Θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν στις 12 Οκτώβρη
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου με αφορμή τις εκδηλώσεις:
«Από την αρχή της θητείας της η σημερινή δημοτική αρχή ανέδειξε τη σημαντική ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας, πρωτεύουσας του Μοριά, που πρώτος απελευθερώθηκε από τον γερμανικό ζυγό.
Μια επέτειος που συνειδητά είχε υποβαθμιστεί από το κράτος και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, μια επέτειος που τα επίσημα ιστορικά βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία, την αποσιωπούν.
Οπως αναφέρει ο Ηλίας Παπαστεριόπουλος στο βιβλίο του "Η απελευθέρωση της Πάτρας": "Ηταν το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ που έδωσε όλες τις μάχες και χρειάστηκαν σκληροί και διαρκείς αγώνες για να εξουδετερωθούν οι κατακτητές και οι ταγματασφαλίτες στην Αχαΐα και να φτάσουν οι δυνάμεις των ανταρτών να δώσουν την τελική μάχη μέσα στην πόλη. Κύριο μέλημα του ΕΛΑΣ ήταν η απελευθέρωση χωρίς θυσίες και καταστροφές της πόλης, αναίμακτα, γι' αυτό, όλο το Σεπτέμβρη του '44 βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να αποχωρήσουν οι Γερμανοί, χωρίς σφαγή και χωρίς την ανατίναξη του λιμανιού. Ζήτησε από τα Τάγματα Ασφαλείας να παραδοθούν στην αγγλική δύναμη".
Η ιστορία και οι ιστορικοί της πόλης έχουν δώσει με κάθε λεπτομέρεια το ιστορικό των τελευταίων ημερών για την απελευθέρωση της Πάτρας.
Την 1η Οκτώβρη, το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Χρ. Γαλανόπουλο αρχίζει την επιχείρηση κατάληψης της Πάτρας. Υστερα από σκληρές μάχες μέσα στην πόλη, στις 4 Οκτώβρη 1944, στις 6 το πρωί, οι καμπάνες αναγγέλλουν τη λευτεριά και το τέλος της σκλαβιάς. Οι απελευθερωτές, τα τμήματα του ΕΛΑΣ παρελαύνουν στην ελεύθερη Πάτρα και οι κάτοικοι, που γέμισαν τους δρόμους, υποδέχονται με λουλούδια και εκδηλώνουν τα αισθήματά τους προς τους ταλαιπωρημένους αγωνιστές των βουνών. Στις μάχες για την απελευθέρωση της Πάτρας έπεσαν ο ΕΛΑΣίτης λοχίας Γιώργος Ράμμος, στη διασταύρωση Γερμανού και Ηλείας, και ο ΕΠΟΝίτης Ορέστης Βασιλακόπουλος.
Ο πατραϊκός λαός, σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να αγωνίζεται ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, παρά τις μεγάλες θυσίες, όπως ο απαγχονισμός των 11 αγωνιστών του ΕΑΜ στα Ψηλά Αλώνια, το Μπλόκο των Προσφυγικών και οι εκτελέσεις στο κτήμα Μουρτζούχου, οι φυλακίσεις αγωνιστών στο σημερινό 11ο Δημοτικό Σχολείο, οι φυλακές Μαργαρίτη κάτω από το παλιό Δημοτικό Νοσοκομείο και το κολαστήριο των "SS" (Κανακάρη και Βότση)».
Οι φετινές εκδηλώσεις με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Οργανισμό περιλαμβάνουν:
Τετάρτη 3 Οκτώβρη
-- 6-8 μ.μ., στην «Achaia Clauss», εκδήλωση - περιήγηση στα υπόγεια όπου έμειναν την παραμονή αντάρτες του ΕΛΑΣ, με τίτλο «Νυχτερινή Περίπολος». Η προηγούμενη μέρα της απελευθέρωσης της Πάτρας, και χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Τάκη Πετρόπουλο.
Η οινοποιία παραχωρώντας πολύτιμο αρχειακό υλικό στηρίζει τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
(Αναχώρηση λεωφορείων 5.45 μ.μ. από πλατεία Γεωργίου)
Πέμπτη 4 Οκτώβρη
-- 10 π.μ., δοξολογία στη Μητρόπολη με συμμετοχή σχολικών τμημάτων.
-- 11 π.μ., Κατάθεση στεφάνων στα Ψηλά Αλώνια, στο Μνημείο των 11 απαγχονισθέντων αγωνιστών και ομιλία από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη.
-- 8 μ.μ., εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου, με ομιλία από τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και μουσική παράσταση από τη χορωδία «ΑΝΤΗΧΩ», το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού και τη Λαϊκή Ορχήστρα του.
Παράλληλα, ο δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης. Εχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 8 έως 12 Οκτώβρη εκδηλώσεις στο χώρο των σχολείων, με παρουσίαση ντοκουμέντων με κείμενα, χρονικό και οπτικοακουστικό υλικό για την απελευθέρωση.
Από την Παρασκευή 5 έως και την Παρασκευή 12 Οκτώβρη διοργανώνονται ιστορικοί περίπατοι των μαθητών και μαθητριών σε χώρους όπου διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και οι μάχες για την απελευθέρωση της πόλης:
-- Κτήμα Μουρτζούχου, βίλα Λυμπερόπουλου, Παντοκράτορας, Γερμανού και Ηλείας, όπου έπεσε ο λοχίας του ΕΛΑΣ Γιώργος Ράμμος.
-- Κάστρο, εποπτεία λιμανιού, Παντοκράτορας, Ψηλά Αλώνια.
-- Σχολικό συγκρότημα Δροσιάς, Προσφυγικά, Ψηλά Αλώνια, δημαρχείο, πλατεία Γεωργίου.
Το Σάββατο τα φαινόμενα προβλέπονται ιδιαίτερα έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική. Οι άνεμοι θα είναι έντασης 8 και τοπικά 9 - 10 μποφόρ πρόσκαιρα στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη. Την Κυριακή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν. Ανεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9 - 10 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.
Την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα, που θα επηρεάσει τις επόμενες ώρες και μέχρι την Κυριακή αρκετές περιοχές της χώρας, παρακολουθούν οι επιστήμονες. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν και τα ύψη βροχής που θα πέσουν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Το κέντρο του κυκλώνα αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου στο τρίωρο 15.00 - 18.00 του Σαββάτου. Το δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο που επισημαίνεται είναι ότι το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα.
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στα βόρεια προάστια (Μαρούσι και Νέο Ηράκλειο), ενώ παρατηρούνταν προβλήματα στα νότια προάστια (Σούνιο, Ανάβυσσος, Κερατέα).
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για την Παιδεία. Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής.
Στην Αττική, οι εκπαιδευτικοί ανανεώνουν το ραντεβού για την Παρασκευή 5 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, με συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας. Η κινητοποίηση, που ήταν προγραμματισμένη για την Παρασκευή 28/9 στην Αθήνα, αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε Αστυνομικό Τμήμα μια φορά το μήνα) αφέθηκε την Παρασκευή, μετά την απολογία του, ο δεύτερος καταστηματάρχης που εμφανίζεται μαζί με τον κοσμηματοπώλη σε βίντεο να ξυλοκοπά άγρια τον Ζακ Κωστόπουλο. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και το πλημμέλημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Ο επιχειρηματίας συνελήφθη αφού ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια του οπτικού υλικού αλλά και από μαρτυρίες. Μετά τον άγριο ξυλοδαρμό και ενώ η αστυνομία προσπαθούσε να τον εντοπίσει, ο 55χρονος έσπευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (22/9/2018) να κάνει σχετικές αναρτήσεις, τις οποίες στην συνέχεια κατέβασε.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, είναι στέλεχος του ακροδεξιού χώρου. Το όνομά του φιγουράρει στον κατάλογο με τους συντονιστές της εθνικιστικής οργάνωσης «Πατριωτικό Μέτωπο». Εκεί εμφανίζεται ως «συντονιστής Ανατολικής Αττικής» της οργάνωσης.
Την ίδια μέρα, Παρασκευή 28/9, συγκεντρώθηκαν στην Ευελπίδων φίλοι του θύματος. Να υπογραμμιστεί ότι η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου από την πρώτη στιγμή ζήτησε τη συλλογή του οπτικού υλικού από βίντεο και από τις κάμερες του κοσμηματοπωλείου και των γειτονικών καταστημάτων. Υπάρχει σχετικό αίτημα του ανακριτή, που ζητάει από την Αστυνομία να συνδράμει. Η δικηγόρος του θύματος, Αννυ Παπαρρούσου, τονίζει ότι η Αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε, δεν συνέλεξε το υλικό. Στη δικογραφία υπάρχουν μόνο καταθέσεις μαρτύρων. Στη δημοσιότητα πάντως ήρθε και νέα κατάθεση, από περαστικό, ο οποίος ανέφερε πως ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν νεκρός όταν τον έβαλαν στο ασθενοφόρο για να μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Αυτό επιβεβαιώνεται από τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γ. Μαθιόπουλο, ο οποίος κατέθεσε ότι ο 33χρονος ήταν ήδη νεκρός όταν έφτασε το ασθενοφόρο.
Περιοδεία την Παρασκευή από κλιμάκιο της ΚΟ Μεσογαίας - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ
Στο εστιατόριο της κατασκήνωσης τα μέλη του κλιμακίου συζητώντας με πυρόπληκτους υπογράμμισαν, ανάμεσα σε άλλα, πως η πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή αφήνοντας πίσω της 99 νεκρούς, τραυματίες και μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες, ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα. Κι αυτό διότι και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαμόρφωσε ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, αλλά χρόνο με το χρόνο υποβαθμίζει τους τομείς πυρόσβεσης και δασικής προστασίας, μειώνοντας την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό, όπως υπογραμμίστηκε, έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, δομές και μέσα.
Στη συζήτηση που έγινε, αναφέρθηκε ότι στην κατασκήνωση ζουν σε 37 «σπιτάκια» 23 τετραγωνικών μέτρων 97 άνθρωποι, οι οποίοι λένε πως περιμένουν να τους μετακινήσουν μέχρι το τέλος του μήνα στις άλλες δύο κατασκηνώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες λειτουργούν με προσωπικό. Ηδη, από τους 32 υπαλλήλους της κατασκήνωσης που απασχολούνταν εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες για την εξυπηρέτηση 2.000 κυρίως ΑμεΑ, οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει αφού έληξαν οι συμβάσεις τους.
Αναφερόμενοι στην επιδότηση ενοικίου, τόνισαν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί σπίτι στην ευρύτερη περιοχή, ενώ τα νοίκια έχουν ανέβει αρκετά. Η επιδότηση ενοικίου θα δίνεται για 2 χρόνια σε όποιον έχει «κόκκινο» σπίτι και για έξι μήνες σε όποιον έχει «κίτρινο». Το ποσό της επιδότησης, δε, θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε τριμήνου. Παράλληλα, δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Υποδομών (έπρεπε να είχε εκδοθεί στις 21/9) η σχετική εγκύκλιος για τις άδειες κατασκευής και επισκευής για όσους έχουν «κόκκινα» ή «κίτρινα» σπίτια. Στην κατασκήνωση μοιράζονται κάθε μεσημέρι και βράδυ από 220 μερίδες φαγητού για τους πυρόπληκτους της κατασκήνωσης, αλλά και για κάποιους που ζουν έξω από αυτήν. Οπως είπαν, αρκετές φορές οι μερίδες δεν ήταν μέχρι τώρα επαρκείς σε ποσότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στους υπόπτους περιλαμβάνονται η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, η δήμαρχος Μάνδρας Ι. Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγάλεω και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας.
Τα αδικήματα είναι σε βαθμό πλημμελήματος, αν ασκηθούν όμως διώξεις η υπόθεση θα πάει σε τακτικό ανακριτή λόγω της σοβαρότητάς της και της συρροής των πράξεων. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται, μεταξύ άλλων, με πράξεις ή παραλείψεις να μην προχώρησαν στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να εξέδωσαν άδειες να χτιστούν ακίνητα πάνω στα ρέματα.
Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε δήλωσή της ανέφερε: «Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Οπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης».
«Ως αναζήτηση συνενόχων και μόνο μπορεί να αντιληφθεί κανείς την πρόσκληση του υπουργού Υγείας προς τα κόμματα, αλλά και ΜΚΟ (!), για την εκπόνηση, όπως λέει, σχεδίου δράσης για την "αντιμετώπιση των συνεπειών, που προκαλεί η χρήση ψυχότροπων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές της πρωτεύουσας". Ως τέτοια λύση προκρίνει τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.
Το ΚΚΕ, λοιπόν, δεν έχει να πει τίποτα σε κανέναν υπουργό, σε καμιά κυβέρνηση, που προσπαθεί νέους ανθρώπους να τους μεταχειριστεί σαν σκουπίδια και να τους βάλει κάτω από το βρώμικο χαλί του καπιταλιστικού κέρδους.
Το ΚΚΕ έχει να πει μόνο στον εργαζόμενο λαό, στους κατοίκους της Αθήνας, στους νέους και τις νέες, τις θέσεις του, που μαχητικά υπερασπίζεται πάντα. Θέσεις που έχουν απήχηση στην κοινωνία, που ξέρει ότι τα ναρκωτικά είναι πρώτα απ' όλα αυτό που σημαίνουν: Νάρκωση της συνείδησης των ανθρώπων. Οτι είναι το όπλο του συστήματος για τον έλεγχο των συνειδήσεων. Οτι σημαίνουν υποταγή, συμβιβασμό, θλίψη, πόνο, αποξένωση. Οτι την τοξικομανία δεν την επιλέγει κανείς, οδηγείται σε αυτήν από ένα άδικο και βάρβαρο σύστημα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τον αποκλεισμό, τα πολιτιστικά σκουπίδια, την ανισότητα, τον πόλεμο.
Η διαχείριση της τοξικομανίας, με ανάλγητο και εγκληματικό τρόπο, τόσο από την παρούσα κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες, κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, δείχνει τα τραγικά αποτελέσματά της. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να ψάχνει λύσεις για τις συνέπειες, με πρώτη εκείνη της δημιουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης, για τις οποίες ζητάει συναίνεση. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η "αγωνία" για τις συνέπειες δεν αφορά την υγεία των χρηστών ή τη ζωή των κατοίκων στο κέντρο ή τη δουλειά των μικροεπαγγελματιών. Αφορά τις συνέπειες για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επενδύουν στον τουρισμό και η εικόνα των χρηστών χαλάει τη βιτρίνα.
Ετσι, δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση αν ένας νέος κάνει χρήση, αν αργοπεθαίνει, αν καταστρέφεται, αν δεν έχει ζωή, αλλά το πού κάνει τη χρήση. Η χρήση επιτρέπεται με εποπτεία, δηλαδή ο χρήστης να φέρνει τη δόση που έχει πάρει από τον ναρκέμπορο και σε κρατικό χώρο να τρυπιέται, αρκεί να μη βλέπουν το θέαμα οι τουρίστες! Ετσι η Αθήνα θα γίνει ξανά ειδυλλιακή...
Θα βρεθεί άραγε γιατρός να εποπτεύσει έναν άνθρωπο να τρυπάει τις φλέβες του, όταν ο ρόλος του είναι να γιατρεύει τους ανθρώπους; Κι όταν ο τοξικομανής φύγει από τον χώρο, τι θα γίνει; Αν σε κάποιον φανεί "επικίνδυνος" θα "λιντσαριστεί"; Θα του περάσουν χειροπέδες; Μήπως δεν θα είναι πια "ο καημένος ο ναρκομανής", αλλά "ο αλήτης που χαλάει την εικόνα της πρωτεύουσας"; `Η θα γίνει μέρος του κύκλου εργασιών των ΜΚΟ, που αντί πολλών χρημάτων θα αναλάβουν να τον "ευπρεπίσουν", ώστε και τη δόση του να παίρνει και να μη χαλάει το σχέδιο των μεγαλοεπενδυτών;
Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που 4 χρόνια τώρα ύπουλα, αλλά σταθερά, αθωώνει την κάνναβη, γενικεύει την υποκατάσταση, συρρικνώνει την πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα.
Το ΚΚΕ καλεί όλο το λαό να αντιδράσει μαχητικά και να χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης και δημοτικών αρχών για ουσιαστική νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Να βροντοφωνάξει όχι σε όλα τα ναρκωτικά, ζωή ολόκληρη, όχι σε δόσεις!
Να διεκδικήσει:
Το ΚΚΕ καλεί συνδικάτα, συλλόγους γονέων, επιστήμονες να αντιταχθούν σθεναρά στα σχέδια της κυβέρνησης. Να αδιαφορήσουν για τις δήθεν εκκλήσεις για συμμετοχή - συνενοχή στα σχέδιά της.
Καλεί τη νεολαία να απαντήσει μαχητικά: Τα όνειρά μας δεν χωράνε στη σαπίλα του καπιταλισμού, θα αλλάξουμε τον κόσμο».
Με αφορμή αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Ηλία Μιχαλαρέα, δρ. Ψυχολογίας - Δρ. Γεωγραφίας, επιστημονικά υπεύθυνο Μονάδας Απεξάρτησης «Διάπλους» της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ.
-- Η κυβέρνηση μιλάει για νέα δεδομένα στο χώρο της εξάρτησης. Η επαγγελματική σας εμπειρία επιβεβαιώνει μια τέτοια εκτίμηση;
-- Τα νέα δεδομένα στη χώρα είναι η όξυνση της γενικευμένης κοινωνικής - οικονομικής - πολιτιστικής κρίσης μέσα κι από τις μνημονιακές πολιτικές, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σ' αύξηση της χρήσης. Υπήρξε αύξηση της ανεργίας, της οικονομικής - πολιτιστικής φτώχειας, της σχολικής διαρροής κι ασφαλώς διαπιστώνεται υψηλή συνάφεια μεταξύ των παραπάνω κοινωνικών προβλημάτων με τη χρήση, εμπορία και παραγωγή εξαρτησιογόνων ουσιών. Το 60% των νέων μέχρι και 25 ετών είναι άνεργοι, η ανεργία στο γενικό πληθυσμό ξεπερνά το 25%, υπάρχουν χιλιάδες κατασχέσεις λαϊκών κατοικιών, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και βασικά αγαθά με τα οποία πρέπει να ζήσει ένας άνθρωπος πλέον κόβονται. Αρα η πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος έχει να κάνει με την αντιμετώπιση αυτών των παραμέτρων της κρίσης.
Την ίδια στιγμή, η ναρκω-κουλτούρα πριμοδοτείται διαρκώς, μέσω του life style, με πρότυπα φυγής, αναχωρητισμού, τη δημιουργία ψυχολογίας της ήττας, της υποταγής, της βίας, του φασισμού.
-- Το υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο στοιχεία του ΕΚΤΕΠΝ, κάνει την εκτίμηση ότι όλο και περισσότερα εξαρτημένα άτομα έχουν μειωμένα κίνητρα για θεραπεία, άρα ένα μέτρο προσέγγισής τους είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης;
-- Πράγματι, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μείωση των κινήτρων των εξαρτημένων ατόμων για θεραπεία σε σχέση με το παρελθόν. Πώς, όμως, να έχουν όταν το βασικό κίνητρο για απεξάρτηση συνδέεται άμεσα με την κοινωνική ένταξη και την εργασία; Οπότε γιατί να «καθαρίσει» ένα εξαρτημένο άτομο;
Οταν ένα ολόκληρο σύστημα τα τελευταία χρόνια επιχείρησε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο συμβιβασμός με αυτήν την άθλια κατάσταση που βιώνει είναι μονόδρομος. Η αστική προπαγάνδα των τελευταίων χρόνων εκεί εστιάστηκε. Αυτό έχει οδηγήσει σε ηττοπαθή στάση μεγάλη μερίδα των νέων ανθρώπων.
Ενας ακόμη λόγος είναι η απαξίωση της θεραπείας προς όφελος της υποκατάστασης και της διά βίου χορήγησης υποκατάστατων, με άλλοθι τον περιορισμό της βλάβης. Συνεπώς δεν υπάρχουν κίνητρα σ' ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων για απεξάρτηση.
Για όλα αυτά ευθύνεται η πολιτεία, για την όξυνση των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα των ναρκωτικών.
-- Πώς σχολιάζετε την πρόσκληση του υπουργού Υγείας σε πολιτικά κόμματα, φορείς και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας;
-- Τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο υπόθεση των ειδικών, μας αφορούν όλους. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τις ΜΚΟ. Η εμπλοκή των ΜΚΟ εντείνει το φαινόμενο της εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου, της ανθρώπινης δυστυχίας, της ανθρώπινης αρρώστιας. Εντάσσεται στην προσπάθεια υποκατάστασης της κοινωνικής πολιτικής - ακόμη και αυτής της αστικής - προκειμένου και με αυτόν τον τρόπο να «καλυφθεί» η απουσία του κράτους πρόνοιας. Εξίσου απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι μεταθέτουν την κρατική χρηματοδότηση των θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης στα προγράμματα ΕΣΠΑ, που χωρίς μονιμότητα και προδιαγραφές λειτουργούν στο χώρο.
Παρ' όλα αυτά το υπουργείο Υγείας κάλεσε μόνο «θεσμικούς» φορείς, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς και τις ΜΚΟ, και όχι φορείς του εργατικού, λαϊκού κινήματος, του ευρύτερου αντιναρκωτικού μετώπου (ΕΣΥΝ κ.ά.). Η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, ειδικών και μη, κι όμως οι φορείς του αντιναρκωτικού κινήματος δεν καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Θεωρούνται θεσμικοί φορείς οι ΜΚΟ κι όχι το κίνημα. Αυτό δείχνει και τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής, που μετατρέπει το ζήτημα των ναρκωτικών σε υπόθεση των φαρμακευτικών εταιρειών.
-- Ποια είναι η γνώμη σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
-- Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα απ' όλα να αντιμετωπίσεις τις αιτίες που το παράγουν και το αναπαράγουν. Κι αυτό είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Οι μέχρι τώρα πολιτικές αποφάσεις όχι μόνο δεν κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά είναι αντίθετες.
Αντί να αντιμετωπίσει τις αιτίες και να βοηθήσει τα νέα παιδιά να ξεφύγουν από τη χρήση, περιορίζει τον κοινωνικό χώρο, τον χώρο ελευθερίας κι έργων με τις ταξικές πολιτικές και τον αντικαθιστά με ένα χώρο που οριοθετείται από το ίδιο το πρόβλημα.
Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης που προωθούνται είναι οι χώροι που θα «φυλακίσουν» τους τοξικοεξαρτημένους σ' ένα νομιμοποιημένο περιθώριο. Μαζί με τη διά βίου υποκατάσταση αφαιρείται η δυνατότητα απ' τον εξαρτημένο να αλλάξει τη βιογραφία του. Με αυτόν τον τρόπο η κοινωνία θυσιάζει τα παιδιά της και εξαγνίζει τις αμαρτίες της.
Σε πρώτη φάση η αντιμετώπιση του κοινωνικού προβλήματος των ναρκωτικών πρέπει να βασίζεται σε εθνικό σχέδιο δράσης με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη. Απαιτούνται ενίσχυση της πρωτογενούς, δευτερογενούς, τριτογενούς πρόληψης, ενίσχυση των θεραπευτικών προγραμμάτων (από τον κρατικό προϋπολογισμό με κονδύλια και προσωπικό), ενίσχυση της έρευνας, της αξιολόγησης, διασύνδεση με το κοινωνικό κίνημα ενάντια στα ναρκωτικά. Οι παροχές οποιωνδήποτε υπηρεσιών απεξάρτησης πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και υψηλών προδιαγραφών.
Για το θέμα η Μαρίνα Τσίγκα-Σαραντέα, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»:
«Η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πολιτικής "μείωσης της βλάβης" προσπαθεί να αξιοποιήσει τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας και να εξασφαλίσει συμμάχους ώστε να προχωρήσει στη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών. Πρόκειται για ενέργεια που θα ενθαρρύνει τη χρήση και θα μειώσει το κίνητρο για θεραπεία, θα συμβάλει στη νομιμοποίηση στη συνείδηση της νέας γενιάς της ύπαρξης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Οι 17.000 χρήστες υψηλού κινδύνου που επικαλείται δεν είναι ένας στατικός πληθυσμός. Τροφοδοτείται συνέχεια από νέους ανθρώπους, όσο παραμένουν οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση. Οσο δεν εφαρμόζεται αντιναρκωτική πολιτική με ενιαία φιλοσοφία στην πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη.
Το ΕΣΥΝ έχει επεξεργαστεί και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μαζί με άλλους φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος. Είναι αυτοί οι φορείς στους οποίους έπρεπε να απευθύνεται η πρόσκληση του υπουργείου και όχι οι ΜΚΟ».