Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
KKE
Ανακοίνωση για το θέμα της ίδρυσης χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία σημειώνει:

«Ως αναζήτηση συνενόχων και μόνο μπορεί να αντιληφθεί κανείς την πρόσκληση του υπουργού Υγείας προς τα κόμματα, αλλά και ΜΚΟ (!), για την εκπόνηση, όπως λέει, σχεδίου δράσης για την "αντιμετώπιση των συνεπειών, που προκαλεί η χρήση ψυχότροπων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές της πρωτεύουσας". Ως τέτοια λύση προκρίνει τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης.

Το ΚΚΕ, λοιπόν, δεν έχει να πει τίποτα σε κανέναν υπουργό, σε καμιά κυβέρνηση, που προσπαθεί νέους ανθρώπους να τους μεταχειριστεί σαν σκουπίδια και να τους βάλει κάτω από το βρώμικο χαλί του καπιταλιστικού κέρδους.

Το ΚΚΕ έχει να πει μόνο στον εργαζόμενο λαό, στους κατοίκους της Αθήνας, στους νέους και τις νέες, τις θέσεις του, που μαχητικά υπερασπίζεται πάντα. Θέσεις που έχουν απήχηση στην κοινωνία, που ξέρει ότι τα ναρκωτικά είναι πρώτα απ' όλα αυτό που σημαίνουν: Νάρκωση της συνείδησης των ανθρώπων. Οτι είναι το όπλο του συστήματος για τον έλεγχο των συνειδήσεων. Οτι σημαίνουν υποταγή, συμβιβασμό, θλίψη, πόνο, αποξένωση. Οτι την τοξικομανία δεν την επιλέγει κανείς, οδηγείται σε αυτήν από ένα άδικο και βάρβαρο σύστημα, με τη φτώχεια, την ανεργία, τον αποκλεισμό, τα πολιτιστικά σκουπίδια, την ανισότητα, τον πόλεμο.

Η διαχείριση της τοξικομανίας, με ανάλγητο και εγκληματικό τρόπο, τόσο από την παρούσα κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες, κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, δείχνει τα τραγικά αποτελέσματά της. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να ψάχνει λύσεις για τις συνέπειες, με πρώτη εκείνη της δημιουργίας χώρων εποπτευόμενης χρήσης, για τις οποίες ζητάει συναίνεση. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι η "αγωνία" για τις συνέπειες δεν αφορά την υγεία των χρηστών ή τη ζωή των κατοίκων στο κέντρο ή τη δουλειά των μικροεπαγγελματιών. Αφορά τις συνέπειες για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επενδύουν στον τουρισμό και η εικόνα των χρηστών χαλάει τη βιτρίνα.

Ετσι, δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση αν ένας νέος κάνει χρήση, αν αργοπεθαίνει, αν καταστρέφεται, αν δεν έχει ζωή, αλλά το πού κάνει τη χρήση. Η χρήση επιτρέπεται με εποπτεία, δηλαδή ο χρήστης να φέρνει τη δόση που έχει πάρει από τον ναρκέμπορο και σε κρατικό χώρο να τρυπιέται, αρκεί να μη βλέπουν το θέαμα οι τουρίστες! Ετσι η Αθήνα θα γίνει ξανά ειδυλλιακή...

Θα βρεθεί άραγε γιατρός να εποπτεύσει έναν άνθρωπο να τρυπάει τις φλέβες του, όταν ο ρόλος του είναι να γιατρεύει τους ανθρώπους; Κι όταν ο τοξικομανής φύγει από τον χώρο, τι θα γίνει; Αν σε κάποιον φανεί "επικίνδυνος" θα "λιντσαριστεί"; Θα του περάσουν χειροπέδες; Μήπως δεν θα είναι πια "ο καημένος ο ναρκομανής", αλλά "ο αλήτης που χαλάει την εικόνα της πρωτεύουσας"; `Η θα γίνει μέρος του κύκλου εργασιών των ΜΚΟ, που αντί πολλών χρημάτων θα αναλάβουν να τον "ευπρεπίσουν", ώστε και τη δόση του να παίρνει και να μη χαλάει το σχέδιο των μεγαλοεπενδυτών;

Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που 4 χρόνια τώρα ύπουλα, αλλά σταθερά, αθωώνει την κάνναβη, γενικεύει την υποκατάσταση, συρρικνώνει την πρόληψη και τα στεγνά προγράμματα.

Το ΚΚΕ καλεί όλο το λαό να αντιδράσει μαχητικά και να χαλάσει τα σχέδια της κυβέρνησης και δημοτικών αρχών για ουσιαστική νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Να βροντοφωνάξει όχι σε όλα τα ναρκωτικά, ζωή ολόκληρη, όχι σε δόσεις!

Να διεκδικήσει:

  • Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου.
  • Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει εξάρτηση από αυτά.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός στεγνού προγράμματος σε κάθε νομό της χώρας.
  • Ιδιαίτερα για την Αττική απαιτείται η δημιουργία ολοκληρωμένου φάσματος υπηρεσιών απεξάρτησης, που θα περιλαμβάνει ικανό αριθμό κέντρων ενημέρωσης και θεραπευτικών κοινοτήτων, καθώς και πολλαπλασιασμό των προγραμμάτων street work, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες.
  • Συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες (ηπατίτιδα κ.ά.).
  • Δημιουργία μονάδων σωματικής απεξάρτησης για τους χρόνιους χρήστες, ενταγμένες στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • Μέτρα για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των προκαταλήψεων.

Το ΚΚΕ καλεί συνδικάτα, συλλόγους γονέων, επιστήμονες να αντιταχθούν σθεναρά στα σχέδια της κυβέρνησης. Να αδιαφορήσουν για τις δήθεν εκκλήσεις για συμμετοχή - συνενοχή στα σχέδιά της.

Καλεί τη νεολαία να απαντήσει μαχητικά: Τα όνειρά μας δεν χωράνε στη σαπίλα του καπιταλισμού, θα αλλάξουμε τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ