Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Σε τροχιά κορύφωσης μπαίνει το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που με μεγάλες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας αφήνει το στίγμα του, στέλνοντας πλατιά το ανατρεπτικό του μήνυμα: «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!».

Το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα στις 24 - 27 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον. Το Σάββατο 27 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα πλευρές του προγράμματος του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 - 20 Σεπτέμβρη, καθώς και ανταποκρίσεις από τις πλημμυρισμένες από κόσμο «κόκκινες πολιτείες» που στήθηκαν σε Πάτρα και Λάρισα. Σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτούν ανταποκρίσεις από τα Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε Καβάλα, Τρίκαλα, Χαλκίδα και άλλες πόλεις της χώρας.

Ραντεβού στο Στέκι Νέων Στρατευμένων Ενάντια στον Πόλεμο

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα λειτουργεί και το Στέκι Νέων Στρατευμένων Ενάντια στον Πόλεμο, απευθύνει με επιστολή του προς τον «Ριζοσπάστη» ο καταδρομέας Κωνσταντίνος Πιρπασόπουλος.

«Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στη Θεσσαλονίκη, 18 - 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το 51ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή", με το σύνθημά του να αντηχεί τον τελευταίο μήνα στους δρόμους της πόλης και της χώρας ολόκληρης: "Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!".

Πρόκειται αναμφισβήτητα για το μεγαλύτερο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, με δεκάδες καλλιτέχνες, μικρούς και μεγάλους, πολιτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και Στέκια όπου χιλιάδες νέοι και νέες βρίσκουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν αλλά και να συζητήσουν, να βρουν απαντήσεις στους μεγάλους προβληματισμούς που γεννά η εποχή μας. Μπροστά στις δυσκολίες της πραγματικότητας των πολέμων, της φτώχειας και της προσφυγιάς, της νομιμοποίησης της 13ωρης εργασίας - σκλαβιάς, της συνεχόμενης υποβάθμισης της ζωής του λαού και των νέων ανθρώπων, ορθώνεται η κόκκινη πολιτεία της ελπίδας για το μέλλον, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Και δεν θα μπορούσε αυτή η πολιτεία να αποτελεί κάτι λιγότερο, καθότι χτίζεται πάνω στα μεγάλα ιδανικά της αλληλεγγύης και της ανιδιοτέλειας. Από τη μεγαλύτερη σκαλωσιά μέχρι και την πιο λεπτομερή πινελιά, το Φεστιβάλ στήνεται από το μηδέν χάρη στο μεράκι κάθε μέλους και φίλου της ΚΝΕ. Ετσι, αποτελεί τη μεγαλύτερη απάντηση στην αδικία και μια ανάσα από τη δύσκολη καθημερινότητα, με ποιοτική ψυχαγωγία, μουσική, χορό, ζωγραφική και αθλητισμό, ενάντια στις μορφές φτηνής διασκέδασης.

Ανάμεσα σε όλα αυτά που μπορεί κανείς να βρει στον χώρο του Φεστιβάλ βρίσκεται και το Στέκι Νέων Στρατευμένων Ενάντια στον Πόλεμο, όπου μπορεί κανείς να συζητήσει για τις εμπειρίες του από τον στρατό αλλά και να βρει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, όπως το πώς μπορεί να υπάρξει ένας κόσμος χωρίς πολέμους και δυστυχία. Σαν φαντάρος καλώ και εγώ με τη σειρά μου κάθε νέο που υπηρετεί, ή πρόκειται να υπηρετήσει, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, δίνοντας ραντεβού στη "χακί γωνία" που έχει φροντίσει να μας κρατήσει, να συζητήσουμε ό,τι τον προβληματίζει».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα

Τη θρασύδειλη απόπειρα εμπρησμού του περιπτέρου για την προβολή του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» από ομάδα φασιστοειδών στην περιοχή της Ανω Τούμπας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έδρασαν εν κρυπτώ, μέσα στη νύχτα, όπως άλλωστε το συνηθίζουν, καταγγέλλει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τέτοιες ενέργειες, που μόνο στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να φοβίσουν τον λαό και τη νεολαία, έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι θα πέσουν στο κενό. Επιτίθενται στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ για να βγάλουν λάδι τον πραγματικό αντίπαλο, το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που χαϊδεύει τα αυτιά των φασιστοειδών, φτάνοντας μέχρι και στην προκλητική αποφυλάκιση του ναζί Μιχαλολιάκου.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται. Αντίθετα, τις επόμενες μέρες με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα θα καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η δυσαρέσκεια που δημιουργείται σε εκατοντάδες χιλιάδες από την αντιλαϊκή πολιτική να συναντήσει την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα, να δυναμώσουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παντού. Ετσι θα κλειστούν οριστικά στις τρύπες τους και κάθε λογής φασιστοειδή».

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Από την Πέμπτη 18 έως το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» | Το Σάββατο στην πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα κορυφωθούν το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη οι τριήμερες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που ξεκινούν την Πέμπτη 18/9 στο πρώην Στρατόπεδο «Καρατάσιου» με σύνθημα «Ανατρέπουμε το παλιό, ανοίγουμε τον δρόμο στο νέο. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!».

Με μεγάλη συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου, το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη θα κορυφωθούν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Με την παράσταση «Κάτι Καίγεται 2 - ο μεγάλος κύκλος» και μαζί της τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, η Νατάσσα Μποφίλιου έρχεται στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ για μια εντυπωσιακή συναυλία για τους χιλιάδες επισκέπτες του.

Στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στις τέσσερις σκηνές σε μεγάλες συναυλίες και μουσικά αφιερώματα.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, θα λειτουργούν εκθέσεις και θεματικά στέκια. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η ειδικά διαμορφωμένη κεντρική έκθεση με τίτλο: «Φωτίζουμε τη διέξοδο από το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!».

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα συμμετέχει αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας.

Πλούσιο πρόγραμμα στη γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου»

Για ακόμη μια χρονιά η ομάδα του «κόκκινου Αερόστατου» ετοιμάζει δραστηριότητες προσαρμοσμένες για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού έως και την Α' Γυμνασίου για το 51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου οι ομάδες του «κόκκινου Αερόστατου» επισκέφθηκαν τον χώρο του Φεστιβάλ, ξεναγήθηκαν σε όλες τις σκηνές και τα στέκια, είπαν τις ιδέες τους για τη γωνιά τους στο «κόκκινο Αερόστατο», συνομίλησαν με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που στήνουν το Φεστιβάλ. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις ημέρες του Φεστιβάλ, όπου θα υποδεχθούν τους φίλους και τους συμμαθητές τους.

Μας προσκαλούν λοιπόν να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει:

Γωνιά πειραμάτων, γιατί γνωρίζοντας τον κόσμο μπορούμε να τον αλλάξουμε!

Γωνιά του Μίκη Θεοδωράκη, όπου θα ταξιδέψουμε με τα τραγούδια του, θα γνωρίσουμε τη ζωή του και θα δούμε από ποιες ιστορικές στιγμές εμπνεύστηκε.

Στέκι για το Περιβάλλον, γιατί θέλουμε να χτίσουμε το περιβάλλον που χρειαζόμαστε, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να το προστατέψουμε και θα πάρουμε μαζί ιδέες για δράση.

Στο στέκι της Νέας Σχολικής Χρονιάς θα βάλουμε στόχους: Ποια βιβλία θέλουμε να διαβάσουμε, ποια μέρη να επισκεφτούμε, ποιες δραστηριότητες θα ξεκινήσουμε και πότε θα συναντιόμαστε στις δραστηριότητες του «κόκκινου Αερόστατου».

Γωνιά για τα 80 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, όπου θα ζωγραφίσουμε αντιφασιστικές αφίσες, θα μιλήσουμε για τον φασισμό και θα στείλουμε το δικό μας μήνυμα, γράμμα ή ζωγραφιά στα παιδιά της Παλαιστίνης.

Προσαρμοσμένο πρόγραμμα για ηλικίες από 1 έως 8 ετών θα υπάρχει στον παιδότοπο, όπου η έγνοια μας παραμένει η ίδια: Τα παιδιά να περάσουν όμορφα, να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, να συναναστραφούν με άλλα παιδιά, να παίξουν, να γελάσουν και να ζήσουν ένα τριήμερο που θα θυμούνται για καιρό.

Οι μικρότεροι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ενδιαφέρουσες αισθητηριακές διαδρομές, να πειραματιστούν με κολλώδεις τοίχους και να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες messy play, απολαμβάνοντας τον πλούτο των υφών και των χρωμάτων.

Οι λίγο μεγαλύτεροι φίλοι του παιδότοπου θα κληθούν να λύσουν μυστήρια, να δημιουργήσουν ιστορίες και να παίξουν στο κουκλοθέατρο, συνδυάζοντας τη φαντασία με τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.

Κάθε μέρα περιμένει όλα τα παιδιά και μια ξεχωριστή κατασκευή, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια μουσική διαδρομή αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, όπου τα παιδιά θα πάρουν τον ρόλο του μουσικού και θα ακολουθήσουν τη μελωδία, ζωντανεύοντας τη μουσική του.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με παράσταση Καραγκιόζη το Σάββατο, ενώ δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς να φέρει μπλούζα για να τη βάψουμε. Ενα τριήμερο γεμάτο παιχνίδι, δημιουργία και μουσική περιμένει τα παιδιά στον παιδότοπο.

ΛΑΡΙΣΑ
Το σύγχρονο και πραγματικά προοδευτικό σήμερα είναι να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές ανατροπές

Στην πολιτική συγκέντρωση του Σαββάτου μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα, που ολοκλήρωσε το διήμερο ταξίδι του το Σάββατο. Εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες της υπαίθρου του νομού, μαθητές και φοιτητές βρέθηκαν για δύο μέρες στον γνώριμο χώρο της Κοίτης του Πηνειού, που με την εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ είχε μετατραπεί σε μια όμορφη «κόκκινη πολιτεία».

Και τις δύο μέρες των εκδηλώσεων ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα Στέκια και όλους τους θεματικούς χώρους, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισε η κεντρική έκθεση με θέμα «Με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής βάζουμε τέλος στον κόσμο των πολέμων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τον σοσιαλισμό!».

Χώροι με πολύμορφες δραστηριότητες και πλούσιο υλικό, ταμπλό με εικόνες, στοιχεία και βίντεο συγκέντρωσαν την προσοχή των επισκεπτών, που και τις δύο μέρες περιηγήθηκαν σε αυτούς και συζήτησαν με μέλη της ΚΝΕ για το ανατρεπτικό μήνυμα του φετινού Φεστιβάλ.

Αντίστοιχα, τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ κέρδισαν ο Παιδότοπος και το Στέκι του «κόκκινου Αερόστατου».

Κατά την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων πολλοί νέοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η στάση του ΚΚΕ, κόντρα στο ρεύμα, εφόδιο για τον αγώνα στον δρόμο της ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης και των πολέμων».


Πλούσιο ήταν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και στις δύο Σκηνές, περιλαμβάνοντας δρώμενα, μουσικά αφιερώματα από δεκάδες τοπικούς καλλιτέχνες, stand-up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και συναυλίες με τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Δημήτρη Μυστακίδη και την Νεφέλη Φασούλη.

Δεν δεχόμαστε να είναι η Θεσσαλία ορμητήριο πολέμου

Με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα έγινε δεκτός στο βήμα του Φεστιβάλ το Σάββατο ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ομιλία στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:

«Εδώ στη Θεσσαλία είναι μεγάλο και το αποτύπωμα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Εδώ φαίνεται καθαρά αυτό που ονομάζουμε σχηματικά "μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο".

Ειδικότερα, στη Λάρισα προχωρά η "αναβάθμιση" των στρατιωτικών εγκαταστάσεων με επίκεντρο την 110 Πτέρυγα Μάχης, για να "φιλοξενούν" τις δολοφονικές μηχανές των ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν πλέον σε έγγραφά τους την 110 Πτέρυγα Μάχης "Προωθημένη Βάση Επιχειρήσεων", ή αλλιώς "δεύτερη Σούδα" σε επίπεδο αεροπορικών επιχειρήσεων. Σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ σταθμεύουν στη Λάρισα 4 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που αποτελούν τα "μάτια" των Αμερικανών από τη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, όπου ελέγχουν τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, μεταδίδοντας εικόνα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.


Τα τελευταία δύο χρόνια η εμπλοκή της Λάρισας φτάνει μέχρι και την Ερυθρά Θάλασσα, 3.500 χιλιόμετρα μακριά, καθώς εδώ, στην 1η Στρατιά, βρίσκεται το επιχειρησιακό στρατηγείο της ευρωενωσιακής πολεμικής αποστολής "Aspides".

Αντίστοιχα, και στη Μαγνησία, στο στρατόπεδο "Γεωργούλα" στον Βόλο, διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ το λιμάνι του Βόλου το εκμεταλλεύονται οι Αμερικανοί για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων.

Είναι επίσης γνωστό ότι και η Θεσσαλία μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς πολεμικού υλικού, αφού μέσα από κατοικημένες πόλεις και χωριά περιδιαβαίνουν φορτηγά γεμάτα πολεμικό φορτίο με προορισμό την Ουκρανία. Αυτό έγινε και στον Τύρναβο πριν περίπου έναν χρόνο, όταν οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του εργατικού - λαϊκού κινήματος μπλόκαραν συμβολικά το φορτίο και εξέφρασαν την εναντίωσή τους στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Γι' αυτήν τους την πράξη διώκονται από την κυβέρνηση, που αξιοποιώντας την καταστολή επιχειρεί να επιβάλει "σιωπητήριο" σε μια περίοδο που με ευθύνη της βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Είναι εδώ η εγκληματική πολιτική που πνίγει τις ανάγκες του λαού

Συνεχίζοντας ο Θ. Γκιώνης ανέφερε ότι «αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη φονική κακοκαιρία "Daniel". 17 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες σπίτια, καταστήματα, σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα με καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και σταυλικές εγκαταστάσεις, μελίσσια, βουλιαγμένα για μέρες στις λάσπες και στα νερά, τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, Κέντρα Υγείας, σχολεία, πανεπιστήμια, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς και επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες από τα λιμνάζοντα νερά, τα νεκρά ζώα, τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης. Αυτές υπήρξαν οι τραγικές συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.

Δύο χρόνια μετά, το ερώτημα που προβάλλει από παντού είναι "Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας για ποιον;". Σήμερα ο λαός μπορεί να δει πιο καθαρά ότι αξιοποιούν την καταστροφή που προκάλεσε η πολιτική τους για να διαπράξουν νέα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Πίσω από τις νέες κυβερνητικές διακηρύξεις για καινοτόμες λύσεις αποκατάστασης και ανασυγκρότησης της περιοχής κρύβονται τα αντιδραστικά σχέδια για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στο μεγάλο κεφάλαιο, για ξεκλήρισμα των αγροτών, κατάργηση αναγκαίων καλλιεργειών και μετατροπή της Θεσσαλίας σε διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων.

Πίσω από τις διακηρύξεις για αντιμετώπιση της λειψυδρίας κρύβονται τα σχέδια μετατροπής του νερού σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Πίσω από τη διαμάχη των κομμάτων του συστήματος σχετικά με το πόσο ευθύνεται το καθένα για τις τεράστιες ελλείψεις κρατικών υποδομών κρύβεται η συμφωνία τους στην πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας, τις ζωές μας, στον βωμό των κερδών του κεφαλαίου».

Διέξοδος υπάρχει στη σύγκρουση με τη βάρβαρη πολιτική του κέρδους

Κλείνοντας ο Θ. Γκιώνης τόνισε:

«Προκοπή μπορεί να δει ο λαός μας με την ανατροπή εκ βάθρων αυτού του σάπιου οικονομικού - πολιτικού συστήματος, με την επαναστατική κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, για να συμμετέχει ο ίδιος ο λαός ενεργά, πραγματικά και ουσιαστικά στη διακυβέρνηση και στις αποφάσεις που αφορούν την τύχη, το παρόν και το μέλλον του.

Είμαστε βέβαιοι ότι παρά τον αρνητικό συσχετισμό και τα εμπόδια, αργά ή γρήγορα θα πορευτούν ακόμα περισσότεροι στον δρόμο της πάλης και της ανατροπής, γιατί ο καπιταλισμός εκτός από το κέρδος, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση, παράγει και τους αρνητές τους, προκαλεί ρωγμές και δυνατότητες που σε κοινή πάλη και με καθαρό τον στόχο κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα μπορεί να εμποδίζει, να καθυστερεί να κερδίζει στην πορεία της συνολικής ανατροπής.

Σε αυτόν τον δρόμο, της αξιοπρέπειας και της τιμής, που δεν είναι εσωστρεφής, όπως το σύστημα θέλει, και οδηγεί να σκεφτόμαστε για όλα, ακόμα και τα πιο κοινωνικά προβλήματα, ενδοσκοπικά, κοιτώντας προς τα μέσα, όλα ως ατομική υπόθεση, μπορεί ο καθένας να τα εξετάσει, μπορεί να διακρίνει κανείς την πραγματική τους διάσταση, τις αιτίες των προβλημάτων, που δεν είναι άλλη παρά οι συνέπειες του ταξικού διαχωρισμού της κοινωνίας στον κόσμο.

Και, στον βαθμό που αυτή η αναγνώριση της πραγματικότητας οδηγεί σε δράση, μπορεί να μικρύνει στην αντίληψή μας ακόμα και πολύ μεγάλα προβλήματα και εμπόδια που βάζει ο αρνητικός συσχετισμός, γιατί οπλίζει με δύναμη, και δίνει τη δυνατότητα να δούμε πολύ πιο πλατιά και καθαρά τι φταίει και τι πρέπει να γίνει (...).

Σ' αυτόν το δρόμο σάς καλούμε όλους και όλες να βαδίσουμε με το ΚΚΕ. Σ' αυτόν τον δρόμο, της οργάνωσης στην ΚΝΕ, κάθε νέα και νέος θα βρει νόημα για τη ζωή του και σκοπό στράτευσης στον αγώνα για τα μεγάλα γεγονότα που θα γράψουν οι επόμενες γενιές, στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Γιατί "η ελευθερία δεν κερδίζεται με ένα χέρι που ζητιανεύει, αλλά με ένα χέρι σε υψωμένη γροθιά"».

ΠΑΤΡΑ
Η νέα γενιά να κάνει την οργή της δράση ενάντια στο σύστημα που την καταδικάζει

Το Σάββατο στην πολιτική συγκέντρωση μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια πολύ μεγάλη πολιτική συγκέντρωση κορυφώθηκαν το Σάββατο οι διήμερες εκδηλώσεις του 51ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πάτρα.

Το Νότιο Πάρκο πλημμύρισε από νεολαία και εργατικό - λαϊκό κόσμο κάθε ηλικίας, με τις εκδηλώσεις να αφήνουν ξανά το ανεξίτηλο στίγμα τους, ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς - πολιτιστικούς σταθμούς της πόλης.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι, έδωσαν και φέτος πολύ δυναμικό, μαζικό και μαχητικό «παρών» σε μια πορεία κοινής δράσης και αγώνα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με τις Οργανώσεις του σε όλη την Αχαΐα, από κάθε μετερίζι όπου δρουν καθημερινά οι κομμουνιστές, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της Νεολαίας του.

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «τα Φεστιβάλ της KNE είναι η έμπρακτη απάντηση ότι η νέα γενιά επιλέγει να ζήσει, να παλέψει, να κάνει την οργή της δράση ενάντια στο σύστημα που την καταδικάζει να δίνει τη ζωή της για μια χούφτα παράσιτα».

Κάλεσε τη νέα γενιά και συνολικά τον λαό να ψάξουν να βρουν απαντήσεις για τα ερωτήματα που τους απασχολούν, τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα, τη σύγκρουση που απαιτείται σήμερα με το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Επικίνδυνοι σχεδιασμοί για τους λαούς


Στάθηκε ιδιαίτερα στην κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου ενώ πυκνώνουν τα σημάδια μιας νέας οικονομικής κρίσης, καλώντας σε οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και υπογραμμίζοντας: «Εδώ στην περιοχή έχετε τη βάση του Αραξου, που "φιλοξενούσε" πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μέχρι το 2001 και είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να τα "φιλοξενήσει" ξανά, την Ανδραβίδα, που θα αποτελέσει τη βάση των F-35 και κάθε χρόνο αποτελεί βάση για τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, το Ακτιο, όπου έχουν εγκατασταθεί ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Γίνονται με αυτόν τον τρόπο κεντρικοί κόμβοι για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, για την επίβλεψη των κινήσεων της Ρωσίας, του Ιράν και άλλων αντιπάλων των ΗΠΑ και της ΕΕ, για τον ανεφοδιασμό πλοίων και αεροπλάνων που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, για τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού προς τα πολεμικά μέτωπα.

Γι' αυτούς τους λόγους, επίσης, είμαστε στόχος αντιποίνων. Αυτήν την επικίνδυνη εμπλοκή συμπληρώνουν οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων και οπλικών συστημάτων όπου προστάζουν τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου».

Τόνισε δε ότι οι λαοί που ματώνουν στην περίοδο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» την πληρώνουν και στις πολεμικές αναμετρήσεις, επισημαίνοντας σε άλλο σημείο: «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές! Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν στην κυβέρνηση της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.


Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας για να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας, να απεμπλακεί η Ελλάδα από το μακελειό που έχει ήδη ολέθριες συνέπειες. Να σταματήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών η συνεργασία με εταιρείες της πολεμικής τεχνολογίας και βιομηχανίας, όπως ήδη γίνεται με το Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών, που κάνει έρευνα για τη βελτίωση στρατιωτικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

«Επιτελικά» ανίκανο το αστικό κράτος για τον λαό

Αναφέρθηκε επίσης στον καθημερινό «πόλεμο» που δέχονται στα δικαιώματά τους η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία, αλλά και στο επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος - ενώ «μπουκώνει» με χρηματοδοτήσεις μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους - να προστατεύσει τον λαό απέναντι σε φυσικά φαινόμενα, όπως στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αχαΐα, τονίζοντας:

«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η παντελής έλλειψη κρατικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, παρά τα όσα προκλητικά έχουν το θράσος να ισχυρίζονται τα κυβερνητικά επιτελεία. Αντί να απολογούνται για την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού, μέσων πυρόσβεσης και προληπτικών μέτρων, αυτοί που στις εκκλήσεις μας αρνούνταν ακόμα και την εκκένωση της Βιομηχανικής Περιοχής από τους εργαζόμενους την ώρα της πυρκαγιάς, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, έχουν το θράσος με βρώμικα μέσα να ρίχνουν την ευθύνη για την καταστροφή στη δημοτική αρχή της Πάτρας και συνεχίζουν την άθλια επίθεση και προσωπικά στον Κώστα Πελετίδη.

Ο λαός της Πάτρας όμως ξέρει καλά πως έχει δίπλα του μια δημοτική αρχή σταθερά αμετακίνητη στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης για τις δικές του ανάγκες, και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο εδώ και χρόνια έχει γίνει σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα.

Γι' αυτό και ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά του και ρίχτηκε στη μάχη στις προσπάθειες κατάσβεσης. Ολοι μαζί, η δημοτική αρχή, οι εργαζόμενοι του δήμου, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με τα σωματεία του, ανάμεσά τους και εκατοντάδες στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χωρίς να χάσουν χρόνο, από την πρώτη μέρα, μπήκαν μπροστά και συγκρότησαν εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας. Για άλλη μια φορά ο λαϊκός παράγοντας ήταν καθοριστικός στον περιορισμό των ζημιών από την πυρκαγιά. Για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε το μεγαλείο αυτής της λαϊκής κινητοποίησης και αλληλεγγύης. Εγινε πράξη το "Μόνο ο λαός σώζει τον λαό"!

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να συνεχίσει ο λαός της Πάτρας, της Αχαΐας, τον αγώνα που έδωσε για να σώσει το βιος του, τον τόπο του, για να διεκδικηθεί δεύτερος Πυροσβεστικός Σταθμός με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Με όπλο την οργάνωση στα σωματεία του, στις επιτροπές του, στους μαζικούς φορείς του, αλλά και την αλληλεγγύη του, να διεκδικήσει δυναμικά όλα αυτά που είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές».

Να αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα

Κάλεσε ακόμα σε πάλη για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον λαό στην πόλη και στον νομό, με παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τα λαϊκά στρώματα:

«Στην Πάτρα και στην Αχαΐα έχετε πείρα οργάνωσης της πάλης. Εχετε δίπλα σας τον δήμο, έχετε το Εργατικό Κέντρο, που είναι κυψέλη αγωνιστικότητας και κατακτήσεων, όπως η μεγάλη πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς τους μετανάστες εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό τους τον Μάη. Στα ταξικά σωματεία βρήκαν αποκούμπι τα ταξικά αδέρφια μας. Εκεί στηρίχτηκαν για αποκτήσουν το δικό τους νεοσύστατο σωματείο. Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά να κάνει πράξη και εδώ στην περιοχή να είναι Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι, συμβάλλοντας ώστε χιλιάδες ξένοι εργάτες στα φραουλοχώραφα και αλλού να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαμονής. Αλλά και στον 10ήμερο αγώνα των ναυτεργατών, που κατάφεραν να αποσπάσουν δεσμεύσεις για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων τους.

Ο αγώνας τους κόντρα σε κυβέρνηση και εφοπλιστές, αλλά και απέναντι στην ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΠΝΟ, είχε αποτέλεσμα γιατί στηρίχθηκε στην αποφασιστική στάση των πληρωμάτων, που περιφρούρησαν την απεργία τους με κάθε μέσο, στην αλληλεγγύη μεταξύ όλων των ειδικοτήτων, στη στήριξη των σωματείων και των εργαζομένων της Πάτρας. Είναι αυτός ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη που σπάει στην πράξη την τρομοκρατία, τις διώξεις και τις επιδιώξεις των εφοπλιστών».

Πλούσιο πρόγραμμα και τις δύο μέρες

Πλούσιο ήταν και το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, και τις δύο μέρες. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Για το σοσιαλιστικό κράτος. Η Ιστορία που διδάσκει, η Ιστορία που μένει να γραφτεί», με ομιλία του Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή».

Λειτούργησαν έκθεση με θέμα «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο - Η ελπίδα μας είναι στην πάλη των λαών. Σοσιαλισμός για να νικήσει το δίκιο!», Στέκια Μαθητών, Φοιτητών, Εργαζομένων και Στρατευμένων Νέων, του ΕΣΥΝ, της ΣΕΑΑΝ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, του «Ριζοσπάστη» και του «Οδηγητή», καθώς επίσης βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Τη δική τους «ζωή» είχαν οι χώροι του «κόκκινου Αερόστατου» και του Παιδότοπου, με τον πρώτο να πραγματοποιεί και οργανωμένες επισκέψεις στο Πλανητάριο και τον δεύτερο να προχωρά σε πλούσιες δράσεις με ανιματέρ, αλλά και παράσταση Καραγκιόζη από τον Χρήστο Καλπουζάνη.

Πολύ πλούσιο ήταν και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με συναυλίες - αφιερώματα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα από τους Διονύση Τσακνή, Θοδωρή Μαραντίνη, Μιρέλα Πάχου και Steve Tesser, στον Βασίλη Τσιτσάνη από τους Βασίλη Κορακάκη, Φώτη Βεργόπουλο και Δήμητρα Τσαγκαράκη, και στον Στέλιο Καζαντζίδη από τους Δημήτρη Μπάση, Χριστίνα Γαλιάτσου, Βίκυ Καρατζόγλου και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Επίσης έγιναν μεγάλες συναυλίες με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον «Ερνε», και λαϊκά - παραδοσιακά γλέντια με τα συγκροτήματα «Αγύρτες», FILEDEM και Otra Rota Band.

Στις εκδηλώσεις έδωσαν το «παρών» τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Σωτήρης Παρίσης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής Αχαΐας. Συμμετείχε επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ