Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000 - αριθ. φύλλου: 7785

Ταξικό έγκλημα που ξεχειλίζει το ποτήρι

Δεν μπορεί να τους ξεπλύνει καμία παραίτηση. Δεν μπορούν να βγάλουν από πάνω τους το αίμα, όσους παρακατιανούς κι αν δικάσουν. Είναι απόλυτα χρεωμένοι με το έγκλημα στον αιώνα τον άπαντα. Ηταν θέμα χρόνου το πότε «θα σπάσει το σπυρί». Τώρα είναι τέτοια η δυσωδία που αναδύεται από το αποτέλεσμα της πολιτικής τους, τώρα είναι τόσο το αίμα - πάνω στο οποίο χτίζονται οι αυτοκρατορίες των αφεντικών τους - κι έχει βάψει τόσο κόκκινη τη θάλασσα, έχει μαυροφορέσει τόσα νησιά, τόσα σπίτια, που δεν έχουν κανένα δρόμο διαφυγής.

Στα μοιρολόγια χτες, στις κηδείες σήμερα, μια κατάρα μόνο: Να πνιγούν στο αίμα των αδικοχαμένων. Ολοι τους! Από τ' αφεντικά αυτού του μονοπωλιακού τέρατος των «Μινωικών Γραμμών», ως τα κυβερνητικά τσιράκια του πιο σκληρού, του πιο στυγνού κεφαλαίου, του εφοπλιστικού, είναι όλοι τους βουτηγμένοι τόσο μέσ' το αίμα που πρέπει να πνιγούν σ' αυτό. Η εργατική τάξη, ο λαός μας, το άδικα χυμένο αίμα ζητά δίκαια εκδίκηση.

Αυτό που έγινε έξω απ' την Πάρο δεν είναι μια εθνική τραγωδία. Είναι ένα ταξικό έγκλημα.

(Συνέχεια στην Αποψη στη σελίδα 5)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ

Associated Press

Ακέραια την ευθύνη για το πελώριο έγκλημα του τραγικού ναυαγίου έξω από την Πάρο, φέρνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, που κάνουν πλάτες στην εφοπλιστική ασυδοσία και για το συγκεκριμένο πλοίο και για όσα βρίσκονται στην ίδια περίπου κατάσταση, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής.

Ενώ αρκετά σκοτεινά σημεία παραμένουν στην υπόθεση και πολλά ακόμα ερωτήματα δημιουργούνται, εντούτοις ορισμένα γνωστά δεδομένα είναι αμείλικτα για τους χτεσινούς υπεύθυνους της δολοφονίας δεκάδων συμπατριωτών μας:

  • Αγνοήθηκε η καταγγελία του πρωτοδεύτερου μηχανικού του «ΣΑΜΙΝΑ» προς το ΥΕΝ, με την οποία υπογραμμίζονταν η επικίνδυνη κατάσταση του πλοίου και η ακαταλληλότητά του να πραγματοποιεί ταξίδια. Η προκλητική θρασύτητα, με την οποία απάντησε ο κ. Παπουτσής στις καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ, απλά επιβεβαιώνουν τις ευθύνες των κυβερνώντων. ΝΤΡΟΠΗ!
  • Με απόφαση του πρώην υπουργού ΥΕΝ του ΠΑΣΟΚ Σουμάκη, εξαιρέθηκε το συγκεκριμένο πλοίο από τις πρόσθετες εργασίες επισκευής, που επέβαλε η σύμβαση η οποία προβλέπει μέτρα ασφαλείας. Και η κυβέρνηση συνεχίζει να συκοφαντεί το ναυτεργατικό κίνημα, που αγωνίζεται και για τέτοια μέτρα. ΝΤΡΟΠΗ!
  • Επιβεβαιώθηκε η κρατική ανεπάρκεια και η έλλειψη συντονισμού για τη διάσωση των ναυαγών, η ανυπαρξία ναυαγοσωστικών μέσων, η μη αξιοποίηση των ακριβοπληρωμένων από το λαό πτητικών μέσων για ανάλογες καταστάσεις. ΝΤΡΟΠΗ!

Associated Press

Associated Press



ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Ασφαλίτες παρακολουθούσαν κατόπιν εντολής

Εντεταλμένη υπηρεσία ομολόγησαν ότι εκτελούσαν δύο άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας, καθώς παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Κατά των Επεκτάσεων της «Πετρόλα»


ΣΕΛ.  3
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κίνδυνοι γενικότερης αποσταθεροποίησης

Στο δρόμο μιας επικίνδυνης και με ευρύτερες συνέπειες αποσταθεροποίησης φαίνεται πως βαδίζει η Γιουγκοσλαβία, καθώς η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα εκλογικά αποτελέσματα και το ΝΑΤΟ «περικυκλώνει» τη χώρα, κάνοντας «πολεμικά γυμνάσια»


ΣΕΛ.  20   -   21
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα, στην πλατεία Κοραή

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καταδίκης του νέου ναυτικού εγκλήματος καλεί σήμερα τους εργαζομένους του Πειραιά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων της πόλης, στην πλατεία Κοραή, στις 6 το απόγευμα


ΣΕΛ.  7
ΔΑΝΙΑ
Δημοψήφισμα για την ΟΝΕ

Ενώ όλοι παραδέχονται ότι κάθε αποτέλεσμα είναι πιθανό, οι Δανοί ψηφοφόροι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, αποφασίζοντας εάν η χώρα τους θα ενταχθεί στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος


ΣΕΛ.  19

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ