Τρίτη 23 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
«Χρέος μας η ζωή και όχι "πάμε κι όπου βγει", αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί»

Στάση εργασίας αύριο στην Υγεία | Συγκέντρωση στις 12 μ. στη Βουλή, συναυλία στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος

Eurokinissi

Με ξεσηκωμό απαντούν Ομοσπονδίες, εργατικά σωματεία και φορείς στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που ολοκληρώνεται με το νομοσχέδιο «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», το οποίο η κυβέρνηση προχωρά με fast track διαδικασίες.

Κατά την προσφιλή της τακτική, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής και σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα 29 Ιούλη.

Αύριο Τετάρτη, λοιπόν, στις 12 μ., σωματεία και φορείς πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Ηδη Ομοσπονδίες από τον χώρο της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ), Ενώσεις Ιατρών (ΕΙΝΑΠ κ.ά.) και Σωματεία Εργαζομένων έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Επίσης αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος θα γίνει συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο νομοσχέδιο - «ταφόπλακα» των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στην οποία καλούν: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ, Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου του «18 Ανω», Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης και Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω», το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα «Χρέος μας η ζωή και όχι "πάμε κι όπου βγει", αυτό το νομοσχέδιο να αποσυρθεί», τα σωματεία και οι φορείς απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής μέσα από την κοινή ανακοίνωσή τους που ακολουθεί:

«Καλούμε πανελλαδικά όλο τον λαό, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τη νεολαία, τους εργαζόμενους στην Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση, τους ψυχικά πάσχοντες, τους θεραπευόμενους των προγραμμάτων απεξάρτησης και τις οικογένειές τους.

Να ορθώσουμε όλοι μαζί το ανάστημά μας μπροστά σε ένα σχέδιο νόμου - ταφόπλακα των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Να ενώσουμε την "κραυγή" μας απέναντι στο μέλλον που επιφυλάσσουν για εμάς και τα παιδιά μας!

Να παλέψουμε για καθολικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στο ύψος των αναγκών μας!».

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ήδη οι δεκάδες φορείς που συντονίζονται ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία τη μέρα ψήφισής του στη Βουλή.

Μαζική και η χθεσινή σύσκεψη στο ΨΝΑ Δαφνί

Μαζική ήταν και η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΨΝΑ Δαφνί, μετά από πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη μαζική συμμετοχή τους στις αυριανές δράσεις, τόσο στη συγκέντρωση στη Βουλή όσο και στην απογευματινή συναυλία στην πλατεία Συντάγματος.

Επίσης, την Πέμπτη 25 Ιούλη προχωρούν σε στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και αποκλεισμό της πύλης. Την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Οπως υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, «δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».

Το έγκλημα της αντιδραστικής μεταρρύθμισης

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Το κλείσιμο των 2 εκ των 3 Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, του ΨΝΑ και του ΨΝΘ, τη μεταφορά όλων των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και των αρμοδιοτήτων τους στις ΥΠΕ.
  • Την κατάργηση δωρεάν «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, προγραμμάτων με τεράστια εμπειρία στην πρόληψη - απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 Ανω», το «Ιανός», το «Διάπλους», το «Αργώ», και την ενίσχυση της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», σε βάρος της απεξάρτησης.
  • Τη δημιουργία ενός ΝΠΙΔ (ΕΟΠΑΕ) στον τομέα της Απεξάρτησης, με αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων.
  • Τη γενναία χρηματοδότηση, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, των αμαρτωλών ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και των επιχειρηματικών συμφερόντων, για τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων για λίγους και με ημερομηνία λήξης.
  • Την εργασιακή περιπλάνηση των εργαζομένων στις δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης από τη μία δομή στην άλλη, από τη μία πόλη στην άλλη, ακόμα και από τη μία Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη, με την επίκληση των «έκτακτων» υπηρεσιακών αναγκών, που μόνο έκτακτες δεν είναι.
  • Την αέναη «πλοήγηση» των ασθενών και των οικογενειών τους στην πανσπερμία των ψυχιατρικών δομών (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ, ΑΜΚΕ) που εντάσσονται σε έναν ενιαίο διοικητικό οργανισμό.
  • Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αφού δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας τους μετά το 2027.
  • Την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση κοινωνικών φαινομένων όπως είναι η επιθετικότητα και οι παραβατικές συμπεριφορές παιδιών και εφήβων, τις οποίες βαφτίζει «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές».
ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟ «ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ»
Ανατίθενται στο ίδρυμα και προγράμματα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων

Περαιτέρω εμπορευματοποίηση πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, η ανάπτυξή τους και η απολύτως και καθολική αξιοποίησή τους από τον λαό δεν μπορούν να εξαρτώνται από τη φιλανθρωπία, τον εθελοντισμό και την ατομική διάθεση προσφοράς. Αποτελούν λαϊκό δικαίωμα και κρατική ευθύνη, που απορρέουν από τον χαρακτήρα που πρέπει να έχουν αυτές οι υπηρεσίες, και επιπλέον από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που παράγουν τον πλούτο στη χώρα». Τα παραπάνω τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στη Βουλή με αφορμή την κύρωση συμβάσεων που αφορούν τη «δωρεά» του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», υποτίθεται «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».

Ο Γ. Λαμπρούλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο με μέτρα τα οποία μπορεί να βελτιώσουν τις παροχές Υγείας. Ωστόσο, «τέτοια μέτρα πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλίζεται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, να εξασφαλίζεται επαρκής και σύγχρονος ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός και όλα αυτά να αποτελούν μέρος του πανελλαδικά ανεπτυγμένου δημόσιου συστήματος Υγείας, προκειμένου να μπορούν να παρέχονται έγκαιρα, με ασφάλεια και απολύτως δωρεάν, όλες οι προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, σε όσους φυσικά έχουν ανάγκη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

«Το κράτος ποτέ δεν έχει λεφτά για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, ούτε στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης ούτε στη φάση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Διότι ξεκάθαρα αποτελεί πολιτική επιλογή η παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων», είπε.

Αναδεικνύοντας πλευρές αυτής της σύμβασης, εξήγησε πως «τα χρήματα που θα διαθέσει το ίδρυμα, είτε για τη συγκεκριμένη σύμβαση που συζητάμε είτε για το σύνολο της σύμβασης από το 2018, αποτελούν ένα μικρό μέρος των κερδών που προέκυψαν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και από τον απλήρωτο χρόνο εργασίας τους».

Υπογράμμισε ακόμα ότι το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης σύμβασης αποσυνδεμένο από τους συνολικούς στόχους της «δωρεάς» και τον σχετικό νόμο, τον οποίο είχε καταψηφίσει.

Το ίδρυμα θα αποφασίζει για τα προγράμματα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα που διαλύει τη δημόσια Ψυχική Υγεία, η συγκεκριμένη σύμβαση που ήρθε για κύρωση στη Βουλή αφορά την υλοποίηση πενταετούς επιστημονικού προγράμματος για την «ενίσχυση του τομέα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων» στην Ελλάδα.

Προβλέπει δε τη δημιουργία, σε έξι πόλεις της Ελλάδας, αντίστοιχων κέντρων αναφοράς, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος». Αυτά τα κέντρα αναφοράς θα δραστηριοποιηθούν γύρω από το ερευνητικό, κλινικό και εκπαιδευτικό έργο. «Πρόκειται δηλαδή για έναν μηχανισμό στον οποίο εκχωρείται η προσαρμογή του περιεχομένου και της κατεύθυνσης των προγραμμάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων», επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Μετά την πάροδο της πενταετίας, όπως προβλέπεται στη συμφωνία και στο πιλοτικό στάδιο εφαρμογής, τα κέντρα αναφοράς μαζί με το προσωπικό τους θα ενσωματωθούν στις δημόσιες μονάδες Υγείας και θα αναλάβει πλέον το Δημόσιο να χρηματοδοτήσει και να λειτουργήσει αυτούς τους τομείς Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων», συνέχισε, για να προσθέσει ότι «οι δημόσιες δομές Υγείας, με την εμπορευματοποίηση και τη συνεχώς αυξανόμενη επιχειρηματική τους δράση, έχουν χάσει πλέον τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα τους».

Πρακτικά «ανατίθεται σε έναν ιδιωτικό φορέα εκτός δημόσιου συστήματος να αναμορφώσει τον προσανατολισμό, το περιεχόμενο και τις προτεραιότητες σχετικά με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, καθώς και την αντίστοιχη εκπαίδευση του παιδιού», υπογράμμισε.

Ο Γ. Λαμπρούλης έθεσε μια σειρά ερωτήματα: «Το υπάρχον επιστημονικό δυναμικό των πανεπιστημίων, των δημόσιων νοσοκομείων, είναι ή δεν είναι επαρκές προκειμένου να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να επικαιροποιεί το περιεχόμενο της παρέμβασης; Εχει ή δεν έχει την ικανότητα αυτό το προσωπικό να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των σχετικών κλάδων των υγειονομικών; Αν έχει, γιατί δεν το αναλαμβάνουν αυτοί οι επιστήμονες που έχουμε;». Αλλωστε εδώ «δεν έχουμε απλά μια διάθεση χρηματοδότησης από ένα ίδρυμα για να βελτιωθούν έστω δημόσιες υποδομές με την ανάπτυξή τους, τη στελέχωσή τους, αλλά στην ουσία πρόκειται για ευθεία παρέμβαση - με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης - στον έλεγχο του περιεχομένου και των κριτηρίων της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων». Οπως είπε, το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο και θα το καταψηφίσει.

Ο δεύτερος λόγος της αρνητικής ψήφου του ΚΚΕ είναι ότι αυτή η σύμβαση προωθείται ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο που φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στον χώρο της Ψυχικής Υγείας, κλείνοντας ψυχιατρικά νοσοκομεία και παραδίδοντας την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση στις ΜΚΟ και στην ιδιωτική επιχειρηματική δράση. «Ετσι, λοιπόν, και η δωρεά αποτελεί ξεκάθαρα το προκάλυμμα, το "τυράκι" για να μη φαίνεται η φάκα που ετοιμάζεται», υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Το νομοσχέδιο υποσκάπτει τα θεμέλια του ΚΕΘΕΑ

Από τις παρεμβάσεις κατά τη συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα

Τη σημασία που έχει η οικογένεια σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ επεσήμανε η Κυρατσώ Σκοδρογιάννη, υπεύθυνη του προγράμματος «Στροφή», που απευθύνεται σε νέους 13 έως 21 ετών και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οπως εξήγησε, σε πολλές περιπτώσεις η οικογένεια είναι αυτή που κινητοποιείται και αναζητεί βοήθεια για το μέλος της, ενώ καθώς το πρόβλημα της χρήσης φεύγει από τη μέση έρχονται στο προσκήνιο σημαντικά θέματα όλης της ζωής.

Την «αφωνία» της διορισμένης διοίκησης του ΚΕΘΕΑ όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο σχολίασε ο Βασίλης Γρετσίτσας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην επανένταξη, οι οικογένειες, δεν συμφωνούν με αυτό που φέρνει η κυβέρνηση. Επεσήμανε μια σειρά κοινωνικούς παράγοντες που εντείνουν την αβεβαιότητα και δημιουργούν το έδαφος πάνω στο οποίο μεγαλώνουν τα προβλήματα και επομένως οι ανάγκες στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. «Εχουμε κάθε δίκιο να ζητάμε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε.

«Δεύτερο σπίτι» χαρακτήρισε τον Σύλλογο Οικογένειας ο Παντελής Ξυπολυτάς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ. Το βάρος που δίνει το πρόγραμμα στην οικογένεια «είναι ένας από τους παράγοντες της επιτυχίας του ΚΕΘΕΑ», εκτίμησε, ωστόσο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν αναφέρει παρά μόνο μονολεκτικά και τυπικά την οικογένεια. «Είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποσυρθεί», σχολίασε.

«Νομοσχέδιο διάλυσης» χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις ο Δημήτρης Κολοκάθης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. Οπως εξήγησε, τα προγράμματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από την «ομπρέλα» ενός οργανισμού που ακολουθεί το ιατρικό μοντέλο του ΟΚΑΝΑ, με δεδομένο ότι η οργάνωση αυτή δεν τους επιτρέπει να ασκούν το θεραπευτικό τους έργο. «Σε δέκα χρόνια από τώρα θα το πληρώσουμε όλοι», προειδοποίησε και τόνισε την ανάγκη να μπουν εμπόδια στο νομοσχέδιο.

«Επιχειρείται ένα ακόμα χτύπημα, ίσως και το τελειωτικό, όχι μόνο στο ΚΕΘΕΑ αλλά συνολικά στη θεραπεία, στην ψυχοκοινωνική παρέμβαση, και στηρίζονται νομοθετικά, οικονομικά, διοικητικά τα υποκατάστατα», κατήγγειλε ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικογένειας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο πλήγμα που δέχονται οι θεραπευτικές κοινότητες. «Ως γονείς, σύντροφοι, αδέρφια, παιδιά, απαιτούμε την απόσυρσή του», ξεκαθάρισε.

Τη σημασία της θεραπευτικής κοινότητας ανέδειξε ο Γεράσιμος Παπαναστασάτος, υπεύθυνος του Τομέα Ερευνας.«Αυτό το νομοσχέδιο διαμορφώνει ένα περιβάλλον αφόρητο κοινωνικά, ηθικά, επιστημονικά και οικονομικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για «κορύφωση της αναλγησίας» της κυβέρνησης στον ευαίσθητο τομέα της Απεξάρτησης έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, απόφοιτος του προγράμματος Οικογένειας. Υπενθύμισε πως οι κυβερνήσεις «βάζουν στόχο» εδώ και χρόνια το ΚΕΘΕΑ, ενώ θεωρούν «ατομική ευθύνη» του καθενός το πρόβλημα της εξάρτησης.

«Εμείς εδώ, οι γονείς και τα παιδιά μας που είναι στην κοινότητα, στηριζόμαστε στην ομαδικότητα, στην ενσυναίσθηση, στην αγάπη, στο νοιάξιμο», δηλαδή στη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ανέφερε ο Τάσος Καππάτος, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας στο πρόγραμμα «Στροφή», ένα από τα προγράμματα τα οποία στοχοποιεί η κυβέρνηση.

Σε πρώτο πλάνο η πείρα των αποφοίτων και των οικογενειών τους

Τον λόγο πήραν κι άλλοι γονείς που μετέφεραν την προσωπική τους πείρα από τη μάχη που έδωσαν όταν το πρόβλημα χτύπησε την πόρτα της οικογένειάς τους, και από τη βοήθεια που δέχτηκαν από το ΚΕΘΕΑ.

Ολοι τους ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρξε καμία λίστα αναμονής, αλλά το πρώτο ραντεβού τους κλείστηκε άμεσα. Στην πορεία που χρειάστηκε να διανύσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους δεν τους ζητήθηκε ποτέ να πληρώσουν «ούτε ένα ευρώ» για τις ανάγκες της θεραπείας. Οσο για τα αποτελέσματα, με χαρά διαπιστώνουν πως όχι μόνο αντιμετώπισαν τα προβλήματα εθισμού και εξάρτησης, αλλά έχουν καλύτερες σχέσεις μέσα στις οικογένειές τους. «Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα έρθει μια στιγμή που μια μητέρα δεν θα έχει πια πού να απευθυνθεί», σχολίασε μια μητέρα. Ενώ ένας πατέρας, μιλώντας «ως γονιός που έχει ωφεληθεί και θέλει να δει κι άλλους γονιούς να ωφελούνται», απαίτησε να σταματήσουν οι ρυθμίσεις που οδηγούν τα προγράμματα στο κλείσιμο.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παρεμβάσεις νέων, αποφοίτων της θεραπευτικής κοινότητας της «Στροφής».«Είναι σαν να σου λένε "πάρε μια θεραπεία, πάρε μια αγωγή και κάτσε ήσυχος, μη μας ενοχλείς"», σχολίασε ο Γιάννης αναφορικά με την ουσία του νομοσχεδίου. «Νιώθω ότι υπάρχουν και συμφέροντα, φαρμακευτικά και άλλα», υπογράμμισε ο Νίκος, εκφράζοντας τον θυμό του για τον στραγγαλισμό των «στεγνών» προγραμμάτων. «Είχα στο μυαλό μου το πρόγραμμα σαν ψυχιατρείο», είπε ο Αλέξανδρος και εξήγησε ότι αρχικά προσπαθούσε να το αποφύγει. Τώρα διαπιστώνει πως το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει την απεξάρτηση σε αυτό που φοβόταν ότι θα συναντούσε. Η δική του εμπειρία από την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ τού δίδαξε πως ο καθένας μπορεί να ξεπεράσει πολλές δυσκολίες «με τις δυνάμεις τις δικές σου και τις δυνάμεις των άλλων», λειτουργώντας ομαδικά και με αλληλεγγύη, και γι' αυτόν τον λόγο θεωρεί το νομοσχέδιο καταστροφικό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επικίνδυνο και απαράδεκτο το νομοσχέδιο που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης

Συνάντηση με τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στον χώρο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών - Εξαρτήσεων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, με τη συμμετοχή ειδικευμένων επιστημόνων εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, γονέων και συγγενών από τα προγράμματα και αποφοίτων των θεραπευτικών κοινοτήτων, τέθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή, με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», με το οποίο διαλύονται οι δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Με τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των Συλλόγων του ΚΕΘΕΑ ανέδειξαν πλευρές του αναντικατάστατου ρόλου των προγραμμάτων στη στήριξη των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού και των οικογενειών τους, στηλίτευσαν τις δραματικές αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση και έθεσαν επί τάπητος τα αιτήματά τους να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να στηριχθεί η λειτουργία του ΚΕΘΕΑ και όλων των προγραμμάτων απεξάρτησης.

Χρειάζονται περισσότερες δομές και όχι κατάργηση και αυτών που υπάρχουν

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και άκουσε τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των φορέων, σημείωσε:

«Μπορεί να έχουμε συναντηθεί με πάρα πολλούς και πολλές από εσάς σε διαφορετικές περιόδους, αλλά όντως η σημερινή στιγμή είναι πραγματικά κρίσιμη». Και επισήμανε πως η κυβέρνηση φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο τη Δευτέρα 29 Ιουλίου και μάλιστα για να το ψηφίσει, αν είναι δυνατόν, μέσα σε μια μέρα.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που είπατε όλοι σας», σχολίασε και πρόσθεσε: «Ετσι είναι τα ζητήματα, έτσι τα νιώθουμε κι εμείς ως Κόμμα, γιατί δεν είμαστε και έξω από τα πράγματα, ζούμε κι εμείς αυτή την κατάσταση, είτε μαζί σας, με τις συναντήσεις που κάνουμε, είτε από διάφορα μέλη μας, φίλους του Κόμματος που αντιμετωπίζουν το ίδιο ζήτημα, γιατί στην ίδια κοινωνία ζούμε. Σε μια κοινωνία, στην πραγματικότητα, βαρβαρότητας, εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Αναφέρθηκε στον αγώνα για την πρόληψη, την απεξάρτηση, την κοινωνική επανένταξη, υπενθυμίζοντας πως «οι κυβερνήσεις σταδιακά όλα τα προηγούμενα χρόνια διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις για τη διάλυση, την απαξίωση όλων αυτών των προγραμμάτων. Η επίθεση αυτή κλιμακώνεται με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, σε μια περίοδο μάλιστα που τα προβλήματα ψυχικής υγείας εντείνονται, οι υπάρχουσες δομές θα έπρεπε να στηριχτούν και να δημιουργηθούν και νέες δομές. Και σε αυτόν τον τομέα καταργούν, κλείνουν δυο νοσοκομεία ψυχιατρικά στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα μένει μόνο ένα, με ελάχιστο προσωπικό». Οσον αφορά την απεξάρτηση, «στην ουσία καταργούν όλες τις δομές πρόληψης, τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει μειωθεί η φυσική ηλικία των νέων που κάνουν χρήση ουσιών, καταργούν όλα τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ, "στεγνά" προγράμματα, άλλα τα συρρικνώνουν μέχρι να καταργηθούν εντελώς, να μην υπάρχουν. Είναι και απαράδεκτο και απάνθρωπο και επικίνδυνο για την κοινωνία, για όλους», ξεκαθάρισε.

Να ενισχυθούν όλες οι δομές απεξάρτησης με γενναία χρηματοδότηση

Ενώ για τον λεγόμενο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), σχολίασε πως έρχεται να γίνει το «όχημα» για το κλείσιμο των δομών και για να περάσει η αντιμετώπιση της απεξάρτησης στη λογική μιας φαρμακολογικής αντιμετώπισης. «Μιλάμε για ένα πολύ σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, όπως πολύ σωστά το αναλύσατε και το περιγράψατε», τόνισε. Στη βάση αυτή, μετέφερε το αίτημα του ΚΚΕ «για ενίσχυση όλων των δομών της απεξάρτησης, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, με ευθύνη του κράτους».

«Αντί να γίνουν περισσότερες οι δομές, πάνε και καταργούν αυτές που υπάρχουν», κατήγγειλε και αναφέρθηκε στην ευθύνη κάθε βουλευτή, ιδιαίτερα του κυβερνώντος κόμματος. «Θα τους κρίνει η κοινωνία, θα τους κρίνει η ιστορία αν πάνε και ψηφίσουν την επόμενη βδομάδα ένα τέτοιο έγκλημα που θα έχει γενικότερες επιπτώσεις και στις δικές τους οικογένειες, και στα δικά τους παιδιά, και στους συγγενείς και τους γνωστούς τους, πολύ περισσότερο στους ψηφοφόρους τους».

«Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Αλλωστε δεν υπάρχει ούτε ένας εκλεγμένος φορέας που να ασχολείται με την ψυχική υγεία, με τις εξαρτήσεις, με την απεξάρτηση, που να συμφωνεί έστω και στο ελάχιστο», διαμήνυσε. Τέλος, ξεκαθάρισε πως ο αγώνας και η πάλη δεν σταματούν ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία στη Βουλή. «Αλλάζουν τα πράγματα. Ακόμα αν το περάσουν τελικά αυτό, ο δρόμος είναι μακρύς και είναι μπροστά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ