Αγνωστη η τύχη της λειτουργίας των ξενώνων
Η κυβέρνηση ετοιμάζει πυρετωδώς κεντρικές εκδηλώσεις, που θα σηματοδοτήσουν την «ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στη θετική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών και την προαγωγή της ψυχικής υγείας», όπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Πρόνοιας.
Ομως την ίδια ώρα όσοι ψυχικά ασθενείς πήραν μέρος στα τελευταία προγράμματα αποασυλοποίησης και όσοι μόχθησαν γι' αυτό ζουν με το αγωνιώδες ερώτημα: Θα λειτουργήσουν τελικά οι ξενώνες με όσους πήραν μέρος στα προγράμματα αποασυλοποίησης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και το Δρομοκαΐτειο;
Ηδη έπρεπε να έχουν μεταφερθεί 15 άτομα απ' το ΨΝΑ σε ξενώνα στον Κορυδαλλό, που δεν άνοιξε κάτω απ' τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής, με επικεφαλής το δήμο. Ταυτόχρονα, είναι υπό αίρεση η λειτουργία ενός απ' τους δυο ξενώνες -όπου φιλοξενούνται 20 άτομα- του Δρομοκαΐτειου στον Κορυδαλλό.
Πέρα από όποιες ενστάσεις -που είναι σοβαρές για τον τρόπο αποασυλοποίησης και τον τρόπο επιλογής των διάφορων ξενώνων- από εκεί και πέρα παίχτηκαν διάφορα παιγνίδια που είχαν τη σφραγίδα τοπικών και κομματικών παραγόντων. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν (28.3.2001) οι φορείς των δυο ψυχιατρείων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα η υφυπουργός Χρ. Σπυράκη, κάτω από την πίεση του δημάρχου Κορυδαλλού, αποφάσισε να σταματήσει τη διαδικασία της εγκατάστασης ομάδας νοσηλευομένων του ΨΝΑ, σε νοικιασμένο από το ΨΝΑ κτίριο της περιοχής, προκειμένου να λειτουργήσει ως οικοτροφείο. Σα να μην έφτανε αυτό απαίτησε από το ΔΣ του Δρομοκαΐτειου να εκκενώσει δυο ξενώνες που ήδη λειτουργούν εδώ και μήνες, ο ένας μέσα και ο άλλος στα όρια της περιοχής Κορυδαλλού.
Κάποιοι κάτοικοι του Κορυδαλλού είχαν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του ξενώνα του ΨΝΑ, αλλά προχτές παραιτήθηκαν. Ωστόσο, όμως δεν έχει δοθεί το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση ούτε απ' το υπουργείο Υγείας ούτε απ' τη Διοίκηση του ΨΝΑ.
Επίσης, προχτές είχε συνάντηση αντιπροσωπεία της Διοίκησης και ψυχιάτρων του Δρομοκαΐτειου με το δήμαρχο του Κορυδαλλού Στ. Χρήστου, αλλά δεν πήραν απάντηση.
Μια απάντηση αναμένουν την ερχόμενη Τρίτη, που η υφυπουργός Χρ. Σπυράκη θα μεταβεί στο Δρομοκαΐτειο.
Χτες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα το μήνυμα της HARLEM BRUNDTLAND, Γενικής Διευθύντριας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) για την Παγκόσμια Μέρα της Υγείας (7.4.2001), που φέτος είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία.
Η ΠΟΥ έχει ως σύνθημα «Οχι στον αποκλεισμό, Ναι στη φροντίδα» και αναφέρει ότι 400 εκ. άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με τον αλκοολισμό, την τοξικομανία κλπ.
Αποκαλυπτικό -πέρα απ' τις επιφυλάξεις- για το τι συμβαίνει στον κόσμο είναι το μήνυμα της HARLEM BRUNDTLAND: «Πολλοί υποφέρουν μόνοι. Από κει και πέρα υπάρχει οδύνη, έλλειψη φροντίδας, ύπαρξη προκαταλήψεων, ντροπή, αποκλεισμός και πολύ συχνά, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο θάνατος. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα. Εχουμε τα μέσα και τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να υποφέρουν λιγότερο. Τα κράτη είναι υπεύθυνα, υπό την έννοια ότι δε θέτουν στη διάθεση του πληθυσμού τους τα μέσα για επαρκή θεραπεία. Και εκείνοι που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές συνεχίζουν να είναι θύματα διάκρισης. Οι ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, η ανεπάρκεια των κοινοτικών υπηρεσιών της ψυχικής υγείας, το άδικο καθεστώς της ασφάλισης και οι διακρίσεις στις προσλήψεις δεν είναι παρά μόνον μερικά παραδείγματα ανάμεσα σε άλλα. Εκούσια ή όχι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση».
Οι ασφαλισμένοι, αφού πληρώσουν τοις μετρητοίς, θα εισπράξουν με επιταγές και μετά από 10 μέρες το ποσόν που τους αντιστοιχεί
Οι φαρμακοποιοί οδηγήθηκαν σ' αυτήν την απόφαση μετά τα εμπόδια που έθεσε η κυβέρνηση στη συνταγογραφία φαρμάκων για τους ασφαλισμένους, καθώς και στην πληρωμή των φαρμακοποιών μετά την - επί πιστώσει - εκτέλεση των συνταγών. Ετσι, λοιπόν, ενεργοποιήθηκε ο πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που προβλέπει την αποπληρωμή μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να κρατήσει και δύο χρόνια.
Ο ΟΓΑ - κατά παρέκβαση του παρέδρου - εξόφλησε κάποιες οφειλές, αλλά δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους φαρμακοποιούς ότι θα ακολουθήσει και στο μέλλον την ίδια πρακτική, καθώς αυτό εξαρτάται από την ενεργοποίηση ή όχι των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων, όπως έγινε με το ΤΕΒΕ. Εντούτοις όμως, αυτό δεν εμπόδισε τον διοικητή του ΟΓΑ Γ. Μουτσόπουλο να εμφανιστεί χτες με ανακοίνωση στον Τύπο και να υποστηρίξει ότι έδωσε λύση στο πρόβλημα με την περαιτέρω ταλαιπωρία των ασφαλισμένων: Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι να προσέρχονται στη Φαρμακευτική Υπηρεσία του ΟΓΑ (3ης Σεπτεμβρίου 56, 6ος όροφος), να καταθέτουν τη συνταγή και την απόδειξη του φαρμακείου και να παίρνουν εντός δέκα ημερών επιταγή απ' την Τράπεζα. Αντί, δηλαδή, της άμεσης εξόφλησης, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να τρέχουν και στις τράπεζες για να εισπράξουν το ποσό που τους αντιστοιχεί, στο όνομα της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για τα φάρμακα που αποτελεί στην κυριολεξία έναν εξωφρενικό δαίδαλο.
Ακόμα, ο διοικητής του ΟΓΑ κρούει ανοιχτές θύρες, καθώς τους απειλεί με ατομικές συμβάσεις του Οργανισμού με τους φαρμακοποιούς - κάτι, δηλαδή, που ισχύει εδώ και χρόνια.
Τα θέματα αυτά - όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΓΑ - έθεσε ο Γ. Μουτσόπουλος και στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κ. Λουράντο.
Ο πρόεδρος του ΦΣΑ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον διοικητή του ΟΓΑ και στο επίμαχο ερώτημα αν και αύριο δε θα υπάρξει παρέμβαση του παρέδρου ο διοικητής του ΟΓΑ δεν μπόρεσε να απαντήσει με σαφήνεια.
Με άλλα λόγια, η διορισμένη διοίκηση του ΟΓΑ χορεύει στο ρυθμό της αλλοπρόσαλλης επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, που θέσπισε για τα φάρμακα, στο όνομα, δήθεν, της περιστολής σπαταλών.
Η ανεργία επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου
Ο εύθραυστος χαρακτήρας του δημόσιου συστήματος ψυχικής υγείας στη χώρα μας αποδείχτηκε μόλις ακυρώθηκε η χρήση ορισμένων κρεβατιών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), καθηγητής Ψυχιατρικής Γ. Χριστοδούλου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Ψυχική Υγεία.
Την απάντηση αυτή έδωσε ο καθηγητής σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η Παγκόσμια Μέρα, που καθιέρωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, βρίσκει τη χώρα μας με συλλήψεις ψυχιάτρων -όπως έγινε στο «Κρατικό» της Αθήνας- ή με μετέωρα τα προγράμματα αποασυλοποίησης.
Η Εταιρεία μας -είπε ο καθηγητής- καταδίκασε τις συλλήψεις, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφαση του υπουργείου να οδηγούνται οι αναγκαστικές εισαγωγές στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων δεν έλυσε το πρόβλημα που προέκυψε μετά το σεισμό. Αντίθετα -πρόσθεσε- έθεσε υπό αμφισβήτηση τη φιλοσοφία αυτών των τμημάτων.
Αναφερόμενος στα προγράμματα αποασυλοποίησης -που είναι με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης- ο Γ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι μετά το τέλος του προγράμματος μένουν μετέωροι, τόσο όσοι μετέχουν στα προγράμματα, καθώς και απασχολούμενοι σε αυτά. «Πρέπει, είπε, να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας στα μεσοδιαστήματα για να μην υπάρχει διακοπή και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την ψυχική υγεία».
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του ο Γ. Χριστοδούλου και ο καθηγητής Β. Αλεβίζος ανέφεραν:
Από τα στοιχεία της Μονάδας Επείγουσας Τηλεφωνικής Βοήθειας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 18% των πολιτών που τηλεφώνησαν είχαν αίσθημα μοναξιάς, και το 12% διαταραχές του συναισθήματος (κατάθλιψη, άγχος), ενώ το 2% ανέφερε προβλήματα σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις. «Στο σύνολο των επαναληπτικών κλήσεων, οι άνδρες μέσης ηλικίας, άνεργοι, με ιστορικό χρόνιας ψυχικής νόσου ήταν αναλογικά περισσότεροι από τις γυναίκες, ενώ καλούσαν συνήθως για να ανακουφιστούν από τη μοναξιά» αναφέρεται στην έρευνα. Η μοναξιά των ηλικιωμένων ατόμων στις σύγχρονες συνθήκες θα αυξάνεται υπογράμμισε ο Γ. Χριστοδούλου.
Το ζητούμενο, είπε ο Γ. Χριστοδούλου, είναι να σταματήσει ο στιγματισμός των ατόμων που πάσχουν από ψυχικό νόσημα. Η ψυχική ασθένεια δε διαφοροποιείται σε τίποτε από τη σωματική, παρά μόνο στα συμπτώματα.
Η ΕΨΕ θα οργανώσει εκδήλωση σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Σάββατο 7.4.2001, ώρα 7 μ.μ., στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου.
Ημερίδα με θέμα «Δημοκρατική και περιφερειακή ανάπτυξη του ΕΣΥ», πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Χόλιντεϊ Ιν» η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στην ημερίδα συμμετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειών, των νομαρχιών και Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, αλλά και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων. Θα συζητηθούν θέματα όπως: «Η ανάπτυξη του ΕΣΥ, όροι και προϋποθέσεις», «Δημοκρατική ανάπτυξη σήμερα», «Περιφερειακή ανάπτυξη, δομή και λειτουργία» «Ειδικά προβλήματα αποκέντρωσης».
Επιστολή του Κέντρου προς «Ρ», για δημοσίευμα που κατήγγειλε ότι ο ιδιοκτήτης Γ. Αποστολόπουλος έταξε μίζες 10% στους γιατρούς που θα έστελναν ασθενείς στο νοσοκομείο
Κουβέντα για την ταμπακέρα - δηλαδή τη μίζα - δεν περιέχει η απαντητική επιστολή του υπευθύνου Τύπου του Ιατρικού Κέντρου για δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» με την καταγγελία γιατρού ότι ο πρόεδρος του Ομίλου του Ιατρικού Κέντρου Γ. Αποστολόπουλος κάλεσε δημόσια τους γιατρούς να στέλνουν ασθενείς στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με μίζα 10% επί της συνολικής αμοιβής.
Το δημοσίευμα του «Ρ» στηρίχτηκε σε τρισέλιδη έγγραφη καταγγελία του Θεόδωρου Σδούκου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Ο Θ. Σδούκος στις 14.3.2001 παραβρέθηκε, όπως αναφέρει στην καταγγελία του, μαζί με άλλους συναδέλφους του - και μετά από πρόσκληση του προέδρου του Ομίλου Γ. Αποστολόπουλου - σε συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας.
Εκτός του ότι δεν απαντά στο κρίσιμο ζήτημα της μίζας, στην επιστολή επιχειρείται και η συνενοχή του Θ. Σδούκου, με την έκφραση ευχαριστιών για «τη συμμετοχή στις επαγγελματικές εντός του Κέντρου συναντήσεις». Βέβαια, ο συνδικαλιστής στην καταγγελία του ξεκαθάρισε με υπογραμμίσεις ότι πήγε να διαπιστώσει αν, όπως είχε ακούσει και σε άλλες τέτοιες συναντήσεις, «ο κ. Αποστολόπουλος είχε πει ανοιχτά ότι όποιος στείλει περιστατικό στο Διαβαλκανικό θα εισπράξει το 10% της συνολικής αμοιβής που θα πληρώσει ο άρρωστος στο νοσοκομείο!».
«Αποφάσισα λοιπόν να παρευρεθώ στη συνάντηση για να διαπιστώσω αν και αυτή τη φορά ο κ. Αποστολόπουλος θα επαναλάβει τα ίδια που εμφανώς είναι μια δημόσια προσπάθεια χρηματισμού και εκμαυλισμού συνειδήσεων του ιατρικού σώματος, που πιθανότατα εμπίπτει στο κοινό ποινικό δίκαιο» ανέφερε ο Θ. Σδούκος και στη συνέχεια κατήγγειλε: «Δεν παρέλειψε (ο κ. Αποστολόπουλος)να μας υπενθυμίσει ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης είναι το ίδιο οικονομικά εύρωστοι με τους πολίτες των Αθηνών (που έχουν συνηθίσει να πληρώνουν γερά) και επομένως δε συντρέχει λόγος οι τιμές να πέφτουν στην πόλη μας. Τέλος, μας κάλεσε όλους, ανεξάρτητα αν δουλεύουμε στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα, να γίνουμε συνεργάτες του ιδρύματος κι επανέλαβε πράγματι ότι το 10% ισχύει. Διδάσκοντας νέα ήθη, είπε ότι αυτός προτιμάει να τα λέει ανοιχτά αντί να κρύβεται».
Αυτά τα αποσπάσματα - καθώς και άλλα εκτενέστερα απ' την επιστολή του Θ. Σδούκου - παρακάμπτονται εντελώς στην επιστολή που φέρει ημερομηνία 28.3.2001 και την υπογράφει ο Στέλιος Πουλάκης, υπεύθυνος Τύπου του Ομίλου.
Ολόκληρη η απάντηση έχει ως εξής:
Στο έγκριτο φύλλο της εφημερίδας σας της 27-3-2001 δημοσιεύτηκε κείμενο με τίτλο "Επιτυχίες χάρη στις μίζες", το οποίο αναμφισβήτητα πλήττει το κύρος της μονάδας μας. Ο αγαπητός κ. Θ. Σδούκος, τον οποίον ευχαριστούμε για τη συμμετοχή του στις επαγγελματικές εντός του Κέντρου συναντήσεις, εντελώς άδικα μας καταγγέλλει ως δήθεν πηγή διαφθοράς. Δε διαφθείρουμε, αλλά με τη σύμπραξη οκτακοσίων (800) εργαζομένων, ανθρώπων του μόχθου και της πάλης δημιουργούμε προϋποθέσεις ζωής, ελπίδας και προκοπής. Ο κ. Σδούκος έχει ψηλαφίσει τις κοινωνικές μας ευαισθησίες και έχει αφουγκραστεί τον απόηχο της αρμονικής συνεργασίας μας με όλους όσοι ήρθαν κοντά μας. Η αναγνώριση τιμής στο απόλυτο δίκαιο της εργασίας είχε και έχει βάσεις και ερείσματα στην κοινωνική ηθική και το νόμο. Εργαζόμαστε και προσφέρουμε με διαύγεια, καθαρότητα και διαφάνεια.
Αυτά σε ελάχιστη αποκατάσταση της τιμής μας και προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων».
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις φορέων της περιοχής, για να μη γίνει κατηγοριοποίηση των θέσεων του νοσοκομείου |
Οπως υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξη η διοίκηση του Συλλόγου των Εργαζομένων, τα σημαντικότερα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου παρουσιάζονται στο Καρδιολογικό και το Ορθοπεδικό Τμήμα, που δεν εφημερεύουν, αλλά και στο Ψυχιατρικό Τμήμα.
Το Καρδιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια και ακόμα δεν έχει μπει στην εφημερία, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αλλωστε, το σχετικά καινούριο τμήμα του νοσοκομείου στελεχώθηκε χωρίς να προσληφθεί προσωπικό, με τους εργαζόμενους άλλων τμημάτων και κλινικών.
Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής, που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει μπει στην εφημερία. Η κλινική λειτουργεί με δυο πανεπιστημιακούς γιατρούς και έναν αποσπασμένο γιατρό, του οποίου η απόσπαση λήγει, ενώ για την κάλυψη των αναγκών χρειάζονται τουλάχιστον έξι ειδικευμένοι και έξι ειδικευόμενοι γιατροί.
Εκρηκτική, όμως, είναι η κατάσταση και στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου, στο οποίο, όπως επισημάνθηκε χθες, το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα τραυματισμών του προσωπικού, αλλά και αποδράσεις ασθενών που νοσηλεύονται με αναγκαστική νοσηλεία.
Το Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου, από κατασκευής προορισμένο να νοσηλεύει ασθενείς που έχουν ανάγκη ανοιχτής βραχείας νοσηλείας και σε απόσταση από το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, έχει υποχρεωθεί να εφημερεύει κάθε Τετάρτη και Σάββατο, αλλά και στις γενικές εφημερίες του νοσοκομείου.
«Το ελλιπέστατο προσωπικό, που στην πλειοψηφία του έχει αποσπαστεί από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), καλείται να αντιμετωπίσει πολυάριθμους ασθενείς, που πολλές φορές προσάγονται από την αστυνομία με εισαγγελική παραγγελία και είναι συχνά επικίνδυνοι για τον εαυτό τους, αλλά και για τους άλλους», τόνισε χθες ο Γ. Λαζαρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και υπογράμμισε ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι ζήτημα χρόνου και τύχης να συμβούν τα χειρότερα.
Επίσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), δυναμικότητας δέκα κλινών, λειτουργούν μόνο τα έξι κρεβάτια, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, ενώ ο αξονικός τομογράφος που αγοράστηκε πριν ένα χρόνο λειτουργεί μόνο με ραντεβού και στις εφημερίες και με αποσπασμένους τεχνολόγους του Ακτινολογικού Τμήματος.
Σε αυτό το φόντο και μετά από έξι χρόνια, το υπουργείο Υγείας έρχεται να ανακαλέσει τους διορισμούς 25 νοσηλευτών, οι οποίοι προσλήφθηκαν το 1994 με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και των οποίων οι διορισμοί κρίθηκαν παράνομοι δυο χρόνια αργότερα μετά από ένσταση άλλων υποψηφίων. Αντιμετωπίζοντας μάλιστα το «Αγία Ολγα» σαν μικρό επαρχιακό νοσοκομείο, προέβλεψε, από τις 5.250 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει στα νοσοκομεία, να κατανεμηθούν στο «Αγία Ολγα» μόλις 15 θέσεις, εκ των οποίων μόλις οι εννέα αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.
«Οι 25 συνάδελφοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου, αφού εργάζονται σε ειδικά τμήματα (μονάδες, χειρουργεία κλπ.), ενώ έχουν δημιουργήσει κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και δεν είναι δυνατόν ν' ανακληθούν οι διορισμοί τους για κάτι που δεν ευθύνονται», τόνισε ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του ΔΣ του σωματείου.
«Την ευθύνη για όλο το πρόβλημα τη φέρει ακέραια το υπουργείο και οι τότε υπεύθυνοι, που δε φρόντισαν εντός του εύλογου χρόνου να τακτοποιήσουν το θέμα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιμωρηθούν οι εργαζόμενοι που δε φταίνε», τονίζουν οι εργαζόμενοι του «Αγία Ολγα» και ζητούν την παραμονή των συναδέλφων τους.