Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12175

Ζητάει νέα «δανειακή σύμβαση» - θηλιά για το λαό!
  • Επιβεβαιώνεται ότι όταν η κυβέρνηση ζητάει απ' το λαό να πει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα του ζητάει να πει «ναι» σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες - μνημόνια, με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Χτες, η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ζήτησε, με επιστολή που υπογράφει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο (δανειακή σύμβαση, πρόγραμμα, μέτρα). Σήμερα, το νέο Γιούρογκρουπ για τις αποφάσεις.

  • Οι εργαζόμενοι, ο λαός δεν πρέπει να παγιδευτούν στα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να δώσουν άλλοθι στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε ενδεχόμενο.

Στο δημοψήφισμα να πουν: «Οχι» στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. «Οχι» στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία.

Η ελπίδα βρίσκεται στην άμεση πάλη για μέτρα για την επιβίωση του λαού. Στον αγώνα για την ανάκτηση απωλειών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών. Στην πάλη σε κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, στη συσπείρωση με το ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  6  -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Λογική»...

Οποιος παρακολούθησε προσεκτικά, προχτές το βράδυ, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα θα μπορούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα, για το πού πάει το πράγμα, για το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά κυρίως για το τι πραγματικά λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, όχι μόνο ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά γενικότερα. Ακούσαμε λοιπόν τον Ελληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι «λογικές» - όπως τις χαρακτήρισε - προτάσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, η αντιλαϊκή πρόταση - μνημόνιο που κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και φέρει την υπογραφή του, στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, στις 22 Ιούνη, είναι μια «λογική» πρόταση, που εάν οι εταίροι της συγκυβέρνησης την κάνουν δεκτή, τότε θα υπάρξει συμφωνία.

Χτες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε έναν αποκαλυπτικό συγκριτικό πίνακα. Σε αυτόν υπήρχε αναλυτικά η πρόταση της συγκυβέρνησης και ακριβώς δίπλα η πρόταση των εταίρων της. Ο τίτλος του πίνακα θα μπορούσε να ήταν «Βρείτε τις διαφορές». Ενα κουίζ που κάνουν τα μικρά παιδιά για να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, μιας και πάντοτε οι διαφορές είναι ελάχιστες και καλά κρυμμένες. Πράγματι, η μία πρόταση είναι σχεδόν «καθρέφτης» της άλλης. Και οι ομοιότητες συνιστούν ένα εκρηκτικό αντιλαϊκό - αντεργατικό κοκτέιλ.

Ποια είναι η «λογική» πρόταση που λέει ο πρωθυπουργός και την οποία καλεί το λαό να στηρίξει στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή; Θεωρεί «λογική» τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέσα στην επόμενη πενταετία. Θεωρεί «λογική» την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση εισφορών Υγείας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων. Θεωρεί «λογική» την αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής που καταναλώνουν οι φτωχές εργατικές οικογένειες. «Λογική» τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μα, θα πει κανείς, τα περισσότερα από αυτά δε ζητάνε και η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ; Βεβαίως. Αυτά τα «λογικά» ζητάνε και οι «θεσμοί», που εκβιάζουν ωμά το λαό, προκειμένου να υποκύψει και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα όσα του ετοιμάζουν. Μα, θα πει κάποιος άλλος, εάν το ΝΑΙ καταλήξει στη μείωση της σύνταξης και του μισθού μου και το ΟΧΙ καταλήξει επίσης στη μείωση του μισθού και της σύνταξης, ποιες είναι οι διαφορές;

Διαφορές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού. Θα πρέπει να αναζητηθούν σε αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, σε σχέση με επενδυτικά πακέτα, χρηματοδότηση, την πορεία της Ευρωζώνης, το ζήτημα της «ρύθμισης» του χρέους κ.λπ. Αντιθέσεις που δεν αφορούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά, τρομοκρατικά διλήμματα που του βάζουν και με το δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Και πρέπει να πει ΟΧΙ και στην πρόταση των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δε διαλέγουμε αντιλαϊκά μέτρα, ακυρώνουμε τα ψευτοδιλήμματα

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να φτάσει στην κάλπη με την πρότασή του και να πει:

Δε διαλέγουμε αντιλαϊκά μέτρα - δε διαλέγουμε νέα μνημόνια - ακυρώνουμε τα ψευτοδιλήμματα.

Λέμε «όχι» στην πρόταση ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ και στην πρόταση της κυβέρνησης, γιατί και οι δύο πτωχεύουν το λαό.

Απαιτούμε αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με το λαό πραγματικά στην εξουσία.


ΣΕΛ.  5
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένας εργάτης μόνος του απέναντι στην εργοδοσία

ΣΕΛ.  4
«Κουρεύουν» τις συντάξεις με πρόσχημα την τραπεζική «αργία»

ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ