Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Δεκατρία τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων

Δεκατρία περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στην χώρα μέχρι σήμερα. Τα οκτώ από αυτά ήταν εισαγόμενα, τέσσερα ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και ένα κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα. Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν, σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για το μεγάλο συλλαλητήριο για τη δημόσια Υγεία

Μαζική κινητοποίηση χτες στο Μεσολόγγι. Στις 21 Ιούλη το συλλαλητήριο στο Αγρίνιο

Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου ξεκίνησαν χτες οι κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑΑ) από κοινού με το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Θα κλιμακωθούν με παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο για την άμεση ενίσχυση των δομών Υγείας στον νομό την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου.

Χτες στάλθηκε το πρώτο μήνυμα από την ΕΙΝΑΑ και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που πραγματοποίησαν και τρίωρη στάση εργασίας, με την Βάνα Πατρινού, χειρουργό στο νοσοκομείο και γραμματέα της ΕΙΝΑΑ, να καλεί σε πάλη για να μην κλείσει ή συγχωνευθεί κανένα τμήμα ή νοσοκομείο, να γίνουν τώρα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, με προτεραιότητα τις κατεπείγουσες, να μονιμοποιηθούν όσοι υπηρετούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να επανέλθουν όσοι είναι σε αναστολή.

«Η δημόσια Υγεία είναι αγαθό και δεν διαπραγματεύεται. Είναι ευθύνη όλων μας να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση και το ξεπούλημά της», τόνισε.

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος ανέδειξε τις ελλείψεις του νοσοκομείου και τα προβλήματα που επικρατούν με το προσωπικό, ενώ ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΑ Μάκης Αρβανής κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη φορέων που θα πραγματοποιήσει η Ενωση τη Δευτέρα 18 Ιούλη, και την οποία ήδη στηρίζει με δήλωση συμμετοχής το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, όπως και στο συλλαλητήριο στις 21 Ιούλη.

Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν αντιπροσωπείες της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και πλήθος φορέων της πόλης, ενώ ο δήμος πραγματοποίησε τρίωρη παύση λειτουργίας των υπηρεσιών του.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ
Διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης και σε αυτόν τον τομέα

Προς ψήφιση μπαίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή». Ενα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση διατείνεται ότι εκσυγχρονίζει το πλαίσιο και διασφαλίζει τα δικαιώματα των οικογενειών και ειδικά των γυναικών, στην πραγματικότητα όμως οι ρυθμίσεις του εδραιώνουν το σημερινό αντιδραστικό τοπίο, που πάνω απ' όλα βάζει την κερδοφορία των ομίλων, οι οποίοι βλέπουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ένα λαμπρό πεδίο κερδοφορίας.

Οπως σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και κατά τη χτεσινή τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο τομέας της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποτελεί φιλέτο διαχρονικά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με τον ετήσιο τζίρο των ιδιωτικών μονάδων να υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια, και φυσικά τα ζευγάρια θα συνεχίσουν να ακριβοπληρώνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες του χώρου δεν αρκούνται πλέον μόνο στην εγχώρια πελατεία, αλλά με το άρθρο που προβλέπει υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέχρι τα 54 έτη - όταν σε άλλες χώρες είναι μέχρι τα 45 - «στρέφουν το βλέμμα τους και έξω από τα σύνορα της χώρας, προσδοκώντας τα κέρδη που μπορεί να τους αποφέρει η παραπέρα ανάπτυξη και του ιατρικού τουρισμού στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

«Παράλληλα», συνέχισε, «από τη συζήτηση απουσιάζει κάθε αναφορά στις επιπτώσεις που έχει η αντιλαϊκή πολιτική, που μετατρέπει τη ζωή των νέων ζευγαριών σε κινούμενη άμμο και σε πολλές περιπτώσεις κάνει ακριβώς την απόκτηση των παιδιών και τη δημιουργία οικογένειας να μοιάζει με άλμα στο κενό».

Οπως εξήγησε, «οι νομοθετικές αλλαγές και οι ρυθμίσεις που προβάλλει η κυβέρνηση και μέσω του νομοσχεδίου δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κρύψουν μια σειρά πλευρές ακριβώς αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που ναρκοθετεί τη ζωή και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, των νέων ζευγαριών. Για ένα πολύ μεγάλο μέρος γυναικών που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας, που τις αναγκάζει να μεταθέτουν δηλαδή χρονικά αυτήν την απόφαση, είναι οι άσχημοι όροι δουλειάς και ζωής».

«Ακριβώς αυτές οι πολιτικές πρακτικές», πρόσθεσε, «παρουσιάζουν ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας της γυναίκας την επιλογή ανάμεσα στην επαγγελματική ανέλιξη και στη δημιουργία οικογένειας. Αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο αναγκάζει πολύ συχνά μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους να αναβάλλουν για το μέλλον τη δημιουργία οικογένειας».

Επομένως, κατέληξε ο Γ. Λαμπρούλης, το βασικό κριτήριο για αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία δεν είναι η αξιοποίηση των επιστημονικών - τεχνολογικών επιτευγμάτων της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τις ανάγκες των γυναικών και των νέων ζευγαριών, αλλά η προσπάθεια να διαχειριστούν τα αδιέξοδα που διαμορφώνει ακριβώς η άσκηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, στο πλαίσιο φυσικά των γενικότερων στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων, διαχρονικά της ΕΕ, σε σχέση με την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, και, βέβαια, πώς θα αυξηθούν τα κέρδη και η ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, στο «μη παρέκει» τα δημόσια νοσοκομεία

Αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις οι υγειονομικοί μέσα στο νέο πανδημικό κύμα

Eurokinissi

Ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες σε όλη τη χώρα, με τη λειτουργία των νοσοκομείων να βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηρακλείου Κρήτης, όπου το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη διαγνώστηκαν 6.931 νέα κρούσματα, με τις δημόσιες μονάδες Υγείας να παραμένουν απροετοίμαστες και αθωράκιστες απέναντι σε ένα ακόμα πανδημικό κύμα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, οι εισαγωγές περιστατικών COVID στο νοσοκομείο έχουν υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιούλη νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ συνολικά 33 κρούσματα, εκ των οποίων 22 στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ), 9 στη ΜΕΘ COVID και 2 στην παιδιατρική μονάδα COVID.

Επίσης, πολλοί είναι και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που απουσιάζουν λόγω COVID, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα και να προστίθενται νέα εμπόδια στη χορήγηση των χιλιάδων χρωστούμενων ρεπό και κανονικών αδειών στο εξουθενωμένο προσωπικό.

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας απαντούν με «νέες μετακινήσεις προσωπικού στις ΜΑΚ, πρόσθετες εφημερίες και βάρδιες, περικοπή ημερών ανάπαυσης. Θα απαιτηθεί και νέα συρρίκνωση και συγχώνευση κλινικών, ώστε να δημιουργηθούν θάλαμοι νοσηλείας COVID, ενώ η Νεφρολογική, η Παιδοχειρουργική και άλλες κλινικές εξακολουθούν να λειτουργούν με μειωμένο αριθμό κλινών. Ηδη, οι θάλαμοι της Παθολογικής κλινικής περιορίζονται και ασθενείς της νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες για τα κρούσματα.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν πολύμηνες οι αναμονές των non COVID ασθενών για τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, τα οποία θα περιοριστούν αναγκαστικά τον Αύγουστο, προκειμένου να πάρουν λίγες μέρες άδειας οι εργαζόμενοι».

Το Σωματείο Εργαζομένων κρούει ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη πίεση των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής από το νέο κύμα της πανδημίας και υπογραμμίζει ότι αντί για ενίσχυση των μονάδων της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην επερχόμενη πίεση, αξιοποιείται η πανδημία ως πρόσχημα για επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) Υγείας και για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Καταγγέλλει πως «και φέτος γίνεται φανερό ότι προτεραιότητα δίνεται στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και όχι στην προστασία της υγείας μας. Παρ' όλη την ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας έχουν ανασταλεί μέχρι τέλη Αυγούστου (κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και συνωστισμού, πληρότητα 100% σε πλοία και αεροπλάνα, καμία πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας κ.ο.κ.).

Μάλιστα, αντί για αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, τεστ γίνονται σε λιγότερο από το 10% του πληθυσμού (ο οποίος υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι), ενώ υπουργείο και ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν ότι η επιδημιολογική έκθεση θα ανακοινώνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση (ως επίπτωση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, μέσο όρο εισαγωγών ανά βδομάδα κ.ο.κ.)».

Στο «κόκκινο» και το Τζάνειο Νοσοκομείο

Εξαιρετικά δυσχερής λόγω της υποστελέχωσης σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εκτιμάται πλέον η λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο ΓΝΠ Τζάνειο.

Οπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, οι ειδικοί ιατροί στον αξονικό τομογράφο εκτελούν εδώ και μήνες εφημερίες πολύ πάνω από το πλαφόν. Αυτό αφορά και τις γενικές εφημερίες, όπου η εργασία τους πέραν κάθε ωραρίου, ο αριθμός και κυρίως η βαρύτητα των περιστατικών που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία καθιστούν τη λειτουργία του τμήματος επισφαλή για τους ασθενείς και εξαντλητική για τους γιατρούς. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτελούνται από τον καθέναν τουλάχιστον 10 εφημερίες τον μήνα, εκ των οποίων οι 5 είναι γενικές εφημερίες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν προέκυψαν αναρρωτικές άδειες από το ιατρικό προσωπικό. Είναι σαφές όμως ότι δεν μπορεί να εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία ενός τμήματος από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει ένας γιατρός».

Την κατάσταση και την ασφαλή διεκπεραίωση των εργασιών του τμήματος έρχεται να επιβαρύνει η νέα έξαρση της πανδημίας, με την αύξηση των νοσηλευομένων και τις επακόλουθες αναγκαίες εξετάσεις. Ενώ, όπως σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο τμήμα υπερήχων, όπου οι ειδικοί γιατροί φτάνουν να εκτελούν πάνω από 10 εφημερίες, με τις 7 ή 8 να είναι γενικές εφημερίες, με υποδοχή υπέρογκου αριθμού ασθενών στα Επείγοντα που χρήζουν υπερηχογραφικού ελέγχου.

«Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν ελήφθη κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Η λειτουργία του τμήματος σε αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι διαμορφώνει εύφορο έδαφος για αυξημένη πιθανότητα λάθους λόγω της κόπωσης και υποβαθμίζει συνολικά την ικανότητα του Τζάνειου Νοσοκομείου», υπογραμμίζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά και απαιτεί την κατεπείγουσα προκήρυξη και πλήρωση των θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση του τμήματος υπερήχων όσο και ιατρικού προσωπικού με εμπειρία στον αξονικό τομογράφο, προκειμένου να διασφαλιστεί ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, σήμερα, στις 10.30 π.μ., καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παμμακάριστος», απαιτώντας να δοθεί λύση στα επείγοντα προβλήματα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ