Σελ. /56
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Δεκέμβρη 1999 - αριθ. φύλλου: 7548

Ολοκληρώνεται την Τρίτη η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2000
Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ολιγαρχίας

ΚΚΕ: Βαθιά ταξικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου στους λίγους, ενώ θα φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τους εργαζόμενους και το λαό

Ο 21ος αιώνας, που ανατέλλει, θα είναι ο αιώνας που οι λαοί θα βάλουν τη σφραγίδα τους. Η ελπίδα των λαών βρίσκεται στους αγώνες. Και το ΚΚΕ πιστεύει πως καμία δύναμη δε θα μπορέσει να τους σταματήσει, γιατί είμαστε βαθιά πεισμένοι, ότι όταν ένας λαός θέλει να νικήσει, μπορεί! Με τις φράσεις αυτές ολοκλήρωσε την παρέμβασή του στη Βουλή ο γενικός εισηγητής του Κόμματος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2000.

Μια συζήτηση, που άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν, μετά τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές ψηφοφορίες.

Η κυβέρνηση, πίστη στην «επικοινωνιακή πολιτική» του αποπροσανατολισμού και της εξαπάτησης των εργαζομένων, έχει μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε προεκλογικό μπαλκόνι διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και μοιράσματος ευτελών υποσχέσεων. Τα κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υιοθετούν τη στρατηγική της... «ευρωπαϊκής προοπτικής» και της ΟΝΕ, προσπαθούν να φέρουν σε πέρας τον άχαρο ρόλο της αντιπολίτευσης σε μια πολιτική που αποτελεί μονόδρομο, αποκλειστικά και μόνο, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας και την καπιταλιστική ενοποίηση στην Ευρώπη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, παρουσίασαν στη Βουλή το αγωνιστικό ΟΧΙ των κομμουνιστών και του ελληνικού λαού, ο οποίος καλείται, με τον πλέον προκλητικό τρόπο να αποδεχτεί μια πολιτική που, απ' όλες τις απόψεις, είναι σε βάρος των συμφερόντων του. Αποκάλυψαν τα ψευτοδιλήμματα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας και υπογράμμισαν πως ο φιλολαϊκός δρόμος ανάπτυξης της χώρας και υπαρκτός και επιτακτικά αναγκαίος είναι, αλλά προϋποθέτει την εφαρμογή μιας αντιμονοπωλιακής, αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής και την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου, που θα τη φέρει σε πέρας.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του γενικού εισηγητή του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή.

Σελίδες 18 - 19

Μαθητικοί αγώνες
Αχτίδα φωτός κι ελπίδας

Ολοφάνερες και τραγικές είναι, ήδη, οι συνέπειες των δύο πρώτων χρόνων εφαρμογής της κυβερνητικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Την ίδια στιγμή, η Παιδεία μετατρέπεται όλο και πιο γρήγορα σε εμπόρευμα. Τα φροντιστήρια κάνουν χρυσές δουλιές και πολλαπλασιάζονται τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Μοναδική διέξοδος σε όλ' αυτά και ακτίνα φωτός, οι αγώνες των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών και των εργαζομένων. Η πάλη τους, για πραγματικά δημόσια, δωρεάν, επαρκή και σύγχρονη Παιδεία, αντίστοιχης των αναγκών και των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού.

Ο «Ρ» επιχειρεί σήμερα μια ανασκόπηση των πρόσφατων μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων, που συγκλόνισαν τις περισσότερες πόλεις της χώρας και ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, την τραγική κατάσταση της παιδείας, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγει ο μονόδρομος του αγώνα.


ΣΕΛ.  10   -   12


Αποφάσεις Ελσίνκι
Μια «νίκη» με ολέθριες συνέπειες

Πολλή συζήτηση έγινε τη βδομάδα που πέρασε για την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι και τις αποφάσεις της. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα, τι πραγματικά συμφωνήθηκε στο Ελσίνκι.


ΣΕΛ.  6  -  8
ΕΓΣΣΕ
Ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης

Οι προτάσεις του ΠΑΜΕ, για την καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελούν μια «ανάσα» ελπίδας και αγώνα, ενάντια στην επίθεση της μεγάλης εργοδοσίας, την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες


ΣΕΛ.  16
Μεταναστευτική πολιτική
Είσοδος μόνο για... επιλεγμένους

Κομμένο και ραμμένο στις επιλογές της άρχουσας τάξης που θέλει φτηνό και «έτοιμο» εργατικό δυναμικό, είναι το προσχέδιο νόμου για τη μεταναστευτική πολιτική που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  28   -   29
ΟΓΕ
Μια αξιόλογη πρωτοβουλία - ημερίδα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, όπου αναδείχτηκαν οι σοβαρότατες συνέπειες και οι ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι, που συνεπάγονται για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, από την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και των πολυεθνικών


ΣΕΛ.  38   -   39

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ