ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Στρατιωτική «περικύκλωση» της Ταϊβάν από την Κίνα μετά την επίσκεψη Πελόζι

Από τις κινεζικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν
Από τις κινεζικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν
Μεγάλη ένταση και πρόσθετη «καύσιμη ύλη» συσσωρεύεται στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν, με τις κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις να έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει το νησί, στον απόηχο της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, μαζί με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου. Ηταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικάνου αξιωματούχου εδώ και 25 χρόνια στο αυτοδιοικούμενο νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί κινεζική επαρχία.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή με αεροπλανοφόρο, δεκάδες άλλα πλοία και χιλιάδες στρατιώτες. Γίνεται καθαρό ότι η επίσκεψη της Πελόζι σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής και μεγάλη κλιμάκωση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και στον ανταγωνισμό για την ανερχόμενη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με την Ταϊβάν να έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη δέσμευσή μας στην Ταϊβάν. Είμαστε περήφανοι για τη διαρκή φιλία μας», είπε χαρακτηριστικά η Ν. Πελόζι στη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Γουέν, προσθέτοντας: «Η αποφασιστικότητα της Αμερικής να διατηρήσει τη δημοκρατία εδώ στην Ταϊβάν και σε όλο τον κόσμο παραμένει σιδερένια».

«Η ιστορία της Ταϊβάν αποτελεί έμπνευση για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία», συνέχισε η Πελόζι. «Μολονότι σεβόμαστε την πολιτική της "Ενιαίας Κίνας", η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε η Πελόζι, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε διά της βίας στην Ταϊβάν.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ταϊβάν τόνισε πως η περιοχή ενισχύει τις αμυντικές της ικανότητες και θα «κρατήσει τη γραμμή άμυνας» για τις δημοκρατίες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι ο «θεμέλιος εταίρος ασφαλείας» για πολλές φιλελεύθερες χώρες σε Ασία - Ειρηνικό από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας πως έχει κάνει την ασφάλεια στα Στενά της Ταϊβάν επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής.

«Οι επιθέσεις κατά της δημοκρατικής Ταϊβάν θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ασφάλεια ολόκληρου του Ινδο-Ειρηνικού», είπε. «Η Ταϊβάν δεν θα υποχωρήσει. Θα υποστηρίξουμε σταθερά την εθνική μας κυριαρχία και θα συνεχίσουμε να κρατάμε τη γραμμή άμυνας για την παγκόσμια ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η Ταϊβάν έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το στάτους κβο στα Στενά της Ταϊβάν, ισχυρίστηκε ακόμη.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ενώ τυπικά υποστηρίζουν την πολιτική της «μίας Κίνας», αναγνωρίζοντας διπλωματικά μόνο την κινεζική κυβέρνηση, στηρίζουν πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά την Ταϊβάν, ως έναν σημαντικό «κρίκο» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στα Στενά της Ταϊβάν και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η Ν. Πελόζι αναχώρησε χτες το απόγευμα από την Ταϊβάν και συνέχισε την περιοδεία της στην Ασία στη Νότια Κορέα, ενώ στη συνέχεια προγραμματίζεται να επισκεφτεί την Ιαπωνία.

Στη συνέχεια προχώρησε σε ακόμη μια προκλητική δήλωση, λέγοντας πως η Κίνα μπορεί να εμποδίσει την Ταϊβάν να στείλει ηγέτες της σε παγκόσμια φόρουμ, όπως π.χ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «όμως δεν μπορούν να εμποδίσουν τους ξένους ηγέτες - ή οποιονδήποτε άλλον θέλει - να ταξιδέψουν στην Ταϊβάν για να τιμήσουν την ακμάζουσα Δημοκρατία της, να επισημάνουν τις επιτυχίες της και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή μας για συνεχή συνεργασία».

Κίνα: Η Ταϊβάν θα επιστρέψει στη «μητέρα πατρίδα»

Με νέες απειλές και προειδοποιήσεις επανήλθε χτες η πλευρά της Κίνας, ενώ αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως η Κίνα ενδέχεται να επιταχύνει σχέδια για βίαιη ένωση της Ταϊβάν με την ενδοχώρα.

«Οσοι παίζουν με τη φωτιά δεν θα έχουν καλή κατάληξη και όσοι παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας, σίγουρα θα τιμωρηθούν», τόνισε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ.

«Με προκάλυψη τη "δημοκρατία", οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε.

Τέτοιες αποσχιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», που «εκπροσωπούνται από την Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, για λογαριασμό των ΗΠΑ, έχουν προδώσει τη μεγάλη εθνική υπόθεση», είπε ο Γουάνγκ, υπογραμμίζοντας πως τέτοιες πρακτικές «δεν πρόκειται να αλλάξουν την ιστορική τάση η Ταϊβάν να επιστρέψει στη μητέρα πατρίδα».

27 κινεζικά μαχητικά εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν

Είκοσι επτά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν χτες στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε στρατιωτικά γυμνάσια σε θάλασσα και αέρα με πραγματικά πυρά και εκτόξευση συμβατικών πυραύλων, πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη θα περικυκλώσουν το νησί. Σε ορισμένες τοποθεσίες οι κινεζικές επιχειρήσεις θα φτάσουν 20 χλμ. από την ακτογραμμή της Ταϊβάν.

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας», σχολίασε το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν, επισημαίνοντας ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση.

Η Ιαπωνία εξέφρασε «ανησυχία» για «τις στοχευμένες στρατιωτικές ενέργειες» του Πεκίνου, ορισμένες από τις οποίες θα εκτυλιχτούν εντός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Παράλληλα αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται από χτες στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, ανάμεσά τους και το αεροπλανοφόρο «Ronadl Reagan».

Οικονομικές κυρώσεις στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο πιέζει και οικονομικά την Ταϊβάν επιβάλλοντας κυρώσεις, όπως απαγόρευση εισαγωγών τροφίμων από την Ταϊβάν και περίπου 100 ταϊβανέζικες εταιρείες απαγορεύτηκαν στην Κίνα.

Επίσης αναστέλλεται η εξαγωγή άμμου στην Ταϊβάν, μια πρώτη ύλη - κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών, ενός από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της νήσου.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες που έχει να αντιμετωπίσει η Ταϊβάν ως αποτέλεσμα της επίσκεψής της και των κυρώσεων που επέβαλε το Πεκίνο, η Πελόζι δήλωσε πως ο νόμος των ΗΠΑ για την παραγωγή μικροκυκλωμάτων ανοίγει την πόρτα για καλύτερες οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.

Προβληματισμός στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, αναλυτές στον αμερικανικό Τύπο διατυπώνουν από προχτές αμφιβολίες και ερωτηματικά για τη «χρησιμότητα» της επίσκεψης της Ν. Πελόζι στην Ταϊβάν και τα «κέρδη» για τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Συμφωνώ ότι είχε το δικαίωμα να πάει. Το ερώτημα είναι αν έχει νόημα», επισήμανε ο Φιλ Μαντ, πρώην αξιωματούχος του FBI και της CIA, αναλυτής του CNN.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα, Μαξ Μπάουκους, είπε ότι στο πλαίσιο μιας επικίνδυνα επιδεινούμενης σχέσης ΗΠΑ - Κίνας, το ταξίδι της Πελόζι «δεν ήταν σοφό». «Η επίσκεψή της σαφώς αυξάνει τις εντάσεις. Δεν υπάρχει λόγος εξωτερικής πολιτικής για να πάει. Οι Ταϊβανέζοι γνωρίζουν ότι τους υποστηρίζουμε», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, επιχείρησε εκ νέου να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει κίνητρο για κρίση ή σύγκρουση». Επανέλαβε επίσης ότι το ταξίδι ήταν συνεπές με τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, δεν παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας και δεν έχει αλλάξει κάτι στη στάση των ΗΠΑ, που «δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

ΕΕ - Γερμανία: «Μία Κίνα» και διάλογος για μείωση των εντάσεων

Εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε χτες πως «η ΕΕ έχει συμφέρον να διαφυλαχθούν η ειρήνη και το στάτους κβο στα Στενά της Ταϊβάν» και ενθαρρύνει «την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να διατηρηθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι από εσφαλμένους υπολογισμούς».

Εξάλλου, η ΕΕ έχει «ξεκάθαρη πολιτική υπέρ της Ενιαίας Κίνας», ενώ επιδιώκει παράλληλα «φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν».

Η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί ξεκάθαρα την πολιτική «μία Κίνα», όπως και οι ΗΠΑ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το Βερολίνο καταδίκασε παράλληλα ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές απειλές και τόνισε ότι εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Στενό της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε δήλωση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, ότι «δεν δεχόμαστε να παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο και ένας μεγαλύτερος γείτονας να επιτίθεται στον μικρότερο γείτονα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου - και φυσικά αυτό ισχύει και για την Κίνα».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Γερμανίδα πρέσβειρα στο Πεκίνο και της επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ στη συνέχεια το κινεζικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «λανθασμένα σχόλια» της Γερμανίδας υπουργού και χαρακτήρισε το ζήτημα της Ταϊβάν «εσωτερικό θέμα της Κίνας».

Η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που χαιρέτισε την επίσκεψη Πελόζι είναι η Λιθουανία, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα και έχει επιτρέψει στην Ταϊβάν να ανοίξει πρεσβεία στο Βίλνιους.

Η ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη της Ν. Πελόζι στην Ταϊβάν «δεν θα πρέπει να υποτιμάται», εκτίμησε το Κρεμλίνο, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, έκανε λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια των ΗΠΑ να εκνευρίσουν την Κίνα.


ΡΩΣΙΑ
Ενισχύει την οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με τη Μιανμάρ

Την υποστήριξη της Ρωσίας στο στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ στις «προσπάθειές του για τη σταθεροποίηση της χώρας» εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, που επισκέφτηκε χτες τη Νάι Πι Τάου για συνομιλίες με έμφαση στη συνεργασία των δύο κρατών σε Αμυνα και Ασφάλεια.

«Εχουμε μία πολύ στέρεη βάση για την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε μία σειρά από τομείς», είπε ο Λαβρόφ κάνοντας λόγο για «κατά παράδοσιν φιλική σύμπραξη» με τη Μιανμάρ, η οποία έχει σχέσεις συνεργασίας και με την Κίνα.

Το επόμενο διάστημα μια συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας - Μιανμάρ για εμπορική και οικονομική συνεργασία θα πραγματοποιηθεί στη Μιανμάρ, ενώ μέσα στον Αύγουστο προγραμματίζεται συνεδρίαση της επιτροπής στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας στη Ρωσία. Επίσης, συστάθηκε ομάδα εργασίας των δύο κρατών για την Ενέργεια.

Ο αρχηγός του στρατιωτικού καθεστώτος, Μιν Αούνγκ Χλενγκ, επισκέφθηκε στα μέσα του Ιούλη τη Ρωσία και συναντήθηκε με αξιωματούχους του πυρηνικού και του αεροδιαστημικού τομέα. Ο ίδιος πρότεινε χτες η Μιανμάρ να ανοίξει προξενεία στην Αγία Πετρούπολη και το Νοβοσιμπίρσκ.

«Η αμυντική και στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία αναπτύσσεται με επιτυχία. Προμηθεύουμε αεροπλάνα και ελικόπτερα, αεράμυνα και άλλο εξοπλισμό στη Μιανμάρ. Η οικονομική συνεργασία αναπτύσσεται επίσης, για παράδειγμα, ένα εργοστάσιο τήξης σιδήρου κατασκευάζεται στην Πολιτεία Σαν», επισήμανε ο Ρώσος πρέσβης στη Μιανμάρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ