Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάη 1999

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ 55 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Η κοινή
δράση
των λαών το νέο αντίπαλο δέος

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εργασίες της συνάντησης. Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα

Η συνάντηση των 55 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, πραγματοποιείται κάτω από το βάρος του ευρωατλαντικού πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται, όπως επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εισηγητική της ομιλία, για ένα τραγικό γεγονός, που αποτελεί μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές εκφράσεις της κρίσης του καπιταλισμού, των τάσεων και αντιθέσεων που σημειώνονται στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Με το νέο δόγμα δράσης του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή του στην πράξη στη Γιουγκοσλαβία, έχει μπει σε κρίση όλο το σύστημα διεθνούς ασφάλειας που δημιουργήθηκε μετά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Ανοίγει πια ένα καινούριο κεφάλαιο, όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για όλο τον κόσμο. Χρειάζεται επαγρύπνηση, γιατί η κρίση και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα φέρουν και νέες τέτοιες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της Γης.

Στη διεθνή συνάντηση επισημάνθηκε ότι έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία συναίνεσης ανάμεσα στη φιλελεύθερη ιδεολογία και τη σοσιαλδημοκρατική αντίληψη, φαινόμενο ολοφάνερο πλέον στη Δυτική Ευρώπη. Η συναίνεση διευρύνεται σε πολλές χώρες ή περιοχές και με δυνάμεις που τοποθετούνται αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας, στοχεύοντας σε μια συνεργασία μαζί της, κάτω από το γνωστό πια τίτλο της κεντροαριστεράς. Η κεντροαριστερά τελικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εγκλωβισμό δυνάμεων και στην ενσωμάτωσή τους στην πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ.

Η μυθοποίηση του όρου "παγκοσμιοποίηση" συνοδεύεται από την προβολή αντιλήψεων σύμφωνα με τις οποίες οι διάφορες ενώσεις και οργανισμοί του ιμπεριαλισμού είναι μονόδρομος. Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια να θεωρείται περίπου αδιανόητο να αναζητήσουν λαοί και κινήματα, χώρες και περιοχές, άλλες εναλλακτικές μορφές συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι τέτοιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί κι έχουν σκοπό της ύπαρξής τους την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και της εξουσίας του.

Σήμερα απαιτείται τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα με τις συντονισμένες και κοινές δράσεις να συμβάλουν να δημιουργηθεί ένα νέο αντίπαλο δέος. Το αντίπαλο δέος της κοινής δράσης των λαών, των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιπαρατίθενται στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.


ΣΕΛ.  5   -   7

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Σπέρνουν τον όλεθρο και την καταστροφή

Μια ολοσχερώς κατεστραμμένη από τους εγκληματικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατοικία, κάπου στη Γιουγκοσλαβία, παρατηρεί η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη γειτονική χώρα. Την ίδια στιγμή και με αφορμή τις αλλεπάλληλες τελευταία υλικές ζημιές σε πρεσβείες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Ρούμπιν, δήλωνε: Οι διπλωματικές αποστολές στο Βελιγράδι πρέπει να καταλάβουν πως η Γιουγκοσλαβία είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη χώρα.

Και, καθώς, οι δολοφονικές επιδρομές κλείνουν περίπου δύο μήνες, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, ακόμη περισσότερους τραυματίες και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, γίνεται ακόμη περισσότερο επιτακτική η ανάγκη της κινητοποίησης των λαών, της μόνης δύναμης που μπορεί να βάλει τέρμα στο αποτρόπαιο αυτό έργο.


ΣΕΛ.  8   -   9,    48

Απόψε οι συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

ΛΑΡΙΣΑ: Στην πλατεία Ταχυδρομείου,στις 9 μμ.Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και θα χαιρετίσει ο Γ. Παττάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής.

ΒΟΛΟΣ: Στην Παραλία,στις 9 μμ, με ομιλητές τον Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή και Γ. Χουρμουζιάδη, υποψήφιο ευρωβουλευτή του Κόμματος.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Στην πλατεία Πλαστήρα (Παυσίλυπο),στις 8.45 μμ.Θα μιλήσουν ο Στρατής Κόρακας, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος και ο Αλέκος Τομαράς, υποψήφιος ευρωβουλευτής.



ΠΕΣΙΝΕ
Αποικιοκρατικά προνόμια

"ΠΕΣΙΝΕ" ή αλλιώς "Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ". Ετσι ονομάζεται η πλέον - ίσως - χαϊδεμένη επιχείρηση των ελληνικών κυβερνήσεων στην τελευταία 40ετία, θυγατρική της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ, με δεκάδες εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Ενα απ' αυτά βρίσκεται και στην Ελλάδα και λειτουργεί, ακόμη και σήμερα, με αποικιοκρατικούς όρους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του αποικιοκρατικού αυτού πλαισίου, που εξασφάλιζαν στην "ΠΕΣΙΝΕ" οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αποτελούν και τα όσα αποκαλύπτονται στο σημερινό ρεπορτάζ του "Ρ".


ΣΕΛ.  36   -   37
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Νομοθετούν την καταστροφή

Σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή την Τρίτη 25 του Μάη, στις 6 το απόγευμα, καλεί η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ΝΑΣ καταγγέλλει ότι με το νομοσχέδιο ανατρέπεται το Ρυθμιστικό της Αθήνας, καταστρέφονται δασικές εκτάσεις, αποκλείεται η πρόσβαση των κατοίκων στην παραλία και παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις στο όνομα της κερδοσκοπίας του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  41

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ