Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ - ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
Αδηλο το μέλλον εργαζομένων και Ναυπηγείου

Με ημερομηνία λήξης και μισθούς 30%-40% μειωμένους δουλεύουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων για την παράδοση των υποβρυχίων

ΓΕΝ

Με ημερομηνία λήξης και μισθούς 30%-40% μειωμένους δουλεύουν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων για την παράδοση των υποβρυχίων
Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επισκέφθηκε χτες ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, προκειμένου να ενημερωθεί από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) και τους εργαζόμενους των ΕΝΑΕ για την πρόοδο των εργασιών ολοκλήρωσης των υποβρυχίων που βρίσκονται εκεί.

Πέρα, βέβαια, από το πολύ σημαντικό για την άμυνα της χώρας θέμα των υποβρυχίων (πρόκειται για τα νεότευκτα «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ», καθώς και το παλαιότερο «ΩΚΕΑΝΟΣ» που εντάχθηκε σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού), φλέγον είναι και το θέμα της τύχης των Ναυπηγείων που οδηγούνται σε καταβαράθρωση στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ «ξεκρέμαστοι» μένουν και οι 1.100 εργαζόμενοί τους.

Εργαζόμενοι που, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων, χρόνια ολόκληρα υπέφεραν στα χέρια Γερμανών και Αράβων καπιταλιστών, με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα από τις 18 Απρίλη 2012. Υπενθυμίζεται ότι το αραβο-γερμανικό μονοπώλιο που έχει την ιδιοκτησία, αφού εισέπραξε τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ, ουσιαστικά έβαλε λουκέτο στο Σκαραμαγκά, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στην απληρωσιά και στην εκ περιτροπής εργασία, ενώ ταυτόχρονα οι εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου κυριολεκτικά σκουριάζουν.

Προκειμένου κάποια στιγμή τα υποβρύχια να αποδοθούν στο στόλο, η κυβέρνηση δρομολόγησε εξελίξεις ώστε να ξεκινήσουν πάλι οι εργασίες, οι δε εργαζόμενοι ωθήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με το ΠΝ με μισθούς από 850 ευρώ και μειώσεις από 30% έως 40% σε σχέση με τις αμοιβές που είχαν παλαιότερα. Παραπέρα, η σύμβαση με το ΠΝ έχει διάρκεια το πολύ δυο χρόνια, όσο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει η κατασκευή των υποβρυχίων. Εργάζονται δηλαδή με ημερομηνία λήξης, τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά το στάδιο κατασκευής, όπως ανακοινώθηκε χτες από το ΓΕΝ, ο έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων των υποβρυχίων εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς δεν έχει εντοπιστεί κάποια σημαντική αστοχία, η οποία θα είχε σαν συνέπεια την παρεμπόδιση της ομαλής συνέχισης του έργου. Με το πέρας της διαδικασίας φορτίσεως, θα ολοκληρωθεί ο λειτουργικός έλεγχος όλων των συστημάτων των υποβρυχίων, προκειμένου να εκτελεστούν ή να επαναληφθούν, κατά περίπτωση, οι δοκιμές αποδοχής εν όρμω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεσκόνισμα συμβάσεων και δουλειές σε ιδιώτες τάζει η κυβέρνηση(2015-02-28 00:00:00.0)
Πέφτει στο νερό ενώ «βυθίζονται» ναυπηγεία και εργαζόμενοι(2014-10-04 00:00:00.0)
Τους καλούν για δουλειά με ημερομηνία λήξης(2014-04-18 00:00:00.0)
Τους καλούν για δουλειά με ημερομηνία λήξης(2014-04-18 00:00:00.0)
Νέα πράξη στο έγκλημα της παράδοσης στα μονοπώλια(2012-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ