Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 - αριθ. φύλλου: 14059

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Στρατιωτική «περικύκλωση» της Ταϊβάν από την Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι

Νέα «καύσιμη ύλη» συσσωρεύεται στην περιοχή, καθώς κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και των συμμαχιών τους


ΣΕΛ.  7
ΕΕΔΥΕ - ΕΔΥΕΘ
Στις 9 Αυγούστου οι συγκεντρώσεις για τα 77 χρόνια από το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Αθήνα: 8 μ.μ., πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) | Θεσσαλονίκη: 7.30 μ.μ., Λευκός Πύργος


ΣΕΛ.  3

Εμφραγμα στα «γονατισμένα» νοσοκομεία από την έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών

  • Επικίνδυνες συνθήκες εξέτασης και νοσηλείας φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που παραμένουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας
  • Πάνω από 8.000 εισαγωγές έγιναν τον τελευταίο μήνα, επιδεινώνοντας κι άλλο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση
  • Κοροϊδία τα περί «ετοιμότητας» μπροστά στον Σεπτέμβρη, καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Παρατημένοι «στο έλεος» οι ασθενείς με συμπτώματα long Covid

Eurokinissi


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπαρούτι στον Ινδο-Ειρηνικό

Η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν πρόσθεσε καύσιμη ύλη στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, επιβεβαιώνοντας ότι στον μεταξύ τους ανταγωνισμό δεν είναι καθόλου δύσκολο μια σπίθα να εξελιχθεί σε πυρκαγιά. Η μάχη για την υπεράσπιση της πρωτοκαθεδρίας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα κάνει τις ΗΠΑ ακόμα πιο επιθετικές απέναντι στην Κίνα και σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη - πρόκληση στην Ταϊβάν.

Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια, στον απόηχο των κινεζικών αντιδράσεων, να παρουσιαστεί η επίσκεψη ως «προσωπική επιλογή» της Πελόζι, και χωρίς να παραγνωρίζονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της Κίνας, η Αμερική προωθεί με όλους τους τρόπους τη στρατηγική κλιμάκωσης απέναντι στον βασικό της ανταγωνιστή.

«Ακόμα και καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν συνεχίζεται, θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στην πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη - και αυτή τίθεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας...», είχε δηλώσει μόλις τον περασμένο Μάη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν. Επανέλαβε μάλιστα τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επέμβασης της Κίνας στο νησί.

Ετσι, η επίσκεψη Πελόζι, η πρώτη σε τέτοιο υψηλό επίπεδο μετά από πολλά χρόνια, έρχεται ως επιστέγασμα της αμερικανικής πολιτικής στον Ινδο-Ειρηνικό, που κλιμακώνει τον στρατιωτικό και οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα. Πέρα από την ενίσχυση των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων που κινούνται στην ευρύτερη περιοχή, στοιχείο αυτής της στρατηγικής είναι επίσης η θωράκιση και διεύρυνση των συμμαχιών που θα βάζουν ανάχωμα στην Κίνα και στα συμφέροντά της.

Θυμίζουμε ότι μόλις πρόσφατα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανακοίνωσαν τη δημιουργία του «Οικονομικού Πλαισίου για τον Ινδο-Ειρηνικό » (IPEF), ενός νέου σχήματος «οικονομικής συνεργασίας», αλλά και τη διεύρυνση αντίστοιχων δράσεων του σχήματος Quad, το οποίο δεσμεύτηκε να διαθέσει πάνω από 50 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία για επενδύσεις σε υποδομές της περιοχής.

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ ενισχύουν διαρκώς τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κορεατική Χερσόνησο, με ανάπτυξη «στρατηγικών μέσων». Στην προσπάθεια του Πεκίνου να επιταχύνει από την πλευρά του την αναβάθμιση των στρατιωτικών συνεργασιών στον Νότιο Ειρηνικό και ευρύτερα στην περιοχή, αλλά και να προσεταιριστεί την Ινδία, οι ΗΠΑ απαντούν με σχέδια για ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ», που θα περιλάβει και την «Ινδο-Ειρηνική ασφάλεια», με ξεκάθαρο μέτωπο στη στρατιωτική αναβάθμιση της Κίνας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που κλιμακώνεται, ως πεδίο αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, οι σκληρές αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, η ένταση των εξοπλισμών και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών απ' όλα τα κράτη, οι εστίες έντασης που προκύπτουν κάθε τόσο σε περιοχές όπως η Κεντροδυτική Ασία, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η περιοχή του Κόλπου, η αντιπαράθεση που δυναμώνει στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, είναι όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας που σηματοδοτούν την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με βασικό αυτόν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Αυτήν τη βαριά αλυσίδα έχουν δέσει στα πόδια των λαών και τους σέρνουν ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη επικίνδυνων σχεδίων για τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, που αντιπαρατίθενται για τη διανομή σφαιρών επιρροής και αγορών, πηγών και δρόμων της Ενέργειας και του εμπορίου. Γι' αυτά τα συμφέροντα προετοιμάζουν τους λαούς να χύσουν ακόμα και το αίμα τους, στο ισχυρό ενδεχόμενο να πάρουν οι ανταγωνισμοί τα χαρακτηριστικά μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αναμέτρησης ανάμεσα σε στρατόπεδα κρατών.

Απ' αυτήν τη σκοπιά, ο Ινδο-Ειρηνικός και η Ουκρανία δεν βρίσκονται «μακριά» από τη χώρα μας, που με ευθύνη της κυβέρνησης και όλων των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου χώνεται όλο και πιο βαθιά στα επικίνδυνα σχέδια και τους ανταγωνισμούς. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Κάνουν επιτακτική την ανάγκη να μιλήσει ο λαός, δυναμώνοντας τώρα τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, ενάντια στις ξένες βάσεις και την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού έξω από τη χώρα.

Με αυτά τα αιτήματα, δεκάδες σωματεία και φορείς καλούν στις συγκεντρώσεις της ΕΕΔΥΕ την ερχόμενη Τρίτη, στην 77η επέτειο του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.


Copyright 2022 The Associated

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περισσότερα βαρέα όπλα ζητάει το Κίεβο για αντεπιθέσεις στα νότια

  • Τα όπλα των ΗΠΑ έχουν «επίδραση στο πεδίο μάχης» ισχυρίζονται οι Ουκρανοί
  • Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για την Ενέργεια, με ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΕΕ

ΣΕΛ.  4,    6


ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Επιτακτική ανάγκη η ολόπλευρη προστασία από τους παράγοντες που αφήνουν εκτεθειμένες τις γυναίκες στην ανασφάλεια και στη βία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  8
«ΘΕΡΙΖΕΙ» Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Ερχονται νέοι γύροι ανατιμήσεων Αύγουστο και Σεπτέμβρη

Ενα στα δύο νοικοκυριά έχει μειώσει δραστικά τα έξοδα για βασικά αγαθά | «Κόλαση» οι τιμές της Ενέργειας


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ