Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Προσωρινή απόσυρση ισλαμιστών και επιστροφή Σ. Χαρίρι

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα λιβανο-συριακά σύνορα, παρά την απόσυρση, από την Τετάρτη, των ένοπλων ισλαμιστών που δρουν και στη Συρία και καταφεύγουν συχνά πυκνά στο Λίβανο. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που μάχονται την συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι τμήμα του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» που εξαπλώνεται σε Ιράκ και Συρία, αφού στην περιοχή δρα και η οργάνωση Αλ Νούρσα, που βρίσκεται σε σύγκρουση με άλλους ενόπλους ισλαμιστές και αυτούς του ΙΚ.

Η απόσυρση, μετά από 5 τουλάχιστον μέρες σφοδρών μαχών με πολλούς νεκρούς, ανάμεσα τους και 17 Λιβανέζων στρατιωτών και πολλών αμάχων και ισλαμιστών ενόπλων, συνοδεύτηκε, όπως δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, και με απαγωγή δεκάδων στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τους ισλαμιστές. Επίσης, φαίνεται ότι η απόσυρση προήλθε μετά από διαπραγμάτευση με τοπικούς άρχοντες της πόλης Αρσαλ, που, τουλάχιστον πλειοψηφικά, ο σουνίτικος πληθυσμός της είχε ταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.

Χτες στην περιοχή δε σημειώθηκαν συγκρούσεις και φαίνεται ότι τηρείται η 24ωρη εκεχειρία που ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ενώ ανακοινώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες ότι διαπραγματεύονται και την επιστροφή των Λιβανέζων στρατιωτών.

Επίσης, τουλάχιστον 1.700 Σύροι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Αρσαλ επέστρεψαν χτες στην πατρίδα τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, έφτασε χτες στο Λίβανο μετά από τρία χρόνια απουσίας και παραμονής στη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, η επιστροφή του ερμηνεύεται ως δήλωση παρουσίας και επαναδιεκδίκησης της εξουσίας. Ο Χαρίρι επισκέφτηκε την έδρα της κυβέρνησης στη Βηρυτό και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ταμάμ Σαλάμ. Θυμίζουμε ότι ο σουνίτης πολιτικός είναι γιος του δολοφονημένου, το Φλεβάρη του 2005, πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, που ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά στην πραγματικότητα ένας από μεγαλύτερος εργολάβους κατασκευαστές και ειδικά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σ. Χαρίρι είχε φύγει από το Λίβανο το 2011, όταν ανατράπηκε η κυβέρνησή του από συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο μετείχε και η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Ο Χαρίρι, που θέλει να παίξει ξανά ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου, ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ότι έχει διαβεβαιώσεις ότι η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, «για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών ισλαμιστών». Και βέβαια η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη δραματική κατάσταση που κυριαρχεί σε πολλές γειτονικές χώρες, δείχνει ότι στη Μέση Ανατολή έχουν «βγει για τα καλά τα μαχαίρια» και η Σαουδική Αραβία, που στηρίζει την ανατροπή και ενισχύει τους ισλαμιστές κατά του Ασαντ στη Συρία, θέλει να παίξει ενεργότερο ρόλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ