Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Στις 8 Απρίλη διαδηλώνουν και διεκδικούν σε όλη τη χώρα

Με αφορμή την 7η Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία, σωματεία εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας συντονίζουν τον αγώνα τους και τη Δευτέρα 8 Απρίλη διαδηλώνουν σε κάθε νοσοκομείο. Πολύμορφες δράσεις προγραμματίζονται στα νοσοκομεία όλης της Αττικής, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα επί πληρωμή χειρουργεία και υλοποιώντας την απόφαση 14 σωματείων νοσοκομείων της Αττικής.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία, παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη και στην Πρωτομαγιά.

Τη Δευτέρα, στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών προγραμματίζει κινητοποίηση στις 6 μ.μ., μπροστά στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους). Καλεί σωματεία και φορείς να δυναμώσουν τον αγώνα για προσλήψεις, χρηματοδότηση, αυξήσεις στους μισθούς, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Επίσης, στις 9 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καλεί τη Δευτέρα σε διαμαρτυρία στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Για την Κυριακή 7 Απρίλη, στις 11 π.μ. στο «Στρογγυλό» της παραλίας Χαλκίδας, είναι προγραμματισμένο το πανευβοϊκό συλλαλητήριο διεκδίκησης για την Υγεία, που διοργανώνουν οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Χαλκίδας, Καρύστου, Κύμης, στα Κέντρα Υγείας Χαλκίδας, Ψαχνών, Ιστιαίας, Μαντουδίου και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων, καθώς επίσης ο Σύλλογος Νοσηλευτών ΕΣΥ Εύβοιας, ενώ συμμετέχουν και στηρίζουν την κινητοποίηση το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, συνδικάτα και φορείς της περιοχής.

Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 9 Απρίλη στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Νικολάου, για την ενίσχυση και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών και μονάδων Υγείας της Μαγνησίας, οργανώνουν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς της περιοχής, που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Βόλου.

Τέλος, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (28 Απρίλη), οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας προσανατολίζονται σε πολύμορφες δράσεις, με επίκεντρο την ένταξη στα ΒΑΕ, που θα κορυφωθούν την προτελευταία βδομάδα του Απρίλη, με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις παιδιατρικές υπηρεσίες

Εκδήλωση με τίτλο «Παιδιατρικές υπηρεσίες Υγείας: Πώς θα έπρεπε να είναι vs πώς είναι» διοργανώνει η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ το Σάββατο 6 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Ανατομείου της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσουν οι: Χάρις Λαμπαδά, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΚΟ Υγείας - Πρόνοιας Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, παιδίατρος λοιμωξιολόγος στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο. Λίλιαν Αθανασοπούλου, ψυχίατρος παιδιών - εφήβων, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις.

7 ΑΠΡΙΛΗ | ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΚΕ δυνατό, αγωνιστική συσπείρωση και πάλη ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για την Υγεία - εμπόρευμα

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

RIZOSPASTIS

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας - Πρόνοιας η 7η Απρίλη, και το Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους ασθενείς, τους υγειονομικούς, να οργανώσουν την αγωνιστική τους συσπείρωση και πάλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ στην Υγεία.

Τέσσερα χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στις χώρες της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η κατάσταση παραμένει τραγική. Περίπου το 42% του πληθυσμού στα κράτη - μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας, εκτιμά ότι το 2022 δεν μπόρεσε να καλύψει ιατρικές ανάγκες, ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και οδοντιατρική, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους, της μεγάλης αναμονής και της μη προσβασιμότητας.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, που θυσιάζονται καθημερινά στις βιομηχανίες, στους τόπους δουλειάς και τις φτωχογειτονιές των χωρών της ΕΕ, έχουν ανάγκη από υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Αντ' αυτού οι αστικές κυβερνήσεις, συντονισμένα, υιοθετούν πολιτικές που έχουν στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, μειώνουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση για τη λαϊκή υγεία, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση των εργασιών των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των επιχειρηματικών κριτηρίων στη λειτουργία τους καθώς και την ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα. Αυτά είναι ορισμένα ενδεικτικά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ στην Υγεία, που υλοποιούν εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, νομοθετώντας το προηγούμενο διάστημα τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την εγκληματική υποστελέχωση, την κρατική υποχρηματοδότηση, την είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, τη μετατροπή νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Το "νέο ΕΣΥ" που οικοδομεί η κυβέρνηση της ΝΔ είναι από τα παλιά υλικά του "κόστους - οφέλους", των "δημοσιονομικών περιορισμών", του "νοικοκυρέματος των δαπανών και των παροχών", υλικά που χρησιμοποίησαν όλες οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και διαμόρφωσαν αυτό το απαράδεκτο έως επικίνδυνο για τον λαό σύστημα Υγείας. Αυτή η πολιτική και τα μέτρα όχι μόνο δεν αποτελούν λύση, αλλά παράγοντες δραστικής επιδείνωσης των όρων ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη στήριξή του στους υγειονομικούς που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της Υγείας και να έχουν ασθενείς - πελάτες και κάτω από αντίξοες συνθήκες αγωνιούν για να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στον λαό.

Να απορρίψουν οι υγειονομικοί στην πράξη το "τυράκι" της ενίσχυσης των εισοδημάτων τους από τις πληρωμές των ασθενών - πελατών, που οδηγεί αντικειμενικά στη "φάκα" επιδείνωσης των εργασιακών, επιστημονικών και κοινωνικών αναγκών τους.

Να πετάξουν στα σκουπίδια την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να υιοθετηθούν ως "ρεαλιστικές" λύσεις στα βάσανα των ασθενών οι πληρωμές στα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, οι επιπλέον πληρωμές και χαράτσια στα φάρμακα, οι απάνθρωπες εξαγγελίες για αλόγιστη χρήση φαρμάκων από τους καρκινοπαθείς έως και οι "προβληματισμοί" για το όριο παροχών στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου με κριτήριο το κόστος.

Να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα, ότι στην ανάπτυξη που κυριαρχεί το κριτήριο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας οι λαϊκές ανάγκες στην Υγεία, η επαρκής στελέχωση και εξοπλισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι επαρκείς αμοιβές και οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς των υγειονομικών αποτελούν ανεπίτρεπτο "κόστος" για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο λόγος που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, το σχετικά πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό δεν μπορούν να αξιοποιηθούν καθολικά και δωρεάν από τον λαό για τις ανάγκες του.

Η δράση του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, με τις εκατοντάδες Ερωτήσεις - Επίκαιρες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις, αλλά κυρίως μέσα από τη δράση του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, σε κάθε Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο, προνοιακή δομή και γενικά στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας. Διαθέτει όλες τις δυνάμεις του για να ενισχυθεί η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, η μαχητική οργάνωση της λαϊκής πλειοψηφίας που μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή διεκδικούμε αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία με φορολογία του κεφαλαίου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων, κατάργηση όλων των πληρωμών και συμμετοχών των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων - ιατρείων.

Για το ΚΚΕ, δεν νοείται Υγεία με κέρδος, "κόστος", επιχειρηματική δράση. Δεν νοείται η Υγεία, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, να είναι εμπόρευμα. Γι' αυτό απαιτείται ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας με επαρκή και σύγχρονο εξοπλισμό, με πλήρη στελέχωση και εκπαίδευση του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού σε κλάδους και ειδικότητες και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, να καταδικάσουν την ΕΕ και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομά της είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε ως "αντιπολιτευόμενη" συμπολίτευση.

Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ για τη διαμόρφωση των οικονομικών και κοινωνικών όρων που η ανάπτυξη θα έχει κριτήριο τις ανάγκες του λαού, στην καθολική και απολύτως δωρεάν παροχή σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης, διασφαλισμένα από το λαϊκό κράτος. Σε αυτές τις συνθήκες κατοχυρώνεται η περίθαλψη του λαού ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και η απρόσκοπτη αξιοποίηση και εξέλιξη των επιστημόνων».

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Κάθε χρόνο και χειρότερα για τον λαό, «χρυσωρυχείο» για τους ομίλους της Υγείας

Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των γιατρών στα ΚΥ, σμπαραλιάζονται δομές, αυξάνονται τα κέρδη των ιδιωτών

Το άθλιο επίπεδο στελέχωσης των ελάχιστων δημόσιων Κέντρων Υγείας αποτυπώνεται και στην ετήσια απογραφή των Θεραπευτηρίων και Κέντρων Υγείας για το 2022 που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) την περασμένη βδομάδα. Στοιχεία που αντανακλούν την πολιτική συρρίκνωσης της δωρεάν παροχής Υγείας για τον λαό, παράλληλα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στην πρόληψη.

Συγκεκριμένα, στα Κέντρα Υγείας ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού που απασχολείται παρουσίασε μείωση κατά 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021. Το προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας παρουσίασε μείωση το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 1,2% στο σύνολο. Δηλαδή, σε μια περίοδο που ακόμα ο λαός έδινε σκληρή και άνιση μάχη με την πανδημία, και ενώ τα νοσοκομεία είχαν μετατραπεί λόγω της υποστελέχωσης σε «μιας νόσου» χειροτέρευε και η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ενα σμπαραλιασμένο συνονθύλευμα παροχής ελάχιστων υπηρεσιών

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά υπάρχουν 311 Κέντρα Υγείας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πόσα απ' αυτά είναι σε πλήρη λειτουργία, πόσα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες τη βδομάδα. Πρόκειται για αριθμό ΚΥ ελάχιστο σε σχέση με τις ανάγκες, που μαρτυρά την ένδεια στην ΠΦΥ, τροφοδοτώντας παράλληλα το φρακάρισμα των εφημεριών στα νοσοκομεία, αφού ο λαός δεν έχει πού να απευθυνθεί και αναγκάζεται να τρέχει στα Επείγοντα ακόμα και για ...κρυολόγημα. Το ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι τα παραπάνω δραματικά στοιχεία συνδέονται απευθείας με την αυξημένη νοσηρότητα του πληθυσμού, τη μη έγκαιρη διάγνωση ασθενειών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με καλύτερους όρους κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, στην Αττική των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων αντιστοιχούν μόλις 57 υποστελεχωμένα ΚΥ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο 10 ΚΥ και στη Δυτική Μακεδονία μόλις 11!

Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μια εφιαλτική πραγματικότητα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2023. Εκεί, λοιπόν, η διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε «νούμερα», έχει ως εξής: Το 23,6% του πληθυσμού δεν μπορεί να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις ή θεραπεία που πραγματικά χρειάζεται, ενώ τουλάχιστον το 30% δεν μπορεί να πληρώσει για οδοντίατρο. Επίσης, χωρίς γιατρό μένει το 49% των «φτωχών» και χωρίς οδοντίατρο το 69,5%.

Πρόκειται για στοιχεία που συμπληρώνουν την εικόνα διαχρονικής απουσίας ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, ενώ ακόμη και αυτό το σκορποχώρι δημόσιων δομών ΠΦΥ έχει συρρικνωθεί από το 2009 έως σήμερα κατά 40%, με το προσωπικό το ίδιο διάστημα να περιορίζεται στο μισό! Μόνο την περίοδο της πανδημίας (2020 - 2022) το ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας της χώρας μειώθηκε κατά 9%.

Η ΠΦΥ λοιπόν παραμένει διαλυμένη σε δομές, προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αποτελούμενη από ένα συνονθύλευμα δομών: Ιδιωτικά ιατρεία, μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες, ΜΚΟ, πρώην ΙΚΑ, αγροτικά ιατρεία κ.λπ. Οι γενικοί γιατροί στη χώρα είναι μόλις 0,44 ανά 1.000 κατοίκους. Από τους 66.290 γιατρούς μόλις οι 6.000 (το 9%) εργάζονται στις δημόσιες δομές ΠΦΥ, ενώ οι ιδιώτες είναι περίπου 37.500.

Σήμερα, ακόμα και σ' αυτές τις ελάχιστες, διασκορπισμένες δημόσιες δομές ΠΦΥ, στις περισσότερες εφημερίες, οι γιατροί των ΚΥ καλούνται να αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά, όπως εμφράγματα, τροχαία, εγκεφαλικά, λοιμώξεις, μέχρι και γέννες, έχοντας στη διάθεσή τους μόνο τα ...ακουστικά, άντε κι έναν καρδιογράφο, χωρίς να υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις τα αυτονόητα, όπως ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, αλλά κι όπου υπάρχουν λειτουργούν κάποια πρωινά καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για όλες τις βάρδιες, όλες τις μέρες.

«Πεδίο δόξης» για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων

Και όσο η ζωή του λαού είναι σε άμεσο κίνδυνο, η κυβέρνηση απαντά στα αιτήματά του για πλήρη στελέχωση και χρηματοδότηση των ΚΥ με τα γνωστά «επιχειρήματα» των άγονων προκηρύξεων, φροντίζοντας να αποβαίνουν άγονες, διατηρώντας μισθούς - ψίχουλα, συνθήκες γαλέρας και παράλληλα στρώνει το έδαφος για να πατήσουν πιο γερά πόδι στην ΠΦΥ οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας. Την ίδια στιγμή, προπαγανδίζει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για «ανακαινίσεις» των Κέντρων Υγείας, τα οποία με το ζόρι φτάνουν για μερικά «σοβατίσματα» και αναγκαίες εργασίες για να μην καταρρεύσουν.

Ολα αυτά τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν κάποια αστοχία ή κακοδιαχείριση, αλλά τη συνειδητή πολιτική επιλογή για την υλοποίηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης, όπως αυτή απορρέει από τη στρατηγική της ΕΕ, που θέλει την Υγεία του λαού εμπόρευμα. Αλλωστε, σε ολόκληρη την ΕΕ, η δεκαετία 2010 - 2020 χαρακτηρίζεται από τη μείωση της αναλογίας γιατρών ανά 1.000 κατοίκους, μείωση των νοσοκομείων μέσω συγχωνεύσεων, ξεχαρβάλωμα των σχέσεων εργασίας των υγειονομικών με αύξηση της «ελαστικής» απασχόλησης και της προσωρινής εργασίας, αύξηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και τη μετατροπή των κρατικών μονάδων Υγείας σε «ανώνυμες εταιρείες» ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών δαπανών Υγείας και μείωση των κρατικών δαπανών, ιδιαίτερα αυτών για την πρόληψη.

Είναι η πολιτική που προβλέπει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για λίγους και για λίγο, έτσι που κάθε λαϊκή ανάγκη πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνθλίβεται στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. Αυτή η κατάσταση λοιπόν τροφοδοτεί με «πελατεία» τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, έτσι που στις γειτονιές για κάθε ΚΥ που χάσκει ξεχαρβαλωμένο ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών Υγείας (κυρίως πρωτοβάθμιας) αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με 4 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες να απορροφούν το 40% αυτού του τζίρου.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη όταν ήταν ακόμα υπουργός Ανάπτυξης, επιχαίροντας για το γεγονός ότι «τα τελευταία 2,5 χρόνια υπάρχει μια κοσμογονία επενδύσεων, κυρίως σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα», εννοώντας την περίοδο λίγο πριν από το ξέσπασμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Και σαν να μη φτάνει αυτή η αμύθητη κερδοφορία στις πλάτες του λαού, με το νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή εισάγεται νέο χαράτσι σε κάθε ασθενή, 3 ευρώ για κάθε απεικονιστική εξέταση και 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υλικών στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Μάλιστα, με το συνολικό ποσό που θα συγκεντρώνει το κράτος θα επιδοτεί απευθείας τους ομίλους της Υγείας αφού θα αφαιρείται από τα ποσά που οι ίδιοι πρέπει να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ (clawback). Σύμφωνα με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα, αν υπολογιστούν 3 ευρώ ανά συνταγή για μαστογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, αξονικές και PET/CT μιλάμε για τουλάχιστον 5,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία από τις τσέπες των ασθενών θα πάνε απευθείας στους ομίλους της Υγείας.

Οι ανάγκες του λαού στον αντίποδα αυτής της βαρβαρότητας

Απέναντι σ' αυτήν τη βαρβαρότητα βρίσκεται η ανάγκη του λαού για ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση από το κράτος, με Κέντρα Υγείας, αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των «κοινωνικών συνεταιρισμών» κ.λπ.

Η ΠΦΥ, με πυρήνα της ένα πλήρως στελεχωμένο Κέντρο Υγείας, οφείλει να έχει την υγειονομική ευθύνη του πληθυσμού εντός των ορίων κάθε δομής, για την πρόληψη ασθενειών, την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς. Κάθε γιατρός να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του πληθυσμού ευθύνης του, να τον ενημερώνει και να παρεμβαίνει έγκαιρα. Το Κέντρο Υγείας να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα. Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο της Μονάδας Βραχυθεραπείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» έκανε το πρωί της Παρασκευής η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), απαιτώντας την άμεση λειτουργία της Μονάδας Βραχυθεραπείας, που παρέχει εξειδικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με ειδικό σύγχρονο εξοπλισμό.

Η Παρασκευή ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας της Μονάδας, καθώς δεν έχει αντικατασταθεί όπως θα έπρεπε το απαραίτητο μηχάνημα. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εργαζόμενες στο νοσοκομείο και στη μονάδα, καθώς και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Οπως κατήγγειλε η ΟΓΕ στην ανακοίνωση που μοίρασε, μία από τις ελάχιστες μονάδες βραχυθεραπείας κλείνει επειδή, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου, δεν εξασφαλίστηκε σύγχρονος εξοπλισμός για την αντικατάσταση της παλιότερης συσκευής, της οποίας τελείωσε ο χρόνος ζωής. Τώρα η κυβέρνηση παραπέμπει στο Ταμείο Ανάκαμψης μεταθέτοντας την επαναλειτουργία της μονάδας «στην καλύτερη περίπτωση τον Δεκέμβριο του 2024».

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος δεσμεύτηκε για την επιτάχυνση της διαδικασίας προμήθειας νέου εξοπλισμού. Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα, πέρα από το συγκεκριμένο πρόβλημα, ανέδειξε τη συνολική κατάσταση στην Υγεία, τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές, το κόστος των διαγνωστικών εξετάσεων, τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. «Η πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι πολιτική εμπορίας της Υγείας, της Πρόνοιας, των αναγκών μας», σχολίασε και κάλεσε σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

«Οι ασθενείς μας δεν είναι αριθμοί», τόνισε η Αλεξάνδρα Βρακά, εργαζόμενη στη Μονάδα Βραχυθεραπείας, και κατήγγειλε τη συστηματική απαξίωση του τμήματος, το οποίο σε κανονική λειτουργία πραγματοποιεί 20 θεραπείες τη βδομάδα. Υπενθύμισε ακόμα ότι η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού είχε ενταχθεί υποτίθεται σε προγράμματα και το 2017, το 2019, το 2022, χωρίς αποτέλεσμα.

«Μας αφορά όλες και όλους το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως μας αφορά κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας», ξεκαθάρισε η Εφη Ρογκάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Την αποδιάρθρωση και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας κατήγγειλε ο Χάρης Χουρδάκης, από τη Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ