Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11752

ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΚΕ: Δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων

ΣΕΛ.  4
Μέτωπο για δημόσια δωρεάν Υγεία και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης

ΣΕΛ.  11

Αντιπαραθέσεις... και κοροϊδία για τους λαούς

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στην ΕΕ σχετικά με το ρόλο της τρόικας και τα μνημόνια, που ταυτόχρονα αξιοποιούνται με στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και τον εξωραϊσμό των θεσμών της ΕΕ

«Κριτική» στην Κομισιόν και τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, σχετικά με το ρόλο της τρόικας, και από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, με εισηγητή τον Ισπανό σοσιαλδημοκράτη Α. Σέρκας, γνωστό από τις περίφημες «Εκθέσεις Σέρκας», το 2005 και το 2013, που προωθούν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων! Η Επιτροπή της ΕΕ καταλογίζει στην τρόικα παραβίαση της Συνθήκης της Λισαβόνας, συνέχειας της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία έθεσε τις βάσεις για τα μνημόνια διαρκείας που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην ΕΕ. Καμιά αυταπάτη ότι μπορεί να αλλάξει η ΕΕ.

Εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο μπορεί να βάλει μόνο μια Λαϊκή Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, και με στόχο την αποδέσμευση από την ΕΕ και το λαό στην εξουσία.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου

Η νέα επέμβαση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ, αυτήν τη φορά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, είναι πλέον αποφασισμένη μετά και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη Δευτέρα. Για άλλη μια φορά, το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι η «ειρηνευτική ανθρωπιστική αποστολή»... για να σταματήσουν οι εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών. Οι συγκρούσεις, βέβαια, υποδαυλίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές, και ιδιαίτερα τους Γάλλους, που, από τις 5 Δεκέμβρη του 2013, έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, ενώ και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δυνάμεις στο έδαφος και συμβάλλουν οικονομικά.

Βρισκόμαστε, δηλαδή, μπροστά σε μια κλασική ιμπεριαλιστική επέμβαση, που έχει ως στόχο τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών στην περιοχή της Αφρικής. Για τις θέσεις τους στη γεωστρατηγική σκακιέρα διαγκωνίζονται ισχυρά μονοπώλια παλιών καπιταλιστικών δυνάμεων και αναδυόμενων όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο, και η ελληνική αστική τάξη, μέσω της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί ρόλο σε αυτήν την επέμβαση, την αναβάθμισή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.

Ενόψει ευρωεκλογών, «σηκώνεται», ιδιαίτερα από δυνάμεις του οπορτουνισμού και της διαχείρισης, όπως το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, το ζήτημα ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει, να γίνει πιο φιλολαϊκή, πιο ...κοινωνική, αν επικρατήσουν «αριστερές, προοδευτικές κυβερνήσεις» και μάλιστα χωρίς να αλλάξουν καν οι Συνθήκες της ΕΕ. Με δεδομένο ότι τέτοιες δυνάμεις κόπτονται για το πώς θα πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η καπιταλιστική ανάκαμψη - κάνοντας, μάλιστα, κριτική στην κυρίαρχη πολιτική διαχείρισης, που ασκείται στο πλαίσιο της ΕΕ, ότι βάζει εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία - είναι ερώτημα, με ποιο μαγικό τρόπο θα μπορέσουν να τιθασεύσουν τη ληστρική όρεξη των μονοπωλίων για μοίρασμα και έλεγχο των αγορών, για εκτοπισμό των αντιπάλων τους. Γιατί, αυτή είναι η αιτία των επεμβάσεων και όχι η «νεοφιλελεύθερη διαχείριση», όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για το θέμα. Ο στόχος της «καπιταλιστικής ανάκαμψης», ανεξάρτητα αν γίνει «νεοφιλελεύθερα» ή «νεοκεϊνσιανά», ενισχύει και δεν αποτρέπει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου να αναβαθμίσει τη θέση του στην περιοχή.

Η ΕΕ δε μερεμετίζεται, δεν αλλάζει, είναι εργαλείο του κεφαλαίου εναντίον των λαών των χωρών που την απαρτίζουν και κατά άλλων λαών, όπως και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Ο λαός μας και όλοι οι λαοί πρέπει να πάψουν να πιστεύουν σε αυταπάτες για την ΕΕ και τον δήθεν φιλολαϊκό μετασχηματισμό της. Η μόνη φιλολαϊκή λύση, για να μη γίνεται ο ένας λαός θύτης του άλλου, είναι η κοινή πάλη των λαών ενάντια στα μονοπώλια, η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα, για την εργατική - λαϊκή εξουσία, τη μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει διεθνή ειρήνη και αμοιβαία συνεργασία.


Eurokinissi

ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πετυχημένο το ξεκίνημα της πανελλαδικής κινητοποίησης

Με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν βγει στις πλατείες δεκάδων χωριών της Θεσσαλίας και ανάλογες αγωνιστικές κινήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε χτες με επιτυχία, η πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση. Παράλληλα, θα γίνονται, καθημερινά, ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις και θα προετοιμάζονται οι επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί.


ΣΕΛ.  12


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη νέα πολεμική επέμβαση της ΕΕ

ΣΕΛ.  5
Ενας στους τρεις δούλευε ανασφάλιστος το 2013

ΣΕΛ.  9
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Τάξεις χωρίς δάσκαλο και περιπλανώμενοι μαθητές

ΣΕΛ.  15
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση για τους απεργούς της «Coca - Cola»

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς της «Coca - Cola» διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 28 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Οι εργαζόμενοι της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη απεργούν εδώ και τρεις μήνες ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των εργοστασίων.


ΣΕΛ.  13
Τρομο-λαγνεία και ένταση καταστολής

ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ