Παρασκευή 11 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Τα «δωράκια» εκατομμυρίων στους φαρμακοβιομήχανους συνεχίζονται

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συζητείται από την περασμένη Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του υπουργείου Υγείας», με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προσφορά προνομίων και «δώρων» εκατομμυρίων στους φαρμακοβιομήχανους. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 15/10.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους φαρμακοβιομήχανους, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημά τους, προβλέπεται χαρακτηριστικά ο «συμψηφισμός αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) με τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης». Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη μετατροπή του ΕΟΔΥ σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και την παραπέρα ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία του. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για το ΕΚΑΒ, τα λεγόμενα «αντικαπνιστικά μέτρα» κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σχολιάζοντας τις διατάξεις για φάρμακα, σημείωσε ότι «είναι το κατεξοχήν πλέον κεφάλαιο στο οποίο αποτυπώνεται ο χαρακτήρας της ανάπτυξης υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και συγκεκριμένα της φαρμακοβιομηχανίας».

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η πρόβλεψη για τη δυνατότητα καθορισμού χαμηλότερης τιμής σε φάρμακα από τις φαρμακοβιομηχανίες δεν σημαίνει μείωση και της δαπάνης του λαού για τα φάρμακα. «Αυτό που ζει ο λαός», σημείωσε, «είναι ότι οι όποιες μειώσεις γίνονταν επανειλημμένα στη λιανική τιμή των φαρμάκων τα προηγούμενα χρόνια, δεν είχαν αποτέλεσμα στην τσέπη του κόσμου. Αντίθετα, ενώ μειωνόταν η λιανική τιμή των φαρμάκων, η συμμετοχή των ασθενών αυξανόταν κατά πολύ».

Οσον αφορά τον συμψηφισμό του «clawback» με τις δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδύσεων, σημείωσε ότι πέρα από τα εκατομμύρια που θα τσεπώσουν οι φαρμακοβιομήχανοι, η άλλη πλευρά είναι ότι βαθαίνει η εμπορευματοποιήση και ιδιωτικοποίηση της Ερευνας, η οποία θα έχει κριτήριο την όσο γίνεται μεγαλύτερη κερδοφορία των φαρμακοβιομηχάνων, ενώ θα ενισχυθεί και η σύνδεση των γιατρών με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οσον αφορά στον ΕΟΔΥ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αφού η χρηματοδότησή του θα εξαρτάται από εισφορές και επιχορηγήσεις από τρίτους, δηλαδή επιχειρηματικούς ομίλους, έσοδα από κάθε είδους δραστηριότητα, προγράμματα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» κ.ά. Με άλλα λόγια, τόνισε, ο σκοπός του δεν θα είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών στις παροχές Υγείας, αλλά η βαθύτερη σύνδεσή του με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΕΟΔΥ ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως τον είχε μετατρέψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε φιλολαϊκό προσανατολισμό στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Εισπρακτικά και υποκριτικά, γιατί εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι τάχα την πήρε ο πόνος για την υγεία του λαού, χαρακτήρισε τέλος ο Γ. Λαμπρούλης τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο για τα καπνικά προϊόντα, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι «εμείς δεν είμαστε ενάντια στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ