ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 31 Γενάρη 2022
Σελ. /20
Διά ροπάλου

Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα, εργαζομένων, σωματείων και φορέων από την Πάτρα και την Αθήνα
Από τη μεγάλη διαδήλωση στο Σύνταγμα, εργαζομένων, σωματείων και φορέων από την Πάτρα και την Αθήνα
Με φόντο την αντιπαράθεση γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναυάρχου Κ. Σένμπαχ, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση» και «είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά και πιθανώς του αξίζει», προκάλεσαν αντιδράσεις εντός και εκτός Γερμανίας και οδήγησαν στην παραίτησή του. Αυτό που δεν «ακούστηκε», όμως, είναι ότι οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματικού έγιναν από την Ινδία, τελευταίο σταθμό πολυήμερης «περιοδείας» γερμανικής φρεγάτας στον Ινδο-Ειρηνικό, με τον Σένμπαχ να προσθέτει στα παραπάνω ότι «ακόμα και η Ινδία και η Γερμανία χρειάζονται τη Ρωσία απέναντι στην Κίνα»... Αντιλαμβάνεται δηλαδή κανείς ότι ο Γερμανός (πρώην) ανώτατος στρατιωτικός δεν έπαθε ξαφνικά κάποιο «βέρτιγκο» και διαφοροποιήθηκε από την επίσημη πολιτική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, την ώρα μάλιστα που φουντώνει η πολεμική προπαρασκευή στην Ουκρανία. Αντίθετα, υπερασπίστηκε τη στρατηγική της «μη σύγκρουσης» ΝΑΤΟ - Ρωσίας, προκειμένου να αποδυναμώνεται ο βασικός ανταγωνιστής, που είναι η Κίνα. Η άποψη αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια, ειδικά στο ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ, όπου, συν τοις άλλοις, οι ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, είναι στενά δεμένες με τη Ρωσία και ο κίνδυνος, οικονομικά και γεωπολιτικά, προέρχεται από τη διείσδυση της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Οτι το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μπλέκεται ολοένα και περισσότερο, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο μιας γενικευμένης κλιμάκωσης, με συμμετοχή και της χώρας μας. Και ότι σε συνθήκες πόλωσης ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ακόμα και «αποχρώσεις» στο «ποιος εναντίον ποιου» τιμωρούνται διά ροπάλου...

Επιβεβαίωση...

«Η τυχόν διαρροή προσωπικών στοιχείων των ψηφοφόρων δεν οφείλεται στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά στην απόφαση του ΕΔΥΤΕ (σ.σ. Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας, φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) να τα χορηγήσει, αναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο και την αποκλειστική ευθύνη για τη διαρροή (...) Η ευθύνη της διαρροής ανήκει πλέον στο ΕΔΥΤΕ και προφανώς στους τρεις αιτούντες, που τα έχουν πλέον στη διάθεσή τους». Την παραπάνω ανακοίνωση εξέδωσε τις προάλλες ο ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο επικουρικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εργαζομένων στον Τύπο, που πριν από ενάμιση μήνα διενήργησε εκλογές με ηλεκτρονικό τρόπο για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Το αποτέλεσμα εκείνης της ψηφοφορίας, όπου οι υποψήφιοι των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο ενιαίο ψηφοδέλτιο κατέλαβαν «κοινή συναινέσει» όλες τις έδρες στο ΔΣ, προκάλεσε ερωτήματα και αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα γαϊτανάκι αντεγκλήσεων με τους υποψηφίους άλλων παρατάξεων, που ζήτησαν στοιχεία για την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Σημειωτέον, όλοι μαζί, καταγγελλόμενοι και καταγγέλλοντες, είχαν συμφωνήσει να γίνει η ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο, βάζοντας από την πίσω πόρτα διάτρητες διαδικασίες, που στη συνέχεια έκαναν προσπάθεια ανεπιτυχώς να τις μεταφέρουν και στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ.

... με πάταγο!

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ, τα στοιχεία των 6.500 ψηφοφόρων στις εκλογές του Οργανισμού (ποιοι είναι, πού μένουν, πού δουλεύουν, από πού ψήφισαν και κυρίως τι ψήφισαν) έχουν ήδη γίνει ήδη «φύλλο και φτερό», «νόμιμα» ή λιγότερο «νόμιμα», με κίνδυνο να αποκτήσει πλέον πρόσβαση σ' αυτά ακόμα και η «κουτσή Μαρία». Αν μάλιστα ισχύουν και ορισμένα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έγινε το «έλα να δεις», επιβεβαιώνοντας πλήρως τις προειδοποιήσεις αγωνιστικών - ταξικών συνδικάτων ότι τέτοιες μέθοδοι, που προβλέπουν οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι εργαλείο για να χειραγωγούν ευκολότερα κράτος και εργοδοσία τις συνδικαλιστικές - συλλογικές οργανώσεις. Ας τα 'χουν αυτά υπόψη τους οι δημοσιογράφοι που σήμερα για τελευταία μέρα ψηφίζουν στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ. Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» πρωταγωνίστησε στη μάχη για να μην εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία στην Ενωση και οι εξελίξεις την επιβεβαιώνουν με πάταγο!

Πολλούς λάκκους

Ούτε έναν ούτε δύο αλλά πολλούς λάκκους φαίνεται πως έχει η φάβα των αποζημιώσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα λάβουν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί της Αττικής Οδού και όσοι ταλαιπωρήθηκαν με το τρένο σε Οινόη και Λιβαδειά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το μεν διχίλιαρο - που με μεγάλη ευκολία αποδέχτηκε η «Αττική Οδός» «μετά από πρόταση της κυβέρνησης» - ενέχει ισχύ εξωδικαστικού συμβιβασμού και κόβει τη φόρα για οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση από τα θύματα του εγκλωβισμού, ενώ αφορά μόνο οδηγούς και όχι συνεπιβάτες. Αλλά και στην περίπτωση των τρένων, όπως προκύπτει τώρα, η εταιρεία θα τη γλιτώσει με πενταροδεκάρες, αφού με νόμο της κυβέρνησης, από τον περασμένο Ιούνη, έχει εξαιρεθεί ακόμα και από στοιχειώδεις υποχρεώσεις της απέναντι στους επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος, καθυστερήσεων και πάει λέγοντας. Είναι φανερό δηλαδή ότι όλο το νομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις, τις παραχωρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να θωρακίζεται η κερδοφορία των επιχειρήσεων από κάθε «κακοτοπιά». Ενώ κι όποιος αποφασίσει να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να διεκδικήσει αποζημιώσεις, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για πολύχρονη δικαστική διαμάχη και πολλά έξοδα σε δικηγόρους. Αυτό το σινιάλο στέλνουν, λοιπόν, οι αποζημιώσεις - εξπρές που ανακοίνωσαν κράτος και εταιρείες: Πάρε αυτά και μη διαμαρτύρεσαι. Μέχρι την επόμενη φορά...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ.

1865 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει την κατάργηση της δουλείας.

1915 Στη μάχη του Μπολιμόφ κατά των Ρώσων οι Γερμανοί επιχειρούν την πρώτη χρήση χημικών όπλων σε μαζική κλίμακα, η οποία απέτυχε λόγω του ψύχους (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1932 Αρχίζει η λειτουργία της πρώτης υψικαμίνου του μεταλλουργικού εργοστασιακού συγκροτήματος του Μαγκνιτογκόρσκ, ενός από τα σημαντικότερα έργα της σοσιαλιστικής βιομηχανίας, το οποίο δημιουργήθηκε από το μηδέν στην περιοχή των Ουραλίων.

1943 Ο στρατάρχης φον Πάουλους παραδίδεται. Εκδίδεται το Ανακοινωθέν της Ανώτατης Διοίκησης των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη συντριβή των Γερμανών στον Βόλγα και αναγγέλλεται, ουσιαστικά, η νίκη στη Μάχη του Στάλινγκραντ.

1958 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Εντουιν Αρμστρονγκ, «πατέρας» της διαμόρφωσης συχνότητας, δηλαδή των FM.

1958 Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν τον πρώτο τους δορυφόρο («Εξπλόρερ-1»). Είχαν προηγηθεί οι σοβιετικοί «Σπούτνικ» 1 και 2, στις 4 Οκτώβρη και 3 Νοέμβρη του 1957 αντίστοιχα.

1966 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον «Λούνα-9», το πρώτο σκάφος στην Ιστορία που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη και το πρώτο που μετέδωσε φωτογραφικά δεδομένα πίσω στη Γη.

1968 Η ΚΕ του ΚΚΣΕ απευθύνει γράμμα προς το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συνηγορούσε υπέρ της ανάγκης ύπαρξης γερών Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

1971 Εκτοξεύεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 14». Οι αστροναύτες του προσσεληνώθηκαν στις 5 Φλεβάρη.

1988 Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Ανδ. Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Τ. Οζάλ, συναντώνται στο Νταβός και συμφωνούν τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο να είναι διεθνής υπόθεση και να σταματήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο και οι προκλητικές ενέργειες. Βδομάδες αργότερα, ο Ανδ. Παπανδρέου αποκήρυξε από το βήμα της Βουλής τη συμφωνία, αναφωνώντας το περίφημο «mea culpa».

1996 Η κρίση στα Ιμια «διευθετείται» με την παρέμβαση των ΗΠΑ και την επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ