Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Φλεβάρη 1995

Μαίνεται ο πόλεμος συμφερόντων για τα μεγάλα έργα

Τις παρεμβάσεις και τις πολύμορφες πιέσεις από τις πολυεθνικές, το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ομολόγησε χτες, δημόσια, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Σ

ΕΛΙΔΑ 19


ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ
ΑΣΦΥΞΙΑ
καταγγέλλουν δεκάδες δήμαρχοι

Σε άτυπη συνέλευση δημάρχων της Αττικής, μετατράπηκε πρωτοβουλία 9 δημάρχων για συνέντευξη Τύπου

Τα ιδιαίτερα οξυμένα οικονομικά προβλήματα των δήμων ξεπήδησαν χτες με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια, σε συγκέντρωση δεκάδων δημάρχων, στην οποία τονίστηκε η ανάγκη διεκδίκησης πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε αυτή να μην φορτώνεται με υποχρεώσεις του κράτους, που τη μετατρέπουν σε φορομπήχτη. Η συγκέντρωση έγινε, στα πλαίσια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου 9 δημάρχων, που τελικά πήρε χαρακτηριστικά άτυπης συνέλευσης δημάρχων της Αττικής.

Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης, να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα για τους παιδικούς σταθμούς από το κράτος στους δήμους και τις κοινότητες, χωρίς όμως και τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων, ήταν η αφορμή για την πρωτοβουλία που πήραν οι δήμαρχοι Ταύρου, Πετρούπολης, Ελληνικού, Αυλώνας, Ζεφυρίου, Περάματος, Βύρωνα και Λυκόβρυσης, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, με κοινή συνέντευξη, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε όποιον άλλο παράγοντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήθελε να πάρει μέρος στη συζήτηση. Από την αθρόα προσέλευση δημάρχων, κοινοταρχών, συμβούλων και εκπροσώπων της παιδαγωγικής κοινότητας, καθώς και από την πλούσια συζήτηση που έγινε, δε διαφάνηκε μόνο η οξύτητα των προβλημάτων και η ανάγκη για λύση τους σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, αλλά και το ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι δυνάμεις που θέλουν να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός μετώπου ικανού να κατακτήσει σε τέτοια κατεύθυνση λύσεις.


ΣΕΛ.  22

Με πορεία προς το δημαρχείο Πειραιά διαμαρτυρήθηκαν χτες οι μαθήτριες του Ραλλείου Λυκείου Θηλέων για τις βλάβες στον αποχετευτικό αγωγό του σχολείου αλλά και το άθλιο κτίριο, που στεγάζεται. Ο δήμαρχος Πειραιά, Στ. Λογοθέτης, δεσμεύτηκε μεν για την επισκευή της βλάβης, αλλά αποποιήθηκε τις ευθύνες του για τη μεταστέγαση του σχολείου και τα λειτουργικά έξοδα, που δεν κατέβαλε για το 1994.


ΣΕΛ.  32

Παχυδερμισμός

Η οσμή των σκανδάλων δεν είναι πρωτόγνωρη σ' αυτό τον τόπο. Κυρίως αυτών, που το σύστημα νομιμοποιεί στο όνομα των δήθεν αξιών του. Της δήθεν ελευθερίας και των πολλών ευκαιριών... Είναι, όμως, πρωτοφανή η θρασύτητα, ο παχυδερμισμός και η υποκρισία, με τα οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το τελευταίο κρούσμα της ατέλειωτης αλυσίδας των "κομπρεμί" μεταξύ πολιτικού, οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου. Την υπόθεση υπουργείου Τουρισμού - ΣΚΑ+ΔΚΙ - καζίνο.

Μια υπόθεση, στην οποία οι εμπλεκόμενοι, ουσιαστικά, ισχυρίζονται ή για την ακρίβεια ομολογούν, ότι η δημόσια περιουσία χρησιμοποιείται ως λάφυρο των συναγελαζόμενων στα σαλόνια των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Οπου διακηρύσσεται, ότι τα αστικά ΜΜΕ, εκτός από μοχλοί χειραγώγησης της κοινής γνώμης και στήριξης των αντιλαϊκών πολιτικών, μετατρέπονται ανοιχτά σε υποβολείς για την άσκηση, όχι μόνο της πολιτικής, αλλά και της δικαστικής εξουσίας. Και όλα αυτά, διανθισμένα με υπονοούμενα του τύπου "προσέξτε μην ανοίξω το στόμα μου", που αποκαλύπτουν την τακτική του αλληλοκουκουλώματος και των αλληλοεκβιασμών, από υπουργούς και συγκροτηματάρχες του Τύπου - στενούς συνεργάτες και συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση (όπως και οι διάφοροι "φίλοι") ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σιωπά και προσπαθεί να πείσει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν παρά... προσωπική υπόθεση ενός υπουργού. Να θεωρήσουμε τη στάση της ως μια ομολογία ενοχής;




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ