Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σφοδρές μάχες και «παζάρια»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Λιβύη, όπου ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες φέρονται να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε σημαντικά σημεία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Libya Today», μέλη οργανώσεων, όπως η «Ανσαρ αλ-Σουρια», εμφανίζονται να έχουν καταλάβει τρεις ακόμα στρατιωτικές βάσεις αλλά και αποθήκες πυρομαχικών στη Βεγγαζη. Στα δυτικά της χώρας, ισλαμιστές έχουν επεκταθεί μέχρι το λιμάνι Zawiya (κοντά στα σύνορα με την Τυνησία), που χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για τη διακίνηση του πετρελαίου της χώρας.

Η αλγερινή εφημερίδα «Algerian Al-watar» έγραψε ότι Αίγυπτος και Αλγερία εξετάζουν από κοινού το ενδεχόμενο να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση στη Λιβύη για να αποκρούσουν τον κίνδυνο της ανόδου του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ηγέτης της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις απειλές που δημιουργούνται πολύ κοντά στα σύνορα και, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, φέρεται «έτοιμος να διεξάγει πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή».

Ο απόστρατος στρατηγός Καλίφα Χαφτάρ, που εμφανίζεται εδώ και μήνες να ηγείται «εθνικού στρατού» της χώρας, δήλωσε ότι στηρίζει το κοινοβούλιο που εκλέχτηκε τον περασμένο Ιούνη και το κάλεσε, μάλιστα, να προωθήσει άμεσα νόμους για την «ανασύσταση» των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.

Χτες, το κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι «θα αναλάβει δράση» εναντίον των ένοπλων ομάδων αν δεν εισακουστεί η έκκλησή του για εκεχειρία που θα εποπτεύει ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ