Παρασκευή 13 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Με άξονα τα σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ για την Ανατολική Ευρώπη

Με άξονα τις βλέψεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και τον Εύξεινο Πόντο, κινήθηκε η προχτεσινή επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Ρουμανία, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Mircea Dusa, ενώ συναντήθηκε και με τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών Titus Corlatean.

Οπως δήλωσε ο Μ. Dusa, μετά τη συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε «διάλογο σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων και των στρατευμάτων μας». «Οι σχέσεις μεταξύ μας διατηρούνται σε άριστο επίπεδο (...) είμαστε δύο χώρες με κοινούς στόχους», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που είχε η συμβολή της Ελλάδας για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ακόμα, ότι στη συζήτηση με τον Δ. Αβραμόπουλο, εστίασαν στην «κατάσταση της περιοχής στο στρατιωτικό πεδίο, με αφορμή την κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία. Συζητήσαμε επίσης για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη νότια Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη την αστάθεια στις χώρες της βόρειας Αφρικής. Γι' αυτό το λόγο επιθυμούμε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να έχουν κοινούς στόχους στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία, στόχους που να εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Νότια αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη».

Ο Ρουμάνος υπουργός Αμυνας τάχθηκε υπέρ της στρατηγικής «θαλάσσιας ασφάλειας» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ζήτησε μάλιστα να καλύπτει και τη Μεσόγειο, αλλά και τον Εύξεινο Πόντο, σε αντιπαράθεση με τις βλέψεις των ρωσικών μονοπωλίων στην περιοχή. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της «ευρωπαϊκής πορείας» της Μολδαβίας, χώρα όπου (όπως και σε Ουκρανία και Γεωργία), επίσης συγκρούονται ευρωενωσιακά με ρωσικά κεφάλαια, στη γενικότερη επιχείρηση διείσδυσης και ελέγχου στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Απ' την πλευρά του, ο Δ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε ότι εντός Ιούλη θα υπογράψουν σειρά μνημονίων συνεργασίας προς αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόσθεσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, «την πιο σημαντική διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ των τελευταίων είκοσι ετών», όπως είπε, «θα θιγούν θέματα ασφάλειας για ολόκληρο τον κόσμο. Εκεί η Ελλάδα και η Ρουμανία θα προβάλλουν κοινές θέσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, την κρίση στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για ζητήματα που αφορούν γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή μας».

Υποστήριξε, τέλος, ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν ως «βασική αρχή και θέση» τα «σταθερά σύνορα σε ολόκληρη την περιοχή», σε μια αναφορά που ουσιαστικά «φωτογραφίζει» την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, όταν στη πραγματικότητα οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις που οδήγησαν σε αλλαγές συνόρων (όπως π.χ. στην πρώην Γιουγκοσλαβία).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ