Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Την κρίση ξαναπληρώνουν οι εργαζόμενοι

Απο παλιότερη εργατική κινητοποίηση με πρωτοβουλία της Ένωσης Συνδικάτων Βάσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας
Απο παλιότερη εργατική κινητοποίηση με πρωτοβουλία της Ένωσης Συνδικάτων Βάσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας
ΡΩΜΗ.-- Καθώς η Ιταλία εξακολουθεί να βρίσκεται στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης και, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής «Istat», το ΑΕΠ της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν στο -0,2%, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ήδη η αστική κυβέρνηση αρχίζει να βάζει μπροστά για νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση υπολογίζεται στο 0,3% και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Ματέο Ρέντσι θα είναι η επιβολή νέων φόρων, κυρίως στη λαϊκή πλειοψηφία, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να μην ξεπεραστεί το όριο που θέτει το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ για 3% έλλειμμα.

Η κυβέρνηση Ρέντσι, που βγήκε ως ο «τροπαιοφόρος» του «εξορθολογισμού» και της «ανάπτυξης», είχε για φέτος υπολογίσει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,8%, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι τα πλέον αρνητικά από το 2000 ως σήμερα. Γι' αυτό το λόγο ο Ιταλός πρωθυπουργός με επιστολή του προς τους βουλευτές και τους γερουσιαστές της χώρας υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Από εμάς εξαρτάται να αντιστρέψουμε την πορεία αυτή, από την προσπάθεια που θα καταβάλλουμε στο Κοινοβούλιο και σε όλη τη χώρα, αλλά χρειάζονται αλλαγές». Υπενθυμίζει ότι «το 2012 το ΑΕΠ της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 2,4%, το 2013 κατά 1,6% και τους πρώτους έξι μήνες, φέτος, κατά 0,3%». Επίσης, προϊδεάζοντας για τα νέα μέτρα που έρχονται, σημειώνει: «Η μείωση των φόρων για τους μικρομεσαίους πολίτες κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ και ο περιορισμός κατά 10% του φόρου για τις επιχειρήσεις αποτελούν μια ιστορική στροφή για την Ιταλία, αλλά δεν αρκούν» και προσθέτει ότι ως τις 29 Αυγούστου θα παρθούν μια σειρά μέτρα, που προσδιορίζει ως «ενίσχυση ψηφιακών δικτύων, εξοικονόμηση Ενέργειας και απλοποίηση του κρατικού, γραφειοκρατικού μηχανισμού».

Η κατάσταση της οικονομίας στην Ιταλία, τρίτη ισχυρότερη στην Ευρωζώνη, ανησυχεί τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου στην Ιταλία και σε όλη την ΕΕ και υπάρχει ενδοαστική διαπάλη για το καταλληλότερο μείγμα διαχείρισης που μπορεί να εξασφαλίσει τη διέξοδο από την κρίση, ωστόσο η «συνταγή» παντού είναι δεδομένη. Τα βάρη θα επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα, με παραπέρα χτύπημα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Χτες πάντως η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε (με 183 ψήφους υπέρ και 4 αποχές) τη μεταρρύθμιση του Σώματος, με μείωση των γερουσιαστών από τους 315 σήμερα σε 100. Η κίνηση αυτή, που πρέπει να εγκριθεί και από το Σώμα της Βουλής, εμφανίζεται ως ζήτημα που θα εξοικονομήσει κρατικά κονδύλια, πράγμα που μπορεί να συμβεί, αλλά δεν αλλάζει σε τίποτε τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους. Ταυτόχρονα, άλλη μια εξέλιξη, που έχει τη σημασία της, είναι και τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ρέντσι πέφτει μετά το σχετικό φούσκωμά του ως του «ανανεωτή» που θα έφερνε την ανάπτυξη. Σε έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων «Ixe», η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τρίτου καναλιού της ιταλικής τηλεόρασης, τον Ρέντσι είπε πως εμπιστεύεται το 49% των ερωτηθέντων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 51%. Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση στο σύνολό της είναι στο 48%. Ο λαϊκιστής πολιτικός του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, βρίσκεται στο 19%, ο φασίστας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι στο 18% και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια στο 17%. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «δεν επηρέασε ουσιαστικά την αγοραστική ικανότητα της οικογένειάς τους» η λεγόμενη φορολογική ελάφρυνση των 80 ευρώ το μήνα, που αποφάσισε η κυβέρνηση Ρέντσι για τους χαμηλόμισθους.

Πάντως, η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι πολύ συγκεκριμένη. Για παράδειγμα, η εξαγορά του 49% του πακέτου μετοχών της «Alitalia» από την αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «Etihad» θα σημάνει μείωση των εργαζομένων κατά 2.171. Οι εργαζόμενοι στη φορτοεκφόρτωση αποσκευών των πτήσεων της «Αlitalia» στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο κάνουν από χτες λευκή απεργία, αντιδρώντας στη μείωση προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ