Παναττική ανοιχτή σύσκεψη εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές Πρόνοιας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ. στο δώμα του «Ευαγγελισμού» (11ος όροφος, κτίριο ΑΧΕΠΑ).
Στη σύσκεψη καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων σε «Ευαγγελισμό», «Αττικόν», ΚΑΤ, «Θριάσιο», «Λαϊκό», ΝΙΜΤΣ, «Ελπίς», «Αγ. Ολγα», Κρατικό Νίκαιας, ΟΚΑΝΑ, «Ασκληπιείο» και η ΕΙΝΑΠ, υλοποιώντας τις προτάσεις στις οποίες κατέληξαν πριν από μια βδομάδα σε κοινή σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους.
Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΟΧ, εργολαβικοί) να συναποφασίσουν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να διεκδικήσουν: Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.
Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Υγείας, ενάντια στο αδικαιολόγητο μπλοκάρισμα των προσλήψεων και στον εμπαιγμό
INTIME NEWS |
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας |
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μέλη της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ και αντιπροσωπεία των γιατρών με τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι προέκυψαν παρατυπίες κατά τον έλεγχο νομιμότητας και ότι γι' αυτόν το λόγο αναπέμφθηκαν τα πρακτικά στο Συμβούλιο που έκανε την κρίση, προκειμένου να διορθωθούν.
Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης και της κινητοποίησης, επισήμανε τα εξής:
«Κοινή αίσθηση των συναδέλφων που συμμετείχαν στη δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας και στη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας είναι ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εμπαίζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα μιας κάλπικης, αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και είναι κάλπικη γιατί και οι δύο ευθύνονται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, καθώς πρόκειται για θέσεις που έχουν προκηρυχθεί πριν από 18 ολόκληρους μήνες και για κρίσεις που έχουν ολοκληρωθεί και σταλεί στο υπουργείο από την 1/7/2019.
Στα επίμονα ερωτήματα της αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με τον Β. Κοντοζαμάνη, σε ποιες συγκεκριμένες παρατυπίες αναφέρεται το υπουργείο, δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση. Ούτε ποιες είναι, ούτε πόσους αφορούν.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, υποστηρίζει ότι η στελέχωση των ΤΕΠ είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και "πρώτο της μέλημα". Αν είναι έτσι, γιατί άφησαν να περάσουν τρεις μήνες, στην εκπνοή δηλαδή της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος, για την αναπομπή της απόφασης του συμβουλίου των κρίσεων;
Γιατί αφήνει τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, που είναι η πρώτη γραμμή μάχης για την αντιμετώπιση των ασθενών και την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής, χωρίς γιατρούς;
Αντίθετα, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, προχωρούν σε fast track διαδικασίες όπως αυτές που προβλέπονται στο "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο, π.χ. να ελέγχουν τα δικαιολογητικά άδειας και λειτουργίας των επιχειρήσεων αφού έχουν ξεκινήσει τις μπίζνες τους.
Η ουσία είναι ότι τη στιγμή που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό (τουλάχιστον 6.500 κενά σύμφωνα με τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς), η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, απολύει πριν καν διορίσει και στέλνει στα αζήτητα της ανεργίας γιατρούς που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Προειδοποιούμε ότι αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο.
Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας με συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 14/10 στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", στις 2.30 μ.μ.».
Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από την περασμένη Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του υπουργείου Υγείας», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προσφορά προνομίων και «δώρων» εκατομμυρίων στους φαρμακοβιομήχανους. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 15/10.
Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους φαρμακοβιομήχανους, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους, προβλέπεται χαρακτηριστικά ο «συμψηφισμός αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης». Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη μετατροπή του ΕΟΔΥ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και την παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία του. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για το ΕΚΑΒ, τα λεγόμενα «αντικαπνιστικά μέτρα» κ.ά.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις διατάξεις για φάρμακα, σημείωσε ότι «είναι το κατεξοχήν πλέον κεφάλαιο στο οποίο αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της ανάπτυξης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και συγκεκριμένα της φαρμακοβιομηχανίας».
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καθορισμού χαμηλότερης τιμής σε φάρμακα από τις φαρμακοβιομηχανίες δεν σημαίνει μείωση και της δαπάνης του λαού για τα φάρμακα. «Αυτό που ζει ο λαός», σημείωσε, «είναι ότι οι όποιες μειώσεις γίνονταν επανειλημμένα στη λιανική τιμή των φαρμάκων τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν αποτέλεσμα στην τσέπη του κόσμου. Αντίθετα, ενώ μειωνόταν η λιανική τιμή των φαρμάκων, η συμμετοχή των ασθενών αυξανόταν κατά πολύ».
Οσον αφορά τον συμψηφισμό του «clawback» με τις δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδύσεων, σημείωσε ότι πέρα από τα εκατομμύρια που θα τσεπώσουν οι φαρμακοβιομήχανοι, η άλλη πλευρά είναι ότι βαθαίνει η εμπορευματοποιήση και ιδιωτικοποίηση της Ερευνας, η οποία θα έχει κριτήριο την όσο γίνεται μεγαλύτερη κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων, ενώ θα ενισχυθεί και η σύνδεση των γιατρών με τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οσον αφορά στον ΕΟΔΥ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφού η χρηματοδότησή του θα εξαρτάται από εισφορές και επιχορηγήσεις από τρίτους, δηλαδή επιχειρηματικούς ομίλους, έσοδα από κάθε είδους δραστηριότητα, προγράμματα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» κ.ά. Με άλλα λόγια, τόνισε, ο σκοπός του δεν θα είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών στις παροχές Υγείας, αλλά η βαθύτερη σύνδεσή του με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΕΟΔΥ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως τον είχε μετατρέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε φιλολαϊκό προσανατολισμό στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.
Εισπρακτικά και υποκριτικά, γιατί εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι τάχα την πήρε ο πόνος για την υγεία του λαού, χαρακτήρισε τέλος ο Γ. Λαμπρούλης τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο για τα καπνικά προϊόντα, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι «εμείς δεν είμαστε ενάντια στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους».