Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Ανησυχητική αύξηση σε όλους τους πανδημικούς δείκτες

22 νεκροί και 469 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19

Αύξηση σε όλους τους πανδημικούς δείκτες καταγράφεται για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, με την κυβέρνηση να αγνοεί επιδεικτικά το καμπανάκι κινδύνου που εκπέμπουν τα ευρήματα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ.

Το διάστημα 31 Ιουλίου - 6 Αυγούστου 2023:

22 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους, καταγράφεται αύξηση 22% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων κατά τις προηγούμενες 4 βδομάδες.

Αύξηση 33% παρουσιάζει και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (8) σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 βδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18.

78% αυξήθηκαν και οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 469.

Αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα καταγράφηκε σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν: Αττική (+78%), στον Βόλο (+79%), στη Λάρισα (+75%), στα Ιωάννινα (+64%), στα Χανιά (+57%), στην Αλεξανδρούπολη (+33%), στη Θεσσαλονίκη (+33%) και στο Ηράκλειο (+32%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στην Ξάνθη (+27%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα.

Οσον αφορά στη νέα υπο-παραλλαγή του στελέχους Ομικρον («Εris»), που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ, στη χώρα μας εντοπίστηκε στο 11% των κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

α) δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο β) στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υπο-παραλλαγής τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα γ) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 41 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής EG.5.1 (31/5 έως και 27/7), το 94% αφορούσαν σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο - ΠΕΔΥ Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Τη βδομάδα αναφοράς δηλώθηκε αναδρομικά (για την προηγούμενη βδομάδα) ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, που αφορούσε σε γυναίκα, 66 ετών, με εισαγωγή για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, 17 άνδρες και 10 γυναίκες (εύρος ηλικιών: 41-90 ετών).

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Η εντατικοποίηση τσακίζει την υγεία των εργαζομένων

Τους κινδύνους από την εντατικοποίηση της εργασίας στα καράβια, αλλά και την ανάγκη για σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, αναδεικνύουν με κοινή ανακοίνωση τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με αφορμή τον θάνατο συναδέλφου τους, α' μηχανικού στο Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Αγιος Νεκτάριος Αίγινας», από καρδιολογικά αίτια, ενώ βρίσκονταν στο σπίτι του.

Οπως αναφέρουν, ο ξαφνικός θάνατος ενός ακόμα ναυτεργάτη «επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα των συνθηκών εργασίας, στα καράβια. Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις, οι διαρκώς αυξημένες απαιτήσεις των εφοπλιστών, που έχουν διαμορφωθεί από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και τις υπηρετούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υπονομεύουν διαρκώς την ανθρώπινη ζωή.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη της πρόληψης και αντιμετώπισης των ασθενειών. Με ευθύνη του κράτους δεν προβλέπεται καταγραφή ιατρικού ιστορικού του κάθε ναυτεργάτη, ενώ οι κάρτες Υγείας εκδίδονται από διαφορετικούς γιατρούς, της κάθε εφοπλιστικής εταιρείας.

Διαχρονικά τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ έχουν αναδείξει την αναγκαιότητα για τη λειτουργία του εγκαταλελειμμένου από το 1978 Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού στα Μελίσσια και τη διαμόρφωσή του σε Πανεπιστημιακή κλινική, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών όλων των εργασιακών κλάδων, που δεν υπάρχει στη χώρα μας».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Καταγγέλλει τις εικόνες ντροπής στην κατασκήνωση των ΑμεΑ

Τις εικόνες ντροπής και την εργασιακή ζούγκλα στη μοναδική κατασκήνωση για παιδιά ΑμεΑ που λειτουργεί στη Δυτική Ελλάδα στην Μπούκα Αμφιλοχίας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και περισσότερο των ΑμεΑ να κάνουν διακοπές σε σύγχρονες, υγιεινές, άρτιες υποδομές, με επαρκές, μόνιμο επιστημονικό - παιδαγωγικό προσωπικό, με σύγχρονα δικαιώματα και σταθερή εργασία.

Το Εργατικό Κέντρο θυμίζει ότι κατά τον έλεγχο που έγινε μετά από καταγγελίες, καταγράφηκε ότι η κατασκήνωση δεν διέθετε γιατρό σε μόνιμη βάση και ολοκληρωμένο εξοπλισμό ιατρείου, ναυαγοσώστη (ρόλο που επιτελούσε ο γυμναστής), φυσικοθεραπευτή για τα ΑμεΑ, κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και οργανωμένο αποχωρητήριο και ντουζιέρες (χωρίς αποχέτευση).

Διαπιστώθηκαν ακόμα πλήρης εγκατάλειψη και επικίνδυνες συνθήκες στην υγιεινή και ασφάλεια των χώρων, στην παρασκευή και αποθήκευση τροφίμων, στην οργάνωση, στη συντήρηση των κατοικιών και των υπόλοιπων δομών.

«Οι ανάγκες των κατασκηνωτών και των εργαζομένων θεωρούνται κόστος για την κυβέρνηση και τους δημάρχους της που περικόπτουν από τις υποδομές, περικόπτουν από το προσωπικό (με αποτέλεσμα να κάνουν και εργασίες ξένες στην ιδιότητά τους), περικόπτουν από τη μισθοδοσία και τα δικαιώματά του», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο.

Σημειώνει τέλος ότι αγνοήθηκαν οι επισημάνσεις εργαζομένων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας απ' τη δημοτική αρχή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή «ενώ έχουν σφαγιάσει τη χρηματοδότηση, τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα».

ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ - ΙΣΤΟΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Σε απόγνωση δεκάδες οικογένειες και παιδιά, µπροστα στον κίνδυνο λουκέτου

Τραγική συνέπεια της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας | Κραυγή αγωνίας για να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του

Κραυγή αγωνίας για να συνεχίσει να λειτουργεί και να αναβαθμιστεί το Τμήμα Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» αποτελεί η επιστολή του Συλλόγου Φίλων και Ασθενών με Ανοσοανεπάρκεια προς τον υπουργό Υγείας.

Σ' αυτήν εξηγούν τα τεράστια προβλήματα που σταδιακά έχουν συσσωρευτεί τα τελευταία πέντε χρόνια, «με αποκορύφωμα τον τελευταίο μήνα, που δεν έγινε δεκτή η παράταση της παραμονής του διευθυντή ιατρού, λόγω του ότι δεν έκανε εφημερίες».

Οπως αναφέρουν, «το Τμήμα που εδώ και χρόνια στηρίζει όλο το σύστημα Υγείας πανελλαδικά σε ανοσολογίες, αλλεργίες και μεταμοσχεύσεις έχει μείνει χωρίς ανοσολόγο και, στην ουσία, χωρίς εξειδικευμένο ιατρό. Για τη θέση που είχε προκηρυχθεί και περιμέναμε έναν παιδίατρο, ενημερωθήκαμε ότι θα έρθει για 2-3 φορές τη βδομάδα, για αρχή, ιατρός που ήδη εργάζεται στο νοσοκομείο (...) Επιπλέον, η μία από τις δύο πολύ πεπειραμένες νοσηλεύτριες βγήκε σε σύνταξη και σε λίγο καιρό θα βγει και η δεύτερη».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις «οι ασθενείς, μικρά παιδιά και ενήλικες, έχουν μείνει χωρίς παρακολούθηση από δημόσια δομή και απευθύνονται στους γιατρούς που είχαμε και οι οποίοι τώρα πια ιδιωτεύουν».

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο Τμήμα λειτουργεί ως Κέντρο Παιδιατρικής Ανοσολογίας και Κέντρο Αναφοράς για τις Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες στην Ελλάδα, ενώ έχει την ιατρική ευθύνη για παιδιά και εφήβους με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες απ' όλη τη χώρα. Ο χαρακτήρας του Τμήματος είναι διατομεακός, καθώς παρέχει κλινικό - εργαστηριακό έργο. Περιλαμβάνει Ιατρεία Παιδιατρικής Ανοσολογίας όπου εξετάζονται και παρακολουθούνται παιδιά με λοιμώξεις (συχνές και υποτροπιάζουσες), ανοσοανεπάρκειες, λεμφοϋπερπλασίες, αυτοάνοσα ή αλλεργικά νοσήματα.

Οι παιδίατροι, καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων, απευθύνονται στο Τμήμα για εξειδικευμένες ανοσολογικές περιπτώσεις. Στα εξωτερικά ιατρεία του Τμήματος γίνεται εκπαίδευση των ασθενών ή/και των κηδεμόνων τους στην υποδόρια χορήγηση της γ-σφαιρίνης, καθώς και συμβουλευτική ενηλίκων ασθενών με ανοσολογικά νοσήματα.

Στα εργαστήρια του Τμήματος διενεργούνται εξειδικευμένες, πολλές φορές μοναδικές στην Ελλάδα και πρωτοποριακές δοκιμασίες, για τη διάγνωση και παρακολούθηση ανοσολογικών νοσημάτων, τη μελέτη λευχαιμιών, την υποστήριξη της μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και των κυτταρικών θεραπειών, πραγματοποιούνται προμεταμοσχευτικοί έλεγχοι ασθενών και υποψηφίων δοτών.

Δεκάδες άνθρωποι, τουλάχιστον 140 παιδιά, απευθύνονται στο συγκεκριμένο Τμήμα κάθε μήνα για εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες. Ωστόσο, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνούνται να το στελεχώσουν με μόνιμο προσωπικό, αλλά και να αναπτύξουν παρόμοια τμήματα και σε άλλα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως μάλιστα καταγγέλλει μέλος του Συλλόγου, μόνο οι πρώτες εξετάσεις που χρειάζονται στις παραπάνω περιπτώσεις, αν γίνουν σ' ένα ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το κόστος τους ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. Σχεδόν όλα τα παιδιά με ανοσοανεπάρκεια δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση, καθώς «οι ασφαλιστικές αρνούνται, επειδή είναι χρόνιοι πάσχοντες και "κοστίζουν ακριβά"...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ