Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 1998

ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Νίκη των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ η απάντηση
  • Ο ελληνικός λαός δεν έχει καμιά υποχρέωση να καταβάλει θυσίες για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Την κρίση να πληρώσουν μόνο αυτοί που τη δημιουργούν, οι πολυεθνικές, η πλουτοκρατία του τόπου, οι υποτακτικές τους κυβερνήσεις
  • Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αποκτά πρόσθετη σημασία λόγω της όξυνσης της κρίσης, αφού είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα μετακυλίσει μέσω και της Αυτοδιοίκησης όλα τα βάρη στις πλάτες του λαού, που θα τον φέρουν σε τέτοια θέση, που, ενδεχόμενα, ούτε την περίοδο του πολέμου και της κατοχής δεν ήταν έτσι...

ΣΕΛ.  2,    5,    37,    43,    4

ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Συμπαράταξη για την Αθήνα

Πάντα εύστοχοι, καυστικοί, αλλά και αισιόδοξοι οι δύο γνωστοί σκιτσογράφοι Κώστας Μητρόπουλος και Στάθης Σταυρόπουλος, δίνουν με το δικό τους τρόπο το στίγμα της εκλογικής μάχης στην πρωτεύουσα, τα κριτήρια της ψήφου και τα όσα αντιπροσωπεύει η "Συμπαράταξη" και ο Λεων. Αυδής.

Εμπρός, λοιπόν, μια βδομάδα έχει απομείνει. Οσοι έχετε απηυδήσει, με όσα συμβαίνουν σ' αυτή την πόλη, δώστε το δικό σας μήνυμα σε όσους ευθύνονται γι' αυτά. Συμπαραταχτείτε και κάντε δική σας υπόθεση την εκλογική μάχη. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος. Γιατί η Αθήνα θα υπάρχει και τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές!..


Βασικό κριτήριο ψήφου για επιλογή με προοπτική

Του Δημήτρη ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ

Οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση μπορεί να μην ανατρέπουν ούτε να αναδείχνουν κυβερνήσεις, έχουν, όμως, μεγάλη πολιτική σημασία. Η αγανάκτηση και δυσαρέσκεια των μεμονωμένων εργατών, μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών, δε φτάνει από μόνη της να ανακόψει την επίθεση που δέχονται τα λαϊκά δικαιώματα, δεν είναι σε θέση να ανακόψει τη μετατροπή της χώρας σε ένα σύγχρονο προτεκτοράτο στην Ευρώπη. Σήμερα είναι αναγκαία, όσο ποτέ, η μαζική επιθετική πολιτική δράση της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, της νεολαίας, εναντίον της κυριαρχίας των πολυεθνικών και των κομμάτων της, εναντίον της επιβολής της "νέας τάξης" σε όλους τους τομείς, από την οικονομία ως την ατομική συμπεριφορά και στάση. Η μάχη της ψήφου, σ' αυτές τις εκλογές μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη προσπάθεια μαζικής αντίδρασης του λαού. Για να χτυπηθεί ευρύτερα η πολιτική των μονόδρομων, του "αναγκαίου κακού" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης (ΟΝΕ), να φανεί στον ορίζοντα ο άλλος δρόμος, η άλλη προοπτική. Ιδιαίτερα τώρα είναι αυτό αναγκαίο, με την οικονομική κρίση σε εξέλιξη, γεγονός που τινάζει στον αέρα τα περί "παγκοσμιοποίησης", "παραγωγικότητας" και "ανταγωνιστικότητας", καθώς και ότι δήθεν "η ΕΕ εγγυάται τη λαϊκή ευημερία"...

Η εκλογική μάχη του φετινού Οκτώβρη πρέπει και μπορεί να καταδείξει τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μέσα στην ελληνική κοινωνία. Μέσα από τα προγράμματα και τη συγκρότηση των διαφόρων συνδυασμών, αναδεικνύεται ως κομβικό ζήτημα ποιες συμμαχίες και συνεργασίες χρειάζονται και επιβάλλονται, για να αλλάξει ρότα ο τόπος, να ανακουφιστεί ο λαός και να δει καλύτερες μέρες. Μέσα από την εκλογική μάχη αναδεικνύεται και ποια αντίθεση πρέπει να εκφράσει ο λαός "δαγκωτά", με την ψήφο του. Να ξεσκεπαστούν έτσι, και με αυτόν τον τρόπο, οι τεχνητοί διαχωρισμοί στο πολιτικό επίπεδο περί "αριστερής" και "δεξιάς" πολιτικής. Γιατί, όσο θα υπάρχουν αυτές οι συγχύσεις, το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο δε θα οικοδομείται με τους ρυθμούς που απαιτούν οι ίδιες οι συνθήκες και ο λαός θα παραμένει στο περιθώριο.

Ο λαός και η νεολαία της πατρίδας μας θα βγουν στο προσκήνιο, εκτός των άλλων, όταν θέσουν τέρμα στα γνωστά πλαστά διλήμματα, που έρχονται από πολύ μακριά και επανέρχονται με κάθε ευκαιρία, για την εξυπηρέτηση του αποπροσανατολισμού, του εγκλωβισμού, της υποταγής των δυσαρεστημένων πλατιά λαϊκών μαζών.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ στη σελίδα 2


ΠΡΟΣΦΟΡΑ
  • Οι Χ. Κ. και Μ. Κ. πρόσφεραν στην ΚΕ του ΚΚΕ 12.000.000 δραχμές στη μνήμη των αξέχαστων συντρόφων και φίλων τους ΚΩΣΤΑ ΛΟΥΛΕ,ΓΙΩΡΓΗ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΥ και ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ.
  • Οι οικογένειες Ποζατζίδη και Μητρατζά, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κοκκινιάς, 200.000 δρχ. στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΡΑΤΖΑ,που αγωνίστηκε για τα ιδανικά του Κόμματος και πέθανε ξαφνικά στις 28 Σεπτέμβρη 1998.


Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές 1998

Πλούσια αρθρογραφία, συζητήσεις με υποψήφιους νομάρχες Αθήνας - Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Πρέβεζας, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ από τη δραστηριότητα των υποψήφιων δημάρχων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Νίκαιας, Ελληνικού, Ηλιούπολης, Τρίπολης, Ελευσίνας, Ζεφυρίου, Καλαμαριάς και Τυρνάβου


ΣΕΛ.  6   -   16,    23   -   25

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ