ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
Σφάζουν, ρημάζουν, απάγουν

Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ανδρέα Πετρουλάκη από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Κι ύστερα σου λένε: Πολέμα την τρομοκρατία!

Τρία δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου έχει το κοίτασμα κάτω από τη Νασιρίγια. Η ΕΝΙ, η ιταλική εταιρία πετρελαίων, είχε συμφωνία επί Σαντάμ για την εκμετάλλευση, εξασφάλισε συμφωνία και με τους Αμερικανούς για διατήρηση της σύμβασης και τώρα οι Ιταλοί στρατιώτες πολεμάνε εκεί για την ...ειρήνη.

Για τα συμβόλαια ποιων κατασκευαστικών εταιριών πολεμάνε «ανθρωπιστικά» οι Ελληνες, που είναι στο Αφγανιστάν; Θα το μάθουμε, όταν γυριστεί το ανάλογο βίντεο, συνοδευόμενο με το επιφώνημα «πω πω θέαμα».

Το «ευφυές σχέδιο» για την τρομοκρατία έχει κοινό παρονομαστή με τις αποστολές «ανθρωπιστικής βοήθειας». Συμβαίνει να έχει και τον ίδιο εκτελεστή. Ο οποίος και οργανώνει το όλο σκηνικό και σκούζει ότι δήθεν απειλείται.

Και πρέπει να 'σαι σίγουρος πως κάθε φορά, που θα δείχνεις τον ένοχο, θα σπεύδουν οι παρατρεχάμενοι της κάθε «πρεσβείας» να σου τραβήξουνε το αυτί, γιατί αποκαλύπτεις την προβοκάτσια κι επιμένεις να διαχωρίζεις τον πράκτορα από τον μαχητή του απελευθερωτικού κινήματος.

Τόσα χρόνια «σίτιση» στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση δεν ξεχνιούνται εύκολα. Οτι σήμερα έχεις και τον τίτλο του προέδρου των δημοσιογράφων, είναι ένα πρόβλημα για τους δημοσιογράφους, αλλά εδώ που τα λέμε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη είχαν να διαλέξουν, τώρα απλά λούζονται έναν εκπρόσωπό τους, που θεωρεί αυτονόητο πως όποιος θεωρείται από τους προϊσταμένους του ύποπτος δεν πρέπει καν να κυκλοφορεί στο δρόμο.

Λαμπρές μέρες ξημερώνουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με τη βούλα της ΕΕ οι ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΕΣ της CIA

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ της παλιάς «17Ν» ή νέα γενιά τρομοκρατών;

PRESS time: ΠΩΣ ΓΛΙΤΩΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

Η ΧΩΡΑ: Είμαστε εδώ, ο τρόμος επιστρέφει

Η ΝΙΚΗ: «Παιχνίδια» τρόμου

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΧΤΥΠΗΜΑ» στην καρδιά της Αθήνας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΒΟΜΒΑ με πολλαπλούς στόχους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτική πίεση και ερωτήματα μετά τη βόμβα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ στις τιμές των F16

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΔΕΙΑΣΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ Η ΓΙΑΝΝΑ

TO BHMA: Κόκκινο πανί ο «κόκκινος Πάνος»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΒΑΛΣΑΜΟ στις τιμές των φαρμάκων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ τα φάρμακα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ των φαρμάκων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρόταση Ν. Γκαργκάνα για «ευέλικτες» απολύσεις

Η ΑΥΓΗ: Απεργία - συλλαλητήριο η απάντηση των εργαζομένων

ΕΘΝΟΣ: ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ από μήνα σε μήνα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΓΚΑΛΟΠ - ΒΟΜΒΑ για την κυβέρνηση

ΤΑ ΝΕΑ: Για τις μίζες φταίει ο... ανασχηματισμός


ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ

ΕΝΑ ΕΥΦΥΕΣ ΣΧΕΔΙΟ: «Στόχος είναι η σύλληψη και των μελών της 17Ν που παραμένουν εκτός φυλακών και που - σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις πρώην και νυν υπουργών - ανήκουν στον αρχικό πυρήνα της οργάνωσης, έχουν "συνταξιοδοτηθεί" και επιχειρησιακά είναι ακίνδυνα (...) επειδή οι ελληνικές αρχές, τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ, αρνούνται και να συζητήσουν ακόμη το ενδεχόμενο σύλληψης ατόμων για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και - επιπλέον - ακόμη και αν υπήρχαν θα απαλλάσσονταν λόγω παραγραφής, οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ένα... ευφυές σχέδιο: τη σύνδεση των "συνταξιούχων" της 17Ν με τον εν ενεργεία Επαναστατικό Αγώνα, έτσι ώστε να ακυρωθεί το ελληνικό νομικό επιχείρημα περί παραγραφής (...) ενδεικτικό των σκέψεων και προθέσεων της Ουάσιγκτον είναι το ενημερωτικό δελτίο που παρουσιάστηκε σε ανύποπτο χρόνο στην ιστοσελίδα του Council on Foreign Relations (...) στην ανάλυση αναφέρει πως η 17Ν δεν είχε περισσότερα από 25 μέλη, εκ των οποίων τα 15 συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν πρωτοδίκως. Διά της εις άτοπον απαγωγής συμπεραίνει κανείς ότι δέκα μέλη της οργάνωσης είναι ελεύθερα» (το ρεπορτάζ των Πάνου Μπαΐλη και Λίας Νεσφυγέ στα «ΝΕΑ»).

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ: «"Ξεπάστρεψέ τον, Λούκα, ξεπάστρεψέ τον" ακούγεται να ουρλιάζει Ιταλός αλεξιπτωτιστής, όταν ένας Αραβας φαίνεται να πέφτει τραυματισμένος. "Ο Λούκα μόλις ξέκανε δυο άλλους", φωνάζει άλλος λίγο αργότερα. "Πω πω χτύπημα... πω πω θέαμα" φωνάζει ένας τρίτος. Οι εικόνες καλύπτουν μια ολόκληρη μέρα (...) το βίντεο από την "τρίτη μάχη για τις γέφυρες της Νασιρίγια" το τράβηξαν οι ίδιοι οι στρατιώτες και κανείς δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητά του (...) τα πλάνα που προέβαλε η ιταλική RAI δε θα προξενούσαν καμία έκπληξη αν η Ιταλία βρισκόταν σε πόλεμο. Ελα όμως που, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός εξωτερικών Φρατίνι, η ιταλική αποστολή στη Μεσοποταμία έχει απλώς "επείγοντα ανθρωπιστικό χαρακτήρα"» (το ρεπορτάζ από την Ευρυδίκη Μπερσή στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Τα πράγματα στη θέση τους «Τι θα πει τρομοκρατική ενέργεια; Απορρίπτω τον όρο τρομοκρατική ενέργεια όταν ταυτίζεται με το δικαίωμα κάθε λαού να παλεύει για τα δικαιώματά του, να προστατεύει με όλες τις μορφές πάλης τα σύνορα της χώρας και την εδαφική της ακεραιότητα. Είμαστε αντίθετοι οπωσδήποτε στις ατομικές τρομοκρατικές πράξεις ακόμα και όταν έχουν ευγενή κίνητρα. Αυτές δε βοηθούν, κάνουν ζημιά, αλλά στις μέρες μας ξέρουμε πολύ καλά ότι όταν γίνεται μια τρομοκρατική πράξη μπορεί να είναι από έναν άνθρωπο παραπλανημένο, μπορεί να είναι όμως και από μυστικές υπηρεσίες. Αντε και να βρεις άκρη. Εν πάση περιπτώσει, γιατί να συζητήσουμε για την έκρηξη στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία βεβαίως καταδικάζουμε, και να μη συζητάμε ότι τα αεροπλάνα της CIA περνοδιαβαίνουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, αρπάζουν ανθρώπους και τους μεταφέρουν σε μυστικές φυλακές. Αυτό δεν είναι πρόβλημα;» (η απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα σε ερώτηση στη Θεσσαλονίκη / «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»).

Η ερμηνεία τους από την πρεσβεία... «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν πάντα ενάντια σε αυτό που βαφτίζει "ατομική τρομοκρατία" (...) το πρόβλημα του ΚΚΕ (...) είναι ότι θέλει το μονοπώλιο της επαναστατικής βίας και δεν ανέχεται μαγαζάκια τύπου "17 Νοέμβρη" να αμαυρώνουν το βασικό προϊόν, την επαναστατική βία των μαζών (...) δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι για πρώτη φορά στέλεχος του ΚΚΕ εκθείασε τα κίνητρα των τρομοκρατών, τα οποία - κατά την άποψη της κ. Παπαρήγα - "μπορεί να είναι ευγενή". Εχουμε μια ανεπαίσθητη αλλαγή στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην "ατομική τρομοκρατία";» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

Πάραυτα στην «Air CIA»! «Το βέβαιο είναι ότι η τρομοκρατία είπε ξεκάθαρα πως είναι παρούσα και δεν έχει εξαλειφθεί από τα ελληνικά δρώμενα (...) η κοινή γνώμη από την πλευρά της διερωτάται πώς και για ποιο λόγο οι αρμόδιες κρατικές αρχές αφήνουν περιθώρια δράσης μικρών ή μεγάλων οργανώσεων (...) δεν μπορεί να κινούνται ελεύθερα και να δρουν χωρίς να θεωρούνται ύποπτοι εκνόμων ενεργειών» (ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ