Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, σε δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι με πρόσκληση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καλούνται να καταταγούν από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου 2002 στο Πολεμικό Ναυτικό οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2004, δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν το 1983 και είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων των Νομών Αττικής, Φθιώτιδας, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Λασιθίου και Θεσσαλονίκης.
Οπως επίσης αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, καλούνται και οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2003 και παλαιοτέρων απ' όλη την Ελλάδα που είχαν αναβολή σπουδών και οι λόγοι αναβολής τους έπαυσαν να υπάρχουν από 1/09 μέχρι και 31/11/2001. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία.
Σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), αναφερόμενη στη δημιουργία μισθοφορικού στρατού, σημειώνει τα παρακάτω:
«Πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση δρομολόγησε νομοθετικά τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού 25.000 αδρών και γυναικών. Ολες είδαμε την πρόσφατη διαφημιστική εκστρατεία για να προσληφθούν οι πρώτοι 6.000. Η απάντηση της ελληνικής νεολαίας ήταν συντριπτική για τα σχέδια των ιμπεριαλιστών.
Η έμπρακτη καταδίκη των σχεδίων της κυβέρνησης, αφού μόλις 1.500 νέοι δήλωσαν συμμετοχή, αποδεικνύει ότι οι νέοι στη χώρα μας αντιλαμβάνονται το χαρακτήρα και το ρόλο αυτού του στρατού. Καταλαβαίνουν καλά ότι αυτός ο στρατός δε δημιουργείται για να υπερασπίσει τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, αλλά αποτελεί όργανο επιβολής της ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας.
Ο μισθοφορικός στρατός που φτιάχνουν, θα «ταξιδεύει» όπου γης για να επιβάλλει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Από το Βιετνάμ και την Κορέα, μέχρι το Κόσσοβο και το Αφγανιστάν. Ο πραγματικός εχθρός του θα είναι οι λαοί - και ο ελληνικός ανάμεσα σ' αυτούς - και τα κινήματά τους. Θέλουν να φτιάξουν ένα στρατό που τα μέλη του θα είναι εύκολα ελεγχόμενα και χειραγωγούμενα, αφού θα υπηρετούν σ' αυτόν με κριτήριο το μισθό και τη μονιμότητά τους για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την ανεργία.
Τα Ελληνόπουλα και οι μανάδες τους θα πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ. Ξέρουν καλά άλλωστε ποιος ευθύνεται για την ανεργία την οποία επικαλούνται, για να στρέψουν τη νεολαία στο μισθοφορικό στρατό.
Θα εκφράσουν τη θέλησή τους για στρατό δημοκρατικό, που θα προασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, την ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών».
Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής προπαγάνδας, ότι, τάχα, ο ευρωστρατός θα προστατεύει τα σύνορα της χώρας, οι «εταίροι» στην ΕΕ, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, προκρίνουν ένα «συμβιβασμό» με την Τουρκία, στη βάση ότι ο ευρωστρατός «δε θα επεμβαίνει στις διαφορές των συμμάχων του ΝΑΤΟ», όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, στρουθοκαμηλίζοντας, είχε εναποθέσει στην ΕΕ τη «λύση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.
Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα είναι ραγδαίες, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη πιστεύει ότι η συνεπής επίδειξη υποτέλειας απέναντι στους «συμμάχους» στο τέλος θα «εκτιμηθεί»! Ταυτόχρονα, είναι αναγκασμένη να απειλεί με βέτο στην περίπτωση που θα έρθει το θέμα για απόφαση στα όργανα της ΕΕ, απειλή, όμως, που είναι αμφίβολο αν στο τέλος θα υλοποιήσει.
Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος είπε ότι «η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εξαίρεση γεωγραφικών ζωνών ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας, ιδιαίτερου εθνικού συμφέροντος, από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)». «Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η ΕΕ στη Νίκαια και αυτό το θεσμικό πλαίσιο που όλοι έχουμε ψηφίσει πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστό», πρόσθεσε.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στο «Ρόιτερ» διπλωματών μετά τον τέταρτο γύρο συνομιλιών στην Αγκυρα μεταξύ Αμερικανών, Βρετανών και Τούρκων αξιωματούχων την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Βρετανών διπλωματών, έγινε αποδεκτό το αίτημα της Τουρκίας να μη χρησιμοποιείται ο ευρωστρατός σε κρίσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο. Σχετικές διαβεβαιώσεις φέρεται ότι έδωσε ο διευθυντής του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών Π. Ρίκετς.
Στο βαθμό που επισημοποιηθούν αυτές οι επιλογές των «συμμάχων», τότε είναι φανερό ότι επιβραβεύεται η Αγκυρα, η οποία είχε απειλήσει με «βέτο» στη χρήση ΝΑΤΟικών μέσων και υποδομών από τον ευρωστρατό, αν η ίδια δε συμμετέχει αποφασιστικά (ή ισότιμα) στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αν αυτές πραγματοποιηθούν σε περιοχές που άπτονται των «ζωτικών συμφερόντων» της (Αιγαίο, Κύπρος, Ιράκ, κλπ.). Οι υπάρχουσες ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι και η ΕΕ αντιγράφει τη «φόρμουλα» του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ, σύμφωνα με την οποία οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δεν πρόκειται να παρέμβουν σε ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο ή την Κύπρο. Και αυτό, τη στιγμή που η Τουρκία δεν είναι καν μέλος της ΕΕ!
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι «ο εκβιασμός που επιχειρεί η Τουρκία δεν πρέπει να περάσει. Η ΝΔ απορρίπτει κατηγορηματικά τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει συμμετοχή στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων».
«Πρόοδο» στο θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, διαπιστώθηκε, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Βερχόφστατ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπ. Ετσεβίτ. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χ. Ντιριόζ δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα ενημέρωσε τον κ. Βερχόφστατ για τις θέσεις της. Στις προηγούμενες επαφές για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει ακόμα τελικό αποτέλεσμα, είπε ο κ. Ντιριόζ και πρόσθεσε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένα σημεία.
Αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής των υποψηφίων για ένταξη χωρών στην ευρωπαϊκή συνάντηση στο Λάκεν, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το θέμα. «Ο Βέλγος πρωθυπουργός μάς είπε ότι δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι των υποψήφιων χωρών - μελών στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση, αλλά πρόσθεσε ότι το Βέλγιο, που προεδρεύει της ΕΕ, υποστηρίζει τη συμμετοχή της Τουρκίας», είπε ο κ. Ντιριόζ.
Ο κ. Ντιριόζ ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη του Βέλγου πρωθυπουργού συζητήθηκε και η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι θα συμμετέχει στο Καραβάνι της Ειρήνης που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το Σάββατο 1 Δεκέμβρη στη Λάρισα και τον Τύρναβο, καθώς και στην εκδήλωση για το γιορτασμό του Γοργοπόταμου την Κυριακή 2 του Δεκέμβρη, και καλεί τα μέλη της να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 3827.303 - 3843.444.
- Η Ομάδα Γυναικών Παλαιού Φαλήρου της ΟΓΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Κυριακή, 2/12, στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου (Αγ. Βαρβάρας 24), με θέμα: «Πόλεμος στο Αφγανιστάν, αναγκαιότητα ή επιλογή»; Για το θέμα θα μιλήσουν η Νάντια Πασαλημανιώτη, εκ μέρους της ΟΓΕ και ο Θανάσης Παφίλης, Οργανωτικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Κινήματος Ειρήνης.
- Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας διοργανώνει συγκέντρωση τη Δευτέρα, 3 του Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στο Παναιτώλιο στην Αλσούπολη, με θέμα: Η τετράμηνη καμπάνια της ΟΓΕ ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό
Παράλληλα όμως οι νέες παραγγελίες όπλων και οπλικών συστημάτων σημαίνουν για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναζωογόνηση, εκπαίδευση, αποστολές στο εξωτερικό, αύξηση ίσως των οργανικών θέσεων, με λίγα λόγια επιβίωση και καλές προοπτικές σταδιοδρομίας και εξέλιξης.
Εάν όμως παραγγέλνουμε και αγοράζουμε όπλα, προς όφελος ας πούμε μόνο του ΝΑΤΟ, ή επειδή πιέζει ο Αμερικανός ή άλλος πρέσβης, τότε το έγκλημα είναι διπλό. Από τη μια πλευρά ως δείγμα ξενοδουλείας των κυβερνώντων. Για την οποία ο λαός δε φταίει, παρά μόνο διότι εξαπατήθηκε στις εκλογές και επέλεξε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Και από την άλλη διότι οι επιπτώσεις από τις ενέργειες και το κέρδος των μεσαζόντων με τις προμήθειες, που σε ύποπτες περιπτώσεις θα καταβάλλονται, είναι τεράστιες.
Οπως δεν τους ενδιαφέρουν οι συζητήσεις και τα σχόλια που γίνονται και η οργή που δεν μπορεί να εκδηλωθεί. Αυτές οι παρανομίες δεν αποδεικνύονται. Οσοι τολμούν να μιλήσουν κινδυνεύουν το λιγότερο να κατηγορηθούν ως ψιθυριστές και πως διαβρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις. Και διαιωνίζονται έτσι διαδικασίες που πλήττουν εκτός από την οικονομία, το ηθικό και το φρόνημα του στρατεύματος, την έξωθεν καλή μαρτυρίαι των στελεχών του, την τιμή και την υπόληψη δικαίων και αδίκων. Και όλα αυτά μαζί πλήττουν την ίδια την εθνική άμυνα.
Η πεποίθηση και ευχή είναι να μην συμβαίνουν τέτοια προς όφελος τρίτων και σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων και του λαού μας.
Ο Δημήτρης Μπελαντής, υπογράμμισε: «Η πανελλαδική συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία, εθνική και διεθνή, όπου κυριαρχούν τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της "τρομοκρατίας", της συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο με ευθύνη της κυβέρνησης και της πρωτοφανούς κατασταλτικής επίθεσης κατά των λαϊκών ελευθεριών και των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η επίθεση αυτή κορυφώνεται με την έγκριση απ' το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στις 13 Δεκεμβρίου, του «ευρω - τρομονόμου», του «ευρωεντάλματος έκδοσης» και των αρμοδιοτήτων της ευρωαστυνομίας.
Παράλληλα, ετοιμάζονται και στην Ελλάδα νέα αυταρχικά μέτρα περιστολής των συναθροίσεων, διεύρυνσης του τρομονόμου στα μέτρα του ευρωπαϊκού «τρομοπλαισίου» κλπ.
Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα οι Επιτροπές από όλη την Ελλάδα θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για τη συγκυρία και τον τρόπο δουλιάς της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και για τον πανελλαδικό προγραμματισμό της (κινητοποιήσεις κατά του ευρωτρομονόμου, εκδηλώσεις ενημέρωσης κλπ.)».
Ο Νίκος Τσιούνης τόνισε ότι «τα γεγονότα που εξελίχθηκαν και εξελίσσονται στην πατρίδα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, απέδειξαν έμπρακτα την αναγκαιότητα της δημιουργίας και της ανάπτυξης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης».
Μπροστά στη νέα επίθεση που δέχονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες, η πανελλαδική συνάντηση των επιτροπών που δημιουργήθηκαν σε αρκετούς δήμους της χώρας μας, αποτελεί αναγκαιότητα. Σκοπός μας είναι η ανταλλαγή της πολύτιμης πείρας που αποκτήθηκε από την κοινή προσπάθεια, η διαμόρφωση συγκεκριμένων αιτημάτων γύρω από τους άξονες πάλης που είχε αρχικά διατυπώσει με τη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση», ο συντονισμός της δράσης μας για την απόκρουση των προωθούμενων νομοθετικών τερατουργημάτων (ευρωτρομονόμος, ευρωένταλμα, ενιαία αστυνομική ομάδα Task Force, ευρωφακέλωμα, περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδηλώσεων κ.ά.), αλλά και η αντιμετώπιση της περιστολής των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, η οποία προκύπτει από την πρακτική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Επιδιώκουμε να βγούμε πανελλαδικά πιο δυνατοί, με την ανταλλαγή πείρας, με τη δημιουργία και νέων επιτροπών στις πόλεις που δεν υπάρχουν, με τη συμμετοχή στον κοινό μας αγώνα ανθρώπων των επιστημών και των τεχνών και της μεγάλης πλειοψηφίας του λαϊκού και γενικότερα του μαζικού κινήματος.
Σήμερα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, υπάρχουν πράγματι οι δυνατότητες, αν από κοινού και οργανωμένα αντισταθούμε στη νέα επίθεση, όχι μόνο να αποτρέψουμε τη νέα επίθεση, αλλά να πετύχουμε ακόμη και διεύρυνση των κατακτήσεών μας».
Τη Δευτέρα 3 του Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί η πλατιά αντιπολεμική σύσκεψη, την οποία διοργανώνουν οι 22 μαζικοί φορείς που πρωτοστάτησαν και συντόνισαν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 8ης του Νοέμβρη. Σκοπός της σύσκεψης - στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το συνδικαλιστικό χώρο, τις φιλειρηνικές οργανώσεις, τους μαζικές φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους, εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. - είναι η συζήτηση πάνω στην πρόταση που καταθέτουν οι 22 φορείς για τη διοργάνωση μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 13 του Δεκέμβρη και παράλληλα να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα, η συγκεκριμένη κινητοποίηση.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί με ανακοινωσή της, όλες τις επιτροπές ειρήνης, το λαό και τη νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό νυχτέρι που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 30 Νοέμβρη, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία και στο «Καραβάνι της Ειρήνης, που διοργανώνει η ΟΓΕ, έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο το Σάββατο 1 Δεκέμβρη.
Διαδηλώνουν το Σάββατο, 1η Δεκέμβρη, στον Τύρναβο
Από παλαιότερη κινητοποίηση έξω από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο, στον Τύρναβο |
Το πρόγραμμα του «Καραβανιού της Ειρήνης» των γυναικών έχει ως εξής:
- Στις 12.30 το μεσημέρι άφιξη στην πλατεία Λαού στη Λάρισα και στη συνέχεια πορεία προς την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση.
- Στις 3 μ.μ. άφιξη στον Τύρναβο, μικρή στάση στην κεντρική πλατεία της πόλης.
- Στις 4 μ.μ. αντιπολεμική εκδήλωση έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και επίδοση ψηφίσματος.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει ο συνθέτης Δ. Φωτιάδης και η Μαρία Φωτιάδη.
Η ΟΓΕ καλεί όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος σε αγωνιστικό συναγερμό, προκειμένου να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή γυναικών στο «Καραβάνι της Ειρήνης», ενώ κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των γυναικών στην αντιπολεμική κινητοποίηση απευθύνει και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).
Στο «Καραβάνι Ειρήνης» που οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και το οποίο το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2001 θα μεταβεί από την Αθήνα στη Λάρισα, καλεί η Επιτροπή Γυναικών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απευθυνόμενη προς όλες τις εργαζόμενες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (που χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΟΓΕ), η Επιτροπή Γυναικών του ΠΑΜΕ καλεί όλες τις εργαζόμενες να συμμετάσχουν σε αυτό το καραβάνι, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών, την απαίτησή τους για απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο λαό μας.
Οι Οργανώσεις Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, οργανώνουν συμμετοχή στο «Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών» και καλούν όλες τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία, την Αντιπολεμική Επιτροπή και άλλους μαζικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και του νομού να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν για την επιτυχία της κινητοποίησης.
Για δηλώσεις συμμετοχής κι άλλες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στις Αδαμίδου Σοφία, τηλ. 924.169 και Γραμματικοπούλου Δέσποινα, τηλ. 338.525-947.838.
Αρχίζει αύριο στις 9 το βράδυ
Το πλαίσιο της όλης εκδήλωσης εκφράζεται από τα συνθήματα:
Μέχρι στιγμής δεκάδες μαζικοί φορείς, σωματεία, σύλλογοι, Επιτροπές Ειρήνης και αντιπολεμικές πρωτοβουλίες έχουν δηλώσει συμμετοχή στην Ολονυκτία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πλούσια καλλιτεχνική παρουσία από νεανικά συγκροτήματα, όπως οι: «Ακρως Απόρρητον», «Ευθαλπία», «Στίγμα 90», «Καταραμένοι» και το «Θεατρικό Σπουδαστών 2ου έτους Σχολής Καζάκου».
Θα προσφερθεί δωρεάν για την... αντοχή των διαδηλωτών και φαγητό εκστρατείας, όπως καυτή φασολάδα, φρέσκια σαρδέλα, που επιτόπου θα ψήνεται στα κάρβουνα, κρασί χύμα. Τέλος, το ΠΑΜΕ συμβουλεύει «Ντυθείτε καλά! Πάρτε ομπρέλα και ελάτε»!
- Το δικό τους ραντεβού, στο ΧΙΛΤΟΝ, 8.30 το βράδυ, δίνουν οι οικοδόμοι για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη ολονύχτια αντιπολεμική εκδήλωση (9 το βράδυ έως 5 το πρωί του Σαββάτου) έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί όλα τα μέλη του Συνδικάτου να πάρουν μέρος «για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια των Ευρωπαίων, Αμερικάνων και ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών».
- Στην αντιπολεμική εκδήλωση καλεί τα μέλη του και το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων.
- Ολα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου καλεί η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμάκου, να πάρουν μέρος μαζικά στην ολονύχτια διαμαρτυρία και βήμα καταγγελίας που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη την Παρασκευή 30 Νοέμβρη στις 9 το βράδυ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.
- Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στο αντιιμπεριαλιστικό νυχτέρι, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη.
- Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην ολονύχτια εκδήλωση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, για να διαδηλώσουμε, όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στον πόλεμο και στην προσπάθεια κατάργησης των Δημοκρατικών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.
- Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή ολονυκτία του ΠΑΜΕ έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία απευθύνει σε όλα τα μέλη του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.
- Οι Επιτροπές Ειρήνης του 7ου Διαμερίσματος (Αμπελόκηποι - Γκύζη - Πολύγωνο), για την ολονύχτια αντιπολεμική συγκέντρωση, θα κάνουν προσυγκέντρωση στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στις 8.00 μ.μ. και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
Associated Press |
Ο εκπρόσωπος της Βόρειας Συμμαχίας στη διάσκεψη της Βόννης |
«Μην περιμένετε να λυθούν τα προβλήματα δεκαετιών με τις συνομιλίες λίγων ημερών. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην κατανομή των εξουσιών ανάμεσα στις παρατάξεις κατά τη μεταβατική περίοδο στο Αφγανιστάν είναι περισσότερο από μεγάλα» υπογράμμιζε, χτες, ο Φραντσέσκ Βεντρέλ, αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν. Μην κρύβοντας την απαισιοδοξία του και προσπαθώντας να περιορίσει τις προσδοκίες από τη Διάσκεψη των αφγανικών παρατάξεων, ο Βεντρέλ δήλωνε ότι «η διάσκεψη πιθανότατα δε θα ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας, αλλά μάλλον θα διαρκέσει μέχρι τις 5 του Δεκέμβρη, οπότε θα συγκληθεί στο Βερολίνο μια πρώτη διάσκεψη των χωρών - δωρητών για την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν».
Δεύτερη μέρα, χτες, της Διάσκεψης και έγιναν ορατές διαφωνίες ακόμη και στο εσωτερικό της 11μελούς αντιπροσωπείας της Β. Συμμαχίας, που έχει μετονομαστεί από την έναρξη των συνομιλιών σε Ενιαίο Μέτωπο. Ο συμμετέχων Μοχάμεντ Ναντέγκι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Β. Συμμαχίας, υπογράμμιζε ότι «κατ' αρχάς υπάρχει πρόβλημα αντιπροσωπευτικότητας. Η εθνότητα των Ουζμπέκων (5% - 6% του αφγανικού πληθυσμού) είναι παντελώς απούσα ενώ οι Χαζάρας (18% - 20%) έχουν έναν εκπρόσωπο: εμένα. Ουσιαστικά, από το εσωτερικό του Αφγανιστάν εκπροσωπούνται μόνο Τατζίκοι και Παστούνς, ενώ παρευρίσκονται πολλοί από το εξωτερικό που δεν εκπροσωπούν κανέναν, παρά μόνο τον εαυτό τους».
Την ίδια στιγμή, ο Γιουνούς Κανούνι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Β. Συμμαχίας και υπουργός Εσωτερικών της τατζικικής καταγωγής, δήλωνε ότι «η ατμόσφαιρα είναι καλή και μπορούν να επιτευχθούν βήματα που θα διευκολύνουν περαιτέρω συμφωνίες». Εντούτοις, κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Β. Συμμαχία «διαφωνεί κατηγορηματικά με την ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Μπορεί να υπάρξει ασφάλεια σε ικανοποιητικό βαθμό και χωρίς αυτήν». Η ανάπτυξη, όμως, διεθνούς δύναμης είναι όρος που θέτει ο πρώην βασιλιάς Ζάχερ Σαχ.
Σύμφωνα με διπλωμάτες του ΟΗΕ, στις ποικίλες συζητήσεις που διεξάγονται, είτε σε ολομέλεια, είτε ανά θέματα, είτε ανά παρατάξεις, έχει συμφωνηθεί μόνο ότι μια «μεταβατική διοίκηση» θα λειτουργήσει ως εκτελεστική εξουσία, το πολύ για 6 μήνες, οπότε και θα συγκληθεί εκτάκτως η Λόγια Τζίργκα για να επιλέξει μια «προσωρινή κυβέρνηση και μια προσωρινή Σούρα (Βουλή), που θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση Συντάγματος εντός μιας 2ετίας, το οποίο θα εγκριθεί από άλλη Λόγια Τζίργκα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εκλογές». Επίσης, συμφωνήθηκε να «αποδοθεί ένας σημαντικός ρόλος στον Ζάχερ Σαχ» αλλά δε διευκρινίστηκε τι σημαίνει αυτό.
Σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, υποστηρίζουν οι διπλωμάτες του ΟΗΕ, υπάρχουν διαφωνίες και ως μοναδικό μέσο πίεσης χρησιμοποιείται ο εκβιασμός της παροχής βοήθειας για την ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν. «Κανένα σοβαρό αποτέλεσμα» δεν αναμένει από τη Διάσκεψη στη Βόννη και ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν Μπουρανουντίν Ραμπανί, επαναλαμβάνοντας ότι «πρόοδος θα επιτευχθεί από συνομιλίες μόνο εντός του Αφγανιστάν».
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Οι ΗΠΑ προλειαίνουν το έδαφος για τους επόμενους στόχους της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας τους, έχοντας κατά τα φαινόμενα θέσει το Ιράκ πρώτο στη μαύρη λίστα, ωστόσο, οι σύμμαχοί τους φαίνεται πως όχι μόνο δεν υιοθετούν ασυζητητί και δίχως επιφυλάξεις την ικανοποίηση των παλιών-νέων απαιτήσεων της Ουάσιγκτον, αλλά έχουν ήδη μοιραστεί σε τρία στρατόπεδα. Σ' αυτούς που διαφωνούν παίρνοντας ήδη κάποιες αποστάσεις ασφαλείας (Γερμανία, Γαλλία), σ' αυτούς που συμφωνούν με την εξαπόλυση νέας στρατιωτικής επέμβασης κατά του Ιράκ (Τουρκία, Βρετανοί συντηρητικοί), και σ' αυτούς που και συμφωνούν και διαφωνούν...(περίπτωση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ).
«Το να αναζητεί κανείς ήδη από τώρα νέους στόχους για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, πόσο μάλλον στη Μέση Ανατολή, εγκυμονεί κινδύνους...Η Γερμανία δεν περιμένει να επέμβει απλώς στρατιωτικά αλλού στον κόσμο, όπως στο Ιράκ ή τη Σομαλία... Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Θα κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός συνασπισμός θα παραμείνει σταθερός...» υπογράμμισε χτες με νόημα ο Γκέρχαρντ Σρέντερ παρεμβαίνοντας, εκτός θέματος, στη διάρκεια συζήτησης στην ομοσπονδιακή βουλή για τον προϋπολογισμό...
Το παράδειγμά του μιμήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ που εξέφρασε -στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή- το «φανερό σκεπτικισμό» και τις πολλές «ενστάσεις της ΕΕ» έναντι των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ..«Οι διενέξεις στη Μέση Ανατολή πρέπει να επιλύονται με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα», κατέληξε ο Φίσερ.
Δηλώσεις όμοιου περιεχομένου έκανε χτες και απ' τη Σόφια της Βουλγαρίας, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Αλέν Ρισάρ, που υποστήριξε πως «δεν είναι αναγκαία» μία στρατιωτική επιχείρηση «εναντίον άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και το Ιράκ».
«Δεν υπάρχουν άλλες χώρες, οι ηγέτες των οποίων να θεωρούνται αυτή τη στιγμή συνένοχοι σε τρομοκρατικές πράξεις. Δεν πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι αναγκαίο σήμερα να ξεκινήσουμε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των χωρών αυτών», είπε χαρακτηριστικά ο Ρισάρ, απαντώντας μ' αυτόν τον τρόπο στις προχτεσινές απειλές του προέδρου Τζορτζ Μπους έναντι της Βαγδάτης.
Αντίθετη στάση λαμβάνει η Αγκυρα, η οποία άλλαξε στάση παρά τις αρχικές αντιδράσεις απέναντι στο ενδεχόμενο εξαπόλυσης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου, για παράδειγμα, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης ενδεχόμενης επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, δηλώνοντας επί λέξει: «Εχουμε δηλώσει και ξαναδηλώσει επίσημα ότι δεν επιθυμούμε μία επιχείρηση στο Ιράκ, αλλά νέες συνθήκες θα μπορούσαν να φέρουν νέες εκτιμήσεις στην ατζέντα».
Μία ενδιάμεση στάση φαίνεται πως παίρνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Χτες, αφ' ενός εξήγησε πως «συμφωνεί απολύτως» με τις προχτεσινές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά στο Ιράκ, αλλά απ' την άλλη διευκρίνισε πως...«η περαιτέρω δράση κατά της διεθνούς τρομοκρατίας θα πρέπει να είναι συντονισμένη και μελετημένη».
Απευθυνόμενος προς βουλευτές του κόμματός του, ο Τόνι Μπλερ είπε συγκεκριμένα πως το «δεύτερο στάδιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας θα είναι με συντονισμένο και μελετημένο τρόπο να αναληφθεί κάθε δυνατή δράση εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας κάτω απ' όλες τις μορφές της... Προς το παρόν, η στρατιωτική δράση μας είναι εστιασμένη στο Αφγανιστάν».
Αντίθετα, με τον επί του παρόντος «συγκρατημένο» Μπλερ, ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, αρχηγός των Συντηρητικών, δε συμμερίζεται τις επιφυλάξεις του πρωθυπουργού. Ο Σμιθ, που ξεκίνησε χτες τριήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, τάσσεται «ενστικτωδώς» (σύμφωνα και με χτεσινό δημοσίευμα της ΙΝΤΕΠΕΝΤΕΝΤ) υπέρ της εξαπόλυσης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, πράγμα που θα τονίσει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του στην Ουάσιγκτον με τον Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η χτεσινή παρέμβαση του πρώην επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών του ΟΗΕ για το Ιράκ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, που κάλεσε τον Πρόεδρο Μπους να είναι «προσεκτικός και πιο σαφής» στις δηλώσεις του και στις κατηγορίες που εξαπολύει για την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής απ' το Ιράκ, λέγοντας πως ήδη «διαθέτει εδώ και τρία χρόνια υπεραρκετές αποδείξεις».
Ο Μπάτλερ μάλιστα αμφισβήτησε την «αυστηρότητα» των απειλών του Μπους κατά του Ιράκ, λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Τι εννοεί όταν λέει "θα μάθουμε"; Χρειάζεται να είναι πιο σαφής. Τι θέλει να πει με αυτές τις παρατηρήσεις;. Οταν κάνεις βιαστική πολιτική με έναν απαρέγκλιτο αντίπαλο αυτό δεν είναι επαρκώς αποκαλυπτικό».
Associated Press |
Αμερικανικό ελικόπτερο που συμμετέχει στις επιχειρήσεις |
Συνεχίζεται η ενίσχυση των δυνάμεων των Αμερικανών πεζοναυτών, που έστησαν τη βάση τους λίγο έξω από το Κανταχάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι «μέχρι στιγμής, στην περιοχή έχουν αφιχθεί 600 πεζοναύτες και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται ο αριθμός τους να φθάσει τους 1.000». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποιούσε ότι «οι ένοχοι των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου θα κυνηγηθούν μέχρι να μην έχουν πού αλλού να πάνε. Η κατάσταση επιφανειακά μπορεί να φαίνεται καλή στο Αφγανιστάν, αλλά εισερχόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, καθώς ανά πάσα στιγμή οι κατειλημμένες πόλεις μπορεί να πέσουν και πάλι στα χέρια των τρομοκρατών. Οι επιχειρήσεις πιθανότατα θα είναι μακρόχρονες και ιδιαίτερα επικίνδυνες, αφού δεν έχουν πλέον ως στόχο τις πόλεις, αλλά πιθανά κρησφύγετα».
Associated Press |
Παντού οι Αμερικανοί πεζοναύτες... |
Λίγες ώρες αργότερα, ο διευθυντής της CIA, Τζορτζ Τένετ, με επίσημη ανακοίνωσή του, επιβεβαίωνε ότι ο «πράκτορας Τζόνι "Μάικ" Σπαν, που εργαζόταν στο μυστικό Διευθυντήριο Επιχειρήσεων, σκοτώθηκε σε ώρα υπηρεσίας, στην περιοχή κοντά στο φρούριο Καλάι Τζάγκι, στη Μαζάρ ε Σαρίφ, κατά τη διάρκεια των μαχών που ξέσπασαν από την εξέγερση των ξένων αιχμαλώτων». Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση νεκρού Αμερικανού στο Αφγανιστάν, αν και δε διευκρινίζεται τι ακριβώς αποστολή είχε ο Αμερικανός πράκτορας στην περιοχή. Παράλληλα, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι 5 Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων τραυματίστηκαν σοβαρά, ο ένας μάλιστα χαροπαλεύει, κατά τη διάρκεια των μαχών στη Μαζάρ ε Σαρίφ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τραυματισμός προκλήθηκε από αμερικανική βόμβα που εξερράγη «σε λάθος σημείο, σε λάθος χρόνο». Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στην αμερικανική βάση στη Γερμανία.
Το βομβαρδισμό κτιρίου στην περιοχή Νταντ, κοντά στο Κανταχάρ, στο οποίο βρίσκονταν πολλά στελέχη των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Εκπρόσωποι, όμως, των Ταλιμπάν διέψευδαν την πληροφορία, υποστηρίζοντας ότι επλήγη μόνο η κατοικία ενός τοπικού αξιωματούχου των Ταλιμπάν. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο μουλάς Ομάρ είναι σώος και ότι είναι άγνωστο πού είναι ο μπιν Λάντεν, καθώς δε βρίσκεται στα εδάφη που ελέγχουν οι Ταλιμπάν. Μάλιστα, το Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε μήνυμα του μουλά Ομάρ, ο οποίος κάλεσε τους μαχητές του να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην εγκαταλείψουν τα εδάφη που ελέγχουν. «Δεν είναι θέμα φυλών, αλλά θέμα Ισλάμ» φέρεται να καταλήγει ο μουλάς Ομάρ.
Το μήνυμα Ομάρ συνέπεσε με τις πληροφορίες που έφεραν τους Ταλιμπάν που ελέγχουν την πόλη Σπιν Μπολντάκ, νοτίως της Κανταχάρ, να διαπραγματεύονται την ειρηνική παράδοσή της σε φυλάρχους Παστούν που πρόσκεινται στη Β. Συμμαχία. Οι φύλαρχοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι απέστειλαν ανάλογη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία και στο Κανταχάρ. Πάντως, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση στο Πακιστάν να ανοίξει τα σύνορά του για να υποδεχτεί Αφγανούς που προσπαθούν να διαφύγουν από το Κανταχάρ φοβούμενοι ολοκαύτωμα.
Την ίδια στιγμή, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τόμι Φρανκς, υποστήριζε ότι «έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 40 τοποθεσίες εντός της χώρας που συνδέονται με την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής», αλλά δεν απέφυγε να πει οτιδήποτε για την πορεία των επιχειρήσεων αναφορικά με τον μπιν Λάντεν. Ούτε σχολίασε τις πληροφορίες που αναφέρει, χτες, η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» (μετά την «Ιντιπέντεντ»), ότι ο μπιν Λάντεν βρίσκεται στο υπόγειο καταφύγιό του Τόρα Μπόρα, έξω από την Τζαλαλαμπάντ.
«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγραφεί η κατάσταση» υποστήριζαν οι ξένοι δημοσιογράφοι που επισκέφτηκαν χτες ό,τι απέμεινε από το φρούριο Καλάι Τζάγκι, στη Μαζάρ ε Σαρίφ, μετά από 3 ημέρες ακατάπαυστων μαχών ανάμεσα στους εξεγερμένους ξένους αιχμαλώτους και τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά και Αμερικανών και Βρετανών. Η Βόρεια Συμμαχία ανακοίνωσε ότι πλέον ελέγχει πλήρως το φρούριο, αφού σκοτώθηκαν και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι, ενώ ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών, που είναι Πακιστανοί, Τσετσένοι, Αραβες και Ουζμπέκοι, στους 450. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Διεθνής Αμνηστία ζητούν πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες άρχισε η εξέγερση.
Σε ένα άλλο μακελειό, όμως, αναφέρονται στο χτεσινό τους φύλλο οι εφημερίδες «Ιντιπέντεντ» και «Νιου Ζίλαντ». Υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 100 άμαχοι Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους, τις τελευταίες ημέρες, στην περιοχή γύρω από την πόλη Κχαναμπάντ του Βορειοανατολικού Αφγανιστάν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν όλη την περιοχή, με αφορμή τις εξελίξεις στη Μαζάρ ε Σαρίφ. Οι αμερικανικές αρχές δε σχολίασαν τις πληροφορίες.
«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»
Οι αποικιακές εξορμήσεις των καπιταλιστικών κρατών προς την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική, πλαταίνοντας τον ορίζοντα της ανθρωπότητας, έφεραν στο φως την ύπαρξη των πρωτόγονων, άγριων και μισοάγριων λαών, που κατοικούσανε σε τούτες τις χώρες, αποκάλυψαν νέες, άγνωστες κοινωνικές συνθέσεις, που παρουσιάστηκαν σαν απολιθώματα, να πούμε, από παλιότερες μορφές της ιστορικής ζωής της ανθρωπότητας.
Η σύγκρουση, που πηγάζει από τις αντιφάσεις ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και στις παραγωγικές σχέσεις και κάνει απ' όλες τις πλευρές αισθητούς και ανυπόφορους τους καταναγκασμούς, γεννάει από τη μια μεριά την ακατανίκητη βάση να δικαιωθούν τα καθεστώτα, που αντιστοιχούνε στα συμφέροντα εκείνων, που ωφελούνται από την ύπαρξη των καθεστώτων αυτών και από την άλλη μεριά την ακατανίκητη τάση να αλλάξουν τα καθεστώτα, που καταπνίγουνε τα συμφέροντα, όλων των ειδών τα συμφέροντα, υλικά, πνεματικά, ηθικά, εκείνων, που είνε θύματα μιας εκμετάλλεψης.
2. Η ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης.
Και πρώτα πρώτα η ιστορία, η γνώση και η συνειδητοποίηση της περασμένης ζωής, παίρνει ένα πλάτος αφάνταστο. Οχι μόνο πια οι μεγάλοι και οι σπουδαιότεροι λαοί, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική ζωή, οι έλληνες, οι λατίνοι, οι αγγλοσάξονες, οι γερμανοί, οι σλαύοι, οι άραβες, παρά όλοι οι λαοί και κείνοι που έπαψαν πια να υπάρχουν, όπως λ.χ. οι ασσύριοι, οι βαβυλώνιοι, οι αιγύπτιοι, οι φοίνικες, οι χιττίτες, οι αζτέκοι και εκείνοι που δεν επηρέασαν άμεσα την ιστορική ζωή της Ευρώπης, όπως οι κινέζοι, οι ιντιάνοι και εκείνοι που ως τόρα δεν είχανε ιστορία, οι «μικροί λαοί» της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και οι πρωτόγονοι ακόμα, έγιναν αντικείμενο στην πιο λεπτομερή και ακριβολογημένην ιστορικήν έρευνα.
Στην περιοχή της ιστορικής έρευνας και του ιστορικού ενδιαφέροντος δε βρίσκουνται πια μόνο τα πολιτικά γεγονότα, οι πόλεμοι, οι μετακινήσεις, οι καταχτήσεις, παρά και όλα τα φαινόμενα της ομαδικής ζωής, από την τροφή και το ντύσιμο και την κατοικία και τα μέσα της συγκοινωνίας και τα εργαλεία, ή τις οργανικές μορφές της ομαδοποίησης, την οικογένεια, τα γένη, τις φατρίες, τις φυλές, τα κράτη και ως τα κάθε λογής φανερώματα της συμβίωσης, τα ήθη και έθιμα, το δίκιο, τη γλώσσα, την τέχνη, τη θρησκεία και την ίδια την επιστημονική γνώση.
Και η έρευνα απλώνεται ακόμα στην προϊστορία, όσο μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα, αναζητώντας κάθε σημάδι που άφησεν ο άνθρωπος στο πέρασμά του απάνω στη γη, στις πέτρες, στις σπηλιές, στις λίμνες. Το κάθε τι, που έκαμεν ο άνθρωπος είνε θέμα, είνε αντικείμενο της ιστορικής έρευνας, χωρίς μάλιστα να προσέχουνε τη σχετικότητα της σημασίας του.
3. Τα προβλήματα της ιστορικής γνώσης.
Ο ιστορικός αντικειμενισμός και ο ιστορικός υποκειμενισμός είνε οι δύο αντιθέσεις, που έχουν το αντίστοιχό τους και σε ανάλογες θεωρίες και για τη φυσική ακόμη πραγματικότητα.
Από τον ίδιο βασικόν ανταγωνισμό πηγάζει από τη μια μεριά μια νέα αντίληψη για το ιστορικό γίγνεσθαι, για την ιστορική ανέλιξη την αιτιοκρατημένη, που θεωρεί το κάθε νέο της κάθε ιστορικής στιγμής δημιούργημα από αντικειμενικούς όρους, που προϋπάρχουν, η αντίληψη για μιαν αυστηρήν ιστορικήν αλληλοεξάρτηση και αιτιοκρατία. Και από την άλλη μεριά γεννιέται η αντίληψη, πως κάθε ιστορική στιγμή είνε πρωτόγενη, πρωτόφαντη και πηγαία. Το ιστορικό γίγνεσθαι το δημιουργούνε παράγοντες ολότελα νέοι σε κάθε στιγμή, οι μεγάλες προσωπικότητες ή η επιφοίτηση μιας αναιτιακής πνεματικότητας με τις πιο ποικίλες μορφές.
Και η αντίθεση αυτή έχει το αντίστοιχό της στις θεωρίες που από τη μια πλευρά δέχουνται την αιτιοκρατημένη ανέλιξη του φυσικού κόσμου και του ανόργανου και του οργανικού και του ανθρώπου και από την άλλη πλευρά προσπαθούν ν' αποδείξουνε πως τουλάχιστον ο οργανικός κόσμος και τα φανερώματά του, τα φυτικά και ζωικά είδη και ο άνθρωπος, είνε δημιουργήματα από μιαν αστάθμητην υπερφυσικήν επέμβασι, ή από μιαν αιτιότητα τελεολογική, που πηγάζει όξω από τον κόσμο το φυσικό.
Και τέλος στον ίδιο βασικόν ανταγωνισμό ανάγεται και η αντίθεση, που παρουσιάζεται ανάμεσα στην τάση να αναζητηθούνε μέσα στα πολυποίκιλα και απειροπληθή φαινόμενα της ιστορικής ζωής τα στοιχεία για μιαν ιστορική σύνθεση και την τάση να θεωρηθεί το κάθε ιστορικό φανέρωμα σαν μια πραγματικότητα εντελώς ιδιότυπη και μια φορά δοσμένη που δεν επιδέχεται καμμιάν υπαγωγή σε σύνθεση.
Αύριο το Β' Μέρος