Τρίτη 15 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν αποσκοπεί στη βελτίωση αλλά στη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών

Το «νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης της εμπειρίας του ασθενούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ» παρουσιάστηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναμασά ότι «η φωνή του πολίτη γίνεται πιο δυνατή όσον αφορά τα θέματα που αφορούν στην υγεία του» και τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη να το παρουσιάζει ως το ...«αντίδοτο» για τα διαχρονικά και επιδεινούμενα προβλήματα στη δημόσια Υγεία.

Ως ...κοσμογονία μάλιστα παρουσιάστηκε από το υπουργείο Υγείας και η νέα τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1566. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέσω του 1566 θα κλείνεται ραντεβού, σε ένα ξεχαρβαλωμένο σύστημα Υγείας, όπου οι ασθενείς θα εξακολουθούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τα στοιχειώδη.

Το σχόλιο του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για τα «εργαλεία αξιολόγησης» των δημόσιων νοσοκομείων που παρουσίασε η κυβέρνηση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η περιβόητη "αξιολόγηση" των δημόσιων νοσοκομείων από τους ασθενείς, μέσω αποστολής SMS και ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, και η νέα τηλεφωνική γραμμή 1566 για την Υγεία, αποτελούν μία ακόμα επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν έχει στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά τη συγκάλυψη των διαχρονικών ευθυνών της για την τραγική κατάσταση στο ΕΣΥ. Η "αξιολόγηση" αυτή μετατρέπει τον ασθενή - "πελάτη" σε κριτή, αντί για δικαιούχο καθολικής και δωρεάν περίθαλψης, στοχοποιεί ατομικά τους υγειονομικούς, επιχειρώντας να φορτώσει στις πλάτες τους την ευθύνη για τα προβλήματα (ελλείψεις, υποστελέχωση, ράντζα, αναμονές) και αποπροσανατολίζει από τα πραγματικά προβλήματα, με στόχο να βγάλει λάδι την κυβερνητική πολιτική.

Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για να γενικευτούν οι πιο βασικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η δραστική μείωση κλινικών, τμημάτων και προσωπικού, που για να τους πετύχει δεν διστάζει να δώσει φωνή στους ασθενείς για να πνίξει τις πραγματικές τους ανάγκες. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στην Υγεία, τον λαό συνολικά, να μην αποδεχτούν αυτήν την κοροϊδία. Ο αγώνας για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες υποδομές και κρατική χρηματοδότηση είναι ο μόνος δρόμος για να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών και να αναγνωριστεί στην πράξη το έργο των υγειονομικών».

Αξιολόγηση στην Υγεία: Δίνουν φωνή στους ασθενείς για να πνίξουν τις ανάγκες τους

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 14/7/25 «δίνει φωνή» στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία και οι οποίοι θα αξιολογούν την εμπειρία τους απαντώντας σε 35 ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων σχετικά με την καθαριότητα, τη σίτιση, τον χρόνο αναμονής για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και τον προεγχειρητικό έλεγχο, την «αλληλεπίδραση» με το προσωπικό, την ενημέρωσή τους και τις οδηγίες μετά το τέλος της νοσηλείας τους, την ορθότητα της διάγνωσης κ.ά. Ολα αυτά θα αξιολογούνται ώστε να οδηγούν σε πιθανές διορθωτικές κινήσεις και σε μια «ευγενική άμιλλα» μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων.

Κάθε κυβερνητική αξιολόγηση και ...χειρότερα για τον λαό

Το ζήτημα της αξιολόγησης των δημόσιων νοσοκομείων και γενικότερα του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν είναι καινούργιο, δεν το ανακάλυψε ο υπουργός Υγείας, αλλά αποτέλεσε διαχρονικά εργαλείο απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις για να προωθηθούν όλες οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία που αντιστοιχούν στους στόχους της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης και οι οποίες είναι σε πλήρη αντίθεση με τις λαϊκές - κοινωνικές ανάγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάθε κυβέρνηση επικαλούνταν τα προβλήματα που «αξιολογούσαν» οι ασθενείς και τα οποία ήταν αποτέλεσμα των προηγούμενων μέτρων που προέκυπταν από την προηγούμενη «αξιολόγηση» κ.ο.κ. Πώς είναι δυνατόν το αποτέλεσμα της κάθε αξιολόγησης να είναι χειρότερο από αυτό της προηγούμενης; Μήπως η «νέα» αξιολόγηση θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς; Η απάντηση είναι απλή. Οχι μόνο δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα, αλλά απεναντίας θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα.

Πιο επιθετική αντιλαϊκή πολιτική με επίκληση στην «κοινή γνώμη»

Βεβαίως η αναγγελθείσα αξιολόγηση ως περιεχόμενο αντιστοιχεί με τα νομοσχέδια σε «διαβούλευση», όπου σε όλα τα άρθρα κάποιος μπορεί να πει γνώμη εκτός από αυτά που αφορούν τη γενική πολιτική της κυβέρνησης και τα οποία είναι «κλειδωμένα» στις ενδεχόμενες γνώμες. Επομένως η αξιολόγηση που εξαγγέλθηκε δεν αφορά τα «χοντρά» ζητήματα που καθορίζουν τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά τα «ανώδυνα» για την κυβερνητική πολιτική. Γιατί τέτοιο ζήτημα είναι αν στις εμπόλεμες συνθήκες εφημερίας λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης εξοπλισμού «μειώθηκε» ο χρόνος αναμονής από τις 10-12 ώρες στις 8-9 ώρες.

Υπάρχουν όμως και κάποια ερωτήματα πιο πονηρά που είναι έτσι διαμορφωμένα, ώστε όποιο και να είναι το αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βγαίνει κερδισμένη. Δεν έχει σεντόνια το νοσοκομείο; Φταίει η Διοίκηση ή η βοηθός θαλάμου (και όχι η κρατική υποχρηματοδότηση). Δεν έχει χαρτί η τουαλέτα; Φταίει η υπηρεσία καθαριότητας (και όχι η ιδιωτικοποίησή της). Δεν σου γλυκομίλησε ο νοσηλευτής που κάνει νοσηλεία για 40 ασθενείς μόνος του; Φταίει που δεν έχει περάσει η αξιολόγηση για να τιμωρηθεί (και όχι η πολιτική που διαμόρφωσε τα ράντζα και την εντατικοποίηση). Σου φέρθηκε καλά ο γιατρός; (να 'ναι καλά το υπουργείο Υγείας που τον τρόμαξε με την αξιολόγηση και το νέο νομοσχέδιο για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και συμπεριφέρεται σωστά). Μονά - ζυγά δικά τους!

Ο υπουργός Υγείας υποκρίνεται όταν λέει «ότι όλοι είμαστε θεωρητικά υπέρ της αξιολόγησης, αλλά όταν αρχίζει η κουβέντα δεν βγάζεις άκρη». Μια χαρά άκρη βγήκε όταν, μετά από την αντιλαϊκή αξιολόγηση:

  • Εκλεισαν νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια.
  • Μπήκε όριο στον αριθμό του προσωπικού.
  • Κυριάρχησαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Εφαρμόστηκε η κινητικότητα για να καλυφθούν οι «τρύπες» ανοίγοντας πολλές περισσότερες.
  • Επεκτάθηκε η επιχειρηματική δράση των δημόσιων νοσοκομείων με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία.
  • Καθιερώθηκε το ιδιωτικό έργο των υγειονομικών του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα.
  • Αυξήθηκαν οι πληρωμές των ασθενών για θεραπείες και φάρμακα.
  • Δόθηκε ένας σκασμός «κινήτρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους στην Υγεία και στο φάρμακο με εξασφάλιση μεγαλύτερης πελατείας, φοροαπαλλαγών, ακόμα και ζεστού χρήματος.
Αξιολόγηση με στόχο τη συρρίκνωση υπηρεσιών...

Η εξαγγελθείσα αξιολόγηση αποτελεί μέρος της γενικότερης αξιολόγησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία μπορεί να έχει «θετικό φορτίο» ως λέξη, αλλά δεν είναι απαλλαγμένη από το ταξικό της περιεχόμενο.

Αυτό επιβεβαιώνεται με τον νόμο της κυβέρνησης «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και ίδρυση του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ (ΟΔΙΠΥ ΑΕ)», όπου τα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η αξιολόγηση καθορίζονται από τη στρατηγική της ΕΕ και αποσκοπεί να διασφαλίσει την αδιάλειπτη προσαρμογή των μονάδων Υγείας - ιδιαίτερα των δημόσιων - στους κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους. Στο πώς ολοκληρωμένα θα λειτουργούν ως «αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες» με την πώληση των εργασιών τους απαλλάσσοντας το κράτος από τις σχετικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Οταν λοιπόν ο χαρακτήρας της ανάπτυξης του συστήματος Υγείας είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, και η αξιολόγηση των «εργαλείων» που θα τη διασφαλίζουν θα έχει αντιλαϊκό περιεχόμενο και κατεύθυνση.

Η αξιολόγηση των μονάδων Υγείας δεν γίνεται από την πλευρά της ενίσχυσής τους από το κράτος, αλλά πώς αυτές θα συμπιεστούν στα όρια των αντιλαϊκών δημοσιονομικών στόχων και στην αποθέωση της ατομικής ευθύνης των ασθενών.

Η «προσβασιμότητα» των ασθενών στις μονάδες Υγείας συνδέεται με τις «οικονομικά ανεκτές» υπηρεσίες, δηλαδή με το δεδομένο ότι θα πληρώνουν γι' αυτές.

Η διαχείριση των «οικονομικών και ανθρώπινων πόρων» πρέπει να εξασφαλίζουν τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» των μονάδων Υγείας.

Αυτό σημαίνει πλήρη επικράτηση του «οικονομικού στοιχείου» έναντι του στοιχείου των λαϊκών αναγκών. Από αυτό θα εξαρτάται η ανάπτυξη και η στήριξη κλινικών και εργαστηρίων, ανάλογα το πόσο προσοδοφόρα θα είναι ή το κλείσιμό τους γιατί δεν είναι «οικονομικά βιώσιμα» παρόλο που είναι αναγκαία για τις ανάγκες μιας περιοχής. Ενα παράδειγμα: Σε ένα νησί μπορεί να κλείσει μια μαιευτική κλινική με το κριτήριο του αριθμού των τοκετών που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα έσοδα για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

...και την τιμωρία των υγειονομικών

Εννοείται ότι αυτό το κριτήριο θα καθορίζει και τη διασφάλιση ή όχι της εργασίας των υγειονομικών. Μέσω των κριτηρίων της αξιολόγησης, των «ανταμοιβών» και των «διοικητικών μέτρων - ποινών» (βλέπε και πρόσφατο νομοσχέδιο για το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων), ενισχύεται η «ανταγωνιστικότητα» στον δημόσιο τομέα, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση των μονάδων και των παροχών ανάμεσα στις περιοχές της χώρας, την ανάπτυξη «προσοδοφόρων» τομέων και την υποβάθμιση άλλων αναγκαίων για την υγεία του λαού.

Επιπλέον, βασικό κριτήριο για την απόδοση του υγειονομικού προσωπικού, ακόμη και για τη διατήρηση της θέσης ή της δουλειάς του θα αποτελεί η εφαρμογή του αντιεπιστημονικού κόφτη σε ιατρικές πράξεις, νοσηλεία, θεραπείες, φάρμακα κ.λπ. Δηλαδή, το δικαίωμα στη δουλειά θα εξαρτάται και από το αν ο κάθε εργαζόμενος προωθεί τους στόχους που θέτει το κράτος για περικοπές στην Υγεία, από το κατά πόσο υπηρετεί με προθυμία και συνέπεια την πολιτική προσέλκυσης επιχειρήσεων - χρηματοδοτών και ασθενών - πελατών.

Αλλο ένα εργαλείο για την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής στην Υγεία

Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο για το αστικό κράτος που θα ελέγχει τη «διασφάλιση» της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, ώστε να «απορροφηθούν» ταχύτερα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων οι δεκάδες νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που υπηρετούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος. Μια στρατηγική που βασίζεται στην εξασφάλιση «βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων Υγείας» μέσω της ραγδαίας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας και ενίσχυσης της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων. Δηλαδή, με περιορισμό των υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου», με το ελάχιστο δυνατό κρατικό κόστος. Με βάση αυτά τα κριτήρια άλλωστε αξιολογεί το κεφάλαιο τις κυβερνήσεις του σε κάθε χώρα και στην Ελλάδα, η αστική κυβέρνηση αξιολογείται με βάση την επίτευξη αυτών των στόχων.

Αξιολογούμε με κριτήριο: Υγεία καθολικά δωρεάν, κοινωνικό αγαθό

Η «αξιολόγηση» λοιπόν που έρχεται θα έχει νέες σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την τσέπη των ασθενών, θα επιφέρει νέο πλήγμα στις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων.

Η πραγματική αξιολόγηση από τον λαό γίνεται ήδη με τις δεκάδες κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων για τις ελλείψεις και τα προβλήματα, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτή η αξιολόγηση πρέπει να δυναμώσει και να γίνει από τη σκοπιά της πλήρους και δωρεάν ικανοποίησης των αναγκών του στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, έγκαιρα και με ασφάλεια, που σημαίνει ότι απαιτείται ένα κεντρικά επιστημονικά σχεδιασμένο κρατικό σύστημα Υγείας, αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο και το οποίο απαιτεί οι ίδιοι οι παραγωγοί του πλούτου να γίνουν ιδιοκτήτες του, για να μπορούν να διαθέσουν το αναγκαίο μέρος του για την ανάπτυξη των κρατικών υποδομών στην Υγεία όλων των επιπέδων.


Του
Γιώργου ΝΑΝΟΥ*
*Ο Γ. Νάνος είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ