκειται να ενισχυθούν οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι πυρόπληκτοι, κ.ο.κ... Στο χέρι των «από κάτω» είναι να γυρίσουν μπούμερανγκ την κρίση σε βάρος των «από πάνω»...

Απολύσεις και ομηρία στην ΕΤ3

Αλλη μια απτή απόδειξη για την κοροϊδία των συμβασιούχων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη. Οι διοικήσεις της ΕΤ και της ΕΤ3 αποφάσισαν να απολύσουν 35 εργαζόμενους (δημοσιογράφους, τεχνικούς κλπ.), που εργάζονται με συμβάσεις εργασίας στην τηλεόραση και στα ραδιόφωνά της, μετά από τη λήξη των συμβάσεών τους στο τέλος του έτους. Η διοίκηση της ΕΤ3, αντί να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, δηλώνει ότι θα αναπληρώσει τα κενά με νέους συμβασιούχους, θα μοιράσει δηλαδή εκ νέου την τράπουλα της εργασίας και της ανεργίας, διαιωνίζοντας το καθεστώς της εργασιακής και πολιτικής ομηρίας.

Το ζήτημα αναδεικνύει με Επίκαιρη Ερώτηση και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, καταγγέλλοντας το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων, που προωθείται συστηματικά από τις κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), οι οποίες αποσκοπούν στην πλήρη διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταργώντας κεκτημένα, όπως τη μόνιμη εργασία, το οκτάωρο, την ασφάλιση κ.ο.κ. Μια καταγγελία που αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό το φως της νέας απάντησης της Κομισιόν σε Ερώτηση του ΚΚΕ, όπου επισημαίνεται ότι η σχετική ευρωενωσιακή οδηγία σε καμιά περίπτωση δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Καιρός να βγάλουν οι εργαζόμενοι και στην ΕΤ3 πολιτικά συμπεράσματα για το ποιοι και γιατί τους θέλουν αλυσοδεμένους σε συμβάσεις με ημερομηνία λήξης και να απαντήσουν πολιτικά στην ομηρία.

Το κεφάλαιο νοιάζεται για το κεφάλαιο

Το όψιμο ενδιαφέρον τους για την επιτυχή εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την πριμοδότηση των τραπεζών έσπευσαν να εκφράσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του λιανεμπορίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Παραγνωρίζοντας, όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι εδώ μιλάμε για μια πρωτοφανούς έκτασης πρόκληση, στην ουσία για κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες, ύψους 28 δισ. ευρώ, ο Σύνδεσμος που εκπροσωπεί τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο του λιανεμπορίου, βρίσκει ότι η προμήθεια ύψους 1% επί των εγγυήσεων του Δημοσίου είναι υψηλή! Με... φωτεινό παράδειγμα την Αγγλία, όπου η αντίστοιχη προμήθεια είναι 0,8% ο ΣΕΛΠΕ αξιώνει για λογαριασμό του τραπεζικού κεφαλαίου το ποσοστό αυτό να είναι μικρότερο από 0,5%. Εδώ ταιριάζει αυτό που λέει ο λαός «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο...».

Ταγμένος να φυλά το μαντρί

Την αγωνία του να μη ριζοσπαστικοποιηθούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά να παραμείνουν εγκλωβισμένα στο μαντρί του δικομματισμού, υποταγμένα στην εφαρμογή της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, εξέφρασε για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ALPHA»: «Εγώ δε θα αφήσω τη βάση της ΝΔ να αισθανθεί ορφανή και δε θα επιτρέψω κατά καμία έννοια να επωφεληθούν από αυτό "το στραπάτσο" οι αντίπαλοι της ΝΔ. Πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει και στέγη και αποφασιστικότητα και ελπίδα και να το συνειδητοποιήσουν αυτό, δε θα τους αφήσουμε εις τη βορά της αριστεράς». Ετσι μπράβο... ο καθείς εφ' ω ετάχθη...

Εγκαταλείψτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η κατάντια του αστικού πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης και κυβερνητικής εναλλαγής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται με τρόπο γλαφυρό στο πολιτικό κλίμα που τον τελευταίο καιρό έχει εγκατασταθεί στη χώρα. Το κλίμα αυτό συνθέτουν οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας με αφορμή την «υπόθεση του Βατοπεδίου», η επιχειρούμενη συγκάλυψή του, η όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση και η συναινετική από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου αντιλαϊκή διαχείρισή της, που σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερη όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Ολο αυτό το γαϊτανάκι τροφοδοτείται και τροφοδοτεί μια πολυμέτωπη επιχείρηση της άρχουσας τάξης αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, ευρύτερα του λαού και χειραγώγησής του, ώστε το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας να προχωρήσει ανεμπόδιστα στις αναγκαίες για το σύστημα αναδιαρθρώσεις πάντα σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, τα δύο κόμματα της κυβερνητικής εναλλαγής, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας την «υπόθεση Βατοπεδίου», για την οποία ευθύνεται η πολιτική και των δύο κομμάτων, επικεντρώνουν στην αντιμετώπιση του σκανδάλου μόνο στη διαδικασία και όχι και της ουσίας, που είναι οι νόμοι τους, η πολιτική τους για την αγοραπωλησία και κερδοσκοπία με τη δημόσια γη, αποπροσανατολίζοντας τις λαϊκές δυνάμεις. Μια διαδικασία που αντικειμενικά οδηγεί συναινετικά από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στη συγκάλυψή του. Το πόσο είναι κούφια η δικομματική αντιπαράθεση φαίνεται και από το γεγονός ότι επικεντρώνεται η όλη υπόθεση στο Βατοπέδιο και όχι για να συγκεκριμενοποιηθούν οι σκανδαλώδεις ευθύνες που υπάρχουν σε νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη, αλλά και για να συγκαλυφτεί το σύνολο της σκανδαλώδους πολιτικής τους γύρω από το θέμα του ξεπουλήματος και της παράδοσης ως λάφυρο στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας, είτε αυτή αφορά τη γη, είτε τις δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, «Ολυμπιακή», ΔΕΗ, Τράπεζες κλπ.).

Επιχειρούν να μετατρέψουν το τεράστιο σκάνδαλο με τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας σε ένα παιχνίδι νομής της κυβερνητικής εξουσίας. Το ζητούμενο γι' αυτούς, ακόμα κι όταν εμφανίζονται με το λαϊκό τους προσωπείο, ασφαλώς και δεν είναι η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά η διαχείριση της λαϊκής δυσαρέσκειας που η ίδια η πολιτική τους προκαλεί. Η λεγόμενη «επικοινωνιακή πολιτική» τους σε αυτό στοχεύει. Στην κατεύθυνση αυτή, της διαχείρισης της λαϊκής δυσαρέσκειας, κινούνται και οι συμπληρωματικές προς το δικομματισμό πολιτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Το ΚΚΕ, από την άλλη πλευρά, καλεί σε λαϊκή ενεργοποίηση, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια να φουντώσει και να γίνει δύναμη ανατροπής, που θα επιβάλει μιαν άλλη πολιτική, μιαν άλλη εξουσία που θα έχει στο επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Να δικαστούν από το λαό τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η πολιτική τους, που ενισχύει τη μεγάλη ιδιοκτησία, που παραδίδει τη δημόσια γη σε κερδοσκοπική εκμετάλλευση, να αποδοκιμαστούν με τη μαζική εγκατάλειψη και των δύο, με την καταδίκη του ευρωμονόδρομου, με την πάλη για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών στη ρότα ρήξης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ